• Etusivu
  • Talo

VTT: Purkusuunnittelu osaksi rakentamista – osien uudelleenkäyttö ja kierrätys parantavat rakennusten ekotehokkuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.12.2014
201412_41878.jpg

Hyvällä suunnittelulla voidaan edistää rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäyttöä ja samalla säästää ympäristöä ja materiaalikustannuksia. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää arvioida, miten rakennukset voidaan järkevästi korjata tai purkaa osiin ja miten hyödyntää osien jäljellä oleva elinikä uusissa käyttökohteissa. Paras tapa on tehdä purkusuunnittelu jo osana rakennussuunnittelua.

Rakennusosien uudelleenkäyttö on edullista ympäristön kannalta ja voi olla myös huomattavasti halvempaa kuin käyttö uusioraaka-aineena. Rakennusmateriaalien tuotanto ja itse rakentaminen ovat käyttövaiheen energiankulutuksen ohella merkittävin rakennuskantaan liittyvä ympäristökuormien aiheuttaja. Käyttökelpoisten osien uudelleenkäytöllä säästetään vastaavan uuden tuotteen valmistuksessa tarvittava energia.

Nykyisin suunnittelun lähtökohtana on helppo ja tehokas rakennettavuus, mutta tulevaisuudessa suunnittelijan tulee osata myös arvioida, miten rakennukset voidaan järkevästi korjata tai purkaa osiin ja miten voidaan hyödyntää osien jäljellä oleva elinikä uusissa käyttökohteissa. Lisäksi rakennusmateriaalien ja -tuotteiden valmistusprosessissa tulee optimoida luonnonvarojen käyttö ja suosia kierrätysmateriaaleja.

Käytännön rakentamisessa suunnittelu uudelleenkäyttöä ja kierrätystä varten näkyy tarpeen mukaan muunneltavina ja modulaarisina ratkaisuina, joissa rakenteet ja materiaalit ovat pitkäikäisiä, helposti purettavia, lajiteltavia ja kierrätettäviä. Hyvällä purettavuuden suunnittelulla myös rakennuksen ja talotekniikan huollettavuus ja korjausmahdollisuudet helpottuvat ja vähentävät tulevaisuudessa syntyviä kustannuksia.

Paras tapa edistää purettavien rakennusosien uudenkäyttöä ja kierrätystä on ottaa purkusuunnitelma jo osaksi hankkeen muuta suunnittelua. Sen tulisi olla osa rakennusten ja rakenteiden elinkaaren hallintaa koskevaa suunnittelua. Purkusuunnitelmassa on tärkeää arvioida eri tavoin hyödynnettävät materiaalimäärät ja käytettävät purkumenetelmät. Nämä esitetään nykyisin vasta haettaessa lupaa rakennuksen purkamiselle.

VTT tutki rakennuselementtien uudelleenkäyttöä hiljattain päättyneessä ReUSE-projektissa. VTT esittää myös kehittämistarpeita purettavuuteen ja korjattavuuteen liittyvän suunnittelun parantamiseksi. Näistä keskeisimpiä ovat uudelleenkäyttöä tukevan ohjeistuksen ja lainsäädännön kehittäminen sekä liiketaloudellisten ja ekologisten hyötyjen osoittaminen esimerkkikohteiden avulla.

ReUSE-projekti on yksi ympäristöministeriön vihreän talouden hankkeista. ReUSE liittyy läheisesti kansalliseen rakentamisen materiaalitehokkuuden edistämisohjelmaan ja Kestävää kasvua materiaalitehokkuudella -ohjelmaan. Projektia ovat rahoittaneet ympäristöministeriön lisäksi Finnish Wood Research Oy FWR, Ekokem Oy, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto TTY.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63030.jpg
Paljonko ilman pitää vaihtua, jotta sisäilma on terveellistä?
Liian vähäinen ilmanvaihto voi aiheuttaa väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Jos kosteus ei poistu asunnosta, se voi synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille. Pahimmillaan puutteellinen ilmanvaihto voi siis vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Mutta kuinka paljon asunnon ilman pitää vaihtua, jotta asunnon sisäilma on terveellistä?
20183_52102.jpg
Taipuisa IV-järjestelmä ahtaaseen tilaan
Vallox BlueSky on asennusystävällinen ilmanjakojärjestelmä, johon kuuluu hajuttomasta polyeteenistä valmistettu taipuisa ilmanvaihtokanava, ääntä vaimentavat ilmanjakolaatikot sekä muut tarvittavat asennustarvikkeet.Vallox BlueSky -ilmanvaihtokanavassa on kaksinkertainen painumaton rakenne: uritettu ulkovaippa sekä antistaattinen,tiivis ja mikrobisuojattu sisäpinta. Sileä sisäpinta on likaa hylkivä ja se on helppo puhdistaa.Tulo- ja poistoilmakanavat tuodaan ilmanvaihtokoneelta ilmanjakolaatikoihin, joista Vallox BlueSky -kanavat johdetaanventtiileille. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä voidaan asentaa vaivattomasti väliseinien sisälle, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun. Kaikkien liitosten kätevä pikalukitus nopeuttaa asennusta.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20097_17782.jpg
Asuntomessujen 50 000 kävijän raja rikkoutui eilen
Valkeakosken asuntomessujen 50 000. kävijä kukitettiin messuportilla 21. heinäkuuta. Kotkasta asuntomessuille puolenpäivän aikaan saapunut nelihenkinen perhe, vanhemmat Minna Turunen ja Joni Räsänen sekä 12-vuotias Paavo Laakso ja pian vuoden vanha Joonatan Räsänen, vierailivat messuilla yhdessä ensimmäistä kertaa. Perhe yllättyi iloisesti, kun heitä vastassa oli Suomen Asuntomessujen kaupallinen johtaja Kari Salmi sekä Valkeakosken asuntomessujen projektipäällikkö Arto Vuorijärvi kukkien sekä kesäisen yllätyspaketin kanssa. Paketissa oli ilmaiset sisäänpääsyt messuille, ruokaliput, messuluettelot sekä patakinnassetti kesän grillijuhliin.Lisätietoa Valkeakosken asuntomessuista
20092_15232.jpg
Rakentaja.Fi-TV-esitykset
Rakentaja.fi-TV-esitys on yksi kehittämistämme formaateista, joka antaa mahdollisuuden esittää mm. tuotteiden asennuksiin liittyviä työvaiheita sekä tuote-esittelyjä selkeästi seurattavina esityksinä. Formaatti on otettu käyttöön vuonna 2005 ja tähän päivään mennessä TV-esityksiä on luotu yli 2 000 kappaletta. Esitykset ovatkin vuosien varrella saaneet suuren suosion Rakentaja.fi-palvelun käyttäjien keskuudessa.TV-esitys yhdistää kuvat ja tekstit nopeasti tutustuttavassa muodossa. Esityksen oikeassa reunassa on yleisteksti aiheesta ja jokaisen kuvan alapuolella tarkempi selostus esitettävän kuvan tapahtumista. Kuvien ja tekstien avulla saadaan luotua hyvinkin yksityiskohtaisia työohjeita ja esittelyjä. TV-esitysten vahvuuksia ovat myös mm. niiden helppo seurattavuus ja toimintavarmuus.TV-esityksiä on helppo selata eteen- ja taaksepäin ja ne saa pyörimään myös automaattisesti play-näppäimestä. Ohjelmasta löytyy tulostuspainike, jonka avulla kaikki kuvat teksteineen voidaan listata allekkain ja tulostaa paperille.TV-esitysten katsominen on erittäin käyttäjäystävällistä, sillä se ei vaadi koneelta mitään erityisohjelmia.
20156_43775.jpg
Merkitse kalenteriisi: Asuntomessut alkavat perjantaina 10.7.
Asuntomessuilla on Suomessa pitkä perinne. Ensimmäiset Asuntomessut pidettiin Tuusulassa vuonna 1970. Vantaalla on pidetty Asuntomessut historiansa aikana kerran aikaisemminkin, vuonna 1977. Silloin messualue löytyi Vantaan Varistosta.Nyt vuosikymmeniä myöhemmin Asuntomessut palaa Vantaalle. Tällä kertaa Vantaan Kivistön pienien kangasmetsien ja uusien puistojen ympäröimälle viihtyisälle alueelle.Tule katsomaan, millaista rakentaminen on vuonna 2015! Messut avoinna 10.7.-9.8. 2015 välisen ajan.Asuntomessuportit aukesivat perjantaina 10.7. ja ovat avoinna päivittäin klo 10-18. Poikkeuksen tekee messujen viimeisen aukioloviikon keskiviikko ja torstai (5.-6.8.), jolloin messut ovat avoinna aina ilta kahdeksaan asti.Tervetuloa Asuntomessuille!
20149_40964.jpg
Ehkäise vesivuodot ajoissa - katso miten
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista. Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton