• Etusivu
  • Rakentaminen

Älä enää odota !

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.06.2007
20076_5395.jpg

Haja-asutusalueiden kiinteistöillä alkaa olla kiire muuttaa jätevesijärjestelmänsä jätevesiasetuksen mukaiseksi (tuli voimaan 1.1.2004). Määräaika, johon mennessä järjestelmän muuttaminen täytyy toteuttaa (1.1.2014) tuntuu kaukaiselta, mutta siirtymäajasta on kulunut jo 3,5 vuotta ja tarvittavista saneerauksista on tehty vasta muutama prosentti. Järjestelmien hinnat eivät tule laskemaan ja urakoitsijan saamisessa voi olla vaikeuksia, jos lykkää hanketta liian pitkälle. Monet alan ammattilaiset pelkäävät myös "sutta ja sekundaa". Kun kysyntä ylittää tarpeen, alkaa alalle ilmaantua helposti myös osaamattomia urakoitsijoita ja lopputulos voi olla kaikkea muuta kuin toivottu ja edellytetty.

Asiassa tuntuu edelleen olevan myös epätietoisuutta tai peräti tietämättömyyttä koko asiasta. Tiedotustyötä on tehty paljon, mutta edelleen sille riittää tarvetta.

Toimi nyt


Porin kaupungin ympäristötarkastaja Jari Lagerroos arvioi Satakunnassa oleva hieman yleistä tasoa paremman tilanteen, mikä perustuu siihen, että useita kiinteistöjä saadaan siirtymäaikana liitettyä julkiseen viemäriin. Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria Satakunnassa ja koko maassa. Hän kehottaa ihmisiä toimimaan nyt, sillä mitään jatkoaikaa ei ole tiedossa eikä mitään uusia järjestelmiä tai helpompia ratkaisujakaan ole odotettavissa määräajan kuluessa. Niissä kunnissa joissa on tehty selvitys liittymämahdollisuudesta julkiseen viemäriin, kannattaa selvittää ensin tämä mahdollisuus. Toistaiseksi selvitykset on tehty vasta Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Näiden maakuntien asukkaat voivat tiedustella asiaa omassa kunnassaan.

Kenen sitten pitää toimia?


Uudisrakennuksia ja laajennuksia määräykset koskevat välittömästi, mutta olemassa olevalla rakennuskannalle on annettu 10 vuoden siirtymäaika, josta n. 6,5 vuotta on vielä jäljellä. Asetus koskee kaikkia haja-asutusalueiden vakituisia ja vapaa-ajan kiinteistöjä, jotka ottavat käyttövetensä paineellisesti. Ulkopuolelle jäävät siis ainoastaan kantoveden varassa olevat kiinteistöt.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40344.jpg
Muotokieleltään ainutlaatuinen Valkia Kide
Tulikiven suosittu Valkia-tuoteperhe kasvaa, kun Tulikivi tuo markkinoille ainutlaatuisen figurepintaisen Valkia Kide -takan. Valkia-takat muodostavat modernien teholämmittäjien malliston, jolle ominaista ovat suuri lämmitysteho ja sisustuksellisuus.
20229_79462.jpg
Näin asennat liukuovet kääntyvien ovien tilalle saneerauskohteessa
Liukuovi ei ole asennettavissa ainoastaan uudiskohteisiin, vaan se sopii mainiosti myös saneeraukseen. Vanhoissa taloissa saneerattaessa vaihdetaan hyvin usein seinälevyjä uusiin. Samassa hoituu myös saranallisten kääntyvien väliovien vaihto paremmin ääntä eristäviin ja seinäpinta-alaa säästäviin, seinän sisään liukuviin välioviin. Vaihto liukuoviin ei voisi olla helpompaa valmiiksi hitsattuja teräselementtejä käyttäen.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mummonmökin muurin korjaus?
Kysymys:Mitä työtapoja ja materiaaleja suosittelette 40-luvulla rakennetun muurin pintakorjaukseen? Pintarappaus lohkeilee ja maali rapisee. Muurissa on luonnonkiviä ja oletettavasti jotain savilaastityyppistä massaa kivien välissä ja pinnoitteessa. Mitä sideainetta 40-luvulla laastissa on käytetty? Tiiltä on leivinuunin sisäosissa, ei pinnoissa. Mökki on talvisin kylmänä. Uuni ja hella vetävät hyvin, piippu on kunnossa.
20191_55866.jpg
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta
Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa myös ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee saneerauksella tavoiteltavia energiansäästöpyrkimyksiä eikä säästöäö tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Vallox 121 SE sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen MUH Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE:n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100 ja 120 -ilmanvaihtokoneissa.Teholtaan Vallox 121 SE on keskisuuren asunnon ilmanvaihtokone, joka soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen.Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla Vallox Digit SED -ohjauksella. Koneen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 % ja siinä on integroidut tasavirtapuhaltimet.
20235_81747.jpg
Paljonko ilmanvaihto­koneen vaihtamisella voi säästää sähköä? Katso esimerkit
Kohonneiden energiahintojen myötä moni on alkanut pohtia myös ilmanvaihdonenergiankulutusta. Mutta millainen on energiatehokas ilmanvaihto ja paljonko uudellailmanvaihtokoneella voi säästää energiaa?
201511_44894.jpg
Tuuleta ja tamppaa käden käänteellä
Tomuttaminen ja tuulettaminen ovat parasta hoitoa tekstiileille. Luonnonkuidut suorastaan rakastavat tuulettamista. Säännöllinen tuulettaminen vähentää tekstiilien pesutarvetta ja pidentää niiden käyttöikää.Duster on kotimainen, moderni tuuletus- ja tomutusteline, joka poistaa erillisen mattotelineen tarpeen ja jota voit hyödyntää monipuolisesti muihinkin käyttötarkoituksiin. Pidentyvine tuuletusvarsineen ja alastaittuvine aputasoineen se toimii mainiosti niin tuuletus-, tamppaus- kuin kuivatustelineenäkin.Dusterin kaikki osat valmistetaan Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton