Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus
© Adobe Stock
Yli 90 % pientalorakentajista päätyy lämmönjaossaan muoviputkilla toteutettuun vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Lattialämmitys on välttämätön kivilattioille ja pesutiloihin, mutta se on ihanteellinen valinta muihinkin pintamateriaali- ja rakenneratkaisuihin.
Nykyään talojen eristys on niin hyvä, että lämmityksen tehontarve on vain n. 30–50 W/m2. Lattian pintalämpötila 23–25 ˚C riittää yleensä kattamaan huoneen lämmöntarpeen.
Erilaiset lattiarakenteet ja -päällysteet johtavat lämpöä eri tavoin. Betonilattia johtaa lämpöä hyvin ja lämpö myös leviää tehokkaasti. Parketilla tai lastulevyllä päällystetty puurakenteinen lattia taas johtaa lämpöä huonommin kuin betonilattia. Puulattioissa on sen vuoksi käytettävä alumiinisia lämmönluovutuslevyjä, joiden avulla lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti koko lattian pinta-alalle.
Lämmönjohtavuus heikkenee, jos lattiarakenteeseen jää ilmarakoja, putken ja pintamateriaalin välissä on eristeitä tai lattiapinnat peitetään paksuilla matoilla.
Putkisto
Lattialämmityksessä putkistot sijoitetaan rakenteiden sisään. Tästä syystä putkistolle asetetaan erittäin suuret pitkäaikaiskestovaatimukset. Niiden asennuksen on oltava helppoa ja niiden on myös kestettävä vaihtelevia olosuhteita. Esimerkiksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän kaikki liitokset tehdään jakotukilla lattiapinnan yläpuolella. Saumaton kokonaisuus merkitsee, että järjestelmä on varma ja luotettava.
Putket asennetaan lattiaan suunnitelman mukaan. Asennusväli on tavallisimmin 300 mm (12 mm putkella 125 mm), mutta sitä tihennetään tarvittaessa, jos tehontarve on tavallista suurempi esimerkiksi suurien ikkunoiden edessä.
1. Asennus betoniin tai pumppumassaan
Putken asennusväli on yleensä 300 mm, mutta lämmitystehontarpeen vaatiessa asennusväliä tihennetään.
Putket kiinnitetään raudoitusverkkoon, putkipidikelistoihin tai kiinnitysväkäsillä eristeeseen. Päälle valetaan betoni tai pumppumassa, jonka paksuus on vähintään 30 mm putken yläpinnasta.
2. Puurakenteiset lattiat
Puurakenteessa putkikoko on yleensä 17 tai 20 mm. Toimivassa ja helposti toteutettavassa rakenteessa lattiavasojen välit villoitetaan ja niiden päälle asennetaan harvalaudoitus esimerkiksi 22x100 mm k-k 150 mm. Harvalaudoituksen päälle asennetaan lämmönluovutuslevyt ja lattialämmitysputki Uponor Comfort Pipe PLUS 17 x 2 mm. Putkien päälle asennetaan mahdollinen höyrysulku lattiavalmistajan ohjeiden mukaan, 22 mm lattialastulevy tai 2 x kipsilevy (esim. 2 x 13EK tai 13EK + 15 kipsilevy) ja pintamateriaali. Muita rakenneratkaisuja on esitelty esimerkiksi Uponorin nettisivuilla.
-
3. Saneerausratkaisut
Edullisin mutta työläin tapa asentaa vesikiertoinen lattialämmitys vanhaan betonilattiaan on roilottaa timanttiporalla urat lattialämmitysputkille. Putkeksi valitaan esimerkiksi 17 tai 20 mm Uponor Comfort Pipe PLUS.
Vesikiertoinen lattialämmityksen voi asentaa myös vanhan betonilattian päälle. Vanhaan lattiaan voidaan esimerkiksi kiinnittää putkipidikelistat, joihin 12 mm Uponor Comfort Pipe -putket kiinnitetään. Päälle tulevan valun paksuuden on tällöin oltava vähintään 15 mm putken yläpinnasta mitattuna. Minitec-rakenteella, jossa on 10 mm putki, voidaan päästä minimissään jopa vain 15 mm pinnan kokonaiskorotukseen.
Kuiviin tiloihin, joihin ei tule keraamista pintaa, lattialämmityksen voi toteuttaa lattialämmityslevyillä. Vanhan tasaisen lattian päälle asennetaan levyt, joissa on valmiina sekä eriste että lämmönluovutuslevyt. 12 mm Uponor Comfort Pipe -putki asennetaan valmiisiin uriin. Yli 14 mm paksuisen laminaatin voi asentaa suoraan rakenteen päälle poikkisuuntaan putkiin nähden. Alle 14 mm laminaatti, parketti tai muovimatto tarvitsee alleen tasaisen ja kantavan alustan. Putkien päälle asennetaan esimerkiksi 13 mm kipsilevy.
Lattialämmityslevyjä on saatavilla myös paksumpana (30 ja 50 mm). Tällöin putkeksi valitaan 20 mm Uponor Comfort Pipe PLUS. Asennusperiaate on sama kuin 12 mm putkella.
Huom!
Saneerausratkaisun toteutuksesta kannattaa keskustella rakennesuunnittelijan kanssa. Esimerkiksi ennestään kylmien kellaritilojen eristys pitää toteuttaa niin, ettei kosteusvaurioita synny.
Lattialämmitys osaksi patterilämmitteistä taloa
Vesikiertoisilla pattereilla varustettuun taloon voidaan asentaa osittainen vesikiertoinen lattialämmitys.
Lattialämmityspiiriin lisätään pumppuryhmä, joka laskee patteriverkostossa kiertävän veden lämpötilan ja virtausominaisuudet lattialämmitykselle sopivaksi ja kierrättää vettä lattiaputkistossa.
Lattialämmityksen säätöjärjestelmä ja ohjauksen päivitys
Lattialämmityksen säätöjärjestelmä kontrolloi lämmitysveden virtausta putkistossa. Rakennuksen eri tiloihin sijoitetaan huonetermostaatit, joihin asetetaan toivottu huonelämpötila. Huonetermostaatti mittaa reaaliaikaista lämpötilaa ja lähettää siitä tiedon järjestelmän keskusyksikölle.
Jos mitattu lämpötila on alhaisempi kuin toivottu, jakotukin toimilaite avautuu ja lämpöä siirtyy lisää kyseisen tilan putkipiiriin. Piiri sulkeutuu, kun haluttu huonelämpötila saavutetaan.
Säätöjärjestelmiä on saatavana sekä langallisena että langattomana. Langattoman huonetermostaatin paikan voi valita itse eikä johdotuksesta aiheudu kuluja. Säätöjärjestelmiä ja termostaatteja on eritasoisia ja niiden älykkyys määrittää lämmönjakojärjestelmän toimintojen monipuolisuuden. Hyvällä säätöjärjestelmällä, jossa vasteajat ovat nopeita, saavutetaan merkittäviä energiansäästöjä.
Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina ja ohjauksen vaihto on helppoa! Kun päivität lattialämmityksen ohjauksen nykytasoa vastaavaksi, saat älykkyyttä säätämiseen ja lisätoimintoja järjestelmän käyttöön.