• Etusivu
  • Rakentaminen

15. Tutkimuksia ja määräyksiä koskien Soklex EPS -lämpöpohjan rakentamista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.08.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Perustusten rakenteellinen perustehtävä on siirtää yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormitukset tasaisesti maapohjalle. Maapohjan tai rakenteen painumat ja painumaerot tai taipumat sekä halkeamat eivät saa muodostua käyttötilassa liian suuriksi. Perustuksilla on myös muita tehtäviä, kuten eristää yläpuoliset rakenteet maaperässä olevasta kosteudesta, estää routasuojauksen kanssa routimista vahingoittamasta rakennusta sekä estää radonkaasujen pääsy sisätiloihin. Perustusten rakentamisen lähtökohtana on riittävän tarkka ja luotettava selvitys rakennuspaikan perustamisolosuhteista eli mm. pintamaan korkeuseroista, maapohjan kantavuudesta sekä pohjavesiolosuhteista ja mahdollisesta maaperän radon-pitoisuudesta. RIL 121-2004 Pohjarakennusohjeet .

EPS -eristeiden mitoitus perustuu rakennusmääräyskokoelmiin RakMK C3 2010 ja RakMK D 3 2012. Nämä määräykset ovat katsottavissa ympäristöministeriön sivuilla ymparisto.fi. Eristepaksuudet määräytyvät tavoitetason mukaan; onko kyseessä määräykset juuri täyttävä rakenne, matalaenergia- vai passiivirakenne. Uudet energiamääräykset astuivat voimaan heinäkuussa 2012 ja kiristivät vaatimuksia noin 20 %. Lisää kiristyksiä on edessä tulevaisuudessa, sillä vuonna 2020 pitää rakentamisen EU:ssa olla lähes nollaenergia -tasolla.

Keväällä 2011 VTT:llä tehdyn routasuojaustutkimuksen tuloksena routasuojaussuosituksia on muutettu. Tutkimuksissa käytettiin ensi kerran 3D-simulointia, joka osoitti vanhan routasuojauskäytännön riittämättömäksi, kun rakennuksen alapohja on hyvin eristetty eli kyseessä on matalaenergia- tai passiivitalo.

Routasuojauksen perusteet määrittyvät mitoittavan pakkastuntimäärän mukaan. Perusteita on kahdenlaisia - toisia noudatetaan, kun pakkasmäärän ollessa alle 60 000 h⁰C ja toisia pakkasmäärän ylittäessä 60 000 h⁰C.

Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan lisäksi todeta, että
1) alapohjan eristekerroksen toteuttaminen tasaisena on suositeltavampaa kuin reunapaksunnoksien käyttäminen, koska alapohjan lämpötilakenttä on näin tasaisempi
2) perusmuurin eristäminen koko perusmuurin korkeudelta vähentää kylmäsiltoja ja on edullista routasuojauksen kannalta

VTT:n tutkimukset

- Maanvastaisen alapohjan lämmöneristys VTT-R-04026-11 - Maanvastaisen alapohjan routasuojaus VTT-R-04025-11

Katso aiheesta asiantuntijahaastattelut (Miimu Airaksinen, VTT ja Tuuli Kunnas, EPS-rakennuseristeteollisuus).

VTT:llä tehdyn routasuojaustutkimuksen tuloksena EPS-rakennuseristeteollisuuden routasuojaussuosituksia on muutettu, ks. uudet suositukset.

BY, Suomen Betoniyhdistys ry:n julkaisuja

  • BY 47 Betonirakentamisen laatuohjeet 2007
  • BY 50 Betoninormit
  • BY 51 Betonirakenteiden käyttöikäsuunnittelu 2007
  • BY 210 Betonirakenteiden suunnittelu ja mitoitus

Soklex-perustusvalumuotit ja niihin liittyviä muita tutkimuksia

- EPS-sokkelipalkkimuottien koeasennus sekä perustuksen geotekninen kantavuus, tutkimusselostus GEO 431; VTT 1984.

- Soklex-perustusten suunnitteluohjeen kantavuustaulukoiden laadinta ja Soklex- perustuselementtien VM3 ja PLA lämpötekniset laskelmat, tutkimusselostus YKI 558/99, VTT 1999.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20205_64754.jpg
Puolita lämmityslaskusi - valitse ilma-vesilämpöpumppu
Lämmitysjärjestelmä on aika vaihtaa, kun vanha järjestelmä tulee tiensä päähän tai energiakustannuksia halutaan pienentää. Tällöin kannattaa harkintaan ottaa ilma-vesilämpöpumppu, joka on erinomainen valinta helpon asennuksen ja taloudellisuutensa ansiosta. Ilma-vesilämpöpumppuun on myös mahdollista saada avustusta, joka kannustaa vaihtamaan öljylämmityksen ekologisempaan lämmitystapaan.
20158_44249.jpg
Irtolohkovaraaja saneerauskohteisiin
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
soraharkko
Näin asennat lujan kiinnityksen harkkoseinään
Kevytbetoni- ja kevytsoraharkoista rakennetut seinät ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta haastavia kiinnitysalustoja huokoisuutensa ja pienen puristuslujuutensa takia. Huokoisiin ja ontelomaisiin alustoihin kiinnitettäessä oikean kiinnikkeen valinta ja varovainen työtapa korostuvat.
20228_79442.jpg
Elektroniikkaromua välttävä kuluttaja valitsee keskuspölynimurin
Oikein käytettynä keskuspölynimuri pesee kilpailijansa elinkaaressaan ja keskusyksikön moottori kestää usein jopa 10-20 vuotta. Perässä vedettävän tyypillinen käyttöikä on tyypillisesti vain joitakin vuosia. Yleensä rikkoutuneita perässä vedettäviä tai robotti-imureita tehon heikennyttyä tai rikkouduttua korjata vaan niistä tulee elektroniikkaromua. Kuluttajan, joka haluaa minimoida elektroniikkajätteen määrän, kannattaakin valita siivousvälineekseen keskuspölynimurin.
20211_68197.jpg
Öljylämmittäjän tärkeä muistilista
Öljylämmitys on varmatoiminen ja energiatehokas lämmitysmuoto, etenkin kun huollot ja säädöt ovat säännöllisesti tehty ammattilaisen toimesta. Vanhan öljylämmityksen saneeraus puolestaan takaa luotettavan ja kustannustehokkaan toiminnan vuosiksi eteenpäin. Ottamalla lisäksi käyttöön uusiutuvaa energiaa voi öljyn kulutusta laskea merkittävästi, esimerkiksi asentamalla ilma-vesilämpöpumpun olemassa olevan öljylämmitysjärjestelmän rinnalle.
20106_22048.jpg
Toimivaa ilmanvaihtoa kohtuuhinnalla
Puhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Suomen Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, oivat ja kohtuuhintaiset ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton