• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Havukranssi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.12.2011Päivitetty 18.10.2022
202210_55705.jpg

Kotioven koristeeksi, lahjaksi tai vaikka hautausmaalle

Havukranssi kestää ulkona viilessä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. Se on kaunis ulko-oven koriste, mahtava tuliainen – ja myös kestävä koristus läheisen haudalle. Havukranssin voi valmistaa kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista. Siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja sekä valosarjoja.

Havukranssin valmistaminen on helppoa – kokeile vaikka itse!

Tarvikkeet:

Havuja
Kuusenhavuista, männystä, pihtakuusesta ja katajasta saa aikaan kauniin koristeen. Havujen keräämiseen pitää aina olla maanomistajan lupa, mutta niitä voi käydä keräämässä myös vastakaadetulta hakkuualueelta. Havuja saa usein myös ilmaiseksi joulukuusten myyntipisteistä.

Havujen tulee olla aina mahdollisimman tuoreita – ja niitä tulee olla paljon. Ellet pääse oitis askartelemaan, niin säilytä havuja vaikka jätesäkissä viileässä paikassa.

Valmis pohja tai itse tehty
Havukranssin pohjana voi käyttää kaupasta ostettua kranssipohjaa tai pohjan voi taivuttaa itse muutamasta pajun oksasta, nipusta koivun oksia tai esimerkiksi oljista. Ohut metallilanka tai rautalanka varmistaa että ympyrä pysyy koossa. Pohjan voi käyttää uudelleen seuraavana vuonna.

VINKKI: Havujen sitominen helpottuu, kun pohjan päällystää sammaleella tai mulla pehmeällä materiaalilla.

Lisäksi tarvitset:
Rautalankaa,oksasakset,koristenauhaa,käsineet,

sekä muita koristeita ja tarvikkeita tarpeen mukaan.

Havukranssin valmistus:

Tee ripustuslenkki
Mikäli kranssin on tarkoitus tulla oveen, niin työ kannattaa aloittaa ripustuskenkin tekemisellä - hautausmaalle vietävään kranssiin tätä ei tietenkään tarvitse tehdä.
Tukeva rautalanka laitetaan renkaan läpi joko yksinkertaisena tai kaksinkerroin taitettuna. Alapuolella rautalanka taitetaan niin, ettei se pääse enää irtoamaan (voi laittaa vaikka naulan tai tikun vielä lisäesteeksi) ja yläosasta muotoillaan ripustuskoukku.

Leikkaa ja niputa havut
Ellet ole jo kerätessäsi leikannut havuja oikean mittaisiksi, niin tee se nyt. Mikäli haluat tasaisen kranssin, niin leikkaa havut tasamittaisiksi, (15 –) 20 cm:n pituisiksi pätkiksi – erimittaisilla havuilla saat puolestaan elävämmän pinnan. Toiset pitävät tasaisemmasta jäljestä, jotkut hieman "höröttävämmästä" – pääasia että lopputuloksesta tulee säännöllisen muotoinen.
Tee havuista 3–5 pätkän nippuja, jotka kiinnität rautalangalla yhteen. Käytä havukoristeiden teossa pääasiassa oksien latvaosia, niin lopputulos on siistein (katkaistu oksanpää pyrkii aina näkymään).

Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.

Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.

Pistä havut kranssiin
Aloita havunippujen sitominen metallilangalla kranssin sisä- tai ulkokaarelle. Seuraava sidotaan havunippu kaaren toiselle puolelle ja lopuksi kranssin päälle. Näin jatketaan, kunnes koko pohja peittyy havuilla. Havujen sekaan voi halutessaan yhdistää muita luonnonmateriaaleja tai koristeita. joka tapauksessa havuja kuluu kranssin tekemiseen yllättävän paljon!
Yksipuolisen, perinteisen havukranssin teet parhaiten pöydän tai muun alustan päällä.

Viimeistele kranssi
Viimeistele havukranssi kauniilla nauhalla ja haluamillasi lisäkoristeilla. Esimerkiksi kävyt, piparkakkumuotit, joulupallot, koriste-eläimet ja metallilangasta taivutetut kuviot ovat kauniita kranssissa.

Havukranssisi on nyt valmis – ole ylpeä itsestäsi!

Säilytä viileässä
Liian lämpimässä neulaset varisevat. Ulkona havukoriste säilyy hoitamatta kauniina kevääseen saakka!

Lisää vinkkejä:

Joulukranssin ei välttämättä tarvitse olla havuista tehty, vaan voit hyödyntää myös muita luonnosta saatavia materiaaleja.

Joulukranssin ei välttämättä tarvitse olla havuista tehty, vaan voit hyödyntää myös muita luonnosta saatavia materiaaleja.

Kranssia ei tarvitse ripustaa oveen
Havukranssin voi laittaa vaikka ruukkuun. Esimerkiksi korkea peltiruukku, ajan patinoima saviruukku tai vaikka lasitettu ruukku tulee oikeuksiinsa, kun laitat sen päälle havukranssin – ja sen keskelle pakkasta kestäviä kukkia!

Havukranssin voi laittaa vaikka vaakatasossa roikkumaan. Sido kranssin sivuille pitkät nauhat, jotka yhdistät keskeltä yhteen. Tee lenkki ja laita roikkumaan. Kranssin keskelle voit laittaa vaikka "kukkapesän" tai laittaa siitä vaikka roikkumaan erilaisia koristeita (mm. joulupalloja).

Kranssin voit valmistaa havujen lisäksi myös muista luonnonmateriaaleista
Esimerkiksi Jutin tavoin osmankäämistä, puolukan varvuista – tai sammaleesta! Varvut laitetaan havujen tapaan pieninä nippuina kranssipohjaan ja lisäväriä voi laittaa vaikka askarteluliikkeen pienillä punaisilla "marjoilla".

Sammalkranssi tehdään levittämällä sammalmatto pohjan päälle ja kieputtamalla ohutta metallilankaa kranssin ympärille. Muista kuitenkin, ettei sammalta tai jäkäliäkään saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

202210_28971.jpg

PSST...

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
201712_51225.jpg
Ovatko avaimet hukassa?
Yale Doorman -älylukko mahdollistaa kodin lukituksen sekä kulun hallinnan ja seuraamisen. Se on suunniteltu tekemään arjesta huoletonta ja sujuvaa. Oletpa kotona, töissä tai lomalla, voit luottaa siihen, että sinulle arvokkaat asiat ovat aina turvassa.Yale Doorman lukitsee oven automaattisesti sen sulkeuduttua, jolloin ei tarvitse miettiä, jäikö ovi lukitsematta. Lukon sisäänrakennettu hälytin ilmoittaa siihen kohdistuvista murtoyrityksistä. Hälytys on mahdollista saada myös oven aukaisuista. Mobiilisovelluksen avulla voi vastaanottaa älypuhelimeen tiedon siitä, kun lapsi on päässyt koulusta turvallisesti kotiin.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
Saunakaivo piirros
Saunakaivo
Saunakaivo on tarkoitettu jätevesiratkaisuksi mökeille ja saunoille, joissa ei ole viemäröintiä. Yksinkertaisimmillaan saunan pesuvedet johdetaan saunapalloon eli imeytyskaivoon, josta vesi pääsee imeytymään pohjassa olevien reikien kautta sitä ympäröivään sepeli- tai sorapatjaan. Vesi puhdistuu kaivon alapuolella olevassa maaperässä biologisesti ja suodattumalla. Keittiön rasvaisiin pesuvesiin tarvitaan erillinen mökkikaivo saunakaivon eteen.
201711_50893.jpg
Uusi asetus lisää savupiippujen paloturvallisuutta
Ympäristöministeriö on tänään antanut asetuksen savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta. Tavoitteena on pienentää savupiippujen suunnittelun ja toteutuksen sekä käytön ja huollon puutteista ja käyttövirheistä johtuvien vahinkotapahtumien määrää.Uusi asetus koskee savupiippujen uudisasentamista ja korjaamista ja niiden suunnittelua. Tyypillisiä korjaus- ja muutostöitä ovat esimerkiksi savupiipun jälkiasentaminen, savupiipun tai savuhormin korjaaminen tai pinnoittaminen, tulisijan vaihtaminen tai muuttaminen sekä uuden savuhormin asentaminen savupiippuun tai muussa käytössä olleeseen rakennusosaan. Käytössä olevien savupiippujen osalta ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä muuttamaan aiemmin hyväksyttyä ratkaisua, mikäli savupiippuun tai rakennukseen tehtävillä muutoksilla ei ole savupiipusta aiheutuvaa vaikutusta ihmisten tai rakennuksen turvallisuuteen ja terveellisyyteen.Asetuksella otetaan käyttöön selkeytetty malli, jossa savupiipun toteutus tai korjaus on suunniteltava ja dokumentoitava maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset täyttävällä tavalla. Suunnittelun yhteydessä voidaan esittää esimerkiksi työnaikainen sää- ja olosuhdesuojaus. Valmiissa ratkaisussa piiloon jäävät rakennusvaiheet voidaan työn edetessä valokuvata, jotta niistä jää dokumentaatio käyttö- ja huolto-ohjetta, tarkastusasiakirjaa ja ennen käyttöönottoa tapahtuvaa ammattilaisen tarkastusta varten.Tiilistä paikalla muurattavien ja teräksestä rakennettavien savupiippujen suojaetäisyyksiin, lämmöneristeisiin ja läpivientiratkaisuihin on kiinnitetty erityistä huomiota niitä koskevia määräyksiä uudistamalla. Asiakokonaisuudet on koottu omiksi pykälikseen asetuksen soveltamisen helpottamiseksi. Joitakin nykyisen asetuksen ohjeita on nostettu asetustasolle. Eräitä asetustasolla olleita velvoittavia määräyksiä on puolestaan muutettu suositusluonteisiksi ohjeiksi, joista laaditaan opasmateriaali. Nykyinen vaatimustaso pysyy suurelta osalta ennallaan.
201712_51213.jpg
Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?
Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton