• Etusivu
  • Talo

Keittiön mitoitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.11.2024
keittiön-mitoittaminen-oikein-1920x1080

Erivärisellä saarekkeella lisäät ilmettä vaaleaan keittiöön.

Keittiö on kodin sydän. Keittiössä kokataan, ruokaillaan ja seurustellaan. Keittiö on koko kodin hengetär ja tunnelmanluoja, on se sitten pieni tai suuri, vaalea tai tumma, oma tai vuokrattu.

Keittiöön sijoitetut useat toiminnot asettavat vaatimuksia tilantarpeelle. Työ- ja laskutilaa tulee olla tarpeeksi, jauhot ja makaronit vaativat oman tilansa ja jälkikasvun tarpeet on huomioitava kylmäsäilytyksessä. Työtason oikea korkeus, ruokailutilan vaatima leveys ja kodinkoneiden asennuskorkeudet on myös hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Tässä artikkelissa perehdytään keittiön mitoitukseen.

Kaapistojen mitoitus

Keittiö suunnitellaan ja mitoitetaan käyttäjän mukaan. Pitkä ihminen valitsee korkeammat pöytäkaapit ja lyhyempi harkitsee yläkaappien sijoituskorkeutta. Esteettömän keittiön rajoitukset asettavat omat vaatimuksensa sellaista tarvitsevalle.

  • Pöytäkaapit ovat yleensä 850–900 mm korkeita ja 600 mm syviä
  • Välitila noin 500 mm.
  • Yläkaappeja löytyy aivan matalasta kattoon asti ulottuvaan. Syvyys on yleensä 350 mm.
  • Kaappien tilalla käytettävät hyllyt voi sijoittaa haluamalleen korkeudelle.
puoliksi piirretty keittiösuunnitelma
Info

Info

Muista!

  • Yläkaapin ylähyllyille voi olla lyhyen hankala ylettyä
  • Yläkaappien ovien täytyy aueta kunnolla. Sarana saisi aueta ainakin 165 astetta.
  • Nosto-ovi yläkaapissa ei ole tiellä, mutta lyhyen on lähes mahdotonta ylettyä sulkemaan niitä.

Työpöydän mitoitus

Työpöydän ei tarvitse olla jokaisessa keittiössä samankokoinen. Työpöydän koko ja tarve vaihtelee asukkaiden määrän ja asunnon koon mukaan. Yleensä ruoanvalmistukseen tarvittava suositellaan suunniteltavaksi oikeakätiseksi. Eli tämä tarkoittaa, että samalle seinälle sijoitetaan sekä liesi että vesipiste ja toimintojen välille suunnitellaan laskutilaa.

Ihmisen mitat sekä seisoma- tai istumatyöskentely määräävät pystymitoituksen.

  • työtasoa ruoan valmistukseen 600–1200 mm
  • työtasoa leipomiseen 600–1400 mm
  • laskutilaa lieden molemmille puolille ainakin 400 mm
  • laskutilaa kalusteuunin lähelle 400–700 mm
Info

Info

Muista!

  • Jokaista pienkonetta ei tarvitse säilyttää pöytätasolla
  • Keittiötä suunnitellessa varaa jokaiselle suuremmalle koneelle oma säilytyspaikkansa (ja palauta ne aina samaan paikkaan).

Kaappitila ja kylmäsäilytys

Seinäkaappi varustetaan yleensä automaattisesti kolmella siirrettävällä hyllyllä ja pöytäkaappi yhdellä siirrettävällä hyllyllä. Korkeat ja kapeat ulosvedettävät kaapit ovat erittäin tehokkaita tilankäytön kannalta.

Muistathan, että kaappeihin saa myös sisälle asennettua ulosvedettäviä laatikoita.

<p data-block-key="e20ed">Esimerkki säilytykseen tarvittavien kaappien määrästä 2–4 hengen taloudelle. Lähde: RT 93-10929.</p>
Esimerkki säilytykseen tarvittavien kaappien määrästä 2–4 hengen taloudelle. Lähde: RT 93-10929.

Jääkaappi, jää-viileäkaappi ja kaappipakastin:

  • ilmankiertotilaa 50–100 mm
  • yläkomeron syvyys 500 mm
  • toimintatila edessä 900–500 mm

Jää- ja pakastinkaappi ergonominen suositus lattiasta 400–900 mm.

Laitekohtaisesti tarkistettava

  • laitteen ulkomitat ja upotusaukon mitat
  • ilmankierron tarve
  • kädensijan vaatima tila
puoliksi piirretty keittiö

Kodinkoneet

Liesi ja uuni

  • liesi, jossa keittotaso + uuni, ergonominen sijoitus 700–900 mm lattiasta
  • liesituuletin sähköliedestä vähintään 500–600 mm
  • liesituuletin kaasuliedestä ja sähkögrillistä 600–650 mm

Mikroaaltouuni

Kun mikroaaltouuni sijoitetaan työpöydälle, käyttökorkeus on hyvä ja ilmankierto uunin ympärillä varmistettu.

  • mikroaaltouuni lattiasta 700–1200 mm
  • ilmankiertoa varten vapaata tilaa ympärillä 20– 50 mm

Astianpesukoneet

  • tila koneen edessä 900–1500 mm
  • astianpesukoneen ergonominen korkeus lattiasta 300–400 mm
Info

Info

Muista!

  • Jos hankit pienen jääkaapin, mieti onko mielekästä ottaa maitoa lattiatasosta. Jos mahdollista, sijoita pieni jääkaappi ylös.
  • Kodinkoneita on eri kokoisia. Mittaa vanha aina ennen uuden ostamista!
  • Mikrot ovat pääasiassa vasenkätisiä.

Ruokapöydän vaatima tila

Ruokapöytiä on eri kokoisia. Niin myös meitä ruokailijoita. Jokaisella meistä on omat tottumuksensa ja vaatimuksensa, joiden mukaan ruokailutilaa suunnitellaan. Ruokailutilaa suunnitellessa käytetään yleensä seuraavia oletusmittoja:

  • Tuolin vaatima tila: leveys 600 mm ja syvyys 500 mm. Tuolin taakse kannattaa jättää lisäksi 300 mm kulkutilaa.
  • Yhden hengen kattaus 400 x 400 mm päytätilaa
  • Pöydän päätyyn jätetään 800 mm kulkutilaa
  • Syöttötuolin tilantarve on noin 500 x 500 mm
Info

Info

Keittiön sähköliitännät

Keittiössä tulee olla riittävästi pistorasioita ja valaisimia. Niiden etäisyyttä mm. vesipisteestä on määritetty. Muista, että sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle! Lue Määräyksistä mitä sähkötöitä saa itse tehdä.

  • astianpesukoneen liitäntä viereisessä kaapissa h = 300
  • lieden liitäntä h = 300 mm
  • liesituulettimen liitäntä h = 1800 mm
  • kylmäkaappiyhdistelmän pistorasia h = 2200 mm
  • työtasovalaisin seinällä/yläkaapin alareunassa h = 1300...1400 mm
  • työtason kannettoman pistorasian vähimmäisetäisyys pesualtaasta 500 mm
  • työtason pistorasia vähintään h = 1200 mm lattiasta
  • mikroaaltouunin pistorasia uunin sijainnista riippuen
    h = 900 mm pöytätasossa, seinällä h = 1200 mm yläkaapissa

h = korkeus lattiasta

Lähde: RT 73-10621 Sähköasennusten sijoitus

Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton