• Etusivu
  • Talo

Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
lattialämmitys AdobeStock_124022084

© Adobe Stock

Yli 90 % pientalorakentajista päätyy lämmönjaossaan muoviputkilla toteutettuun vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Lattialämmitys on välttämätön kivilattioille ja pesutiloihin, mutta se on ihanteellinen valinta muihinkin pintamateriaali- ja rakenneratkaisuihin.

Nykyään talojen eristys on niin hyvä, että lämmityksen tehontarve on vain n. 30–50 W/m2. Lattian pintalämpötila 23–25 ˚C riittää yleensä kattamaan huoneen lämmöntarpeen.

Erilaiset lattiarakenteet ja -päällysteet johtavat lämpöä eri tavoin. Betonilattia johtaa lämpöä hyvin ja lämpö myös leviää tehokkaasti. Parketilla tai lastulevyllä päällystetty puurakenteinen lattia taas johtaa lämpöä huonommin kuin betonilattia. Puulattioissa on sen vuoksi käytettävä alumiinisia lämmönluovutuslevyjä, joiden avulla lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti koko lattian pinta-alalle.
Lämmönjohtavuus heikkenee, jos lattiarakenteeseen jää ilmarakoja, putken ja pintamateriaalin välissä on eristeitä tai lattiapinnat peitetään paksuilla matoilla.

Putkisto

Lattialämmityksessä putkistot sijoitetaan rakenteiden sisään. Tästä syystä putkistolle asetetaan erittäin suuret pitkäaikaiskestovaatimukset. Niiden asennuksen on oltava helppoa ja niiden on myös kestettävä vaihtelevia olosuhteita. Esimerkiksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän kaikki liitokset tehdään jakotukilla lattiapinnan yläpuolella. Saumaton kokonaisuus merkitsee, että järjestelmä on varma ja luotettava.

Putket asennetaan lattiaan suunnitelman mukaan. Asennusväli on tavallisimmin 300 mm (12 mm putkella 125 mm), mutta sitä tihennetään tarvittaessa, jos tehontarve on tavallista suurempi esimerkiksi suurien ikkunoiden edessä.

1. Asennus betoniin tai pumppumassaan

Putken asennusväli on yleensä 300 mm, mutta lämmitystehontarpeen vaatiessa asennusväliä tihennetään.

Putket kiinnitetään raudoitusverkkoon, putkipidikelistoihin tai kiinnitysväkäsillä eristeeseen. Päälle valetaan betoni tai pumppumassa, jonka paksuus on vähintään 30 mm putken yläpinnasta.

Putkipiirit kiinnitettynä raudoitukseen ja valettu betoniin.
Putkipiirit kiinnitettynä raudoitukseen ja valettu betoniin.
© Uponor Suomi Oy
Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla betonin päälle ja valettu betoniin.
Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla betonin päälle ja valettu betoniin.
© Uponor Suomi Oy

2. Puurakenteiset lattiat

Puurakenteessa putkikoko on yleensä 17 tai 20 mm. Toimivassa ja helposti toteutettavassa rakenteessa lattiavasojen välit villoitetaan ja niiden päälle asennetaan harvalaudoitus esimerkiksi 22x100 mm k-k 150 mm. Harvalaudoituksen päälle asennetaan lämmönluovutuslevyt ja lattialämmitysputki Uponor Comfort Pipe PLUS 17 x 2 mm. Putkien päälle asennetaan mahdollinen höyrysulku lattiavalmistajan ohjeiden mukaan, 22 mm lattialastulevy tai 2 x kipsilevy (esim. 2 x 13EK tai 13EK + 15 kipsilevy) ja pintamateriaali. Muita rakenneratkaisuja on esitelty esimerkiksi Uponorin nettisivuilla.

Putkipiirit kiinnitetty puuvasojen päällä olevaan harvalaudoitukseen.
Putkipiirit kiinnitetty puuvasojen päällä olevaan harvalaudoitukseen.
© Uponor Suomi Oy

-

3. Saneerausratkaisut

Edullisin mutta työläin tapa asentaa vesikiertoinen lattialämmitys vanhaan betonilattiaan on roilottaa timanttiporalla urat lattialämmitysputkille. Putkeksi valitaan esimerkiksi 17 tai 20 mm Uponor Comfort Pipe PLUS.

Vesikiertoinen lattialämmityksen voi asentaa myös vanhan betonilattian päälle. Vanhaan lattiaan voidaan esimerkiksi kiinnittää putkipidikelistat, joihin 12 mm Uponor Comfort Pipe -putket kiinnitetään. Päälle tulevan valun paksuuden on tällöin oltava vähintään 15 mm putken yläpinnasta mitattuna. Minitec-rakenteella, jossa on 10 mm putki, voidaan päästä minimissään jopa vain 15 mm pinnan kokonaiskorotukseen.

Kuiviin tiloihin, joihin ei tule keraamista pintaa, lattialämmityksen voi toteuttaa lattialämmityslevyillä. Vanhan tasaisen lattian päälle asennetaan levyt, joissa on valmiina sekä eriste että lämmönluovutuslevyt. 12 mm Uponor Comfort Pipe -putki asennetaan valmiisiin uriin. Yli 14 mm paksuisen laminaatin voi asentaa suoraan rakenteen päälle poikkisuuntaan putkiin nähden. Alle 14 mm laminaatti, parketti tai muovimatto tarvitsee alleen tasaisen ja kantavan alustan. Putkien päälle asennetaan esimerkiksi 13 mm kipsilevy.

Lattialämmityslevyjä on saatavilla myös paksumpana (30 ja 50 mm). Tällöin putkeksi valitaan 20 mm Uponor Comfort Pipe PLUS. Asennusperiaate on sama kuin 12 mm putkella.

Huom!

Saneerausratkaisun toteutuksesta kannattaa keskustella rakennesuunnittelijan kanssa. Esimerkiksi ennestään kylmien kellaritilojen eristys pitää toteuttaa niin, ettei kosteusvaurioita synny.

Rakenne saneeraukseen: asennuslevy asennetaan olemassa olevan lattian päälle. Lattiapinta nousee vain noin 15 mm.
Rakenne saneeraukseen: asennuslevy asennetaan olemassa olevan lattian päälle. Lattiapinta nousee vain noin 15 mm.
© Uponor Suomi Oy
Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevalle lattialle.
Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevalle lattialle.
© Uponor Suomi Oy
Putkipiirit kiinnitetty lattialämmityslevyyn 12.
Putkipiirit kiinnitetty lattialämmityslevyyn 12.
© Uponor Suomi Oy
Putkipiirit kiinnitetty uritettuun lattialämmityslevyyn.
Putkipiirit kiinnitetty uritettuun lattialämmityslevyyn.
© Uponor Suomi Oy

Lattialämmitys osaksi patterilämmitteistä taloa

Vesikiertoisilla pattereilla varustettuun taloon voidaan asentaa osittainen vesikiertoinen lattialämmitys.

Lattialämmityspiiriin lisätään pumppuryhmä, joka laskee pat­te­riverkostossa kiertävän veden lämpötilan ja virtausominaisuudet lattialämmitykselle sopivaksi ja kierrättää vettä lattiaputkistossa.

Lattialämmityksen säätöjärjestelmä ja ohjauksen päivitys

Lattialämmityksen säätöjärjestelmä kontrolloi lämmitysveden virtausta putkistossa. Rakennuksen eri tiloihin sijoitetaan huonetermostaatit, joihin asetetaan toivottu huonelämpötila. Huonetermostaatti mittaa reaaliaikaista lämpötilaa ja lähettää siitä tiedon järjestelmän keskusyksikölle.

Jos mitattu lämpötila on alhaisempi kuin toivottu, jakotukin toimilaite avautuu ja lämpöä siirtyy lisää kyseisen tilan putkipiiriin. Piiri sulkeutuu, kun haluttu huonelämpötila saavutetaan.

Säätöjärjestelmiä on saatavana sekä langallisena että langattomana. Langattoman huonetermostaatin paikan voi valita itse eikä johdotuksesta aiheudu kuluja. Säätöjärjestelmiä ja termostaatteja on eritasoisia ja niiden älykkyys määrittää lämmönjakojärjestelmän toimintojen monipuolisuuden. Hyvällä säätöjärjestelmällä, jossa vasteajat ovat nopeita, saavutetaan merkittäviä energiansäästöjä.

Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina ja ohjauksen vaihto on helppoa! Kun päivität lattialämmityksen ohjauksen nykytasoa vastaavaksi, saat älykkyyttä säätämiseen ja lisätoimintoja järjestelmän käyttöön.

Talo
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö
rakentaja pro
Tilaa Rakentaja.pro-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Ihmisiä viihtymässä Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaalla
Rakenna & Remontoi -messut tulevat jälleen tammikuussa 2025
Rakentaja Mediat Oy osti kesäkuun lopulla Rakentaja.fi-palvelut ja sen myötä myös Vantaan Myyrmäki-hallin messut. Rakentaja on järjestänyt tyypillisesti kahdet messut vuosittain. Oma Koti -messut syksyllä ja Rakenna & Remontoi -messut tammikuun lopulla.Kesäkuun lopulla sinetöity kauppa Rakentaja Mediat Oy:n ja Schibsted Suomi Oy:n välillä aiheutti sen verran muutoksia, että syksyn Oma Koti -messuja emme ehdi järkevästi tällä aikataululla järjestämään vuonna 2024.– Päädyimme siihen, että järjestetään ennemmin yhdet viimeisen päälle messut tammikuussa 2025, kuin kahdet hutiloiden ja kovalla kiireellä, Jussi Ruotsalainen, Rakentaja Mediat Oy:n messuvastaava kommentoi.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mummonmökin muurin korjaus?
Kysymys:Mitä työtapoja ja materiaaleja suosittelette 40-luvulla rakennetun muurin pintakorjaukseen? Pintarappaus lohkeilee ja maali rapisee. Muurissa on luonnonkiviä ja oletettavasti jotain savilaastityyppistä massaa kivien välissä ja pinnoitteessa. Mitä sideainetta 40-luvulla laastissa on käytetty? Tiiltä on leivinuunin sisäosissa, ei pinnoissa. Mökki on talvisin kylmänä. Uuni ja hella vetävät hyvin, piippu on kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton