• Etusivu
  • Rakentaminen

15. Tutkimuksia ja määräyksiä koskien Soklex EPS -lämpöpohjan rakentamista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.08.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Perustusten rakenteellinen perustehtävä on siirtää yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormitukset tasaisesti maapohjalle. Maapohjan tai rakenteen painumat ja painumaerot tai taipumat sekä halkeamat eivät saa muodostua käyttötilassa liian suuriksi. Perustuksilla on myös muita tehtäviä, kuten eristää yläpuoliset rakenteet maaperässä olevasta kosteudesta, estää routasuojauksen kanssa routimista vahingoittamasta rakennusta sekä estää radonkaasujen pääsy sisätiloihin. Perustusten rakentamisen lähtökohtana on riittävän tarkka ja luotettava selvitys rakennuspaikan perustamisolosuhteista eli mm. pintamaan korkeuseroista, maapohjan kantavuudesta sekä pohjavesiolosuhteista ja mahdollisesta maaperän radon-pitoisuudesta. RIL 121-2004 Pohjarakennusohjeet .

EPS -eristeiden mitoitus perustuu rakennusmääräyskokoelmiin RakMK C3 2010 ja RakMK D 3 2012. Nämä määräykset ovat katsottavissa ympäristöministeriön sivuilla ymparisto.fi. Eristepaksuudet määräytyvät tavoitetason mukaan; onko kyseessä määräykset juuri täyttävä rakenne, matalaenergia- vai passiivirakenne. Uudet energiamääräykset astuivat voimaan heinäkuussa 2012 ja kiristivät vaatimuksia noin 20 %. Lisää kiristyksiä on edessä tulevaisuudessa, sillä vuonna 2020 pitää rakentamisen EU:ssa olla lähes nollaenergia -tasolla.

Keväällä 2011 VTT:llä tehdyn routasuojaustutkimuksen tuloksena routasuojaussuosituksia on muutettu. Tutkimuksissa käytettiin ensi kerran 3D-simulointia, joka osoitti vanhan routasuojauskäytännön riittämättömäksi, kun rakennuksen alapohja on hyvin eristetty eli kyseessä on matalaenergia- tai passiivitalo.

Routasuojauksen perusteet määrittyvät mitoittavan pakkastuntimäärän mukaan. Perusteita on kahdenlaisia - toisia noudatetaan, kun pakkasmäärän ollessa alle 60 000 h⁰C ja toisia pakkasmäärän ylittäessä 60 000 h⁰C.

Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan lisäksi todeta, että
1) alapohjan eristekerroksen toteuttaminen tasaisena on suositeltavampaa kuin reunapaksunnoksien käyttäminen, koska alapohjan lämpötilakenttä on näin tasaisempi
2) perusmuurin eristäminen koko perusmuurin korkeudelta vähentää kylmäsiltoja ja on edullista routasuojauksen kannalta

VTT:n tutkimukset

- Maanvastaisen alapohjan lämmöneristys VTT-R-04026-11 - Maanvastaisen alapohjan routasuojaus VTT-R-04025-11

Katso aiheesta asiantuntijahaastattelut (Miimu Airaksinen, VTT ja Tuuli Kunnas, EPS-rakennuseristeteollisuus).

VTT:llä tehdyn routasuojaustutkimuksen tuloksena EPS-rakennuseristeteollisuuden routasuojaussuosituksia on muutettu, ks. uudet suositukset.

BY, Suomen Betoniyhdistys ry:n julkaisuja

  • BY 47 Betonirakentamisen laatuohjeet 2007
  • BY 50 Betoninormit
  • BY 51 Betonirakenteiden käyttöikäsuunnittelu 2007
  • BY 210 Betonirakenteiden suunnittelu ja mitoitus

Soklex-perustusvalumuotit ja niihin liittyviä muita tutkimuksia

- EPS-sokkelipalkkimuottien koeasennus sekä perustuksen geotekninen kantavuus, tutkimusselostus GEO 431; VTT 1984.

- Soklex-perustusten suunnitteluohjeen kantavuustaulukoiden laadinta ja Soklex- perustuselementtien VM3 ja PLA lämpötekniset laskelmat, tutkimusselostus YKI 558/99, VTT 1999.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarjouspyyntöasiakirjat urakoitsijalle
Toimenpiteet:Projektipäällikkö kokoaa ja allekirjoittaa tarjouspyyntöasiakirjat ja toimittaa ne urakoitsijoille pääsääntöisesti postin välityksellä, kiireellisissä tapauksissa viemällä tarjouspyynnöt suoraan urakoitsijoille.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:TarjouspyyntöasiakirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö
202210_66979.jpg
Asiakastarina: näin sujui matka inspiraatiokuvista valmiiksi unelmien kodiksi
Asiakastarina: Lue, kuinka Antin ja Päivin perheen visiot yksilöllisestä omakotitalosta toteutuivat inspiraatiokuvista valmiiksi unelmien kodiksi Espoossa. Laadukkaalla pääsuunnittelijan johtamalla kokonaissuunnittelutyöllä ja asiantuntevalla projektinjohdolla oli suuri merkitys arkkitehtonisesti ja rakennusteknisesti korkeatasoisen sekä budjetin mukaisen lopputuloksen saavuttamisessa.
20105_21607.jpg
Kastelli-paritalo Kultaranta Resortissa
Kultaranta -Asuminen ja Vapaa-aika 2010 -tapahtumassa esitellään rakenteilla oleva Kastelli-paritalo. Tapahtuma alkaa torstaina 6.5. ja jatkuu 8.5. asti. Tervetuloa tutustumaan Kultaranta Resortin alueelle rakennettaviin ympärivuotisiin asuntoihin. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.Asu siellä missä voit harrastaa ja nauttia elämästä!Katso tiedot Kastelli-tapahtumista...Ajo-ohje...
20233_81150.jpg
Teräskatto oli Jarille helpottava valinta: "Huoleton ja pitkäikäinen"
Jari Lehtosen omakotitalo sai uuden katon pian talokauppojen jälkeen. Valinta kohdistui ekologiseen GreenCoat®-teräkseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton