• Etusivu
  • Talo

Vinkkejä joulukuusen hoitoon

Eli miten saada neulaset pysymään puussa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2023
202211_80142.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Seuraavassa muutamia vinkkejä:

Kuusen kaato

Kuusenhakijan on hyvä muistaa, ettei kuusta saa kaataa ilman maanomistajan lupaa. Joulukuusen haku ei siis kuulu jokaisenoikeuksiin. Helpoiten kuusen hankkii kuusimyyjältä esimerkiksi torilta tai marketin pihalta.

Joulukuusen kasvupaikkaa kannattaa kysellä myyjältä, sillä valoisalla paikalla kasvaneen kuusen neulaset eivät varise niin helposti kuin varjossa kasvaneen kuusen. Myös kuusilajien välillä on eroja: esimerkiksi hopeakuusessa pysyvät neulaset parhaiten, mutta se tuoksuu vahvasti, mikä rajoittaa sen käyttöä. Kuusta paremmin monen allergikon kotiin sopiikin vähätuoksuisempi mänty.

Joulukuusena käytetään myös usein kasvutavaltaan kaunismuotoista serbiankuusta. Pihdoilla eli jalokuusilla on yleensä kaunis, tasapainoinen latvus ja erikoisuutena pystyssä nököttävät, tylpät kävyt. Kauniita ovat mm. siperian- ja palsamipihta. Niitä voi mainiosti käyttää myös koristehavuina vaikka leikkoasetelmissa.

Kuusi tulee säilyttää kylmässä. Ulkokatos, autotalli tai kylmä varasto ovat hyviä vaihtoehtoja.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kuusi sisälle

Jos kuusi on jäässä, se tulisi sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä paikka sulatukselle on viileä tila, jonka lämpötila on muutaman asteen verran plussan puolella. Puun annetaan sulaa mahdollisuuksien mukaan jopa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulisi olla vedessä sulatuksen ajan. Ennen veteen laittamista, tyvestä kannattaa sahata pari senttiä pois; tuore katkaisupinta imee vettä hyvin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, kuusen voi tuoda vaikkapa pesuhuoneeseen. Laita tällöinkin tyvi vesiämpäriin, ja suihkuta neulasto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua.

Kuusi jalkaan

Ravistele kuusesta irtonaiset roskat ja neulaset pois. Käpykuusen löytäneen kannattaa kuitenkin varoa, etteivät kävyt irtoa samalla. Kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi ja alimpia oksia poistetaan, jotta tyvi mahtuu jalkaan. Puun tyven tulee kuitenkin mahtua ohentamattomana jalkaan eli tyveä ei saa kuoria tai veistää. Kuusi kiinnitetään jalkaan, säädetään suoraksi ja annetaan heti vettä. Sen jälkeen kuusi alkaa olla valmis koristeltavaksi.

Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista ja uunista sekä takasta. Viileässä ja vedottomassa paikassa kuusi ei varista neulasiaan niin herkästi.

Kukkivat kasvit eivät yleensä oikein siedä kuusesta erittyvää etyleeniä. Muun muassa perhoskämmekkä on syytä pelastaa pois kuusen viereltä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kuusen kastelu

Kuusi kaipaa runsaasti vettä, etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesipinta ei saa laskea katkaisukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei kykene imemään vettä. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi, joten vesimäärä kannattaa tarkistaa riittävän usein. Sokerinpala kuusenjalassa auttaa kuusta selviytymään joulunajan yli.

Kuusen poisvienti

Kun on tullut aika viedä kuusi pois, kuusta voi pienentää esimerkiksi katkomalla oksat oksasaksilla. Tällöin kuusi mahtuu ovista ilman, että neulasia varisee muualle kuin leikkauspaikalle. Pois viennin ajaksi kuusen voi laittaa vaikka jätesäkkiin neulasten leviämisen estämiseksi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Talo
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_81696.jpg
Voisiko oman kodin rakentaa moduuleista?
Aulis Lundell Oy:n kehittämä teräsrakenteinen moduuli on helppo, nopea ja ekologinen rakennus. Kuivissa oloissa tehtaalla valmistettu moduuli kuljetetaan kohteeseen ja viimeistellään paikan päällä rakennusliikkeen tai rakennuttajan toimesta. Valitsemalla kotimaassa valmistetun teräsrakenteisen moduulin säästät luontoa ja eteenkin rakennuskustannuksissaMaissa, joissa kärsitään asuntopulasta, on moduulirakentamisen menekki kovassa nousussa, eikä pelkästään sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Aulis Lundell Oy:ssä uskotaan, että moduulirakentamisen askel otetaan myös Suomessa. Teräsrakenteisten moduulitalojen kohdalla pystytys on huomattavan nopeaa ja standardoitua.
202210_79659.jpg
Tee se itse - lintulauta
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton