• Etusivu
  • Talo

Toimitusjohtajan kynästä: Huomennakin on huominen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.09.2008
20089_13140.jpg

Viimeisten kuukausien aikana meitä ei ole hemmoteltu hyvillä talousuutisilla. Metsäteollisuuden osittainen alasajo ja Yhdysvaltojen subprime-kriisi ovat keränneet pääotsikot. Subprime-kriisin kautta vaikutukset ovat laajentuneet myös suomalaisiin ja Suomessa toimiviin ulkomaisiin pankkeihin.

Korot edelleen kohtuullisia, muutama vuosi sitten poikkeuksellisen alhaisia

On muistettava, että asuntolainan korkojen ollessa marginaaleineen 5,5 % tasolla, ovat korot historiallisesti edelleen kohtuullisia. Korot eivät globaalin taloustilanteen vuoksi nouse lähivuosina, sillä inflaatio tulee ensi vuonna taittumaan euroalueella kolmeen pronsenttiin, jopa alle. Inflaatiota hidastaa öljyn ja raaka-aineiden hinnan alenemisesta sekä kulutuksen kasvun vähenemisestä johtuva koveneva kilpailu. Asuntoluottojen korot ovat seuranneet normaalissa tilanteessa noin kaksi prosenttiyksikköä inflaatioprosentin yläpuolella. Kriisitilanteissa ero kasvaa hiukan suuremmaksi.

Pankkikilpailua on myös huomenna

Viime päivinä on puhuttu uudesta pykälästä, joka mahdollistaisi pankkien nostavan asuntolainojen pankkikohtaista korkomarginaalia yksipuolisesti. Asiasta on kerrottu tiedotusvälineissä enemmän tai vähemmän sekavasti, mutta lyhykäisyydessään kyse on seuraavasta:

  • Koron nostomahdollisuus koskee ainoastaan uusia asuntolainoja, ja pankin on ilmoitettava koron nostosta kolme kuukautta ennen sitä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen finanssikriisin kaltaisessa tilanteessa kolme kuukautta on pankille pitkä aika!
  • Koron nosto on mahdollista ainoastaan, jos pankin vakavaraisuus on uhattuna.
  • Koron nostomahdollisuus korvaa vanhan pykälän, missä pankki voi kriisitilanteessa sanoa luoton irti.

Summa summarum: Spekuloitu korkojen nostaminen pankin tilanteen korjaamiseksi, ilman todellista kriisitilannetta, tuntuu kaukaa haetulta, koska

kaikki pankit

eivät kuitenkaan lähtisi siihen mukaan. Korottajapankille tästä koituisi valtaisa asiakaspako. Pankkimme tarvitsevat edelleen meitä normaaleja suomalaisia, jotka haluavat ostaa asunnon tai joilla on asunnon kehittämistarve, pankithan ovat meitä varten. Meistä, hyvin asiamme hoitavista yhteiskunnan rakentajista, pankit tulevat kilpailemaan myös jatkossa.

Nyt on hyvä hetki laittaa hankkeet liikkeelle

Uutisointi on pelottanut osan myös taloudellisesti terveellä pohjalla olevista perheistä jäädyttämään hankkeitaan. Kun sinulla on tarve uuteen asuntoon tai remonttiin, aloita hankkeen valmistelu nyt. Pankkien ovet eivät suinkaan viuhu tiukkaan tahtiin sisäänpäin. Kierrä kaikki pankit, kilpailuta ne ja pyydä tarjous. Löydät varmasti pankin, joka tarjoaa sinulle hyvin kohtuulliset kokonaisehdot – ilman korotettuja marginaaleja. Laita hommat vireille NYT, vaikka aloittaisitkin itse hankkeen esim. ensi keväänä.

Rakennustarvikkeet ja rakennustyö halpenevat ensi kevääseen mennessä

Hankemäärien vähentyessä kilpailu tulee pudottamaan niin rakennustarvikkeiden kuin myös rakennustyön hintoja – näin toimii markkinatalous. Nyt on kilpailuttajan paikka. Kun ostat, osta yritykseltä, jolla on talous kunnossa. Se ei välttämättä tiedä kaikista alhaisinta hintaa, mutta varman lopputuloksen. Tässä suhteessa on hyvä suositella kaikkia Rakentaja.fi-yhteistyöyrityksiä.

Katsotaanpa peiliin. Suurimmalla osalla meistä suomalaisista asiat ovat synkistä talousuutisista huolimatta paremmin kuin koskaan ennen. Siispä suupielet ylöspäin - huomennakin on huominen!

Suorakanava Oy:n toimitusjohtaja Hannu Myöhänen

Kokemusta rakentamisesta 30 vuoden ajalta eri näkökulmista; rakennustyön tekijänä, talokauppiaana, urakoitsijana sekä viimeiset 21 vuotta nykyisessä tehtävässään.

20089_13139.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20184_52783.jpg
Unohda avaimet kotiin
Teknologia on mukana arjessamme monella eri tavalla. Mietipä, mitä laitteita itse käytät päivittäin ja miten ne ovat vaikuttaneet elämäntapaasi.Älypuhelimet ja tietokoneet ovat arkipäiväistyneet ja ilman niitä toimiminen tuntuisi lähes mahdottomalta. Nopeasti kasvava kotien automatisointi ja varustaminen erilaisilla älylaitteilla tavoittelee yksinkertaisesti elämisen helppoutta ja huolettomuutta. Kotien automaatiosta onkin tullut uusi trendi, jossa viihtyisyys, turvallisuus sekä helppokäyttöisyys ovat oleellisessa roolissa asukkaan arkipäivässä. Lukitus on tärkeä osa älykotia.
20121_29069.jpg
Lämpöpumppujen yhteyteen sopiva varaaja
Kodin lämmitysjärjestelmällä on kaksi tärkeää tehtävää: kodin sisälämpötilan pitäminen mukavan tasaisena sekä lämpimän käyttöveden riittävä tuotto.Akvaterm-varaaja on keskeinen osa vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Se tasaa lämmityslaitteentuottaman lämmön mukavaksi ja turvalliseksi kaikissa lämmönjakojärjestelmissä.Se soveltuu hyvin useimpien lämmönlähteiden yhteyteen ja antaa vapauden valintaan myös tulevaisuudessa. Tapahtuuko lämmitys puulla, lämpöpumpulla, pelletillä vai öljyllä? Entäpä otetaanko aurinkoenergia lisälämmöksi? Lämmityslaitteesta ja energianlähteestä riippumatta Akvaterm varmistaa, että lämpöä riittää.
Mikä kuivakäymäläratkaisu olisi paras?
Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?
On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.
20194_57555.jpg
Viimeistele nurmikon reunat trimmerillä
Trimmerillä pihan viimeistely hoituu kätevästi. Tehokkaat ja ergonomiset Bosch akkutrimmerit helpottavat nurmikon hoitoa ja tekevät työskentelystä mielekästä.
20077_5731.jpg
Kastelli Kotimessut 26.-29.7
Jo perinteiseksi muodostuneet Kastellin Kotimessut kutsuvat rakentajia jälleen heinäkuun lopulla 26.-29.7.2007. Tänä vuonna messujen teemana on "Energiatiivis koti". Suomen ostetuin talomerkki esittelee Kotimessuillaan reilut 20 messukohdetta ympäri Suomen.
7_P_17659.jpg
Kuopion asuntomessutontit
Vuoden 2010 asuntomessut järjestetään Kuopion Lehtoniemessä. Alueen tonttien haku alkaa maaliskuussa. Alueelta on haettavissa 35 omakotitonttia, 2 rivitalotonttia ja yksi yhtiömuotoiseen pientalorakentamiseen tarkoitettu tontti. Tonttien neliöhinta vaihtelee 40 ja 100 euron välillä. Kooltaan tontit ovat 600–1800 m².Tontteja voivat hakea kaikki messurakentamisesta kiinnostuneet henkilöt, talotehtaat ja rakennusliikkeet. Hakijan kotikunta tai mahdollisesti aikaisemmin kaupungilta saatu tontti ei rajoita tontin saamista. Messurakentajien valinnasta ja suunnittelun ohjauksesta vastaa messutoimikunnan alaisuudessa toimiva laaturyhmä. Siinä ovat edustettuina molemmat messujen järjestämisestä vastaavat tahot eli Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Kuopion kaupunki. Tavoitteena on mielenkiintoinen ja monipuolinen asuntoalue.– Messualueen erikoisuutena on, että tarjolla on myös edullisempia, pienellä rakennusoikeudella olevia tontteja. Tällöin rakennuttajalta ei edellytetä suuria investointeja. Toivomme hakijoiksi myös ensimmäisestä omakotitalostaan haaveilevia rakentajia, sillä Kuopion asuntomessuista halutaan tavalliset, koko kansan messut, kertoo messupäällikkö Pasi Hulkkonen.Messualue Lehtoniemi on yksi neljästä uudesta asuinalueesta, jotka yhdessä muodostavat Kuopion Saaristokaupungin. Linnuntietä Lehtoniemi sijaitsee vain 2,5 kilometrin etäisyydellä Kuopion torilta. Uusi, maisemakatuna toteutettava Saaristokatu tulee yhdistämään messualueen ja Kuopion keskustan. Vesistö ja kauniit rantamaisemat ovat näkyvin osa tulevaa Saaristokaupunkia. Rantaviivaa alueella on yli 40 kilometriä, ja kaikki tulevat asunnot ovat enintään 500 metrin etäisyydellä Kallavedestä. Asuntomessualueen tonteista 8 on omarantaisia.Kuopion asuntomessujen teemoiksi on valittu "Hyvinvointia ja elämänlaatua – hyvä kaupunkikoti järven rannalla", "Matalaenergiatalot – edullista asumista luontoa säästäen" ja "Oma piha – perheen paras puuhapaikka". Teemojen tehtävänä on tukea messualueen rakentumista kokonaisuutena.Tonttien saajat valitaan suunnitelmien laadun ja teemojen huomioinnin perusteella. Suunnitelman tulee myös sopia asuntomessukokonaisuuteen sekä Suomen asuntomessujen asettamiin tavoitteisiin. Suomen asuntomessujen toimintaideana on parantaa asumisen laatua Suomessa. Toimintaideaan voi tutustua osoitteessa: www.asuntomessut.fi.Tonttien haku alkaa maanantaina 3. maaliskuuta ja päättyy keskiviikkona 23. huhtikuuta. Laaturyhmä kokoontuu 12.5. ja valitsee tonttien saajat. Tämän jälkeen kaupungingeodeetti tekee asuntomessujen laaturyhmän esityksestä tonttien varauspäätökset ja vuokraa tai myy asuntomessualueen tontit sekä päättää muut tonttien luovutusehdot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton