• Etusivu
  • LVI

Älyä asumiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 12.09.2012
20129_32171.jpg

Yksi napinpainallus ja kotisi kaikki valot ja standby-laitteet sammuvat ja lämpötila laskee. Pyykkikone pyörii edullisemman sähkön aikana ja pääset itse valitsemaan, milloin lämmitys kytkeytyy päälle. Katon aurinkopaneelit tuottavat ekologista energiaa. Pihassa seisoo hybridi tai täyssähköauto. Onneksi olkoon: asut älykkäässä talossa!

Sinun kodissasi älykkyys ja yksinkertaisuus kulkevat käsi kädessä. Uusi teknologia paitsi säästää energiakustannuksissa myös helpottaa elämääsi. "Taloautomaatio tuo koteihin mukavuutta, helppoutta, varmuutta ja turvallisuutta", johtaja Paavo Tammisto ABB:ltä sanoo.

Taloautomaatiolla hän tarkoittaa ratkaisuja, jotka mahdollistavat laitteiden ja järjestelmien sekä energian mahdollisimman järkevän ja kustannustehokkaan hyödyntämisen. Siis automatiikkaa, jolla ohjataan muun muassa kodin valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa.

"Älykkäiden ratkaisujen optimaalinen hyödyntäminen omakotitalossa säästää parhaassa tapauksessa kolmanneksen sähkölaskusta", Tammisto ynnää.

20129_32178.jpg

Kuluttajan näköistä energiaa

Elämäsi älytalossa on siis mukavaa, turvallista ja energiatehokasta, mutta myös ekologista. Katon aurinkopaneelit tuottavat energiaa kotisi tarpeisiin, aurinkoisina päivinä jopa yli oman tarpeen. Ylijäämän voit varastoida tai myydä valtakunnan verkkoon.

"Teknisten innovaatioiden ansiosta pääset myös seuraamaan, miten kesämökkisi jaksaa talvella. Etäohjaus lisää myös mielenrauhaa lasten ja vanhusten suhteen – liikkeitä voi seurata etänä ja poikkeustilanteista voi saada hälytyksen", Tammisto kuvaa.

Sähkömarkkinat ja sähköverkko ovat muutoksessa kiinteästi mukana. "Jatkossa kiinteistöt voivat osallistua markkinoiden ja verkon toimintaan muun muassa huippukuormituksen siirroilla, jossa kulutuksen piikkejä pyritään tasaamaan. Eri palveluntarjoajat kokoavat yhteen pienempiä kuormia."

Eikä tämä tarina ole utopiaa: "En usko, että 5–10 vuoden kuluttua rakennetaan ilman, että ainakin valmiudet ottaa uusi teknologia käyttöön ovat olemassa uusissa taloissa. Veikkaukseni on, että vähintään viisi prosenttia maailman uusista autoista on vuonna 2020 joko hybridejä tai täyssähköautoja."

ABB Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
kiinnitysmalli
Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen
Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Lisä- ja muutostyötarjousten käsittely
Toimenpiteet:Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijoiden toimittamien lisä- ja muutostyötarjousten oikeellisuuden. Tarvittaessa tarkistamisessa käytetään LVI- ja sähkösuunnittelijan apua. Muutostyötarjoukseen liitetään selvitys muutoksen syistä. Lisä- ja muutos-työtarjousten hyväksymisen euromääräiset rajat ovat vastaavat kuin urakkasopimusten allekirjoittamisessa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Lisä- ja muutostyötilaukset, muistiotHyväksyntä:Projektipäällikkö
201511_44930.jpg
Radonin poisto sisäilmasta huippuimurilla
Pientaloasuntojen, vapaa-ajan asuntojen ja työpaikkojen radonpitoisuudet ovat Suomessa korkeita. Radonia kannattaa torjua jo talon rakennusvaiheessa ja pitoisuuksia voidaan alentaa myös asuntoa korjaamalla. Suomen rakentamismääräysten mukaan rakennuspaikan radonriskit on otettava huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa. Uusi asunto pitää Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen (no 944/92) mukaan suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylittäisi 200 Bq/m³. Sisäilmastoluokitus 2000:n mukaan rajana on S1- ja S2-luokissa 100 Bq/m³ ja S3-luokassa 200 Bq/m³.Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen jalokaasu. Radonia syntyy jatkuvasti maankamarassa ja kaikessa kiviaineksessa, uraanin hajotessa. Ilmassa leijuva radon kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin, jossa keuhkojen sisäpintaan tarttuvat kiinteät hajoamistuotteet lähettävät alfa-säteilyä. Säteily lisää riskiä saada keuhkosyöpä. Suomessa tavataan vuosittain 2000 keuhkosyöpää, joista radonin arvioidaan aiheuttavan noin 300.Radon tulee sisäilmaan pääasiassa talon alla olevasta maaperästä ja jonkin verran myös rakennusmateriaaleista, esim. betonista ja tiilestä. Radonia voi vapautua huoneilmaan myös porakaivovedestä suihkun, pyykinpesun ja astioiden pesun yhteydessä. Ulko- ja sisälämpötilojen ero aiheuttaa alipaineen, joka imee radonpitoista ilmaa maaperästä sisätiloihin. Talvella radonia virtaa sisään enemmän kuin kesällä. Myös huono ilmanvaihto lisää radonpitoisuutta.Lähde: STUK Säteilyturvakeskus www.stuk.fi ja Sisäilmayhdistys RyOsta huippuimuri verkkokaupasta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton