• Etusivu
  • Rakentaminen

Taide ja ekotehokkuus teemoina Mäntyharjussa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2011
20115_26323.jpg

Mäntyharjussa 27.6.–10.7.2011 järjestettävien yhdeksänsien valtakunnallisten loma-asuntomessujen teemoina ovat loma-asumisen ekotehokkuus ja taide.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Ekotehokkuus

Mäntyharjun loma-asuntomessujen pääteema on ekotehokkuus ja Pyhäkosken Pähkinälehdosta rakentuukin ainutlaatuisen ympäristöystävällinen loma-asuntoalue. Teema näkyy kaikessa ja kaikkialla: messukohteiden ja alueen innovatiivisessa rakentamisessa, messutapahtumissa ja oheispalveluissa.

Ekotehokas puurakentaminen on isossa roolissa loma-asuntomessuilla. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian lisäksi myös maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja. Loma-asuntomessualueen kohteista ainakin kymmenen kuuluu A-energialuokkaan, neljä B-energialuokkaan ja kaksi C-energialuokkaan. Neljä kohdetta lämpiää maalämmöllä, kolme aurinkoenergialla, seitsemässä on ilmalämpöpumppu ja yli puolessa on puulämmitystä.

Messualueen rakentamisessa ekotehokkuus on huomioitu mm. keskitetyllä kunnallistekniikalla, yhteisellä yhdeksän jätejakeen lajittelupisteellä sekä asfaltin kieltävällä kaavamääräyksellä.

Ekotehokkuus on otettu huomioon myös itse messutapahtumaa myöten: Messuille on erinomainen mahdollisuus saapua julkisilla liikennevälineillä. Lisäksi myös esimerkiksi messuravintolasta löytyy viiden jakeen lajittelupiste.

Rakentajia ovat opastamassa alan huippuasiantuntijat muun muassa Aalto-yliopistosta ja VTT:stä. Aalto-yliopisto tuo myös messualueelle Luukku-nollaenergiatalon, joka on suomalaisen rakentamisen ja ekotehokkuusosaamisen mallitalo.

Mäntyharjun kunta ja loma-asuntomessut ovat mukana EkoLAtu-hankkeessa, joka pyrkii tuotteistamaan ekotehokkaan loma-asumisen kehittämällä uudenlaisen loma-asuntojen ekopassin. Ekopassi on ensimmäisen kerran käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessualueella ja kaikki kohteet arvioidaan ekopassin kriteereiden mukaisesti.

Taide

Mäntyharjun tunnetuin matkailukohde Taidekeskus Salmela vastaa messujen toisesta teemasta, taiteesta. Taide näkyy monin tavoin näyttelykohteissa ja ulkoalueilla, sillä Taidekeskus Salmela tuo messukohteisiin nähtäväksi suomalaisten taiteilijoiden teoksia ja messualueelle veistostaidetta. Jo messujen pääportilla messuvieraita tervehtii Ernst Mether-Borgströmin neljä metriä korkea Tervehtijä-patsas.

Messukohteissa on esillä myös muiden kuin Salmelan taiteilijoiden teoksia. Lisäksi Taidekeskus Salmelan pihalle nousee Jukka Rintala suunnittelema huvimaja Lumilumme sekä Saara Karirannan ja Tuomo Rosenlundin TALO-projekti.

"Taide sopii hyvin loma-asuntomessujen teemaksi, koska pohjimmiltaan sekä lomailussa että taiteessa on kyse mielen virkistyksestä", miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Taidetta ja kulttuuria messusisältöön tuo myös pienen kävelymatkan päässä Salmelasta sijaitseva loma-asuntomessujen virallinen oheiskohde, Iso-Pappilan museoalue. Alueella esitellään perinnerakentamista erilaisten työnäytösten ja näyttelyiden avulla.

20115_26321.jpg
20115_26322.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vaillant Ruotsi referenssi
Vaihto öljylämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun toi yllättävät edut lämmityskustannusten puolittumisen lisäksi
Veljeksien perinnöksi saamassa vanhassa talossa oli edessä lämmitysjärjestelmän päivitys vanhasta öljylämmityksestä moderniksi ilmavesilämmitysjärjestelmäksi. Saneerauksessa oli energiakustannuksien säästön lisäksi monta muutakin yllättävää etua vanhaan lämmitysjärjestelmään verrattuna.
202011_67667.jpg
Rakentajan testin voittaja on arvottu - katso myös vastaukset!
Testasimme lukijoidemme tietämystä nimikkeistöstä ja toimintatavoista. Suurin osa testiin vastanneista täytti Puuha-Peten tunnusmerkistön. Hyvänä kakkosena 43 prosentin osuudella marssivat esiin Normi-Niinat. Joukossamme ei siis nikkaroi kuin 4 prosenttia Täystuhoja. Arvoimme kaikkien osallistujien kesken Bosch Quigo -ristilaserin ja voittaja on...
200811_14059.jpg
Nyt herkutellaan juureksilla
Vaihtelua tuttuun porkkanan, punajuuren ja lantun kaartiin tuovat juuriselleri, palsternakka ja nauris. Tutustu juuresmakuihin kypsentämällä vaikka vain yhtä juureslaatua kerrallaan. Kokeile myös mausteenomaista piparjuurta, hienostunutta mustajuurta ja maa-artisokkaa tai raikasta retiisiä ja retikkaa.Kuoripäällisissä juureksissa ja mukuloissa on oma lumonsa. Niiden kuoriminen ja paloittelu sujuvat hyvillä työvälineillä miellyttävästi, kun keskityt puuhaan kuin mihin tahansa kiinnostavaan tekemiseen. Toisaalta eri tavoin esikäsiteltyjen juuresten valikoimat ovat joulun alla parhaimmillaan, joten käytä niitä tilanteen ja tarpeen mukaan hyväksesi.Valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja juureksia on saatavana jonkin verran. Esimerkiksi lanttua pakataan kuorittuina paloina, ja paketista löytyy sopiva lanttulaatikon ohjekin. Juuressoseiden valikoimat ovat jo lähes kokovuotisia, mutta joulunaluskiireisiin niitä tarjotaan kaikkein runsaimmin. Esimerkiksi punajuuri-perunasose ja juuressose, joka sisältää porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, selleriä ja sipulia, ovat loistavia innovaatioita! Soseet on tarkoitettu oikopoluiksi laatikoihin, sosekeittoihin, pateisiin ja leivontaan.Valmiit juuresruoat, kuten rosolli, juuresraasteet ja joulun laatikkoruoat, pelastavat joulunaluskiireissä. Tölkitettyjä punajuuria saat tuttujen viipaleiden ja kokonaisten etikkapunajuurten lisäksi myös lohkoina ja suikaleina. Punajuurikuutiot nopeuttavat rosollin valmistamista. Kuoripäällisten, keitettyjen punajuurten tuloa kauppoihin Suomessa vielä odotellaan, vaikka niitä monissa muissa Euroopan maissa saa aivan yleisesti.
20186_53697.jpg
Ilman hallintaa pilvestä
MyVallox-ilmanvaihtokoneilla ilma vaihtuu vaivatta. Ohjaus perustuu neljään tilavalintaan: Kotona, Poissa, Tehostus tai Takkatoiminto. Valitset vain sopivan!Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
201410_41506.jpg
Valmis lattia läpivärjätyllä tasoitteella
Casa Design -lattia ParaisilleParaisilla asuva lapsiperhe päätti ryhtyä remonttipuuhiin vanhan talon sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Muistona 90-luvulta olevat sisäpinnat haluttiin tuoda 2010-luvulle. Uuden kodin lattioihin valittiin tyylikäs weber.floor CASA Design -lattia.Omakotitalo Paraisilla käy läpi perusteellista muodonmuutosta. Laivan kapteenina työskentelevä Tony Lindholm kunnostaa vanhempiensa vanhaa taloa kodiksi perheelleen. Lindholmin perheeseen kuuluu vaimo Micaela Sundström sekä pariskunnan tytär. Projektin yhteydessä talon koko ensimmäinen kerros uusitaan ja rakentamaton toinen kerros otetaan käyttöön.
20203_63707.jpg
Pintojen desinfiointi on nyt erityisen tärkeää
Koronavirus Covid-19 herätti kaikkien ihmisten huomion käsien desinfiointiin ja hyvään käsihygieniaan. Toinen yhtä tärkeä osa virusten ja bakteerien hävittämisessä on pintojen desinfiointikäsittelyt. Kodeissa esimerkiksi kalusteet, työtasot, seinät ja lattiapinnat ovat oivallisia kasvualustoja erilaisille mikrobeille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton