• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusia pientaloasuntoja aloitettiin viime vuonna 14.446

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2008
20085_11229.jpg

Asuntorakentaminen on muutaman vuoden ajan selkeästi hiipunut rakentamisen huippuvuosista. Vuoden 2005 huipusta rakentaminen väheni vuoteen 2006 yhteensä 0,8 prosenttia, ja vuodesta 2006 viime vuoteen 9,5 prosenttia.

Pientaloasuntojen rakentaminen väheni viime vuonna 7,7 prosenttia, ja uusia pientaloasuntoja aloitettiin lopulta 14.446. Jyrkintä lasku oli rivitaloasunnoissa, joiden rakentaminen väheni reilun neljänneksen, -25,4 prosenttia. Kerrostaloasuntojen aloitus taittui myös, mutta selvästi vähemmän – 5,9 prosenttia. Rakennusluvat ennakoivat tälle vuodelle rivitaloille ja omakotitaloille samansuuntaista laskua. Kerrostaloasuntotuotannon odotetaan kuitenkin kääntyvän nousuun.

Kustannusten ja korkojen nousu hiipumisen syinä

Rakentamisen hiipumisen taustalta löytyy selkeitä syitä. Vuodesta 2006 asuntolainojen korot ovat nousseet noin kaksi prosenttiyksikköä. Esimerkiksi 200.000 euron asuntolainassa nousu merkitsee verovähennysten jälkeen 240 euron lisäkulua kuukaudessa. Kun samaan aikaan kustannukset ovat kahdessa vuodessa nousseet reilut 10 prosenttia, saavuttiin viime vuonna kipupisteeseen, ja rakennusmäärät lähtivät selvään laskuun.

Valoa tunnelissa

Nyt on kuitenkin näkyvissä käänne parempaan suuntaan, sillä mm. rakennuspuutavaran hinta on kääntynyt selvään laskuun. Lasku tulee jatkumaan, sillä sahojen pihat notkuvat myymätöntä puuta. Myös rakentajat ovat ottaneet lusikan kauniiseen käteen ja tehneet rakennussuunnitelmistaan realistisempia. Uudet talot ovat olleet viime vuosina jo ylisuuria, mutta nyt rakennetaan jälleen perheen todellisia tarpeita silmälläpitäen.

Ei muuta kuin rukkaset käteen ja rakentamaan!

Hannu Myöhänen
hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarjouslomakkeet, yksikköhintaluettelot
Toimenpiteet:Rakennuttajatehtävistä vastaava laatii urakkakohtaiset tarjouslomakkeet ja yksikköhintaluettelot. Tarjouslomakkeissa otetaan huomioon urakkakohtaisesti tarjoushinnan erittelytarve.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja erikoissuunnittelijatDokumentit:Tarjouslomakkeet ja yksikköhintaluettelot.Hyväksyntä:Projektipäällikkö
20086_11310.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi - keittiö
Keittiöremontti aloitettiin purkamalla kaikki vanha alta pois. Avaruuden ja toimivuuden lisäämiseksi keittiön ja olohuoneen välistä poistettiin myös väliovi. Keittiön seinät maalattiin valkoiseksi ja hauskana yksityiskohtana keittiöön maalattiin myös magneetti-/liitutaulu. Välitiloihin ei haluttu laatoitusta, vaan ne maalattiin erikoismaalilla. Keittiön lattiaan laitettiin tyylikäs, valkotamminen laminaatti. Keittiöön hankittiin myös laadukkaat kalusteet ja kodinkoneet.
201510_44676.jpg
Miten kiinnitän turvallisesti?
Kun kiinnität peiliä, kaappia tai vaikka taulu-tv:tä väliseinään, tarvitset juuri siihen tarkoitukseen tehdyn kiinnikkeen. Lisäksi se on myös asennettava huolellisesti. Kiinnikevalikoimasta löydät pitävän ratkaisun joka tarpeeseen.
20169_47420.jpg
Ota puhdas tuloilma sisään katon kautta
SK Tuote on kehittänyt uuden VILPE® Intake -tuloputken, jota voit käyttää puhtaan tuloilman ottamiseen uudessa tai remontoitavassa talossasi silloin, kun et halua tai voi tehdä ilmanottoa seinän läpi. Intake-tuloputki on mahdollista asentaa katolle ilmanvaihtokojeen yläpuolelle eikä pitkän kanaviston rakentaminen ole siten tarpeen. Lisäksi Intake-tuloputken avulla voit hakea tuloilman katon kautta sellaisesta paikasta, jossa on mahdollisimman vähän ulkopuolelta tulevaa saastekuormaa.
Vallox iv-kanavat
Peruskorjattavan omakotitalon ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa peruskorjausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta lähes puolet johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä energiansäästöpyrkimyksissä.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Alaräystäs
Alaräystäällä suositellaan käytettäväksi tippapeltiä, joka estää veden valumisen otsalaudoille. Tippapelti asennetaan alimman tiilirivin ja ruoteen väliin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton