• Etusivu
  • Piha

Tee se itse – Pihagrilli

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.11.2024
Pihagrilli

Näppärä pihagrilli toimii myös turvallisena nuotiopaikkana pihalla.

Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!

Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.

Pihagrillin tarvikkeet

  • soraa ja hiekkaa
  • lautoja sokkelia varten
  • 9 säkkiä kuivabetonia
  • 10 kpl harjateräksiä
  • n. 150 kpl tiiliä, 270x130x75 mm
  • 2 kpl lattarautoja, (lev. 40 mm, pit. 65 cm, vahvuus 4 mm)
  • 2 kpl lattarautoja, (lev. 40 mm, pit.115 cm, vahvuus 4 mm)
  • 5 säkkiä muurauslaastia
  • teräslevy 44x80 cm, vahvuus 3 mm
  • rakoarina
  • teräsverkko 50x80 cm
  • peitelevy 56x100 cm, vahvuus 2 mm
200611_619.jpg

Kunnon pihagrilli tarvitsee hyvin tehdyn perustuksen

Aloita työ kaivamalla vähintään 1 metrin syvyinen, 100 x 120 cm:n kokoinen kuoppa ja täytä se soralla. Laita päälle hiekkakerros ja tiivistä. Tee laudoista sokkeli ja vala vahvuudeltaan 15 cm:n betonilaatta sora/hiekka-patjan päälle.

Betonilaatan sisään on hyvä laittaa raudoitus antamaan laatalle kestävyyttä. Raudoitukseksi 10 kpl harjateräksiä, 5+5 ristiin, on riittävä. Anna valun kuivua rauhassa.

200611_621.jpg

Grillin muuraaminen

Lado ensimmäinen tiilikerros koeladontana ilman laastia. Näin varmistut tiilijaosta. Aloita sitten varsinainen muuraus betonilaatan päälle.

Ensimmäiset 2 kpl lattarautoja tulevat 6. ja 7. kerroksen väliin. Niiden varaan asetetaan teräslevy, johon tuhkat kertyvät ja josta ne on helppo poistaa. Toiset 2 kpl lattarautoja tulevat 8. ja 9. kerroksen väliin rakoarinaa varten. Rakoarinalle ladotaan hiilet.

Pihagrilliin muurataan 11 kerrosta tiiliä. Varsinainen grilliritilä syntyy 50x80 cm:n teräsverkosta ja peitelevy sopii puolestaan säilytystilan kanneksi. Grilliritilän etäisyyttä hiilistä voidaan mieltymysten mukaan säätää, jos useampien tiilikerrosten väliin asennetaan lattaraudat. Kun ylin kerros tiiliä on muurattu, niin tiilet voidaan päällystää esimerkiksi keramiikkalaatoilla. Näin puhdistuskin on helppoa.

Talvea vasten grilli on hyvä suojata laittamalla grillin päälle esimerkiksi vaneri- tai muu vastaava levy. Se estää muuria imemästä itseensä niin paljoa kosteutta että sen jäätyminen pääsisi tekemään tuhojaan. Näppärä voi rakentaa grillille toki vaikka minkälaisen talvi- ja/tai sadesuojan.

Ohjetta saa muutenkin muokata oman maun ja tarpeiden mukaan; siitä voi jättää vaikka halutessaan säilytystila/laskutason pois. Joka tapauksessa on tärkeää tehdä pohjatyöt huolella ja suojata talveksi.

Ps. Nopean grillin voi rakentaa myös ilman muuraamista - ja kierrätystiiletkin kelpaavat käyttöön!

Tee se itse -arkistosta löydät lisää mielenkiintoisia ohjeita...

Piha
keittiö
perustukset
ideat
ohjeet
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
20221_75447.jpg
Nyt vietetään Kansallista Lottaruokaviikkoa
Pula-aikana tarveaineita oli niukalti, jolloin säästäväisyys korostui. Mitään ei heitetty pois. Samainen periaate ohjaa myös lottaruokaviikkoa. Edellisen päivän ylijäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä suussa sulavasti.
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton