• Etusivu
  • LVI

Vinkit puhtaaseen sisäilmaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.11.2009
20095_17048.jpg

Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.

Yleisimmät sisäilmahaitat

Rakennuksissa, joissa koneellinen ilmanvaihto puuttuu kokonaan tai se on puutteellinen, voidaan havaita hyvinkin lyhyessä ajassa monia eri haittoja. Yleisimmät haitat ovat tunkkainen, kuiva, epäpuhdas ilma, lämpötila on liian korkea tai liian alhainen, ilma ei ole raikasta vaan sisätiloissa havaitaan epämiellyttäviä hajuja.

Koneellisen ilmanvaihdon lisäksi sisäilman puhtauteen voidaan vaikuttaa muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaaleilla, omilla toiminnoillaan sekä puhtaudesta huolehtimalla.

Ilmanvaihdon parantaminen

Ilmanvaihtojärjestelmä poistaa tehokkaasti epäpuhtauksia ja kosteutta sekä tuo raitista ulkoilmaa korvausilmaksi. Järjestelmän etuja ovat lisäksi lämmöntalteenotto sekä tuloilman lämmitys ja suodatus.

Ilmanvaihdon toiminnan edellytyksenä on aina se, että ilmavirrat on säädetty suunnitelmien mukaisiksi. Tyypillinen virhe onkin, että korvausilmaventtiili puuttuu tai korvausilman tulo estetään vedon tunteen takia. On syytä muistaa myös se, että koneellinen ilmanvaihto on pidettävä toiminnassa keskeytyksettä.

Lisää terveellisestä sisäilmasta

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201711_51018.jpg
Kuivaketju 10 -koulutus Tampereella
Koulutusaika: 31.5.2018 klo 9-16Koulutuspaikka: Tampereen aikuiskoulutuskeskus, Kurssikeskuksenkatu 11, TampereAsiantuntijana: Sauli Paloniitty, TTS TyötehoseuraTavoiteKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää opiskelijan valmiuksia toimia kosteuskoordinaattorina ja opettaa hyödyntämään Kuivaketju 10:n mukaista toimintamallia.KohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vahva rakennusalan koulutus ja kokemus sekä edellytykset toimia kosteuskoordinaattorin tehtävissä. Kosteuskoordinaattorilta edellytetään tyypillisesti vastaavaa pätevyyttä kuin kohteen vastaavalta työnjohtajalta.Koulutuksen sisältöKlo: 9:00-9:15 Tilaisuuden avaus, Jukka Jaakkola, TTS TyötehoseuraKlo 9:15- Asiantuntijana Sauli Paloniitty, TTSKosteudenhallintaa koskevat säädökset, lait ja ohjeetKuivaketju 10:n taustaaKuivaketju 10-toimintamalli- KosteuskoordinaattoriPilottihankkeiden kokemuksiaKlo: 11:30 -12:30 LounasKlo: 12:30 - n. klo 16Kosteusriskit ja niiden hallintaKuivaketju 10:n laadunvalvontamittaukset ja niiden tulkinta Kuivumisajan huomioiminen eri näkökulmistaIlmoittautuminenIlmoittautuminen joko sähköiseen koulutuskalenteriin www.tts.fi tai sähköpostitse alla oleville.Koulutuksen hinta380€ + alv. (sisältäen koulutuksen, lounaan ja kahvit)Mikäli osallistut Kosteuskoordinaattori-PRO -koulutukseen käytyäsi tämän koulutuksen, hyvitetään hinta kokonaisuudessaan. Peruutusmaksu peruutettaessa viimeistään kahta viikkoa ennen koulutuksen alkua 25%, sen jälkeen veloitetaan koko koulutuksen hinta.Lisätietoja koulutuksestaOpintosihteeri: Mia Tokkari, 044 7143 722, mia.tokkari@tts.fiKehitys- ja asiakkuuspäällikkö: Jukka Jaakkola, 040 712 5048, jukka.jaakkola@tts.fiTTS – Sarkatie 1, 01720 Vantaa – www.tts.fiTTS pidättää oikeudet muutoksiin.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
202310_83191.jpg
Myytit vs. todellisuus pesu-wc-istuimista
Pesu-wc puhdistaa intiimialueet automaattisesti ja hellävaraisesti lämpimällä vedellä. Mutta onko innovatiivinen pesevä istuin peruspönttöä epähygieenisempi, hintavampi tai hankalampi asentaa? Geberit kumosi viisi myyttiä, jotka saattavat olla esteenä pesu-wc:n valinnalle.
201710_50727.jpg
Ilmanvaihdon avulla terve talo ja terveet asukkaat
Talot ja asunnot rakennetaan nykyisten rakenusmääräysten myötä aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Se tarkoittaa kuitenkin, että myöskään sisäilman kosteus ei poistu rakenteiden aukoista, vaan tiivis talo tarvitsee koneellista ilmanvaihtoa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä: ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetuvat sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman, että se kuluttaa liikaa energiaa.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20193_56510.jpg
Mietityttääkö tyhjillään olevan asunnon lämmityksen toimivuus?
Onko kotisi tai vapaa-ajanasuntosi hetkittäin ilman asukkaita? Mietityttääkö tyhjillään olevan asunnon lämmityksen toimivuus? Ei hätää – välimatka ei ole esteenä Jäspi-ilma-vesilämpöpumpun seuraamiselle ja ohjaamiselle, kun käytössä on myUpway™ -järjestelmä.MyUpway-etävalvonnan saa kaikkiin Jäspin ilma-vesilämpöpumppuihin vakiovarusteena. Ennen käyttöönottoa se on asennettava ilma-vesilämpöpumpun asennusohjeen mukaisesti. Rekisteröinti tapahtuu osoitteessa www.myupway.com laitteen valmistenumerolla.
20154_43194.jpg
Välioven asennus
Tarvittavat materiaalit- akkukone- puukiiloja- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)- vesivaaka- rullamitta- vasara- käsisaha- ruuvinväänninOvien mitat ilmoitetaan moduulimittana, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Väliovea valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n asennusväli. Esimerkiksi 800 x 2100 aukkoon sopii 8 x 21M (790 x 2090 mm) kokoinen ovi.1. Ennen asennustyön aloittamista karmin yläpuu kiinnitetään sivupuihin ruuveilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton