• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Havukranssi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2022
202210_55705.jpg

Kotioven koristeeksi, lahjaksi tai vaikka hautausmaalle

Havukranssi kestää ulkona viilessä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. Se on kaunis ulko-oven koriste, mahtava tuliainen – ja myös kestävä koristus läheisen haudalle. Havukranssin voi valmistaa kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista. Siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja sekä valosarjoja.

Havukranssin valmistaminen on helppoa – kokeile vaikka itse!

Tarvikkeet:

Havuja
Kuusenhavuista, männystä, pihtakuusesta ja katajasta saa aikaan kauniin koristeen. Havujen keräämiseen pitää aina olla maanomistajan lupa, mutta niitä voi käydä keräämässä myös vastakaadetulta hakkuualueelta. Havuja saa usein myös ilmaiseksi joulukuusten myyntipisteistä.

Havujen tulee olla aina mahdollisimman tuoreita – ja niitä tulee olla paljon. Ellet pääse oitis askartelemaan, niin säilytä havuja vaikka jätesäkissä viileässä paikassa.

Valmis pohja tai itse tehty
Havukranssin pohjana voi käyttää kaupasta ostettua kranssipohjaa tai pohjan voi taivuttaa itse muutamasta pajun oksasta, nipusta koivun oksia tai esimerkiksi oljista. Ohut metallilanka tai rautalanka varmistaa että ympyrä pysyy koossa. Pohjan voi käyttää uudelleen seuraavana vuonna.

VINKKI: Havujen sitominen helpottuu, kun pohjan päällystää sammaleella tai mulla pehmeällä materiaalilla.

Lisäksi tarvitset:
Rautalankaa,oksasakset,koristenauhaa,käsineet,

sekä muita koristeita ja tarvikkeita tarpeen mukaan.

Havukranssin valmistus:

Tee ripustuslenkki
Mikäli kranssin on tarkoitus tulla oveen, niin työ kannattaa aloittaa ripustuskenkin tekemisellä - hautausmaalle vietävään kranssiin tätä ei tietenkään tarvitse tehdä.
Tukeva rautalanka laitetaan renkaan läpi joko yksinkertaisena tai kaksinkerroin taitettuna. Alapuolella rautalanka taitetaan niin, ettei se pääse enää irtoamaan (voi laittaa vaikka naulan tai tikun vielä lisäesteeksi) ja yläosasta muotoillaan ripustuskoukku.

Leikkaa ja niputa havut
Ellet ole jo kerätessäsi leikannut havuja oikean mittaisiksi, niin tee se nyt. Mikäli haluat tasaisen kranssin, niin leikkaa havut tasamittaisiksi, (15 –) 20 cm:n pituisiksi pätkiksi – erimittaisilla havuilla saat puolestaan elävämmän pinnan. Toiset pitävät tasaisemmasta jäljestä, jotkut hieman "höröttävämmästä" – pääasia että lopputuloksesta tulee säännöllisen muotoinen.
Tee havuista 3–5 pätkän nippuja, jotka kiinnität rautalangalla yhteen. Käytä havukoristeiden teossa pääasiassa oksien latvaosia, niin lopputulos on siistein (katkaistu oksanpää pyrkii aina näkymään).

Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.
Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.

Pistä havut kranssiin
Aloita havunippujen sitominen metallilangalla kranssin sisä- tai ulkokaarelle. Seuraava sidotaan havunippu kaaren toiselle puolelle ja lopuksi kranssin päälle. Näin jatketaan, kunnes koko pohja peittyy havuilla. Havujen sekaan voi halutessaan yhdistää muita luonnonmateriaaleja tai koristeita. joka tapauksessa havuja kuluu kranssin tekemiseen yllättävän paljon!
Yksipuolisen, perinteisen havukranssin teet parhaiten pöydän tai muun alustan päällä.

Viimeistele kranssi
Viimeistele havukranssi kauniilla nauhalla ja haluamillasi lisäkoristeilla. Esimerkiksi kävyt, piparkakkumuotit, joulupallot, koriste-eläimet ja metallilangasta taivutetut kuviot ovat kauniita kranssissa.

Havukranssisi on nyt valmis – ole ylpeä itsestäsi!

Säilytä viileässä
Liian lämpimässä neulaset varisevat. Ulkona havukoriste säilyy hoitamatta kauniina kevääseen saakka!

Lisää vinkkejä:

Joulukranssin ei välttämättä tarvitse olla havuista tehty, vaan voit hyödyntää myös muita luonnosta saatavia materiaaleja.
Joulukranssin ei välttämättä tarvitse olla havuista tehty, vaan voit hyödyntää myös muita luonnosta saatavia materiaaleja.

Kranssia ei tarvitse ripustaa oveen
Havukranssin voi laittaa vaikka ruukkuun. Esimerkiksi korkea peltiruukku, ajan patinoima saviruukku tai vaikka lasitettu ruukku tulee oikeuksiinsa, kun laitat sen päälle havukranssin – ja sen keskelle pakkasta kestäviä kukkia!

Havukranssin voi laittaa vaikka vaakatasossa roikkumaan. Sido kranssin sivuille pitkät nauhat, jotka yhdistät keskeltä yhteen. Tee lenkki ja laita roikkumaan. Kranssin keskelle voit laittaa vaikka "kukkapesän" tai laittaa siitä vaikka roikkumaan erilaisia koristeita (mm. joulupalloja).

Kranssin voit valmistaa havujen lisäksi myös muista luonnonmateriaaleista
Esimerkiksi Jutin tavoin osmankäämistä, puolukan varvuista – tai sammaleesta! Varvut laitetaan havujen tapaan pieninä nippuina kranssipohjaan ja lisäväriä voi laittaa vaikka askarteluliikkeen pienillä punaisilla "marjoilla".

Sammalkranssi tehdään levittämällä sammalmatto pohjan päälle ja kieputtamalla ohutta metallilankaa kranssin ympärille. Muista kuitenkin, ettei sammalta tai jäkäliäkään saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

202210_28971.jpg

PSST...

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Terassi ilman lupaa?
Kysymys:Saako rakentaa katetun terassin ilman rakennuslupaa ja millaisin rajoituksin?
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
20081_7896.jpg
Kun ostat Monier kattopaketin
Kattoremontissa sinulle saattaa jäädä kasa ongelmallisia kattopeltilevyjä, joiden hävittäminen voi olla hankalaa. Monier tekee tämänkin osan kattoremontista sinulle helpoksi, sillä Monier vie tontiltasi vanhan peltikattosi kierrätykseen veloituksetta! Tämän palvelun saat eduksesi, kun tilaat Monierilta kattopaketin ennen 15.11.2008. Etu koskee vain yksityishenkilöiden omakotitalojen / paritalojen kattoremontteja.Jätä yhteydenottopyynto kattopaketista tai kattoremontistaLisätietoa tiilikatteesta...
201610_47506.jpg
Vallox FinnBuild-messuilla
Vallox palasi vanhoille Valmet-juurilleen esittelemällä Finnbuild 2016 -messuilla Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneen. Yritys lanseerasi messuilla markkinoille myös uuden Vallox Capto-liesikupusarjan.
20131_33436.jpg
Kahi-kylpyhuonejärjestelmä kosteisiin tiloihin
Kahi -tuotteista löytyy kaksi erilaista väliseinäjärjestelmää: Kahi-väliseinätiilet sekä Kahi-ponttiharkot.Kahi-väliseinätiilistä voidaan muurata perinteisin muuraustyömenetelmin toiselta puolen puhtaaksi muurattavia että tasoitettavia väliseiniä.Kahi-ponttiharkot ovat tarkoitettu pääsääntöisesti tasoitettaviin seiniin.Kahi-viisteharkoilla ja viistetiilillä voidaan ohutsaumamuuraamalla tehdä myös puhtaaksi muurattavia väliseiniä.Ohutsaumamuuraustekniikan ja ponttiharkkojen tiiltä suuremman kokonsa ansiosta työ on perinteistä muurausta nopeampaa ja edullisempaa.
20221_74324.jpg
Nämä trendit näkyvät kylpyhuoneissa vuonna 2022
Vaikka kylpyhuoneeseen valitaan usein perinteisiä ratkaisuja, tyylissä ei silti tarvitse tyytyä tylsyyteen. Kylpyhuone on kodin hyvinvointitila, jonka rauhoittavaa tunnelmaa vahvistetaan nyt hempeillä väreillä, kiehtovilla muodoilla ja sointuvilla sisustustekstiileillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton