• Etusivu
  • LVI

Viisi asiaa, joita et tiennyt painovoimaisesta ilmanvaihdosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 07.09.2021
20218_72138.jpg

Valkokallio Oy:n Mika Valkokalliolle puuttuvien korvausilmaventtiilien asentaminen on tuttua työtä. Juuri asennetut Velco-korvausilmaventtiilit säätävät jatkossa ilmanvaihtoa automaattisesti ulkolämpötilan mukaan.

Ilmanvaihto voidaan yleisesti jaotella joko koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon, koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai täysin painovoimaisesti toimivaan ilmanvaihtoon. Yli kahdessa miljoonassa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu. Monelle oman kodin ilmanvaihto on silti mysteeri. Tiesitkö nämä kotisi ilmanvaihdosta?

1. Sekä painovoimainen, että koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto tarvitsevat toimiakseen korvausilmaventtiilit

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon. Paine-eron avulla ilma kulkee sisään korvausilmaventtiilien kautta ja poistuu poistoilmaventtiilien tai hormien kautta. Vaikka painovoimaisen ilmanvaihdon toimintamekanismit ovatkin yksinkertaiset - ymmärretään ne usein väärin. Harhaluulo esimerkiksi siitä, että ilma vaihtuu riittävästi rakenteiden raoista ja ikkunanpielistä elää edelleen tiukassa.

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole, voidaan painovoimaisen ilmanvaihdon sijaan puhua ennemminkin hallitsemattomasta ilmanvaihdosta. Sen lisäksi, että asunnon sisäilma ei vaihdu tarpeeksi, kuljettaa rakenteiden vuotokohtien läpi kulkeva ilma mukanaan toksiineja, hajuja, mikrobeja ja nostaa pahimmillaan jopa radonia asunnon alapohjasta sisäilmaan.

Asunnoissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto korvausilmaventtiilien puuttumisen aiheuttamat ongelmat korostuvat. Koneellinen poistoilma imee ilmaa sieltä mistä saa: rakenteiden raoista, postiluukun kautta, pistorasioiden läpi seinästä ja jopa viemäreistä.

2. Tunkkainen ilma ja huurtuvat ikkunat kertovat usein puutteellisesta ilmanvaihdosta

Jos sisäilmassa siivoamisesta huolimatta leijuu tunkkainen haju, löytyy syyllinen usein huonosta ilmanvaihdosta. Myös ikkunoiden huurtuminen ja kosteuden tiivistyminen pinnoille kertovat sisäilman liiallisesta kosteudesta, jonka aiheuttajaksi usein paljastuu puutteellinen ilmanvaihto. Pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia. Ilmanvaihdon puutteet kannattaakin korjata ajoissa, sillä jo syntymään päässet kosteus, home- ja mikrobivauriot ovat sekä hankalia että kalliita korjata.

3. Korvausilma tuodaan makuu- ja oleskelutiloihin

Jotta ilma kiertäisi asunnossa oikein, tulisi jokaisesta makuu- ja oleskelutilasta löytyä toimivat korvausilmaventtiilit. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että asunnossa tulisi olla yksi korvausilmaventtiili jokaista 20 m² kohti. Poistoilmailmaventtiilit puolestaan sijoitetaan tiloihin, joista korvausilmaventtiiliä ei löydy, eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin ja mahdolliseen vaatehuoneeseen.

Kun korvausilmaventtiilit sijaitsevat eri tiloissa poistoilmaventtiilien kanssa, virtaa ilma oikeaoppisesti asunnon läpi. Jotta voidaan varmistua siitä, että ilma virtaa esteettömästi, on huolehdittava myös toimivista siirtoilmareiteistä. Esimerkiksi wc-tilojen oven alle jätettävä, noin 2 cm rako on tärkeä, jotta likainen ilma pääsee siirtymään poistoilmaventtiiliin.

4. Korvausilmaventtiileistä tulee löytyä suodattimet ja ne on vaihdettava vähintään kerran vuodessa

Korvausilmaventtiilien suodattimet ja niiden säännöllisestä vaihtamisesta huolehtiminen näyttelevät merkittävää osaa sisäilman laadussa. Suodattimen laatuun on hyvä kiinnittää huomiota, sillä hyvälaatuiset suodattimet suodattavat sisään tulevasta ilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Otollinen aika vaihtaa suodattimet on keväisin ennen siitepölykauden alkua sekä loppukesästä sen päätyttyä. Hyvälaatuinen ja säännöllisesti vaihdettu suodatin pitää sisäilman raikkaana ja terveellisenä hengittää. Tukkeutuneet suodattimet puolestaan vähentävät ilmanvaihtoa lisäten epäpuhtaan ilman virtaamista asunnon rakenteiden läpi. Riittävä vaihtoväli riippuu rakennuksen sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.

5. Ilmanvaihdon riittävyyden voi tarkistaa helposti hiilidioksidimittarilla

Sisäilman hiilidioksiditaso on hyvä mittari, kun tarkastellaan ilmanvaihdon riittävyyttä. Sisätiloissa pitkälti ihmislähtöinen hiilidioksidi on eräs niistä harvoista sisäilman epäpuhtauksista, joiden enimmäispitoisuudesta on Suomessa tehty viranomaispäätös. Tyydyttävän sisäilman tasoksi on määritelty alle 1500 ppm. Liian korkea hiilidioksidipitoisuus sisäilmassa aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta, väsymystä, päänsärkyä ja vaikuttaa asukkaiden jaksamiseen. Etenkin makuuhuoneissa ilman hiilidioksidipitoisuus nousee yön aikana korkeaksi, mikäli riittävästä korvausilmasta ei ole huolehdittu.

Mikäli olet kiinnostunut tarkastamaan asuntosi sisäilman hiilidioksidiarvot, voit tiedustella mittaria veloituksetta lainaan Terveysilmasta. (Laina-aika on veloitukseton. Mittarin voi itse noutaa Terveysilmalta tai pyytää lähettämään. Lähetettäessä lainaaja maksaa postimaksun.)

Jos olet kiinnostunut selvittämään oman kotisi ilmanvaihdon riittävyyttä, voit tiedustella mittaria lainaan veloituksetta.
Jos olet kiinnostunut selvittämään oman kotisi ilmanvaihdon riittävyyttä, voit tiedustella mittaria lainaan veloituksetta.

Puuttuvien tai rikkinäisten korvausilmaventtiilien asentaminen on helppoa, nopeaa ja kustannustehokasta.

Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvät Velco-venttiilit ovat suunniteltu Suomen vaihteleviin olosuhteisiin. Velco-korvausilmaventtiilien sisään rakennettu termostaatti säätää venttiilin avausta automaattisesti ulkolämpötilan mukaan torjuen vetoa ja parantaen ilmanvaihdon energiatehokkuutta. Velco-venttiileillä on 10 vuoden takuu.

Monipuolisten asennusmahdollisuuksien ansiosta ilmanvaihdon parantaminen onnistuu kohteeseen kuin kohteeseen.

Seinälle uuteen läpivientiin asennettava Velco VLR-100. Parempaa ilmanvaihtoa kohteisiin, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat tai niitä ei ole riittävästi.

20218_72134.jpg

Velco 125 PREMIUM, uuteen seinäläpivientiin asennettava korvausilmaventtiili tarjoaa tehokasta äänenvaimennusta ilmamääristä tinkimättä.

20218_72135.jpg

Venttiilin asentaminen puiseen tuuletusluukkuun onnistuu Velco VTR-100 korvausilmaventtiilillä. Saatavana valkoisena sekä ruskeana.

20218_72136.jpg

Rikkinäinen korvausilmaventtiili tai vanha rautaluukku on helppo päivittää tehokkaalla ilmansuodattimella varustettuun Velco VSR-100 korvausilmaventtiiliin.

20218_72133.jpg

Tuotetietoa – Velco-korvausilmaventtiili

• Velco-korvausilmaventtiilit takaavat asuntoon hallitun ja puhtaan korvausilman. Venttiilien sisään rakennettu termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti ulkolämpötilan mukaan kaikkina vuodenaikoina. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle.

• Velco-korvausilmaventtiilien kanssa käytettävät suodattimet estävät tehokkaasti epäpuhtauksien pääsyn sisäilmaan. 3M:n valmistamasta Filtrete™-materiaalista valmistetussa suodattimessa on sähköinen varaus, joka vetää tehokkaasti epäpuhtaudet magneetin tavoin puoleensa. VTT:n tutkimusten mukaan Velco-suodatin täyttää korkeat F7-luokan erotusasteen vaatimukset; se suodattaa siite- ja katupölyn sataprosenttisesti sekä torjuu merkittävän osan terveydelle haitallisista pienhiukkasista.

• Velco-korvausilmaventtiileillä on 10 vuoden takuu.

• Monipuoliset asennusmahdollisuudet. Helppo asentaa vanhan venttiilin tai rautaluukun tilalle, seinään tehtyyn uuteen läpivientiin tai ikkunan puiseen tuuletusluukkuun.

• Lisävarusteena saatavat äänenvaimentimet vähentävät huomattavasti sisään kantautuvaa melua. Mahdollisuus myös jälkiasennukseen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20234_81463.jpg
Jätevesisuunnitelman tärkeyttä ei sovi väheksyä jäte­vesi­järjestelmää hankkiessa
Kirkkonummella asuvat Nella Lindgren ja Toni Leppänen halusivat kolmihenkiselle perheelleen sekä kissalleen ja mäyräkoiralleen oman kodin rauhalliselta alueelta, taajamien ulkopuolelta. Muutama vuosi sitten pariskunnan toive toteutui, kun he löysivät kauniin koivumetsäisen tontin Inkoosta haja-asutusalueelta. Tonttikauppojen myötä pariskunta aloitti sopivan talopaketin etsinnän perheelleen ja löysi sellaisen Jukkatalon mallistosta. Nellan ja Tonin kiinteistölle suunniteltiin Vestelli Biopuhdistaja 3 -tuote harmaille vesille ja kaksi 5,5 m³ umpisäiliötä mustille vesille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton