• Etusivu
  • Talo

"Työmailla vallitsee itäeurooppalainen meno" – Rakennusliiton mielestä työntekijöiden terveyttä ei oteta vakavasti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.01.2021
20211_68219.jpg

Rakennusliiton mukaan koronatestejä vältellään rakennusalalla positiivisen tuloksen pelossa.

Rakennusliitto on huolissaan koronaviruksen leviämisestä rakennustyömailla etenkin ulkomaalaisten työntekijöiden keskuudessa.

Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan Tallinnan matkustajalautoilla kokeiltavat koronatestit ovat askel parempaan suuntaan.

– Testaaminen ovat hyvä asia, mutta nythän testauksia vältellään positiivisen tuloksen pelossa, hän sanoo.

Harjuniemen mukaan parempi ratkaisu olisi sulkea Suomen ja Viron välinen raja määräajaksi.

– Sitä tässä tarvittaisiin, kun ei testipakkoa saada aikaan. Hallituksen pitäisi nyt ottaa tehokkaammat keinot käyttöön. Viime vuoden keväällä rajasulku toimi kohtuullisesti. Kansalaisten paluuliikenne sallittiin, kuten kuulukin tehdä. Sama voitaisiin ottaa käyttöön myös nyt. Rakennusalaa se ei haittaisi.

Olemme aikaisemmin uutisoineet rakennustyömaiden paikoin puutteellisesta hygieniatasosta.

Harjuniemen mukaan tilanne on edelleen huolestuttava.

"Yhä tulee eteen paljon työmaita, jotka ovat sotkuisia, joissa sosiaalitiloja ei siivota eikä ole kunnon pesumahdollisuuksia. Työaikaporrastuksia ei käytetä eivätkä työntekijät saa selkeitä ohjeita. Itäeurooppalaista menoa."
Matti Harjuniemi, puheenjohtaja, Rakennusliitto

Tilat siivottava kerran päivässä

Rakennusliitossa nähdään, että työntekijöiden terveydestä ei välitetä riittävästi työmailla.

– Työntekijöiden terveyteen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Ulkomaalaiset työntekijät eivät myöskään uskalla vaatia asiallista kohtelua. Osa työmaista nuukailee ja tinkii tilojen siivouksesta. Tietämättömyyttäkin alalla on.

Joukossa on myös työmaita, joissa hygieniamääräykset on otettu tosissaan. Työmaiden sosiaalitilat on työehtosopimuksen ja viranomaispäätöksen mukaan siivottava vähintään kerran päivässä. Vastuu on Harjuniemen mukaan rakennusalan yrityksillä.

Harjuniemi ottaa esille ulkomaalaisten työntekijöiden rajoittamisen Suomen työmailla. Se voisi hänen mukaansa auttaa koronatilanteen hallitsemisessa, mutta samalla ratkaisu parantaisi työmaiden tehokkuutta.

– Suomalaisen rakentamisen todellinen tuottavuus on romahtanut sitä mukaa, kun tuottavuustasoltaan alemman tason maista on haettu valtavasti pääosin harmaita firmoja ja työntekijöitä työmaille. Kun työmaat ovat nyt etenkin eteläisessä Suomessa ylimiehitettyjä, työvaiheiden suunnitteleminen ja ammattilaisten rekrytointi saisi aikaan huiman tuottavuusloikan ja pienemmän hukan määrän, toteaa Harjuniemi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Omakotitalon seinärakenne
Saumaton rakentaminen = vedoton seinä
Kastelli on energia-asioissa edelläkävijä alallaan. Laadustaan ja lämpimyydestään kiitetty Kastelli-talo rakennetaan saumattomaksi ja tiiviiksi. Pitkäkestoiset tutkimukset mm. VTT:n kanssa todistavat, että vuodet eivät heikennä Kastellin energiatehokkuutta ja tiiviyttä. Kallista energiaa ei karkaa rakenteiden läpi ja lämmityskuluissa syntyy selvää säästöä. Asiakkaitten arvostama ja kiittelemä korkea laatu ja kodin lämpimyys syntyvät koko Kastellin tiimin ammattiylpeydellä!Tutustu Kastelli-talojen seinärakenteeseenTilaa Kastellin taloesite
201010_23446.jpg
Uusi tutkimus vahvistaa: Parvekelasitus säästää energiaa
Jopa 10,7 prosentin ja keskimäärin peräti 5,9 prosentin säästö asuintalon lämmitysenergiankulutuksessa. Nämä vaikuttavat tulokset saatiin Tampereen yliopistossa elokuussa valmistuneessa Kimmo Hilliahon tutkimuksessa parvekelasituksen energiataloudellisista vaikutuksista.
20148_40722.jpg
Rakennuskustannusten arviointi?
Todenmukainen kustannusarvio sekä tarkka kustannusten hallinta ovat erityisen tärkeitä rakentamisen onnistumisen kannalta. Kustannusten arviointi on rakennusprojektin ensimmäinen vaihe, joka ohjaa koko hanketta. Kustannusten hallinnalla tarkoitetaan rakennusprojetissa tarkkaa laskentaa, kirjanpitoa menoista sekä budjetointia. Parinsadantuhannen euron kokoinen summa ei kovin usein tule saman ihmisen osalle käytettäväksi, joten summan käyttämisen on oltava hallittua.Varsinaista rakentamista edeltävälle vaiheelle kannattaa varata riittävästi aikaa, mieluummin yksi vuosi, sillä tässä vaiheessa lyödään lukkoon jo yli 85 % lopullisista kustannuksista.
20207_65896.jpg
Liukuväliovilla aistiesteetöntä tilaa
Erikoisen kevään jälkeen saatiin jännittää, avautuvatko Tuusulan asuntomessujen ovet tänä kesänä yleisölle, mutta helpotuksesta huokaisten pääsemme jälleen inspiroitumaan asumisen uusimmista tuulista 50-vuotista taivaltaan juhliville asuntomessuille.
200812_14261.jpg
Loma-asuntomessut vuonna 2011 pidetään Mäntyharjulla
Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus on myöntänyt vuoden 2011 loma-asuntomessut Mäntyharjun kunnalle. Loma-asuntomessut pidetään Pyhäkosken alueella, jonka suunnittelutyö on jo aloitettu.
20165_46613.jpg
Uusi läpivienti jyrkille rivipelti- ja huopakatoille
VILPE® Classic Vino 2K on edistyksellinen vesikaton läpivienti rivipeltikatolle tai jälkiasennettavaksi huopakatteelle. VILPE® Classic Vino on mahdollista asentaa aina 57 asteen kattokaltevuuteen saakka. Läpiviennin kaulus on saanut uuden jyrkemmin kallistuvan muotoilun, joka mahdollistaa asentamisen perinteistä VILPE® Classic -läpivientiä jyrkemmälle katolle. VILPE® Classic Vino 2K:n tyyli on myös edeltäjäänsä verrattuna suorakulmaisempi ja tyylikkäämpi suoralinjaisella rivipeltikatteella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton