• Etusivu
  • Rakentaminen

Älä enää odota !

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20076_5395.jpg

Haja-asutusalueiden kiinteistöillä alkaa olla kiire muuttaa jätevesijärjestelmänsä jätevesiasetuksen mukaiseksi (tuli voimaan 1.1.2004). Määräaika, johon mennessä järjestelmän muuttaminen täytyy toteuttaa (1.1.2014) tuntuu kaukaiselta, mutta siirtymäajasta on kulunut jo 3,5 vuotta ja tarvittavista saneerauksista on tehty vasta muutama prosentti. Järjestelmien hinnat eivät tule laskemaan ja urakoitsijan saamisessa voi olla vaikeuksia, jos lykkää hanketta liian pitkälle. Monet alan ammattilaiset pelkäävät myös "sutta ja sekundaa". Kun kysyntä ylittää tarpeen, alkaa alalle ilmaantua helposti myös osaamattomia urakoitsijoita ja lopputulos voi olla kaikkea muuta kuin toivottu ja edellytetty.

Asiassa tuntuu edelleen olevan myös epätietoisuutta tai peräti tietämättömyyttä koko asiasta. Tiedotustyötä on tehty paljon, mutta edelleen sille riittää tarvetta.

Toimi nyt

Porin kaupungin ympäristötarkastaja Jari Lagerroos arvioi Satakunnassa oleva hieman yleistä tasoa paremman tilanteen, mikä perustuu siihen, että useita kiinteistöjä saadaan siirtymäaikana liitettyä julkiseen viemäriin. Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria Satakunnassa ja koko maassa. Hän kehottaa ihmisiä toimimaan nyt, sillä mitään jatkoaikaa ei ole tiedossa eikä mitään uusia järjestelmiä tai helpompia ratkaisujakaan ole odotettavissa määräajan kuluessa. Niissä kunnissa joissa on tehty selvitys liittymämahdollisuudesta julkiseen viemäriin, kannattaa selvittää ensin tämä mahdollisuus. Toistaiseksi selvitykset on tehty vasta Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Näiden maakuntien asukkaat voivat tiedustella asiaa omassa kunnassaan.

Kenen sitten pitää toimia?

Uudisrakennuksia ja laajennuksia määräykset koskevat välittömästi, mutta olemassa olevalla rakennuskannalle on annettu 10 vuoden siirtymäaika, josta n. 6,5 vuotta on vielä jäljellä. Asetus koskee kaikkia haja-asutusalueiden vakituisia ja vapaa-ajan kiinteistöjä, jotka ottavat käyttövetensä paineellisesti. Ulkopuolelle jäävät siis ainoastaan kantoveden varassa olevat kiinteistöt.

Rakentaminen
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
Kiinteistön vesivahinko on yleensä vältettävissä.jpg
Näin vältät kiinteistön vesivahingon
Monissa kiinteistöissä on ylläpidon suunnitelmalistalla putkistojen- ja pumppaamojen ylläpitotarkastukset sekä putkiremontti. Säännöllinen viemäriputkiston huuhtelu, kuvaus ja raportointi on tehokas tapa estää vesivahinkoja sekä informoida esimerkiksi taloyhtiöiden päättäjiä siitä milloin on aika alkaa valmistelemaan putkiremonttia. Samanlainen tarkastus- ja huoltotarve koskee myös kiinteistön jätevesipumppaamojen ylläpitoa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20222_76752.jpg
Linjalattiakaivo antaa vapautta toteutukseen - märkätilojen remon­tointi taloyh­tiössä
Vieser Line on ainoa kotimainen linjalattiakaivo. Sen innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ainutlaatuisiin kylpyhuoneratkaisuihin myös taloyhtiöiden remonttikohteissa. Tyylikkään designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä turvallinen ja tehokas lattiakaivojärjestelmä.
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.
20186_53564.jpg
Kiviaineinen seinä on turvallinen
Kiviaineiset Leca- ja Kahi-harkot ovat varma ja turvallinen ratkaisu märkätilojen seiniin. Lisäksi tuotteiden ääni- ja palo-ominaisuudet ovat erinomaiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton