• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse –aitta, vaihe 3

Kattorakenteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2012
20086_11492.jpg

Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.

Päätyyn asennettava ikkuna

Aitan toiseen päätyyn on suunniteltu ikkuna. Ikkunan paikka on mitoitettu paikoilleen (vaihe 2 yhteydessä) ja aukon reunoille on asennettu runkotolpat. Kattorakennetyyppi vaatii koko aitan yli kulkevan kurkihirren. Kurkihirsi tukeutuu päätyjen keskelle. Toisessa päädyssä on jo asennettu oikean korkuinen runkotolppa keskelle päätyseinää, korkeus h=2950 mm.

Ikkuna-aukon reunoille asennettuihin runkotolppiin lovetaan ikkuna-aukon yläpuolelle vaakatuki alla olevan kuvan mukaisesti. Vaakatuki asennetaan ikkunan yläpuuta hieman korkeammalle. Tämän vaakatuen päältä asennetaan runkotolppa ylöspäin.

Vaiheessa 2 todettiin, että ikkunan yläpuun alareunan korkeus on 1920 mm. Joten lovettava vaakatuki voidaan sijoittaa esim. korkeudelle 2050 mm (lovettavan puun alareuna). Tämä päälle kiinnitetään runkotolppa, jonka korkeus on 900 mm. Näin runkotolpan yläreuna tulee olemaan vastakkaisen päädyn runkotolpan kanssa samalla korkeudella. Tämän jälkeen asennetaan ikkunan yläpuu paikoilleen vaihe 2 ohjeiden mukaisesti.

20086_11493.jpg
20086_11494.jpg

Kurkihirsi paikoilleen

Kurkihirsi tehdään 50x150 mm puutavarasta, L= 4250 mm. Kurkihirsi nostetaan päätyihin asennettujen runkotolppien päälle. Runkotolpat on katkaistu (vaihe 2 osiossa) oikeaan korkeuteen, h=2950 mm. Kurkihirsi naulataan tukevasti runkotolppaan kiinni. Esimerkiksi reikälevy on hyvä kiinnityksessä.

Kattotuolien teko

Kattotuolit rakennetaan 50 x 150 puutavarasta kuvan mukaisesti. Kattotuolit vahvistetaan harjaliitoksen kohdalta vaneripaloilla, molemmin puolin. Kattotuoleja valmistetaan 8 kpl. Jotta räystäsrakenteista ei tulisi liian massiiviset suhteessa pieneen mökkiin, on kattotuolien päät kavennettu 100 mm:n paksuisiksi. Päätyihin tulevat rakenteet tehdään paikalla.

20086_11495.jpg

Kattotuolien asennus

Kattotuolit asennetaan tasakerran päälle kuvan mukaisella jaolla. Kattotuolit kiinnitetään tasakertaan kulmaraudoilla. Kun kattotuolit on nostettu kurkihirren päälle paikoilleen, asennetaan kattotuoliin vielä lisätuet. Jotta ristikot pysyvät paikoillaan / pystyssä (ennen koko kattorakenteiden valmistumista), kannattaa ristikoihin naulata vinotukia laudoista.

20086_11496.jpg

Pääty oikeaan korkeuteen

Nyt kun kurkihirsi on asennettu, on päätyihin kiinnitetyt runkotolpat helppo katkaista oikeaan korkeuteen. Katkaisulinja kannattaa merkitä kynällä runkotolppiin. Katkaisulinja saadaan siten, että asetetaan linjuri (esim. pitkä vatupassi tai suora puutavara), siten että toinen pää on pitkän sivun tasakerran päällä ja toinen pää on kurkihirren päällä. Siirretään linjuri päädyssä olevia runkotolppia vasten ja merkitään linjurin alareunaa pitkin katkaisulinja. Tämän jälkeen katkaistaan runkotolpat oikeaan korkeuteen.

Päätyjen teko

Kun päätyjen runkotolpat on katkaistu oikean korkeuteen, kiinnitetään 50x125 puutavara lappeeltaan runkotolppien päälle. Pituus on 2400 mm. Tämän jälkeen tehdään päätypojat, yhteensä 12 kpl, L=1100 mm. Päätypojat asennetaan kuvan mukaisesti. Lappeella olevan 20x125 puutavaran päälle (päätypoikien väliin) asenetaan 50x100 mm puutavarasta pätkät. Katso alla oleva 3d leikkuaskuva.

20086_11497.jpg
20086_11499.jpg

Otsalaudat paikoilleen ja vaneri katolle

Kun vesikaton rakenteet ovat paikoillaan, voidaan otsalaudat kiinnittää. Otsalaudat voi tehdä esim. pohjamaalatusta 20x120 puutavarasta. Ennen kiinnittämistä kannattaa tarkistaa ristimitat kattorakenteista. Värinarun avulla on helppo tehdä mahdolliset uudet katkaisulinjat ristikoiden päihin tai päätypoikiin.

Kun otsalaudat on asennettu, nostetaan katolle vesikattovanerit. Kohteessa käytettiin Wisa-kate plus 19 mm:n pontattua vesikattovaneria.

20086_11532.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201210_32605.jpg
Kermansaven uudet puristekivillä päällystetyt takkauunit
Kermansaven tulisijamallistosta löytyy nyt puristekivillä päällystetyt takkauunit Silmu ja Kaarna. Kaarnassa on käytetty uutta suurta, 600x300 mm kokoista, kokonaan luonnon materiaaleista valmistettua kivilaattaa. Silmu-takkauuni puolestaan on tehty yhtenäisistä kivilaatoista, joihin on leikattu luukkuja varten aukot. Näin ollen Silmussa on saumat vain takkauunin kulmissa.Silmu- ja Kaarna-takkauunien värivaihtoehdot ovat suklaanruskea, pellavanvalkea ja hiilenharmaa.Tutustu Kermansavi-uuneihin
50_P_16682.jpg
Casa Humana apurahat 2008
Osuuskunta Suomen Asuntomessut myöntää vuosittain apurahoja ja tunnustuspalkintoja merkittävästä toiminnasta ihmisten asumisen laadun parantamiseksi asumisen-, asuntosuunnittelun ja rakentamisen tutkijoille. Apurahoja on myönnetty vuodesta 1981, jolloin perustettiin asuntomessurahasto. Vuodesta 2002 lähtien apurahat on myönnetty nimellä Casa Humana.Vuoden 2008 apurahat tulevat haettavaksi vuodenvaihteen jälkeen ja ne suunnataan asumisen energiatekniikan tutkimukseen, kokeiluun ja kehittämiseen. Hakuaikaa on aina 14.3.2008 asti.Lisätietoja Casa Humanasta antaa toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, puh. 020 743 7701.
20115_25991.jpg
Vanha laudoitus alle?
Olen vaihtamassa 1950-luvulla rakennettuun taloon ulkoverhouksen ja mahdollisesti myös tuulensuojalevyn. Vanhan verhouksen alla on pelkkä pahvi/paperi, jonka jälkeen on heti purut. Vanha verhous on maalattu lateksilla. Purku on työläs ja purut valahtaa helposti pihalle.Miten kannattaa edetä? Onko mahdollista jättää vanha laudoitus alle?
20207_65828.jpg
Maalauskoulussa puujulkisivu
Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita. Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Silloin on jo myöhäistä ja urakka huomattavasti suurempi.
20093_15543.jpg
Lämmitys ja käyttövesi samalla ratkaisulla
Lämmitys ja käyttövesi samalla ratkaisullaAkvatermin avulla lämmitysjärjestelmäsi hyötysuhde nousee ja energiaa säästyy. Lämmityslaitteesi toimii tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin – hyötysuhde nousee. Puuta (klapi, pelletti, hake) poltettaessa palamistulos paranee ja ympäristöpäästöt pienenevät. Lämpöä voi varata silloin, kun on aikaa (puu) tai energia on edullista. Auringon antama energia voidaan hyödyntää jo varhaisesta keväästä siirtämällä lämpö varaajaan. Lämpöpumpun käyttökin tehostuu huomattavasti, kun sen keräämä lämpö voidaan säilöä ja jakaa varaajan kautta.Olemme kiinnittäneet erityisen paljon huomiota lämpöhävioiden minimoimiseen. Varaajiemme eristys pitää lämmön tallessa ja juuri oikeaan kohteeseen käytettävissä. Varaajan eristyksellä on keskeinen merkitys koko lämmitysjärjestelmän energiatehokkuudelle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Voiko eristeitä asentaa märkään runkoon?
Kysymys:Puutalon runko pystytettiin marraskuussa vesisadekautena. Nyt seiniin on tuulensuojalevyt ja katon aluskate asennettu. Ikkuna- ja oviaukot ovat auki ja rakennuksen sisällä tietysti jäätä ja lunta.Puuosat ovat nyt kosteita, voiko seinäeristeitä ja kosteus-sulkua asentaa? Kuivuvatko kosteat puut nyt talvella pakkasessa, jos eristeet asennetaan estämään ilmanvaihtoa? Kattokin puuttuu. Pitäisikö odotella kuivattavia kevätilmoja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton