• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuoden 2014 Asuntomessut Jyväskylässä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.04.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki allekirjoittivat tänään 6.4. puitesopimuksen vuoden 2014 Asuntomessujen järjestämisestä Jyväskylässä.

Puitesopimuksella Jyväskylän kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut sopivat messujen järjestämisestä Äijälänrannan tulevalla asuinalueella, messuorganisaatiosta sekä kustannusten ja tehtävien jaosta. Jyväskylän kaupunki vastaa messualueen suunnittelusta ja rakentamisesta, Osuuskunta Suomen Asuntomessut vastaa kokonaiskonseptista ja messutapahtuman järjestämisestä.

Tulevaisuuden asumista Äijälänrannassa

Suomen Asuntomessut järjestää vuosittain asuntomessutapahtuman, jonka tarkoituksena on lisätä asumiseen, rakentamiseen, sisustukseen ja pihoihin liittyvää tietoa, tuoda esille asuntorakentamisen uusia ajatuksia ja innovaatioita, parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua sekä herättää yleistä asuntopoliittista keskustelua.

Messupaikkakuntaa valittaessa Suomen Asuntomessut pitää tärkeimpinä tekijöinä kunnan vahvaa tahtoa ja sitoutumista, luontaista asuntotarvetta, messualueen omaleimaisuutta ja yleistä kiinnostavuutta. Lisäksi valintaan vaikuttavat kunnan määrittelemät asuntopoliittiset ja kaupunkirakenteelliset tavoitteet ja teemat.

– Kaavoittaminen ja rakentaminen ovat Jyväskylässä tunnetusti korkealaatuista. Uuden Äijälänrannan asuinalueen kaavoittaminen tarjoaa mahdollisuuden esitellä tulevaisuuteen suuntaavia asumisen kokeiluja ja kehittämistä suurelle yleisölle. Kun tähän yhdistyvät Jyväskylän tarjoamat monipuoliset kulttuuri- ja kaupalliset palvelut sekä hyvä saavutettavuus, messupaikkakunnalle asettamamme tavoitteet täyttyvät erittäin hyvin, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen perustelee.

– Jyväskylän vetovoima ja väestönkasvu on ollut 2000-luvulla suurten kaupunkinen huippua ja kasvu näyttää ennusteiden mukaan jatkuvan. Erinomaiset opiskelumahdollisuudet ja kiinnostavat työpaikat sekä viihtyisät asuinalueet ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet luovat hyvinvointia ja toimeliaisuutta. Uskon, että loistavalle paikalle ydinkeskustan tuntumaan, Päijänteen kupeeseen rakentuva laadukas asuntomessualue houkuttelee runsaasti kävijöitä, sanoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson.

Kestävän kehityksen alue keskustan tuntumassa

Äijälänrannan kaava-alue sijaitsee Jyväsjärven itärannalla, noin 5 kilometrin päässä keskustasta. Kyseessä on kestävän kehityksen mukainen täydennysrakentamiskohde, johon on suunniteltu rakennettavan 38 omakotitaloa, 1 rivitalo, 1 pienkerrostalo ja 13 kerrostaloa. Niistä messuille rakennetaan omakotitalot, rivitalo, pienkerrostalokortteli sekä yksi Jyväsjärven rantaan tuleva 12-kerroksinen tornitalo.

Jyväsjärveä kiertävä Rantaraitti kulkee Äijälänrannan halki, joten sieltä on erinomaiset kevyen liikenteen yhteydet keskustaan. Alueelle tulee leikkipuisto. Viheralueella on merkittäviä luonto- ja lintuarvoja, joten luonnon kanssa pyritään rauhanomaiseen rinnakkaiseloon. Äijälänrannasta löytyy myös vanhaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä.

– Vuoden 2011 aikana järjestetään kaksi suunnittelukilpailua, joista Äijälänsalmen pienkerrostalokilpailu on tontinluovutuskilpailu ja toinen Jyväsjärven rannassa olevien tornitalojen suunnittelukilpailu, kertoo Jyväskylän kaupungin hankejohtaja Anne Sandelin.

Asuntomessujen teemakeskustelu käynnistyy kaupunkilaisille 6.4. avatulla verkkosivustolla. Tonttien esirakentaminen käynnistyy syksyllä 2011. Tonttien haku ja rakentaminen alkavat vuoden 2012 aikana.

Edellisen kerran Asuntomessut järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1985, jolloin paikkana oli Kuokkalassa sijaitseva Yrttisuon alue.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201211_32940.jpg
Sähkölaitteiden turvallisempaan käyttöön - ajasta vaikka kahvisi
Ajastin toimii yksinkertaisesti ja sitä käytetään esimerkiksi lisäämään kahvinkeittimen käytön turvallisuutta. Kahvinkeitin voidaan käynnistää painamalla ajastimen painiketta. Kahvinkeitin sammuu automaattisesti asetetun ajan jäkeen, jos keitintä ei ole muistettu sammuttaa.Sähkölaitteiden turvallisempaan käyttöönJussi- ja Impressivo-asennuskalusteiden tuotevalikoima täydentyy ajastimella. Ajastimessa on merkkivalo joka ilmaisee toiminnan. Automaattinen poiskytkentäaika asetetaan asennuksen yhteydessä.Ajastin on saatavilla keskiölevyllisenä ja peitelevy ei sisälly pakkaukseen.
201411_41688.jpg
Tulikiven varaavilla tulisijoilla voi tuottaa puolet pientalon lämpöenergiasta
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, tulisija-­alan toimijoiden ja ympäristöministeriön toteuttamassa Tulisija & lämpö ­‐tutkimusprojektissa on tutkittu erilaisten tulisijojen lämmöntuottokykyä energiatehokkuudeltaan erilaisissa pientaloissa. Tutkimustulosten mukaan hitaasti ja erittäin hitaasti lämpöä luovuttavilla tulisijoilla eli varaavilla tulisijoilla voidaan tuottaa noin puolet pientalon tarvitsemasta lämmöstä ilman, että sisäilman lämpötila nousee liikaa.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20191_56036.jpg
Lämmitysmuoto uuteen tai vanhaan taloon
Rakennatpa uutta tai korjaatpa vanhaa, niin varmasti pohdit lämmitysasioita. Saisiko pienemmät lämmityskustannukset? Ympäristöystävällisen, helpon ja varman lämmityksen? Nyt on oikea hetki tarkastella lämmitysjärjestelmää kokonaisuutena ja ennakoida tulevaa, esim. sähkön hinnan nousua, lämmityksen etävalvontaa ja mahdollista kodin viilennystarvetta.
20154_43276.jpg
Laatoitus
Tarvittavat työvälineet- rullamitta- vesivaaka- alumiini- tai puuohjuri- pitkä suorakulma- hammastettu teräslasta- laattaleikkuri- saumanarua- pesusieni ja siivousliinoja- laattavasara- saumauskumi- laastipalju- sekoituskone- kittipistooliTyöohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.Seinien laatoitusMittaukset ja laattajaon suunnittelu1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen dokumentointi
Pöytäkirjojen jakelulistaVastuuhenkilöt:Jakelulistaa ylläpitää projektipäällikkö Jakelusta vastaa projektipäällikköDokumentit:Jakelulista, säilytys projektimapissa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton