• Etusivu
  • LVI

Tuplasti enemmän asuintilaa ja moderni ilmanvaihto 1950-luvun rintamiestaloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 19.09.2024
20195_57720.jpg

Vesa Vuorisen ja Tiina Haaksilahden koti Raision Kuloisissa on alun perin 1950-luvulla rakennettu tunnelmallinen rintamamiestalo. Opettajapariskunta on ehostanut talon sisäosia erinäisillä remonteilla vuosien mittaan ja viimeksi oli uudistettu asunnon kylpy- ja saunatilat. Pariskunnan seuraava tavoite oli kunnostaa 1,5-kerroksisen talon yläkerta. Toisen kerroksen tilat olivat ahtaat ja liian matalat, lisäksi sinne johtava portaikko oli hankalakulkuinen ja vaarallisen jyrkkä.

"Talon pohjapiirustusta pyöriteltiin useaan kertaan ja mietimme, miten sijoittaa uudet portaat järkevästi", kertoo Tiina. "Halusimme suuren makuuhuoneen, käytännöllisen oleskelu- ja työtilan, pesutilat sekä tilavan kodinhoitohuoneen. Haastavaa oli myös saada kaikki nämä mahtumaan ahtaaseen yläkertaan".

20195_57722.jpg

"Sanoinkin Tiinalle, että jos tästä halutaan tehdä hyvä, pitää varmaan rakentaa uusi talo vanhan päälle ja niinhän siinä sitten lopulta kävikin", naurahtaa Vesa.

"Päädyimme purkamaan vanhan talon yläkerran kokonaan pois ja korottamaan seiniä ja harjakorkeutta puolitoista metriä. Samalla talon päädyssä ollut autotalli muutettiin asuintilaksi. Vanhan 100 m²:n asuinrakennuksen ja entisen autotallin päälle rakennettiin siis kokonaan uusi asuinkerros. Tässä tavallaan tehtiin kaksi projektia samalla kertaa, vanhan asunnon remontti sekä kokonaan uusi rakennus vanhan yläkertaan."

<p data-block-key="i9f3b">Rintamamiestalon ja liitetyn autotallin vanhat kattorakenteet purettiin ja vanhan rakennuksen päälle rakennettiin kokonaan uusi 135 m² asuinkerros. Samalla koko kiinteistö sai uuden julkisivuverhouksen.</p>
Rintamamiestalon ja liitetyn autotallin vanhat kattorakenteet purettiin ja vanhan rakennuksen päälle rakennettiin kokonaan uusi 135 m² asuinkerros. Samalla koko kiinteistö sai uuden julkisivuverhouksen.

Ilmanvaihto kuntoon

Uusissa rakennuksissa on uudet vaatimukset ilmanvaihdolle ja Raision rakennusvalvonta vahvisti, että uudisosaan pitää suunnitella asianmukainen ilmanvaihto.

"Nykyään kuulee niin paljon juttuja sisäilmaongelmista ja totta kai halusimme, että kodissamme on hyvä ja terveellinen sisäilma. Onhan se samalla eräänlainen vakuutus arvokkaalle talolle, ettei tarvitse pelätä esimerkiksi home- ja kosteusongelmia."

Rintamamiestalon laajennus on erikoistapaus, koska siinä yhdistyy vanhaa ja uutta. Myös useammassa kerroksessa olevat tilat asettavat omat haasteensa ilmanvaihdolle. "Meillä ei ollut tarkkaa käsitystä mitä kaikkea tällaisessa projektissa pitää huomioida. Siksi ajattelimme, että on parasta etsiä pätevä asiantuntija, joka pystyy ottamaan kokonaisvastuun rakennuksen ilmanvaihdosta."

Valtuutettu Swegon Ilmateknikko

Vesa ja Tiina päättivät ottaa yhteyttä heitä lähimpänä olevaan Swegon Ilmateknikkoon. Tipitek on yksi Swegonin valtuuttamista ilmanvaihtolaitteiden ja -järjestelmien asiantuntijoista, joka on toteuttanut lukuisia ilmanvaihtoratkaisuja uudis- ja saneerauskohteisiin.

20195_57715.jpg

Tipitekin toimipiste sijaitsee kätevästi vain muutaman kilometrin päässä Vesan ja Tiinan kodista, joten he olivat jo seuraavana päivänä tutustumassa taloon ja sen laajennussuunnitelmiin. Varsinaista ilmanvaihtosuunnitelmaa ei ollut vielä olemassa, joten ensitöikseen Tipitekin Niko Lappalainen alkoi kartoittaa asukkaiden toiveita ja hahmotella asuntoon hyvän sisäilman takaavaa modernia ilmanvaihtoa. Mikä parasta, Tipitek pystyi tarjoamaan kaiken tarvittavan yhtenä pakettina: IV-suunnitelmat, ilmanvaihtolaitteen, kanavistot, päätelaitteet, asennustyöt sekä tarvittavat säädöt ja mittaukset.

Rintamamiestalon ilmanvaihdon haasteet

Vanhoissa rintamamiestaloissa on perinteisesti painovoimainen ilmanvaihto. Se onkin ollut aikanaan ja oikein toteutettuna toimiva ratkaisu asunnon tarpeisiin. Ongelman muodostavat kuitenkin muuttuneet asumistottumukset.

"Pyykkiä ja astioita pestään usein, saunotaan ja suihkutellaan enemmän kuin 50-luvulla. Ylipäänsä vietetään vähemmän aikaa ulkotöissä ja entistä enemmän sisätiloissa. Se taas tuottaa huomattavan määrän kosteutta ja hiilidioksidia asunnon sisälle", kertoo Niko Lappalainen Tipitekistä.

"Oma lukunsa on vanhoihin asuntoihin tehtävät energiasaneeraukset. Kun asuntoa tiivistetään ja lisäeristetään, saatetaan tukkia vanhat hengittävät rakenteet, jotka ovat tuoneet ilmaa asuntoon. Tällaisten korjausten yhteydessä on ensiarvoisen tärkeää huolehtia, että asunnon ilmanvaihto säilyy riittävänä. Ehdottomasti järkevin tapa on lämmöntalteenottava ilmanvaihto. Olisihan se hölmöä asentaa uudet tiiviit ikkunat ja puhkoa sen jälkeen seinään reikiä, joiden kautta virtaa kylmää pakkasilmaa sisälle. Lämmöntalteenottava ilmanvaihto ottaa poistoilman lämmön talteen ja lämmittää sillä ulkoa tulevan ilman. Näin päästään myös käytännössä nauttimaan niistä saneerauksen tuomista energiasäästöistä".

Vesan ja Tiinan rintamamiestaloon ilmanvaihtokanavisto saatiin asennettua suhteellisen helposti, sillä rakennuksen katto oli jo valmiiksi auki laajennusosan rakentamisen vuoksi. Siksi olikin itsestään selvää, että uudisosan lisäksi myös vanhaan osaan kannattaa rakentaa nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä.
Vesaa kuitenkin huoletti, miten siististi kanavat ja päätelaitteet saadaan asennettua vanhaan rakennukseen. "Yllättävän hienosti se sujui ja lopputulos on erittäin hyvä. Pinnat pysyivät ehjinä ja päätelaitteetkin istuvat hyvin sisustukseen".

<p data-block-key="p7hy6">Hiljattain kunnostettuun saunaan lisättiin venttiilit tulo- ja poistoilmalle.</p>
Hiljattain kunnostettuun saunaan lisättiin venttiilit tulo- ja poistoilmalle.

Asunnon ilmanvaihtolaitteeksi valittiin Swegon CASA W5 Smart. Niko Lappalainen kertoo, että kyseessä on A+ energialuokan ilmanvaihtokone, joka on erittäin luotettava kovimmissakin keleissä.

"Tämä kone takaa jatkuvan ilmanvaihdon vähentämättä ilmamääriä tai synnyttämättä liiallista alipainetta edes talvipakkasilla. Erityisen fiksu ominaisuus on sen kosteusautomatiikka, joka automaattisesti nostaa ilmanvaihtoa, kun sisäilman kosteus kohoaa. Se osaa huomioida myös ulkoilman kosteusvaihtelut ja siksi se reagoi tarpeen mukaan asukkaiden aiheuttamaan kosteuskuormaan eikä sitä tarvitse erikseen kalibroida "kesä ja talviaikaan".

<p data-block-key="4eusq">Ilmanvaihtokone ja käyttöpaneeli asennettiin yläkerran kodinhoitohuoneeseen. Automatiikan ansiosta ilmanvaihtokoneen tilaa ei tarvitse vaihtaa paneelista, sillä laite mittaa sisäilman laatua kaiken aikaa ja reagoi muutoksiin automaattisesti.</p>
Ilmanvaihtokone ja käyttöpaneeli asennettiin yläkerran kodinhoitohuoneeseen. Automatiikan ansiosta ilmanvaihtokoneen tilaa ei tarvitse vaihtaa paneelista, sillä laite mittaa sisäilman laatua kaiken aikaa ja reagoi muutoksiin automaattisesti.

Hiilidioksidipitoisuuden tunnistavan kotona/poissa -automatiikan ansiosta laite on käytännössä täysautomaattinen. Se laskee ilmanvaihtoa itsestään jos asunto on tyhjillään ja vastaavasti lisää raikkaan ilman määrää kun asukkaat ovat kotona. Suurempien juhlien aikana ilmanvaihto nousee tarvittaessa aina tehostustilaan asti.

Uusi raikkaampi koti

Takatalven taittuessa kohti kevättä, Vesan ja Tiinan saneerausprojekti alkaa olla jo loppusuoralla. Ilmanvaihtokone on nyt hurissut kohta 4 kuukautta asunnon uudessa kodinhoitotilassa. Tai ei oikeastaan hurissut, sillä Vesa kertoo, laitteen olevan niin hiljainen, että sen olemassaoloa tuskin huomaa. "Ainoastaan suihkun jälkeen kuulee pientä huminaa, kun ilmanvaihto tehostuu hetkeksi", täydentää Tiina.

Sisäilma-asiat ovat siitä hankalia, että kodin asukas ei välttämättä itse huomaa, vaikka ilmanvaihto ei olisi riittävällä tasolla. Joskus merkkinä voi olla tunkkainen haju tai aamuinen päänsärky. Usein "oireet" ovat kuitenkin pitkään piilossa ja niihin tavallaan tottuu ajan mittaan. Vasta kun asia korjataan, eron oikeasti havaitsee.

"Aluksi mekin suhtauduimme hyvin epäilevästi koneelliseen ilmanvaihtoon. Mutta kun asiaa ajattelee, eihän siinä ole mitään järkeä puhaltaa eristetyn talon sisään kylmää ilmaa pitkin talvea. Syksyllä myös huomasimme, kuinka ilma asunnon sisällä alkoi olla jo tunkkaista. Nyt kun ilmanvaihto on toiminnassa, ilma pysyy raikkaana koko ajan. En olisi uskonut, että se toimii näin hyvin", toteaa Vesa.

20195_57726.jpg

Eniten pariskunta kertoo olleensa yllättynyt siitä, miten tasaisesti lämpö jakautuu asunnossa ilmanvaihdon välityksellä. "Aiemmin talon toisessa nurkassa patteri saattoi hohkata punaisena, kun samaan aikaan viereisessä kammarissa kaivettiin villasukkia jalkaan. Nyt jokaisesta tuloilmakanavasta tulee tasalämpöistä ilmaa ympäri asuntoa. Me pärjäsimme pelkästään kahdella patterilla ja ilmalämpöpumpulla koko talven ja samalla lämmityskausi on selvästi lyhentynyt. Nyt kun lämmin sisäilma ei enää karkaa harakoille, lämmityksen on voinut kytkeä kokonaan pois jo pari kuukautta tavallista aiemmin".

Lue myös: 10 hyvää syytä vaihtaa ilmanvaihtokone uuteen

Haluatko apua tai neuvoja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa? Haluatko tarjouspyynnön sinulle sopivasta ratkaisusta? Valtuutetut Swegon‐ilmateknikot osaavat antaa sinulle nopean ja ammattitaitoisen avun kaikissa ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa!

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Onko sinulla vanha tai uusi kohde, joka kaipaisi ilmanvaihdon parannusta. Jätä yhteydenottopyyntö ja saat lisätietoa tai tarvittaessa valtuutetun ilmateknikon vierailemaan kohteessasi.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68914.jpg
Milloin vanha ilmanvaihto­laite kannattaa vaihtaa uuteen?
Uuden tekniikan avulla voit säästää enemmän energiaa ja saavuttaa huomattavasti paremman ilmanlaadun. Ilmanvaihtokoneet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana ja uusi kone tarjoaa monia etuja.
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20183_52064.jpg
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.Monet nyt peruskorjattavat talot on rakennettu aikana, jolloin asuintilojen kosteuskuorma oli merkittävästi nykyistä pienempi. Aiemmin peseydyttiin harvemmin, pyykkiä pestiin vähemmän ja se kuivattiin ulkona. Pesutilat saunoineen saattoivat sijaita erillisessä ulkorakennuksessa. Talot rakennettiin siten, että ilma vaihtui ikkunoista, hormeista ja ovenraoista.Sekä rakentamisen että elämäntyylin muuttuminen pitää huomioida myös remontoidessa. Vanhan talon korjaus aloitetaan usein tiivistämällä taloa: lisätään eristeitä ja vaihdetaan ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi ja lämmitysenergia ei karkaisi harakoille. Remontoijan on tärkeä muistaa se, että elämisestä syntyvä kosteus tiivistyy rakenteisiin ellei sitä poisteta ulos.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton