• Etusivu
  • Talo

On syyshuollon aika: vesikourujen puhdistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.10.2024
Poika leikkii lehtikasassa 1920 boy-1209964_1920

Kun syksyn irtolehtiä löytyy maasta, löytyy niitä takuulla myös vesikouruista.

Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.

Miksi rännit pitää puhdistaa?

Säännöllisesti tehtynä tarkistuskäynti katolla pari kertaa vuodessa tavallisesti riittää ja on kannattavaa, sillä puiden lehdet ja muut roskat padottavat vettä. Rännin pohjalle makaamaan jäänyt vesi myös ruostuttaa ränniä jopa niin, että se ruostuu puhki. Tällöin vesi pääsee valumaan pitkin talon ulkoverhousta. Rännejä puhdistettaessa kannattaa siis tarkistaa myös niiden kunto. Mikäli ränni on kovin ruostunut, on uusiminen kannattavaa tai lähes välttämätöntä.

Huomioi myös, että talven ja kevään aikana katolta pudonneet lumet ja jäät ovat alas tullessaan saattaneet vaurioittaa ränniä. Kourujen saumat ovat saattaneet aueta ja kaadot muuttuneet niin, että vesi ei enää valukaan sinne minne pitäisi.

Rännien puhdistus

Matalan rakennuksen rännien puhdistus saattaa onnistua esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Rännien puhdistusta varten on olemassa omia, teleskooppivarrella varustettuja, harjoja. Tikkailla työskentely ei ole suositeltavaa putoamisvaaran vuoksi.

Korkeammissa rakennuksissa pitää nousta katolle ja tällöin on syytä käyttää turvaköyttä ja -valjaita. Katolta käsin rännien puhdistus tapahtuu harjalla ja esimerkiksi sopivan kokoisella kauhalla.

Kun roskat on poistettu voi rännit huuhtoa vesiletkulla tai jopa painepesuria apuna käyttäen. Tarkista, että vesi virtaa vapaasti syöksytorvesta. Mikäli näin ei ole, syöksytorvi saattaa olla tukkeutunut roskista.

Samalla kertaa kannattaa tarkastaa katon ja läpivientien kunto yleisesti. Lumiesteiden, lapetikkaiden ja kattosiltojen kiinnitykset voi tarkastaa kokeilemalla heiluvatko ne, vai onko viime talvi päässyt irrottamaan niitä.

<p data-block-key="5cgnc">Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.</p>
Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Info

Info

Muistilista:

  • Rännit tulisi tarkastaa ja puhdista kaksi kertaa vuodessa: keväisin ja syksyisin.
  • Tarkista myös rännien kunto ja kiinnitys. Löytyykö ruostetta tai peräti ruostumisen aiheuttamia reikiä?
  • Heikkokuntoinen ränni kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen ennen kuin vahinkoja syntyy.
  • Puhdista rännien lisäksi myös katto irtolehdistä, neulasista ja muista roskista. Muista valita työvälineeksi sellainen, joka ei vahingoita kattomateriaalia. Muista puhdistaa myös syöksytorvet.
  • Viimeistele puhdistus huuhtelemalla rännit.
  • Käytä turvavaljaita ja –köyttä.
Talo
maalaus
huolto
sadevesijärjestelmät
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
20207_65846.jpg
Hevosmuurahainen tuhoaa puurakenteita - pidä varasi!
Suomesta löytyy noin 60 muurahaislajia, joista hyvin harva laji aiheuttaa mitään vahinkoa. Muurahaisia pidetään siis tuholaisina, vaikka oikeastaan ovat tärkeitä petoja. Puutarhassakin niistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Yksi laji eroaa kuitenkin muista sisätiloihin päästyään – suurin muurahaislajimme hevosmuurahainen.Lähdettäessä torjumaan muurahaisia sisätiloissa, on otettava huomioon vuonna 2022 voimaan tulleet uudet rajoitukset ulkokäyttöön kuluttajille tarkoitetuille hyönteismyrkyille. Muurahaismyrkyt ovat voimakkaita myrkkyjä, jotka tappavat muurahaisten lisäksi muitakin hyönteisiä käsittelyalueelta. Lisäksi monet myrkyt eivät häviä ympäristöstä, vaan leviävät sateen mukana ympäröivään luontoon.
201711_51018.jpg
Tulevaisuuden puurakentaminen -seminaari Oulussa
PuuNet – puurakentamisen verkko-osaamiskeskus –hankkeen koulutukset jatkuvat Oulussa. Koulutusten tavoitteena on levittää laadukkaan puurakentamisen hyviä käytäntöjä. Kouluttajina ovat alan huippuosaajat sekä alan johtavien yritysten asiantuntijat. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia. Koulutuksen kohderyhmää ovat pohjoissuomalaiset rakennusalan ammattilaiset, kuten valvojat, työnjohto, rakennustarkastajat, urakoitsijat sekä suunnittelijat.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton