• Etusivu
  • LVI

Vinkit puhtaaseen sisäilmaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.04.2025
Sisäilman huono laatu

Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.

Yleisimmät sisäilmahaitat

Rakennuksissa, joissa koneellinen ilmanvaihto puuttuu kokonaan tai se on puutteellinen, voidaan havaita hyvinkin lyhyessä ajassa monia eri haittoja. Yleisimmät haitat ovat tunkkainen, kuiva, epäpuhdas ilma, lämpötila on liian korkea tai liian alhainen, ilma ei ole raikasta vaan sisätiloissa havaitaan epämiellyttäviä hajuja.

Koneellisen ilmanvaihdon lisäksi sisäilman puhtauteen voidaan vaikuttaa muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaaleilla, omilla toiminnoillaan sekä puhtaudesta huolehtimalla.

Ilmanvaihdon parantaminen

Ilmanvaihtojärjestelmä poistaa tehokkaasti epäpuhtauksia ja kosteutta sekä tuo raitista ulkoilmaa korvausilmaksi. Järjestelmän etuja ovat lisäksi lämmöntalteenotto sekä tuloilman lämmitys ja suodatus.

Ilmanvaihdon toiminnan edellytyksenä on aina se, että ilmavirrat on säädetty suunnitelmien mukaisiksi. Tyypillinen virhe onkin, että korvausilmaventtiili puuttuu tai korvausilman tulo estetään vedon tunteen takia. On syytä muistaa myös se, että koneellinen ilmanvaihto on pidettävä toiminnassa keskeytyksettä.

LVI
sisäilma
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Radon jaksollinen järjestelmä
Radonin hallinta rakennuksissa: Tehokkaat toimenpiteet ja korjausmenetelmät
Radonin vähentämiseksi on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jos radonpitoisuus ylittää sallitun rajan tai jos rakennus sijaitsee alueella, jossa maaperässä on todettu olevan radonia. Korjaukseen on eri vaihtoehtoja, joista yksi on tiivistäminen.
43_P_22363.jpg
Radonkorjaamisen opas
Ohjeet pitoisuuden alentamiseksi uudessa radonkorjausoppaassaSuomessa on yli 50 000 asuntoa, joissa sisäilman radonpitoisuus ylittää enimmäisarvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Asunnon radonpitoisuutta voidaan alentaa kohtuuhintaisella korjauksella. Eri korjausmenetelmistä kerrotaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkaisemassa radonkorjausoppaassa.
Velco asennuskuva
Tämä yleinen asia pilaa sisäilman
Monissa taloyhtiöissä ilmanvaihdon ongelmat johtuvat usein riittämättömästä korvausilman saannista. Korvausilmaventtiilit voivat olla huonokuntoisia tai puuttua kokonaan. Erityisesti vanhat narukäyttöiset muoviventtiilit jumittuvat herkästi, mikä heikentää ilmanvaihtoa ja voi ajan mittaan aiheuttaa merkittäviä haittoja sekä rakennuksen kunnolle että asukkaiden terveydelle.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20182_51537.jpg
Miten ilmalämpöpumppu valitaan? Kuka sen saa asentaa?
Talvikuukausina koti kaipaa usein lisää lämpöä – nopeasti, tehokkaasti ja mielellään myös edullisesti. Ilmalämpöpumppu onkin tässä tarkoituksessa hyvä valinta lähes taloon kuin taloon. Erityisen suosittu se on sähkölämmitteisten talojen lisälämmönlähteenä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton