• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusia pientaloasuntoja aloitettiin viime vuonna 14.446

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2008
20085_11229.jpg

Asuntorakentaminen on muutaman vuoden ajan selkeästi hiipunut rakentamisen huippuvuosista. Vuoden 2005 huipusta rakentaminen väheni vuoteen 2006 yhteensä 0,8 prosenttia, ja vuodesta 2006 viime vuoteen 9,5 prosenttia.

Pientaloasuntojen rakentaminen väheni viime vuonna 7,7 prosenttia, ja uusia pientaloasuntoja aloitettiin lopulta 14.446. Jyrkintä lasku oli rivitaloasunnoissa, joiden rakentaminen väheni reilun neljänneksen, -25,4 prosenttia. Kerrostaloasuntojen aloitus taittui myös, mutta selvästi vähemmän – 5,9 prosenttia. Rakennusluvat ennakoivat tälle vuodelle rivitaloille ja omakotitaloille samansuuntaista laskua. Kerrostaloasuntotuotannon odotetaan kuitenkin kääntyvän nousuun.

Kustannusten ja korkojen nousu hiipumisen syinä

Rakentamisen hiipumisen taustalta löytyy selkeitä syitä. Vuodesta 2006 asuntolainojen korot ovat nousseet noin kaksi prosenttiyksikköä. Esimerkiksi 200.000 euron asuntolainassa nousu merkitsee verovähennysten jälkeen 240 euron lisäkulua kuukaudessa. Kun samaan aikaan kustannukset ovat kahdessa vuodessa nousseet reilut 10 prosenttia, saavuttiin viime vuonna kipupisteeseen, ja rakennusmäärät lähtivät selvään laskuun.

Valoa tunnelissa

Nyt on kuitenkin näkyvissä käänne parempaan suuntaan, sillä mm. rakennuspuutavaran hinta on kääntynyt selvään laskuun. Lasku tulee jatkumaan, sillä sahojen pihat notkuvat myymätöntä puuta. Myös rakentajat ovat ottaneet lusikan kauniiseen käteen ja tehneet rakennussuunnitelmistaan realistisempia. Uudet talot ovat olleet viime vuosina jo ylisuuria, mutta nyt rakennetaan jälleen perheen todellisia tarpeita silmälläpitäen.

Ei muuta kuin rukkaset käteen ja rakentamaan!

Hannu Myöhänen
hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20187_54219.jpg
Nappaa ideat talteen Honka Kontin sisustuksesta
Asuntomessuilla Porissa 2018 julkistettu, muotoilija Harri Koskisen suunnittelema, Kontti-mallisto on suunniteltu laadukkaaseen ja rentoon asumiseen luonnon keskellä. Kompakteissa tiloissa ei ole mitään ylimääräistä ja myös sisustus mietittiin luonnollisuus ja yksinkertaisuus säilyttäen sekä mökkien arkkitehtuuri esiintuoden.Asuntomessujen Kontit sisusti suosittua Marulla-blogia pitävä sisustussuunnittelija Maru Hautala ensimmäisenä Asuntomessukohteenaan. Marun ei tarvinnut kahta kertaa miettiä miten reagoisi kutsuun tulla sisustamaan Kontteja; lapsuuden hirsiseinän tuoksuiset muistot säilyvät lämpiminä mielessä.
201511_44786.jpg
Erinomainen levyratkaisu remontoijalle
Erityisesti puu- ja kiviseinien uudelleen pinnoitukseen kehitetty Gyproc GSE 6 Remonttilevy Ergo on jokaiselle vanhan kiinteistön remontoijalle tarkoitettu erikoislevy. Levy on helppo käsitellä ergonomisen levykokonsa ja keveämmän painonsa ansiosta.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Vuoto peltikatossa?
Kysymys:Talossamme on profiilipetikatto, joka on laitettu nauloilla kiinni. Se on noin 17 vuotta vanha. Katosta on muutama naula lähtenyt irti ja luultavasti katto tiputtaa vettä jonkin verran muutamasta kohdasta. Voiko laittaa niiden naulojen kohdalle, jotka ovat nousseet ylös, kattopeltiruuvit? Saman katon maalipinta on hilseillyt irti isolta osalta. Mistä tietää, onko tuo pinta ollut maalia vai jotain muovipinniotetta?
20147_40359.jpg
Ideoita omaan pihaan Asuntomessuilta
Uutta pihaa tehtäessä sekä vanhaa muokattaessa ja kunnostettaessa tulee ottaa huomioon muutamia asioita. Puutarhan kannalta yhtenä tärkeimmistä on kasvuolosuhteet; menestymisvyöhykkeet, paikallisilmasto unohtamatta tietenkään maaperän sekä kasvualustan laatua.Jo olemassa oleva kasvillisuus kertoo oman tarinansa, jonka pohjalta on helpompi lähteä suunnittelemaan uutta. Pihan käyttöä suunniteltaessa tulee miettiä myös tulevat kulkureitit sekä käyttötarkoitukset: minne halutaan mitäkin toimintaa.Kasvien lisäksi pihoilla näkyviin jäävät rakenteet, kuten aidat sekä terassit on hyvä miettiä kokonaisuuden sekä turvallisuuden kannalta. Terassin rakentamiseen löytyy useita ohjeita, joiden pohjalta on hyvä rakentaa. Tässäkin on muistettava, että hyvä perustus on kaiken A ja O.Asuntomessuilta Jyväskylästä löydät helposti itsellesi mieluiset ratkaisut - onko pihallasi esimerkiksi tilaa laavulle, kuten kohteessa 17?
20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
Kylpyhuoneessa ruskeat laatat ja led-valaistus
Kosteiden tilojen valaistussuunnittelu - muista nämä
Kylpyhuone ei ole vain peseytymistä varten. Siellä rentoudutaan ja virkistäydytään arjen huolista. Hyvin suunniteltu kokonaisuus ja oikeanlainen valo auttavat luomaan tilaan rentouttavan tunnelman. Tehokkaalla yleisvalasituksella on väliä siivouksen kannalta, mutta myös tunnelma on tärkeä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton