• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarvitaanko remontointiin lupa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.07.2025
201712_51066.jpg

Kylpyhuoneen remontointi on usein luvanvaraista toimintaa. Esimerkiksi kylpyhuoneen laajennustyöt vaativat rakennusluvan.

Omakotitalon kokonaisvaltainen remontin toteuttaminen vaatii huolellista alkuselvittelyä. Jo suunnittelun alkuvaiheessa on tärkeää selvittää peruskorjaukselta vaadittava lupamenettely. Remontoinnissakin täytyy välillä hakea rakennuslupa, vaikka suurimman osan remonteista saa tehdä ilman minkäänlaista rakennusvalvontaviraston myöntämää rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Lupa vaaditaan mm. julkisivumuutoksiin ja huonetilajärjestelyihin.

Rakennusvalvonnan viranomaisilla on oikeus jälkikäteen puuttua luvattomasti, luvan vastaisesti ja muuten asiattomasti toteutettuihin korjauksiin. He voivat myös vaatia tehtyjen muutosten saattamista hyväksyttävään tilaan.

Lue lisää lupa-asioista

Milloin tarvitaan lupa?

Rakennuslupa tarvitaan uuden rakennuksen rakentamisen lisäksi silloin, kun tehdään oleellisia muutoksia ja korjauksia. Remonttia varten haetaan rakennuslupa, jos kyseessä on esimerkiksi:

- Korjaus- ja muutostyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen
- Rakennuksen laajentaminen
- Rakennuksen kerrosalan lisääminen
- Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen
- Kantavan rakenteen purkaminen ja rakentaminen
- Kylpyhuoneen laajennus tai uusien kylpyhuone/saunatilojen rakentaminen

Purkamislupa tarvitaan rakennuksen tai sen osan purkamista varten silloin kun rakennus sijaitsee asemakaava-alueella tai alueella, jonka yleiskaavassa niin määrätään tai jos alueella on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittama rakennuskielto.

Toimenpidelupa riittää pienempään remonttiin. Toimenpidelupa voidaan hakea sellaisten rakennelmien ja laitosten, kuten säiliön ja piipun pystyttämiseen, joiden osalta lupa-asian ratkaiseminen ei kaikilta osin edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta.

Toimenpidelupa tarvitaan myös muuhun kuin rakennuslupaa vaativaan rakennuksen ulkoasua muuttavaan toimenpiteeseen sekä asuinrakennuksen huoneistojärjestelyihin.

<p data-block-key="4o66c">Katteen muuttamiseen riittää toimenpidelupa.</p>
Katteen muuttamiseen riittää toimenpidelupa.

Remonttia varten haetaan toimenpidelupa, jos kyseessä on esimerkiksi rakennettuun ympäristöön liittyvän, erottavan kiinteän aidan tai kadun reunusmuurin rakentaminen tontille, rakennuksen julkisivun muuttaminen, kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen, ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen tai ikkunajaon muuttaminen.

Mitä tarvitaan rakennusluvan hakemiseksi?

Tärkein asia rakennusluvan hakemisessa on laatia tarvittavat rakennekuvat muutosalueesta. Julkisivumuutosten osalta tämä tarkoittaa joko arkkitehtipiirroksia julkisivusta jos rakenteisiin ei sinänsä puututa. Jos tehdään esimerkiksi katon korotuksia tai laajennusosia, tarvitaan näistä asiaan kuuluvat rakennekuvat.

Rakennusluvan hakeminen kestää kunnasta riippuen noin 1-2kk. Tätä ennen töitä ei siis saa aloittaa.

Kotikunnan rakennusvalvonnasta ajantasaiset ohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelukokonaisuudesta ja laadusta. Tarvittavat luvat selviävät, jos ei muuten, niin ko. kunnan rakennustarkastajalta. Yleensä ohjeet ovat pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta yleispäteviä joka kunnassa. Selvitä siis ennen remonttia oman kotikunnan rakennusvalvonnasta asuinalueesi määräykset. Rakennusvalvonnasta saat tarvittavat neuvot, hakulomakkeet sekä ohjeet hakemukseen liitettävistä asiakirjoista.

Rakentaminen
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
Joskus uretaanivaahdon levityksessä ja pistoolin kanssa tulee vaikeuksia. Asiantuntija vastaa
Pillivaahdotusta yhdellä kädellä
Polyuretaani on monikäyttöinen aine rakentamisessa. Sillä voi asentaa, tiivistää, täyttää ja eristää. Pillivaahdot kehittyvät jatkuvasti: uusin tulokas TYTAN O2 STD Ergo PU-Pillivaahto uudenlaisen pillin kanssa on käytettävissä yhdellä kädellä eikä vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta modernin kemiallisen koostumuksensa ansioista.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkasopimusasiakirjojen valmistelu
Toimenpiteet:Urakkapäätösten ja sopimusneuvottelujen jälkeen tarjouspyyntöasiakirjat, urakkaneuvottelupöytäkirja, sopimusneuvottelupöytäkirja, urakkatarjous ja sen mahdolliset täsmennykset kootaan urakkasopimusasiakirjoiksi.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:UrakkasopimuksetHyväksyntä:Projektipäällikkö
Energiatehokas järjestelmä hyödyntää maalämmön energioita.
Uusia tuulia lämmönjakoon
Lattialämmitys on jo pitkään ollut pientalojen vallitseva lämmönjakojärjestelmä. Lattialämmitysratkaisujen kehitystyö on tapahtunut viime vuosina lähinnä säätöautomatiikan alueella. Asuntomessujen yhteisosastolla Uponor esittelee uusia uria avaavan kehitysaskeleen. Se tuo markkinoille lattialämmityksen, joka lämmittämisen lisäksi myös viilentää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton