• Etusivu
  • Energia

Tulisijatutkimuksen tulokset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2009
20092_15220.jpg

Rapattu / tasoitettu tulisijan pinta on noussut suosioon. Kuvassa Tiilerin Funkkis-takka.

Rakentaja.fi-sivustolla toteutettuun tulisijatutkimukseen osallistui 1661 vastaajaa, mikä kertoo tulisijan kiinnostavan suomalaisia. Vastaajista 45 % oli jo toteuttanut tulisijan hankinnan ja 55 %:lla hankinta tapahtuu kuluvan vuoden aikana tai myöhemmin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yleisimmin koteihin valitaan varaava takka ja toiseksi yleisin tulisijatyyppi on takkaleivinuuni.

Suosituin tulisijan rakennustapa on tiilestä paikalla muuraaminen. Rakentajista 56 % on toteuttanut tai toteuttaa paikalla muuratun tulisijan, joka on joko yksilöllinen tai tehtaan valmis malli. Remontoijista
53 % on toteuttanut tai toteuttaa tulisijan edellä mainitulla tavalla.

Tulisijojen lopullisen pintamateriaalin eli näkyvän pinnan osalta rapattu/tasoitettu pinta ja vuolukivi olivat yleisimmät vaihtoehdot ja yhteensä muodostavat yli puolet vastaajien valinnoista. Merkittävin muutos jo toteutettujen tulisijojen ja tulevien valintojen kohdalla on puhtaaksimuurattujen, tiilipintaisten tulisijojen osuuden väheneminen ja pinnaltaan rapattujen/tasoitettujen tulisijojen määrän lisääntyminen. Perinteinen tiilitulisija saa siis yhä useammin pintaansa rappauksen tai tasoituksen, vaikka tiilipintaisilla tulisijoilla onkin oma vankka kannattajakuntansa.

Tulisijan pääasiallinen käyttötarkoitus on selvästikin tuottaa lämpöä, joko aktiivisesti tai vuoden kylmimpien päivien lämmitystarpeen tasoittamiseen. Lähes kolmannes rakentajista pitää tulisijaa myös tunnelman luojana.

Paikalla muuratuissa tulisijoissa Tiileri on yleisin tiilien valmistaja. Vielä keskeneräisissä tai tulevissa kohteissa kuitenkin valtaosa ei vielä ole valintaansa tehnyt. Tehdasvalmisteisten tulisijojen kohdalla Tulikivi nousee hieman muita suositummaksi tulisijamerkiksi.

Tiilipiippu on tyypillisin ratkaisu tulisijan yhteydessä, mutta etenkin rakentajien kohdalla erilaiset elementtipiiput ovat kasvattaneet suosiotaan.

Tulisija on myös tunnelman luoja. Kuvassa Tulikiven Kermansavi-kaakeliuuni.
Tulisija on myös tunnelman luoja. Kuvassa Tulikiven Kermansavi-kaakeliuuni.

Tutustu tuloksiin tarkemmin...

Tutkimukseen osallituneiden kesken suoritettiin arvonta.
Katso voittajat tästä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78345.jpg
Kestävyyttä säännöllisellä huollolla - Puutarhakalusteet kesäkuntoon
Säiden lämmetessä alkaa mieli kaihota entistä enemmän ulos nauttimaan kauniista säästä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia virkistävää juomaa puutarhakeinussa istuskellen ja vaikka kirjaa lukien. Muistithan huolehtia puutarhakalusteet kesäkuntoon jo syksyllä ennen säilytykseen laittoa? Ei hätää, vaikket muistanutkaan, huoltotoimet voi tehdä nytkin.
202012_67909.jpg
Uusiutuvaa energiaa öljylämmityksen rinnalle
Öljylämmitys soveltuu erityisen hyvin uusiutuvien energiamuotojen kumppaniksi. Se on erittäin tehokas lämmitysmuoto, joten sen ja uusiutuvien yhteiskäytöllä voidaan toteuttaa vuodenaikalämmitys. Uusiutuvia energioita hyödynnetään keväästä syksyyn. Öljylämmitys puolestaan varmistaa, että lämmitysteho riittää pakkasjaksoillakin mukavaan asumiseen.
20152_42218.jpg
Lämmönvaraaja säästää lämpöpumppuasi
Lämmitysjärjestelmän varustaminen lämminvesivaraajalla on tehokas tapa varmistaa lämmön tehokas säilyminen ja mahdollisuus käyttää energiaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Akvaterm-varaajalla varmistat, että kotisi lämpenee entistä turvallisemmin, helpommin, tehokkaammin ja ennen kaikkea edullisemmin.
20111_24020.jpg
Mistä kellareiden ongelmat syntyvät
Kellareiden sisä- ja ulkopuolinen kosteusrasitusKarkeasti jaettuna kellarien ongelmat johtuvat kahdesta syystä: alkuperäisen rakenteen puutteista nykyiseen vaatimustasoon nähden tai asiantuntemattomista korjauksista. Kosteus-, laho- ja homevaurioita esiintyy usein tiiviiden pintamateriaalien taustapuolella ja puuosissa.Rintamamiestalojen kellarien rakenteet ovat yksinkertaisia. Seinärakenteet on pinnoitettu vesihöyryä läpäisevillä materiaaleilla ja maasta tuleva kosteus pääsee vapaasti haihtumaan kellaritilaan. Vuosikymmenten myötä kellaritiloille asetettavat tekniset ja viihtyvyysvaatimukset ovat kasvaneet, samoin mm. kosteusrasitus on lisääntyneen vedenkäytön myötä kasvanut jopa monisatakertaiseksi.Vanhojen rakenteiden ominaisuudet eivät enää vastaa muuttuneita vaatimuksia. Myös rakenteiden vaurioituminen kuten pakkasrapautuminen tai materiaalin tekninen vanheneminen voivat aiheuttaa riskejä ja ongelmia. Näin voi olla esimerkiksi vanhuuttaan kovettuneiden ja halkeilleiden bitumieristeiden kohdalla.
20234_81463.jpg
Jätevesisuunnitelman tärkeyttä ei sovi väheksyä jäte­vesi­järjestelmää hankkiessa
Kirkkonummella asuvat Nella Lindgren ja Toni Leppänen halusivat kolmihenkiselle perheelleen sekä kissalleen ja mäyräkoiralleen oman kodin rauhalliselta alueelta, taajamien ulkopuolelta. Muutama vuosi sitten pariskunnan toive toteutui, kun he löysivät kauniin koivumetsäisen tontin Inkoosta haja-asutusalueelta. Tonttikauppojen myötä pariskunta aloitti sopivan talopaketin etsinnän perheelleen ja löysi sellaisen Jukkatalon mallistosta. Nellan ja Tonin kiinteistölle suunniteltiin Vestelli Biopuhdistaja 3 -tuote harmaille vesille ja kaksi 5,5 m³ umpisäiliötä mustille vesille.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Vartin päälle peltikatto?
Kysymys:Talossa on jyrkkä harjakatto ja kateaineena vartti ilman aluskatetta. Katto on 33 vuotta vanha. Se ei vielä vuoda, mutta uusiminen on perusteltua muutaman vuoden sisällä. Varttikaton purku on hankalaa ja luvanvaraista. Eräs asiantuntija ehdotti vanhan varttikaton jättämistä aluskatteeksi. Hän ehdotti, että vartin päälle vaan kakkosneloset ja poimutettu peltikate. Mitenkä tällainen mahtaisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton