• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusia pientaloasuntoja aloitettiin viime vuonna 14.446

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2008
20085_11229.jpg

Asuntorakentaminen on muutaman vuoden ajan selkeästi hiipunut rakentamisen huippuvuosista. Vuoden 2005 huipusta rakentaminen väheni vuoteen 2006 yhteensä 0,8 prosenttia, ja vuodesta 2006 viime vuoteen 9,5 prosenttia.

Pientaloasuntojen rakentaminen väheni viime vuonna 7,7 prosenttia, ja uusia pientaloasuntoja aloitettiin lopulta 14.446. Jyrkintä lasku oli rivitaloasunnoissa, joiden rakentaminen väheni reilun neljänneksen, -25,4 prosenttia. Kerrostaloasuntojen aloitus taittui myös, mutta selvästi vähemmän – 5,9 prosenttia. Rakennusluvat ennakoivat tälle vuodelle rivitaloille ja omakotitaloille samansuuntaista laskua. Kerrostaloasuntotuotannon odotetaan kuitenkin kääntyvän nousuun.

Kustannusten ja korkojen nousu hiipumisen syinä

Rakentamisen hiipumisen taustalta löytyy selkeitä syitä. Vuodesta 2006 asuntolainojen korot ovat nousseet noin kaksi prosenttiyksikköä. Esimerkiksi 200.000 euron asuntolainassa nousu merkitsee verovähennysten jälkeen 240 euron lisäkulua kuukaudessa. Kun samaan aikaan kustannukset ovat kahdessa vuodessa nousseet reilut 10 prosenttia, saavuttiin viime vuonna kipupisteeseen, ja rakennusmäärät lähtivät selvään laskuun.

Valoa tunnelissa

Nyt on kuitenkin näkyvissä käänne parempaan suuntaan, sillä mm. rakennuspuutavaran hinta on kääntynyt selvään laskuun. Lasku tulee jatkumaan, sillä sahojen pihat notkuvat myymätöntä puuta. Myös rakentajat ovat ottaneet lusikan kauniiseen käteen ja tehneet rakennussuunnitelmistaan realistisempia. Uudet talot ovat olleet viime vuosina jo ylisuuria, mutta nyt rakennetaan jälleen perheen todellisia tarpeita silmälläpitäen.

Ei muuta kuin rukkaset käteen ja rakentamaan!

Hannu Myöhänen
hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_78879.jpg
Lataa sähköautosi suomalaisella latauslaitteella helposti kotona ja mökillä
Suomalaisten kiinnostus sähköautoiluun on kasvanut parin viime vuoden aikana valtavasti, osittain omasta tahdosta, mutta osittain myös valtion rohkaisemana. Useat valtiot ovat asettaneet myös kovia tavoitteita ilmastopoliittisista syistä korvata bensiini- ja dieselkäyttöiset ajoneuvot sähköajoneuvoilla. Latauspisteitä onkin alettu rakentaa ympäri Suomen muun muassa kauppojen yhteyteen, jotta sähköautojen lataus olisi mahdollisimman vaivatonta kaikille. Useat taloyhtiötkin ovat jo ottaneet mukaan viisivuotissuunnitelmiinsa latauspisteiden hankinnan. Pientaloasujille koti tulee jatkossakinolemaan tärkein latauspaikka, koska autot yleensä siellä seisovat pisimpään paikoillaan. Latauslaitteen virallinen nimitys on latausasema.
20233_81142.jpg
Kolme valintakriteeriä lattiatasoitteelle
Sisäilman laatua arvostetaan liian vähän. Niin kauan kaikki on kunnossa eikä asiaa ajatella, kun ongelmia ei ole. Mutta kun ongelmat ilmaantuvat, alkaa kuumeinen mietintä, mistä ne johtuvat.Tutkimusten mukaan vietämme yli 90% ajastamme sisätiloissa. Tästä syystä sisäilmaan ja varsinkin sen laatuun on kiinnitettävä huomiota.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Riitaisuuksien käsittely
Toimenpiteet:Mahdolliset riitaisuudet pyritään selvittämään neuvotteluissa urakoitsijoiden kanssa siten, että asiat saadaan tyydyttävään päätökseen ilman oikeuskäsittelyä. Mikäli asioita ei voida sopia ilman oikeuskäsittelyä, riitaisuus käsitellään käräjäoikeudessa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Reklamaatiokirjeet, muistiot, haasteet, vastineetHyväksyntä:Tilaaja
20099_18869.jpg
Kaunis ja kestävä Sadetar
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta ja olla näin osana toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Laadukkaat sadevesijärjestelmämme kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.Lisätietoa Icopalin Sadettaresta
201012_23880.jpg
Kipsilevyjä kokonainen valikoima
Kipsilevyjen avulla voidaan toteuttaa laadukkaita ja toimivia rakenneratkaisuja edullisesti ja nopeasti. Knaufin valikoimiin kuuluvat normaalin- ja erikoiskovan kipsilevyn lisäksi tuulensuojakipsilevy, märkätilakipsilevy, saneerauskipsilevy, palonsuojakipsilevy sekä lattiakipsilevy.Kipsilevyjä on vaivaton työstää ja niiden asentaminen on helppoa. Ne voidaan asentaa puu- tai teräsrunkoon, ja niillä voidaan tehdä myös kaarevia muotorakenteita. Kiderakenteensa vuoksi kipsillä on erinomainen paloneristävyysominaisuus. Palotilanteessa kipsi luovuttaa ensin rakenteellisen kideveden, jolloin tulen vastakkaisella puolella lämmönnousu sekä palon eteneminen hidastuvat. Kipsi tasaa myös sisäilman kosteutta ja parantaa ääneneristävyyttä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Huoltokirja
Toimenpiteet:Rakennusaikana suunnittelijoiden, käyttäjän ja työmaan edustajat kokoavat rakennuksesta määräysten mukaisen huoltokirjan. Huoltokirjan kokoaminen tapahtuu tilaajan erillisen atk – ohjelman tai HuoltoOptimin avulla.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö, valvojat, suunnittelijat ja urakoitsijat.Dokumentit:HuoltokirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö ja isännöitsijä tai huollon johtaja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton