• Etusivu
  • Talo

Viikon kysymys: Miten laminaattitaso tulisi leikata oikein?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.12.2024
laminaattitason-leikkaaminen-1920x1080

Laminaattitason leikkaamiseen vaaditaan tarkkuutta ja oikeita välineitä. Kuvituskuva Adobe Stock.

Kysymys:

Kummalta puolelta keittiön laminaattitaso tulisi leikata, jotta leikkausjäljestä tulisi siisti?
En ole vielä ottanut käyttöpuolen muovisuojusta pois. Välineinä on pistosaha, käsisirkkeli ja käsisaha. Vaikuttaako leikkausväline siihen, kummalta puolelta laminaattitaso leikataan?

Vastaus:

Ensimmäinen sääntö on, että sahan pitää olla terävä. Silloin leikkausjäljestä tulee hyvä, eikä pinta lohkeile. Käsisahalla sahataan pintapuolelta. Sahaus tehdään aina niin, että terä leikkaa pinnan ylhäältä alas.

Laminaatti on melko kovaa sahattavaa, joten terältä vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia. Käsi- tai pöytäsirkkelillä sahatessa ota huomioon:

  • Käytä hienohampaista terää, joka on suunniteltu erityisesti laminaatin leikkaamiseen. Tällaiset terät vähentävät lohkeilua ja antavat siistimmän leikkausjäljen
  • Sahaa laminaatti yläpuolelta, jotta näkyvä pinta pysyy siistinä. Tämä tarkoittaa, että terän hampaat leikkaavat alaspäin, mikä vähentää lohkeilua yläpinnassa.
  • Voit käyttää maalarinteippiä leikkauslinjan molemmin puolin. Tämä auttaa estämään laminaatin lohkeilua leikkauskohdassa.
  • Leikkaa hitaasti ja tasaisesti, jotta terä ei ylikuumene ja leikkausjälki pysyy siistinä.

Pistosahalla sahattaessa ota huomioon, minkälainen terä sinulla on pistosahassa.

Hammastus ylöspäin

  • Leikkausjälki: Hammastus ylöspäin tarkoittaa, että terän hampaat leikkaavat materiaalin alapuolelta ylöspäin. Tämä voi aiheuttaa lohkeilua ja epätasaisuutta materiaalin yläpuolelle, mutta alapuoli jää siistimmäksi

Hammastus alaspäin

  • Leikkausjälki: Hammastus alaspäin tarkoittaa, että terän hampaat leikkaavat materiaalin yläpuolelta alaspäin. Tämä voi aiheuttaa lohkeilua ja epätasaisuutta materiaalin alapuolelle, mutta yläpuoli jää siistimmäksi.
Talo
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton