• Etusivu
  • Talo

Painekyllästetyn puutavaran kiinnittäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 07.11.2023
20166_46747.jpg

Suomalaisissa sääolosuhteissa käytetään ja joudutaan käyttämään ajoittain painekyllästettyä puutavaraa. Tämä asia on jokseenkin kaikille tuttua, mutta sen sijaan kestopuun kiinnittäminen ei olekaan kaikille itsestään selvä asia.

Kyllästetyn puutavaran kiinnityksessä tulee käyttää kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja, jotka kestävät kyllästysaineiden sisältämien metallisuolojen ja kosteiden käyttöolosuhteiden aiheuttamat korroosiovaikutukset.

Lähtökohtaisesti on suositeltava käyttää kaikissa kestopuun asennuksissa vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja!

Sen sijaan kaikissa, säälle alttiissa tai muuten kosteisiin olosuhteisiin tulevissa, kantavissa ja henkilöturvallisuuden kannalta merkittävissä rakenteissa tulee käyttää ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja. Tämä ei ole enää suositus.

Edellisen lisäksi haponkestävästä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä vaaditaan myös, jos kiinnityskohde on alttiina jatkuvalle kosteudelle, kemikaaleille (esim. kloori) tai tavallista voimakkaammille ilmansaasteille. Myös kiinnitykset meriveden roiskealueille vaativat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä.

Muissa kiinnityksissä voidaan käyttää myös laatuvalmistajien, kuten Sormat Oy, tarjoamia korroosionkestoa parantavilla pinnoitteilla käsiteltyjä kiinnikkeitä. Lähtökohta on, että uloimmassa pinnoitekerroksessa ei ole mukana sinkkiä.

Älä sekoita materiaaleja keskenään

Tapauskohtaisesti voidaan käyttää kuumasinkittyjä tai mekaanisesti sinkittyjä kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja sekä niin sanottuja terassiruuveja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuumasinkityn metallin kestoikä voi olla alhaisempi kuin painekyllästetyn puun. Toisin sanoen, vaikka puurakenne näyttää päällisin puolin hyvälle, niin sen kiinnittämiseen käytetyt kiinnitystarvikkeet ovatkin jo ehkä syöpyneet.

Edellisen lisäksi on hyvä muistaa, että eri materiaaleista valmistetut ja yhdessä käytettävät kiinnikkeet, kulmaraudat, naulauslevyt, aluslevyt ja muut rakenteet ovat samaa materiaalia. Sinkityt ja ruostumattomat tuotteet eivät saa joutua kosketuksiin toistensa kanssa!

Kiinnikkeen valinta alustan mukaan

Painekyllästettyä puuta kiinnitettäessä tulee siis huomioida edellä esitetyn mukaisesti oikea kiinnike, mutta myös kiinnitysalusta voi asettaa omat erityisvaatimuksensa. Esimerkiksi kevytbetoni ja kevytsoraharkot vaativat erilaiset kiinnikkeet, kuin mitä kovemmat alustat. Perusteena ovat huokoisen alusmateriaalin erilaiset ominaislujuusominaisuudet.

Kiinnitettäessä painekyllästettyä puuta harkkoihin, kuten Leca® tai Siporex, kiinnittämiseen voidaan käyttää nanopinnoituksensa ansiosta C4 -korroosioluokkaan hyväksyttyjä KBRM, KBRM P– ja KBRM 10,5 -kevytbetoniruuveja. Näillä karkealla kierteellä varustetuilla ruuviankkureilla onnistuvat raskaammatkin kiinnitykset sisällä sekä ulkona!

Sormatin ratkaisut painekyllästetyn puutavaran harkkokiinnityksiin

Myös karmitulppa–tyyppinen kiinnike, joka on varustettu hyvin korroosiota kestävällä ruuvilla, soveltuu kestopuun kanssa käytettäväksi. Tällöin nailonista valmistetun tulpan kaulus estää sinkityn ruuvin ja kestopuun suoran kosketuksen ja uhkana olevan kontaktikorroosion.

Sormatin valikoimassa tällaisia tuoteryhmiä ovat ruostumattomasta A2 -teräksestä valmistetulla ruuvilla varustettu 10 mm karmitulppa S-UF® A2 sekä mekaanisesti sinkityllä ruuvilla varustetut S-UF® MG sekä S-UP® MG.

Myös kaikki Sormatin muovimateriaaleista tai thermoplastisesta elastomeerista valmistetut tulpat, kuten Gripper™, NAT, NAT 8 L, NAT 10 L, YLT ja KBT sopivat painekyllästettyjen puukappaleiden kiinnittämiseen, kunhan tulpan kanssa käytettävä ruuvi on kuumasinkitty tai ruostumaton.

Tuotteen löydät myös Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Suomalainen Gripper™
Suomalainen Gripper™

S-KAK Kiila-ankkurit

(Soveltuvat käyttöolosuhteet: Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet)

S-KAH Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet / Ulkoilma)

S-KAH HCR Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Vaikeat korroosio-olosuhteet / Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet / Ulkoilma)

S-KAH Kiila-ankkuri
S-KAH Kiila-ankkuri

Kiinnitys kiila-ankkureilla tai kierretangoilla

Kiinnittämisessä yleensä ja niin myös kestopuun kiinnittämisessä voi tulla tilanteita, että tarvitaan kiila-ankkureita tai kierretankoja. Tämä mielletään helposti ammattirakentamiseen, mutta kotioloissakin voi tulla tilanne, että painekyllästettyä puuta kiinnitetään vaikkapa betoniin. Esimerkkeinä mainittakoon terassin rungon kiinnitys sokkeliin tai alaohjauspuun kiinnitys perusmuurin päälle.

Painekyllästetty puu on hyvä kiinnittää injektointimassalla sekä RST-kierretangolla betonisokkeliin.
Painekyllästetty puu on hyvä kiinnittää injektointimassalla sekä RST-kierretangolla betonisokkeliin.

Kemiallisilla ankkureilla kiinnittäminen ei kuitenkaan ole vain ammattilaisille varattua salatiedettä, vaan yleisesti luultua yksinkertaisempaa. Sormatin tarkkaan testatuilla ja hyväksytyillä ITH -injektointimassoilla sekä asiantuntevilla ohjeilla onnistut kotioloissakin.

Kiinnityskoulu:Massamanuaali

EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20164_46306.jpg
Nyt alkoi Massakausi!
Miksi ei mekaaninen ankkuri, vaan massa?Kiinnitystarvikkeet voidaan jakaa toimintaperiaatteensa mukaan kahteen pääryhmään: mekaanisiin ja kemiallisiin ankkureihin. Mekaaniset ankkurit tekevät tehtävänsä levittymällä, laajenemalla ja lukittumalla. Käyttäjän täytyy kiristää mekaaninen ankkuri. Kemialliset ankkurit kiinnittyvät kuivuessaan. Kemiallisten ankkureiden toiminta muistuttaa siis enemmänkin liimojen tai sementin toimintaa, olematta varsinaisesti kumpikaan niistä.Kemiallisia ankkureita käytetään, kun:mekaaninen ankkuri saattaisi levittyessään ja laajentuessaan hajottaa kiinnitysalustan. Näin saattaa käydä esim. muuratuissa rakenteissa, harkoissa tai lähella betonin reunaa.mekaanisten ankkureiden kuormituskapasiteetti ei riitä;mekaanisen ankkurin kiristäminen esim. momenttiin vaatisi liikaa vääntövoimaa;asennus vaatisi millimetrikooltaan suurta (halkaisija Ø M30…) metalliankkuria;kyseessä on harjateräksen kiinnittäminen;tarvitaan ratkaisua pettäneen mekaanisen kiinnikkeen korvaamiseksi
20164_46306.jpg
Näin käytät injektointimassaa ammattimaiseen kiinnittämiseen
Kemiallista kiinnitystä tarvitaan monenlaisissa tilanteissa. Massalla ja metalliankkurilla tehtykemiallinen kiinnitys on oikein tehtynä luja, luotettava ja kestävä. Se sopii hyvin myös ei-ammattimaiseen rakentamiseen ja remontointiin. Kokosimme ohjeet pysyvään kiinnitykseen. Massa-asennuksessa ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti, sillä usein epäonnistuneet kiinnitykset johtuvat asennusvirheistä.
201510_44676.jpg
Miten kiinnitän turvallisesti?
Kun kiinnität peiliä, kaappia tai vaikka taulu-tv:tä väliseinään, tarvitset juuri siihen tarkoitukseen tehdyn kiinnikkeen. Lisäksi se on myös asennettava huolellisesti. Kiinnikevalikoimasta löydät pitävän ratkaisun joka tarpeeseen.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20081_8414.jpg
Kivi keittiössä
Keittiö on kodin sydän. Arkiaamu tai juhlahetki, monissa perheissä elämä pyörii eniten keittiön ympärillä. Luonnonkivi on keittiössä kuin kotonaan. Se voi tehdä keittiöstäsi entistäkin viihtyisämmän ja toimivamman. Kivinen työtaso kestää kosteutta ja kuumaa sekä toimii mainiona ruoanlaitto- ja leivonta-alustana. Tasoihin löytyy uusia muotoratkaisuja, ja reunamuodoissakin on mistä valita.Kovapintaisena kivilajina suomalainen graniitti on omimmillaan keittiötasoissa. Voit käyttää samaa kiveä tasojen jatkeena seinäpinnoissa ja lattioissa, jolloin saat keittiöstäsi ilmeeltään yhdenmukaisen. Myös marmori on asettunut taloksi komistamaan yhä useampaa keittiötä.
20222_76822.jpg
Lasiterassi raikastaa vanhankin talon ilmettä tyylikkäästi
Lasitettu terassi lisää kodin asumismukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa. Terassilasitus suunnitellaan usein osaksi taloa jo rakennusvaiheessa, mutta yhtälailla lasitetun terassin voi rakentaa vanhempaankin taloon. Lasitus sopii kaikenlaisiin asuntoihin, niin rivitaloihin, rintamamiestaloihin kuin kesämökillekin. Viihtyvyyden lisäksi lasitus usein nostaa myös asunnon arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton