• Etusivu
  • Talo

Vaihtelua ja toiminnallisuutta pihalle kiveyksellä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 03.02.2021
20122_29449.jpg

Kartano-kivillä kotiin viihtyisä, helppohoitoinen pihaympäristö.

Suunnittelu

Varsinkin keväisin kulkeutuu ulkoa jalkineissa ja lemmikkieläinten tassuissa ylimääräistä siivottavaa lattioille. Siivoustyötä voi vähentää kiveämällä kulku- ja piha-alueita. Kannattaa miettiä, miten pihaa halutaan käyttää, miten liikutaan, missä halutaan vain oleskella, missä kuivata pyykkiä ja tuulettaa vuodevaatteita, mistä varata tilat lasten leikkeihin, miten maastoa voi muotoilla ja missä kasvit viihtyvät parhaiten.

Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille Suomessa. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.

Monipuolinen tuotevalikoima

Kartano, Linna, Klassikko, Uni, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, huomioiden asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen. Lisäksi niiden sitoutuminen ja kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Uni-kivi on parhaimmillaan rakennettaessa yksilöllistä pihaa. Uni-kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan ja ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.

Kartano-sarjan suosituin tuote on edelleenkin Kartano-kivi, mitat 278x138x60 mm. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi, 138x138x60 mm ja Kartano-laatta, 278x278x60 mm. On hyvä huomioida ilmoitettujen mittojen olevan ilman 2 mm:n asennusnystyröitä.
Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.
Ruduksen Haminan tehtaalla valmistetaan edullisia, pienikokoisia Pihakiviä, jotka sopivat terassille olohuoneen jatkoksi, kulkureiteille ja takapihalle. Pihakivien Kotka-värit, harmaa, punainen, vihreä, keltainen ja beige, on kehittänyt useasti palkittu Kotkan kaupungin puutarhuri Heikki Laaksonen. Pihakiven mitat ovat 200x100x50 mm. Kevyet kivet on nopea asentaa.
Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi, 208x68x60. Kapeana kivimallina se toimii hyvin erityisesti käytävillä kulkusuuntaan asetettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi, 138x 130x80 mm ja Nurmikivi 278x138x 80. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla sekä keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.
Romba-pihakivi on tyylikäs, vaihteleva ja salmiakin muotoinen. Värejä käyttämällä saa ladontaan kolmiulotteisen vaikutelman. Vakiovärit ovat harmaa, ruskea, musta ja punainen. Mitat 200x200x60 mm.
Klassikko-kivisarja on markkinoiden ainoa pihakivi, jolla voi toteuttaa viuhka-, kaari- tai ympyräladontaa. Sarjassa on neljä yhteiseen ladontaan sopivaa kiveä. Kivien pyöristetyt kulmat tuovat joustoa asennukseen.
Viisteettömien kivien etuna on pinnan tasainen ulkoasu, myöskään sauma ei tunnu paljaan jalan alla. Esimerkkinä viisteetön Kartano-kivi, 278x138x80 mm.
Roomalainen ladonta on kätevä ja käytännöllinen ratkaisu myös pihoille. Kivistä voi rakentaa rauhallisen vaihtuvan ladontakuvion, joka on perinteikäs ja moni-ilmeinen. Roomalainen ladonta muodostuu kuudesta erikokoisesta, yhteensopivasta kivestä. Kivien monet koot mahdollistavat lyhyet saumauslinjat.

Muurikivillä vaihtelua pihan korkeuksiin

Muurikivet tekevät pihasta moni-ilmeisen ja lisäävät sen arvokkuutta. Muurikivien käytöllä saa rinnetontille lisää tasamaata, käyttö- ja oleskelutilaa. Muurikivi 70 mm eli Pengerkivi on matalien pengerratkaisujen ykkönen! Kestosuosikki vuodesta toiseen, helppo asentaa näyttäväksi muuriksi rinteeseen tai tehdä istutusallas tai kukkalaatikko nurmikon keskelle. Myös edustavan kompostin kasvijätteille voi tehdä Pengerkivestä latomalla alimmaisen kerroksen harvempaan ja käyttämällä kulmakiviä.
Muurikivi 100 mm eli Aitakivi on ominaisuuksiltaan teknisin ja monipuolisin. Aitakivet ladotaan puolen kiven limityksellä, ja jos tuettava seinä on korkea, voidaan kivissä olevat reiät raudoittaa ja valaa betonilla täyteen.
Kaikille muurikiville tarvitaan huolellinen pohjatyö. Muurit perustetaan tiivistetyn murskepohjan päälle ja jos pohjamaan kantavuus on huono, voidaan muurin alle valaa betoniantura.

Romanttisen keitaan tekijät alhaalta ylöspäin: Suorakaide Klassikko, reunalista, mukula- ja liuskekivet.
Romanttisen keitaan tekijät alhaalta ylöspäin: Suorakaide Klassikko, reunalista, mukula- ja liuskekivet.

Valitse Patinaa uusiin tai iäkkäisiin

Rudus suositta Patina-kiveä uusille, uusvanhoille ja historiallisille pihoille. Patinan esivanhennettu yleisilme luo vaikutelman pitkästä iästä ja arvokkuudesta. Patina- kivi on kaunis ja se on saavuttanut valta-aseman pihojen kiveyksenä juuri helppohoitoisuuden ja moniilmeisen ladonta- ja värimaailman ansiosta. Patinakivi on erinomainen niille, jotka haluavat erottua edukseen. Patinaa on saatavilla harmaana, mustana, punaisena ja punamustana, mutta kiehtovin ladonta saadaan sekoittamalla kaikkia värejä. Patina-kivessä on antiikkikiven tyylikkyyttä ja arvokkuutta.

Päällystettä nopeasti laajallekin alueelle

Pinnaltaan sileät betonilaatat sopivat parhaiten rauhallisten polkujen ja sellaisten laajojen pintojen päällysteiksi, joihin kohdistuu vain kevyt kuormitus. Räystään alla sokkelin vieressä käytettynä laatoitus ohjaa sadevedet kauemmaksi, jotta ne eivät imeytyisi maahan rasittamaan salaojia.
Pesubetoni- ja rouhepintaisten laattojen hyvä kitka sekä vaihteleva pintastruktuuri antavat ladonnalle mielenkiintoisen ilmeen. Viileällä ilmalla pinta tuntuu jalkaterän alla lämpöiseltä väliin jäävän ilmakerroksen vuoksi.

Porraskivet rinnetontille

Varsinkin rinnetonteilla tarvittavia portaita on helpoin ja varmin tapa rakentaa porraskivistä, joita on kahta kokoa: 750x300x70 mm ja 750x 150x70 mm. Porraskiviä asennetaan kaksi päällekkäin, jolloin askelmakorkeus on 140 mm. Kapeampaa kiveä käytetään alakerroksessa siirtämään sauma eri kohtaan yläkerrokseen nähden. Porraskivellä rakentuvat pihaportaat nopeimmin ja edullisimmin.
Porraskivi soveltuu myös istutusaltaiden rakentamiseen. Lisäksi matalampaa porraskiveä voi käyttää pihalla reunalistana tai tukemassa portaiden reunarakennetta. Pihakivistä ja -laatoista voidaan rakentaa yksilöllisiä portaita esimerkiksi asentamalla askelmien etureunaan reunakivi.
Pihakiveyksien reunaa sitomaan on tarjolla monenlaisia reunakiviä. Edullisin vaihtoehto on käyttää reunassa pinnan tasoon upotettuna kapeampaa porraskiveä. Vesikourut ovat kätevä keino kerätä sade- ja sulamisvedet talteen. Kourut ohjaavat veden siististi säiliöön tai erityiseen pihakaivoon, joka voidaan varustaa uppopumpulla. Kourujen päät viimeistellään loiskekupein.

Ruduksen muurikivillä onnistuvat monet kätevät ratkaisut.
Ruduksen muurikivillä onnistuvat monet kätevät ratkaisut.
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20196_58694.jpg
Kellari antaa mahdollisuuksia
Olisiko nyt hyvä aika rakentaa pelihuone ja mediahuone? Oma kylpyläosasto? Rakenna kellariin vaikkapa käsityöverstas tai siirrä konttorisi kotiin. Pyykkitupa ja kodinhoitohuone siirtävät monet käytännön tehtävät kätevästi kellariin. Mahdollisuuksia on niin paljon kuin mielikuituksesi sallii.
20223_77215.jpg
WTF - oikean liiman valinta onkin helppoa
Lista irvistää betoniseinästä. Ryntäät kiireessä rautakauppaan hakemaan kunnollista liimaa. Tarjolla on hyllymetreittäin mikä mihinkin sopivaa liimaa ja massaa. On elastista, heti pitävää, vain tietyille materiaaleille soveltuvaa, sitä sille ja tätä tuolle. Eikä tietenkään sitä, jota olet jo tottunut käyttämään. Mitä tässä nyt pitäisi ostaa? WTF! Ja juurikin niin! WTF® eli Worlds Toughest Fix tuoteperheestä löydät helposti oikean liiman ja markkinoiden parhaan tartunnan.
20194_57243.jpg
Säästä - Kerää lämpösi maasta
Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Kun hyödynnetään ilmaiseksi maaperään varastoitunutta energiaa optimaalisella tavalla, saadaan lämpöä ja käyttövettä varmasti ja edullisesti.Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Varsinkin meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa ympäristöön ja talon arvoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton