Yleisimpiä sähkölaskuihin, -sopimuksiin ja sähkönkulutukseen liittyviä kysymyksiä
Neuvot uuteen asuntoon muuttavalle tai sähkölaskutuksesta muuten kiinnostuneille
Sähkösopimus ja sellaisen hankinta voi askarruttaa helposti uuteen tai ensimmäiseen kotiin muuttajaa.
Sähkösopimusten ja niiden yksityiskohtien ymmärtäminen kuulostaa vaikeammalta kuin mitä se todellisuudessa on. Keräsimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen helpottamaan sähkösopimuksen pariin ensimmäistä kertoja joutuvaa.
Kokeneempia askarruttaa sähkön kilpailutus. Keräsimme vastauksia myös heille, jotta on helpompaa miettiä, onko sähkön hinta markkinoilla vallitsevan tason mukainen ja mitä tapahtuu kun vaihtaa sähköyhtiötä.
Asiaa sähkösopimuksista
Voiko sähköyhtiö muuttaa toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta?
Sähköyhtiö voi muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa. Hinnan muutoksesta on ilmoitettava vähintään kuukautta ennen hinnan voimaan tulemista. Osa yhtiöistä tarkastaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa ylös tai alas säännöllisesti ennalta tiedotettuina ajankohtina.
Miten voin tarkistaa millainen sähkösopimus minulla tällä hetkellä on?
Nykyisen sopimuksen tekemisen jälkeen olet saanut sähköyhtiöltäsi sopimusvahvistuksen, jossa kerrotaan sähkösopimuksesi yksityiskohdat. Voit myös kysyä asiaa sähköyhtiöltäsi soittamalla asiakaspalveluun tai kysymällä sitä yhtiön nettisivujen kautta.
Mitä määräaikainen sopimus tarkoittaa?
Määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa määrätyn ajan. Sähkön myyntituotteen hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Tavallisimmat määräajat ovat vuosi ja kaksi vuotta.
Määräaikainen sopimus takaa sen, että käyttämäsi energian hinta ei voi nousta (tai laskea) sopimusaikana muuten kuin yleisen arvonlisäveron muuttuessa. Sopimus sitoo myös asiakasta eli sopimusta ei voida katkaista ennen määräajan päättymistä muuten kuin asunnosta poismuuton vuoksi.
Mitä minun pitää tehdä kun vaihdan sähkösopimusta?
Uusi sähkösopimuskumppanisi irtisanoo vanhan energiamyyjäsi sopimuksen ja ilmoittaa siirtoyhtiölle ottavansa energiamyyntisi haltuunsa. Mikäli kyseessä on muutto, on aiemman kohteen sopimus kuitenkin itse irtisanottava.
Voinko tehdä useamman sopimuksen samaan aikaan?
Kyllä voit, eli sopimuksen voit tehdä niin moneen kohteeseen kuin on tarve, oli kyseessä sitten kesämökki, osakehuoneisto, toimistorakennus tai oman äidin asunto. Mutta jokaisesta kulutuspaikasta tulee kuitenkin tehdä oma sopimusilmoituksensa. Samassa ilmoituksessa niiden tekeminen ei onnistu sillä jokainen kohde tulee yksilöidä tarkasti.
Entä kun sopimuskausi katkeaa, voiko sähkön tulo katketa?
Ei voi, eli kun kyseinen sopimusaika päättyy, muuttuu määräaikainen sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin siis siinä tapauksessa, mikäli et sitä ennen ole uutta määräaikaista sopimusta saman tai jonkun muun toimijan kanssa tehnyt.
Kun sopimusaikasi päättymässä, kannattaa kilpailuttaa ja selvittää määräaikaiset energiatarjoukset.
Mitä tehdään kun muutan uuteen asuntoon?
Olen muuttamassa uuteen asuntoon, mitä huomioitava?
Kun muutat uuteen asuntoon sinun tulee itse tehdä ajoissa paikallisen sähköyhtiön kanssa sähkön siirtosopimus uuteen asuntoon. Samalla voit irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen muuttopäivästä eteenpäin. Eli näitä asioita ei uusi yhtiö voi tehdä puolestasi. Uusi energiamyyjä voi ainoastaan irtisanoa sopimuksen alaisen asunnon vanhan energiamyyjän sopimuksen.
Mistä tiedän, että uusi sähkösopimukseni on tullut voimaan?
Sähkösopimus on mahdollista saada voimaan heti, mutta yleisesti sähkösopimuksen voi katsoa astuvan voimaan 2-3 päivän kuluessa siitä, kun olet tehnyt sopimuksen, tästä pitäisi tulla vahvistus. Toki on hyvä huomioida mahdollinen viikonlopun vaikutus. Muista irtisanoa vanha sopimus.
Omalta sähköntarjoajalta kannattaa myös tiedustella, onnistuuko vanhan sähkösopimuksen siirto uuteen asuntoon. Jos sähkönkulutus on samanlainen (muutto esimerkiksi kerrostalosta kerrostaloon), voi siirto onnistua.
Energian mittaus
Muuttuuko käyttämäni energian mittaustapa?
Sähköenergiasi mittauksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköyhtiö eli verkonhaltija. Etäluettavien mittareiden myötä kulutus ilmoitetaan yleisesti tunneittain ja joidenkin sähköyhtiöiden kohdalla noudatetaan heidän omia aikarajoja, jotka saattavat poiketa siirtoyhtiön ajoista. Nämä ajat ilmoitetaan tarjoushinnan yhteydessä. Eli voit tarkistaa ajat ennen tarjouksen hyväksymistä.
Minulla on käytössäni nyt yleissähkö, voinko ostaa energiani aikasähkönä tai kausisähkönä?
Et voi, energiamyynnin pääsääntönä on että se tapahtuu samalla tuoteformaatilla kuin siirtotuotekin on. Eli jos asiakkaalla on yleissähkö ja hän haluaisi vaihtaa aika- tai kausisähköön, on hänen silloin oltava yhteydessä paikalliseen verkkoyhtiöön ja tehtävä tuotteen vaihto kaksiaikaiseksi.
Aikasähköä käyttävänä et voi vaihtaa kausisähköksi sillä niiden mittaustapa on täysin eri. Sen sijaan jos sinulla on aikasähkö tai kausisähkö, voit ostaa energian yleissähkönä, eli käytännössä silloin vain nuo molemmat ajat yö- sekä päiväaika hinnoitellaan samaksi.
Mitä etäluenta tarkoittaa?
Suomessa on vaihdettu sähkömittarit etäluettaviin sähkömittareihin. Etäluennalla tarkoitetaan mittarinlukemien siirtämistä automaattisesti sähköisessä muodossa sähköyhtiölle. Etäluennan avulla sähkömittari voidaan lukea esimerkiksi kerran päivässä.
Etäluettava sähkömittari rekisteröi sähkönkulutuksen tunnin tarkkuudella, joten sähkönkäyttäjät saavat energiayhtiöiltä entistä tarkempaa tietoa sähkönkulutuksestaan.
Miten usein mittarit luetaan?
Vanhanaikaiset sähkömittarit luettiin niin sanotun kausiluennan yhteydessä vuosittain.
Etäluettavat sähkömittarit rekisteröivät sähkönkulutuksen tunneittain. Niiden keräämät mittaustiedot siirretään sähkönmyyjälle automaattisesti päivittäin tai kuukausittain. Myyjä voi myös tarkastaa yksittäisen mittarin lukeman haluamanaan ajankohtana. Suomessa sähkömittarit vaihdettiin etäluettaviksi vuoden 2014 loppuun mennessä.
Sähkölaskut
Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?
Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.
Mikä on arviolasku?
Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä arviolaskutus on harvinaista.
Mikä on lukemalasku?
Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.
Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?
Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.
Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.
Syntyykö lisäkustannuksia?
Maksaako sähkön myyjän vaihto?
Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta. Verkonhaltija ei saa periä erillistä maksua sähköntoimittajan vaihtamiseen liittyvistä suoritteistaan.
Entä sähkön siirto, nouseeko se jos vaihdan vain energiamyyjääni?
Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksu pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergian ostat. Sähköyhtiön vaihtaminen ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuun.
Ongelmatapauksissa
Mihin otan yhteyttä jos sähköt katkeaa?
Vaikka uusi sopimuksesi olisi toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä, voit olla varma, että sillä ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Paikallinen verkonhaltija vastaa edelleen siirretyn sähkön laadusta ja mahdollisista sähkönkatkoksista ilmoitetaan edelleen siis sinne.