• Etusivu
  • Rakentaminen

Tervetuloa kesäasumisen sydämeen Mäntyharjulle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.05.2011
20115_26348.jpg

Mäntyharju on Etelä-Savossa sijaitseva n. 7 000 asukkaan kunta. Kunnan alueella sijaitsee kolmen heimon, eli hämäläisten, savolaisten ja karjalaisten rajapyykki. Nykyiset mäntyharjulaiset ovat pääasiassa savolaista sukujuurta.

Mäntyharjun yrittävä kulttuurikunta tarjoaa sekä ainutlaatuisen luonnon että tasokkaan rakennetun ympäristön vuoksi hyvät olosuhteet yrittämiselle, asumiselle ja vapaa-ajan vietolle. Kesäisin vilkkaassa keskustaajamassa palvelut ovat osin kaupunkimaisia ja tyydyttävät niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin tarpeet.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Vireä keskusta

Mäntyharju on paljon muutakin kuin eloisa kesäkunta ja mökkiläisten suosikkikohde. Kunnan kehittyvä keskusta runsaine palveluineen, elävä yrityselämä, vireät kylät sekä puhdas luonto luovat ympärilleen menestyksen mahdollisuuksia. Kesäparatiisi pystyy siis tarjoamaan myös ympärivuotisesti hieman parempaa elämänlaatua sitä haluaville.

Mäntyharjun tori on vilkas kohtauspaikka. Kesäisin tori on kylän sydän ja kokoaa yhteen sekä Mäntyharjun tuhannet kesäasukkaat että paikkakuntalaiset. Tarjolla on tuoreet tuotteet ympäröivän maaseudun tuottajilta.

Tilaa retkeillä, kalastaa tai liikkua luonnossa

Mäntyharjussa asutaan väljästi ja vesien äärellä: pinta-alaltaan kunta on n. 1 200 m², josta vesistöjä on 230 km². Mäntyharjun lukuisat järvet ja lammet antavatkin runsaasti vaihtoehtoja kalastuksen ja veneilyn harrastajille. Miekankoskella kalastetaan taimenia ja ihaillaan ympärille aukeavia järvinäkymiä. Melojia houkuttelee Keisarinlähteen reitti, joka kulkee viiden järven kautta Kallavedeltä Tainavedelle.

Mäntyharjussa on tilaa retkeillä, kalastaa tai liikkua luonnossa ihan muuten vain. Uimavesiä ja hiihtolatuja on reilusti. Leppoisasta maaseutumaisemasta huolimatta palvelut ovat hyviä ja toimivia. Mäntyharjussa lomailuun on helppo yhdistää sekä lepo ja liikunta että myös mielenvirkistys. Ympäröivän luonnon tarjoamat mahdollisuudet ulkoiluun ja retkeilyyn ovat ympärivuotiset. Merkityt luonto- ja retkeilyreitit kulkevat upeissa maisemissa, ja innokkaimmat vaeltavat Repoveden kansallispuistoon asti.

20115_26349.jpg

Mäntyharjussa vaalitaan kulttuuria

Vuonna 1595 perustetussa Mäntyharjussa vaalitaan kulttuuria, niin vanhaa kuin uuttakin. Mäntyharju tunnetaankin elävänä kulttuuripitäjänä, josta parhaana osoituksena on huolella vaalittu kirkonkylän ympäristö. Maamerkkinä kohoaa jykevä, Suomen toiseksi suurin puukirkko kellotapuleineen.

Taidekeskus Salmela ja Iso-Pappilan museoalue on entisöity kulttuurikäyttöön rakennusten alkuperäistä tunnelmaa arvostaen. Salmelan maankuulut näyttelyt ja korkeatasoiset konsertit houkuttelevat kulttuurin pariin ja antavat elämyksiä niillekin, jotka vain sattumalta pistäytyvät matkansa varrella.

20115_26352.jpg
20115_26353.jpg

100 vuotta huvilaelämää

Mäntyharju on yksi Suomen tunnetuimmista mökkikunnista ja huvilaelämän juuret ulottuvatkin siellä yli sadan vuoden taakse: Ensimmäiset huvila-asukkaat tulivat Savon radan myötä 1800- ja 1900 -luvun taitteessa.

Kunnassa on lähes 5 000 loma-asuntoa ja noin 10 000 kesäasukasta. Loma-asuntojen määrä on edellleen kasvussa: uusia loma-asuntoja valmistui 21 kappaletta vuonna 2010. Rakennusluvat haettiin 48 mökille. Tilastokeskuksen julkaiseman tuoreen tilaston mukaan Mäntyharju onkin Suomen yhdeksänneksi mökkirikkain kunta. Yhdeksännet valtakunnalliset loma-asuntomessut eivät siis olisi voineet löytää sopivampaa paikkakuntaa kuin tämä Etelä-Savon eteläisin kunta.

Mäntyharjun Loma-asuntomessut ovat avoinna päivittäin 27.6.-10.7.2011, kello 10-18.

Lähde: www.mantyharju.fi
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20093_15539.jpg
Fenestran asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!
201210_32602.jpg
Tulikiven näyttävät uutuudet kuuluvatHiisi-tuoteperheeseen
Tulikiven Hiisi-tulisijat varaavat pienestä koostaan huolimatta tehokkaasti lämpöä, joka siirtyy huonetilaan miellyttävänä säteilylämpönä. Hiisi on vähäpäästöinen hybriditakka, jonka tulipesässä voidaan polttaa sekä pellettejä että puuta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuerätaulukoiden, vakuuksien ja vakuutusten tarkistus
Toimenpiteet:Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijoiden laatimat maksuerätaulukkoesitykset siten, että urakkasumma maksetaan urakoitsijalle urakan edistymisen mukaisesti. Maksueriä koskevat määräykset on esitetty urakkaohjelmassa (1. erä 5 %, viimeinen erä 10 %, viimeistä erää ei makseta ennen kuin kaikki virheet ja puutteet on poistettu).Vakuuksiksi hyväksytään pääsääntöisesti ainoastaan pankin tai vakuutuslaitoksen myöntämä omavelkainen vakuus, vakuuden tulee olla voimassa 3 kk yli rakennus- / takuuajan. Pienten urakoiden tai tavaratoimitusten osalta voidaan luopua rakennus- / tai takuuajan vakuuden vaatimisesta. Tällöin urakkahinta maksetaan urakoitsijalle työn edistymisen mukaan, viimeinen erä tässäkin tapauksessa vähintään 10 %. Takuuajan vakuudeksi voidaan hyväksyä myös esim. vakuuden pidätys viimeisestä maksuerästä (5 % urakkasummasta). Alkuperäiset vakuudet säilytetään rakennuttajan taloustoimistossa.Pääurakoitsija (jaettu urakka) ottaa työnaikaisen rakennustyövakuutuksen, jonka kohteena on rakennuskohde sekä työtä varten hankitut rakennusaineet, rakennustarvikkeet ja rakennusosat sekä työmaatoimisto ja sen irtaimisto. Vakuutus vastaa joka hetki vähintään tehdyn työn ja työmaalla olevien rakennusaineiden ja -tarvikkeiden arvoa. Vakuutuksen omavastuu on 2.000,- euroa vahinkoa kohden. Omavastuuosuus jätetään kunkin urakoitsijan vastuulle. Vakuutuksen ottaminen ja sen sisältö on määritelty urakkaohjelmassa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Maksuerätaulukot, vakuudet, vakuutuksetHyväksyntä:Tilaaja
20093_15543.jpg
Lämmitys ja käyttövesi samalla ratkaisulla
Lämmitys ja käyttövesi samalla ratkaisullaAkvatermin avulla lämmitysjärjestelmäsi hyötysuhde nousee ja energiaa säästyy. Lämmityslaitteesi toimii tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin – hyötysuhde nousee. Puuta (klapi, pelletti, hake) poltettaessa palamistulos paranee ja ympäristöpäästöt pienenevät. Lämpöä voi varata silloin, kun on aikaa (puu) tai energia on edullista. Auringon antama energia voidaan hyödyntää jo varhaisesta keväästä siirtämällä lämpö varaajaan. Lämpöpumpun käyttökin tehostuu huomattavasti, kun sen keräämä lämpö voidaan säilöä ja jakaa varaajan kautta.Olemme kiinnittäneet erityisen paljon huomiota lämpöhävioiden minimoimiseen. Varaajiemme eristys pitää lämmön tallessa ja juuri oikeaan kohteeseen käytettävissä. Varaajan eristyksellä on keskeinen merkitys koko lämmitysjärjestelmän energiatehokkuudelle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
200711_7319.jpg
Kastelli Aika 177
Näyttävä, kaksikerroksinen AIKA-koti, jonka käytännöllisyys alkaa heti eteisestä. Sisääntulon yhteydessä on tilava apueteinen, jossa tilaa ulkoiluvaatteille, lastenrattaille ja harrastusvälineille. Yhteisissä oleskelutiloissa on avaruutta koko perheen ja ystävien yhdessäoloon. Yläkerran aulaparvelta on tyylikkäät näkymät alakertaan ja oleskelupihalle.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miten kaukolämmössä olevat patterit ilmataan?
Kysymys:Miten kaukolämmössä olevat patterit ilmataan? Ihka uusi (2 päivää ollut) Jäspi. Asentajat ilmasivat ja säätivät, mutta patterit lorisevat kun avaa termostaattia. Liekö kesäasennossa ja onko sillä merkitystä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton