• Etusivu
  • Piha

Tee se itse – Pihagrilli

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
Pihagrilli

Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!

Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.

Pihagrillin tarvikkeet

  • soraa ja hiekkaa
  • lautoja sokkelia varten
  • 9 säkkiä kuivabetonia
  • 10 kpl harjateräksiä
  • n. 150 kpl tiiliä, 270x130x75 mm
  • 2 kpl lattarautoja, (lev. 40 mm, pit. 65 cm, vahvuus 4 mm)
  • 2 kpl lattarautoja, (lev. 40 mm, pit.115 cm, vahvuus 4 mm)
  • 5 säkkiä muurauslaastia
  • teräslevy 44x80 cm, vahvuus 3 mm
  • rakoarina
  • teräsverkko 50x80 cm
  • peitelevy 56x100 cm, vahvuus 2 mm
200611_619.jpg

Kunnon pihagrilli tarvitsee hyvin tehdyn perustuksen

Aloita työ kaivamalla vähintään 1 metrin syvyinen, 100 x 120 cm:n kokoinen kuoppa ja täytä se soralla. Laita päälle hiekkakerros ja tiivistä. Tee laudoista sokkeli ja vala vahvuudeltaan 15 cm:n betonilaatta sora/hiekka-patjan päälle.

Betonilaatan sisään on hyvä laittaa raudoitus antamaan laatalle kestävyyttä. Raudoitukseksi 10 kpl harjateräksiä, 5+5 ristiin, on riittävä. Anna valun kuivua rauhassa.

200611_621.jpg

Grillin muuraaminen

Lado ensimmäinen tiilikerros koeladontana ilman laastia. Näin varmistut tiilijaosta. Aloita sitten varsinainen muuraus betonilaatan päälle.

Ensimmäiset 2 kpl lattarautoja tulevat 6. ja 7. kerroksen väliin. Niiden varaan asetetaan teräslevy, johon tuhkat kertyvät ja josta ne on helppo poistaa. Toiset 2 kpl lattarautoja tulevat 8. ja 9. kerroksen väliin rakoarinaa varten. Rakoarinalle ladotaan hiilet.

Pihagrilliin muurataan 11 kerrosta tiiliä. Varsinainen grilliritilä syntyy 50x80 cm:n teräsverkosta ja peitelevy sopii puolestaan säilytystilan kanneksi. Grilliritilän etäisyyttä hiilistä voidaan mieltymysten mukaan säätää, jos useampien tiilikerrosten väliin asennetaan lattaraudat. Kun ylin kerros tiiliä on muurattu, niin tiilet voidaan päällystää esimerkiksi keramiikkalaatoilla. Näin puhdistuskin on helppoa.

Talvea vasten grilli on hyvä suojata laittamalla grillin päälle esimerkiksi vaneri- tai muu vastaava levy. Se estää muuria imemästä itseensä niin paljoa kosteutta että sen jäätyminen pääsisi tekemään tuhojaan. Näppärä voi rakentaa grillille toki vaikka minkälaisen talvi- ja/tai sadesuojan.

Ohjetta saa muutenkin muokata oman maun ja tarpeiden mukaan; siitä voi jättää vaikka halutessaan säilytystila/laskutason pois. Joka tapauksessa on tärkeää tehdä pohjatyöt huolella ja suojata talveksi.

Ps. Nopean grillin voi rakentaa myös ilman muuraamista - ja kierrätystiiletkin kelpaavat käyttöön!

Tee se itse -arkistosta löydät lisää mielenkiintoisia ohjeita...

Piha
keittiö
perustukset
ideat
ohjeet
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81212.jpg
Pihahuone kolmella tavalla - takka vai kesäkeittiö?
Nykyään omalle pihalle tai mökille rakennetaan monen moista, viihtyvyyttä ja tilaa lisäävää rakennusta. On grillikatosta, kesäkeittiötä, kesähuoneita, vierasmajoja ja vaikka mitä. Kesäkeittiö palvelee mökillä tai kotona pienen keittiö jatkeena, ja kesällä onkin ihanaa päästä ulos ruoanlaittoon.
202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
miehen käsi ojennettuna kohti puupinoa.
Tee se itse -Puukatos
Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.
20237_82598.jpg
Kivi sisustus­elementtinä asunto­messuilla - katso ideat ja tarjoukset
Kauniin ulkonäkönsä sekä kiistämättömän kestävyytensä ansiosta kivi on erinomainen elementti sisustuksessa. Sisustuselementtinä se voi tuoda kotiin kauneutta, kestävyyttä sinne missä sitä tarvitaan ja luonnollista tunnelmaa. On kuitenkin tärkeää valita oikeanlainen kivimateriaali ja hoitaa sitä asianmukaisesti, näin sen kauneus säilyy ja kestää pitkään.Tutustu asuntomessukohteisiin sekä Tulikiven messutarjouksiin.
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton