• Etusivu
  • Talo

Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2024
20198_59437.jpg

Asbestia on käytetty myös vanhoissa katemateriaaleissa

1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.

Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.

Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.

Eniten Suomessa työperäisiä kuolemia aiheuttava

Rikkoutuneet asbestimateriaalit levittävät asbestipölyä ilmaan. Pienet asbestikuidut läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja kerääntyvät keuhkoihin pysyvästi sitoutuen niiden kudoksiin. Oireilu alkaa vasta kymmenien vuosien, 10-40 vuotta, aineelle alistumisen jälkeen. Altistuminen voi johtaa esimerkiksi keuhkosyöpään, sekä keuhkopussin ja vatsakalvon syöpiä.

Asbestipölyä ei voi aistia, eikä sitä tunne edes iholla, kurkussa tai keuhkoissa. Altistumisen jälkeen asialle ei voida tehdä mitään, paitsi minimoida haitat välttelemällä suurempaa altistumista.

Vuonna 1988 asbestia sisältävien tuotteiden valmistus lopetettiin ja asbestipurkutyöt tulivat luvanvaraisiksi. Asbestin maahantuonti kiellettiin 1993 ja käyttö kiellettiin kokonaisuudessaan 1994.

Edelleen ongelmana

Asbestille altistutaan edelleen korjaus- ja purkutöissä. Vähäinenkin altistuminen asbestipölylle saattaa aiheuttaa merkittäviä terveyshaittoja. Asbestia katsotaan käytetyksi lähes kaikissa vuosien 1922-1993 rakennuksissa. Ennen 1920-lukua rakennuksessa ei vielä asbestia käytetty, mutta sitä on saatettu lisätä remontoinnin yhteydessä.

Kaikkiaan suomessa on arviolta 200 000 asbestille altistunutta ihmistä ja sitä esiintyy arviolta 2,2 miljoonassa asunnossa edelleen.

Asbestia ei saa purkaa itse

Asbestinäytteen saa ottaa itse ja teettää siitä analyysin. Huono näyte saattaa kuitenkin antaa väärän tuloksen. Lisäksi ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa remontoidessa tai niitä purkaessa on vuonna 2016 säädetyn uuden asbestilain mukaan tehtävä asbestikartoitus. Pelkkä näyte ei riitä asbestikartoitukseksi, vaan sen suorittajan on oltava ammattilainen.

20198_59438.jpg

Vain asbestipurkuluvan saanut voi lähteä purkamaan asbestia. Purkutyön aikana ja sen jälkeen asbestipitoiselle hengitysilmalle voi altistua myös moni sivullinen, minkä vuoksi tällaiset toimenpiteet vaativat aina ammattilaista. Huonosti tehdystä työstä saattaa joutua kärsimään esimerkiksi remontin jälkeen kohteessa oleskelevat henkilöt. Asbestipöly ei ole siivottavissa tavallisella pölynimurilla.

Asbesti ei ole vaarallista hyväkuntoisissa rakenteissa, joita ei aiota purkaa tai remontoida. Esimerkiksi vanhan lattian päälle voi asentaa laminaatin ilman asbestitutkimusta. Näyte on kuitenkin hyvä tehdä, kun vanha lattia on yhä näkyvissä.

Esimerkkejä tuotteista, joissa on käytetty asbestia:

20197_59170.jpg

Lähteet:

Talo
tuotetietous
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
Liesivahti pakolliseksi
Liesivahti on pakollinen monissa paikoissa
Keittiö on joka kodissa ylivoimaisesti suurin riskipaikka tulipalojen suhteen. Suurin yksittäinen tulipalojen syy on ruoanlaitto. Joka päivä syttyy noin kolme palokunnan käyntiä vaativaa liesipaloa.
Seniortek älykäs turvatekniikka
Älykäs turvateknologia varmistaa kiinteistöjen turvallisen hallinnan
Turvallisuus on aina asumisen ytimessä, ja sen varmistaminen vaatii kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Kotimainen e-Tilat-järjestelmä yhdistää kiinteistöjen turvallisuuden, automaation ja hallinnan, tarjoten helppoutta, tehokkuutta ja mielenrauhaa.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
Viikon kysymys mietityttää.
Maa vajonnut perustusten alta
Kysymys:Kyseessä 10 vuotta sitten rakennettu talo, jonka perustukset on tehty betonipaaluilla, pituus 5-11metriä. Maa on silttiä ja kallio tulee vastaan 5-11 metrissä. Pohjaratkaisu on siis: paalut, paaluhatut, betonipalkit, ontelolaatat, jonka päällä puurunkoinen talo.Koska talon vieressä menee tie, haluttiin pihataso korkeammalle kuin alkuperäinen maanpinta. Tästä johtuen piti tontille tuoda lisämaata siltin päälle. Sitä tuotiin seuraavanlaisesti: savea piha-alueelle, hiekkaa ja soraa talon alle. Ainakin reunoille laitettiin suodatinkangasta, ilmeisesti talon alle ei niiinkään.
20145_39204.jpg
Ilmanvaihtoputkisto on eristettävä kylmässä tilassa
Ilmanvaihtokanavien eristäminen on tärkeä työvaiheKun ilmanvaihtokanavat asennetaan yläpohjaan, ne pitää aina lämpöeristää. Mikäli lämpöeristys tehdään huonosti, koko ilmanvaihtojärjestelmän toiminta kärsii. Mikäli asunnosta poistuva ilma ei tule koneelle asti lämpimänä, ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto ei toimi suunnitellulla tavalla. Sen hyötysuhde laskee, jälkilämmityspatterin energiankulutus nousee ja jäätymisenesto voi toimia turhan paljon. Jos ilmanvaihtokoneelta asuntoon tulevan ilman lämpötila laskee kanavissa, tuloilmaa tarvitsee lämmittää turhaan ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterilla ja osa jälkilämmityspatterin lämmitystehosta karkaa yläpohjaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton