• Etusivu
  • Talo

On syyshuollon aika: vesikourujen puhdistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.10.2024
Poika leikkii lehtikasassa 1920 boy-1209964_1920

Kun syksyn irtolehtiä löytyy maasta, löytyy niitä takuulla myös vesikouruista.

Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.

Miksi rännit pitää puhdistaa?

Säännöllisesti tehtynä tarkistuskäynti katolla pari kertaa vuodessa tavallisesti riittää ja on kannattavaa, sillä puiden lehdet ja muut roskat padottavat vettä. Rännin pohjalle makaamaan jäänyt vesi myös ruostuttaa ränniä jopa niin, että se ruostuu puhki. Tällöin vesi pääsee valumaan pitkin talon ulkoverhousta. Rännejä puhdistettaessa kannattaa siis tarkistaa myös niiden kunto. Mikäli ränni on kovin ruostunut, on uusiminen kannattavaa tai lähes välttämätöntä.

Huomioi myös, että talven ja kevään aikana katolta pudonneet lumet ja jäät ovat alas tullessaan saattaneet vaurioittaa ränniä. Kourujen saumat ovat saattaneet aueta ja kaadot muuttuneet niin, että vesi ei enää valukaan sinne minne pitäisi.

Rännien puhdistus

Matalan rakennuksen rännien puhdistus saattaa onnistua esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Rännien puhdistusta varten on olemassa omia, teleskooppivarrella varustettuja, harjoja. Tikkailla työskentely ei ole suositeltavaa putoamisvaaran vuoksi.

Korkeammissa rakennuksissa pitää nousta katolle ja tällöin on syytä käyttää turvaköyttä ja -valjaita. Katolta käsin rännien puhdistus tapahtuu harjalla ja esimerkiksi sopivan kokoisella kauhalla.

Kun roskat on poistettu voi rännit huuhtoa vesiletkulla tai jopa painepesuria apuna käyttäen. Tarkista, että vesi virtaa vapaasti syöksytorvesta. Mikäli näin ei ole, syöksytorvi saattaa olla tukkeutunut roskista.

Samalla kertaa kannattaa tarkastaa katon ja läpivientien kunto yleisesti. Lumiesteiden, lapetikkaiden ja kattosiltojen kiinnitykset voi tarkastaa kokeilemalla heiluvatko ne, vai onko viime talvi päässyt irrottamaan niitä.

<p data-block-key="5cgnc">Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.</p>
Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Info

Info

Muistilista:

  • Rännit tulisi tarkastaa ja puhdista kaksi kertaa vuodessa: keväisin ja syksyisin.
  • Tarkista myös rännien kunto ja kiinnitys. Löytyykö ruostetta tai peräti ruostumisen aiheuttamia reikiä?
  • Heikkokuntoinen ränni kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen ennen kuin vahinkoja syntyy.
  • Puhdista rännien lisäksi myös katto irtolehdistä, neulasista ja muista roskista. Muista valita työvälineeksi sellainen, joka ei vahingoita kattomateriaalia. Muista puhdistaa myös syöksytorvet.
  • Viimeistele puhdistus huuhtelemalla rännit.
  • Käytä turvavaljaita ja –köyttä.
Talo
maalaus
huolto
sadevesijärjestelmät
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.
201610_47532.jpg
Miksi tulisija ei syty tai pala kunnolla?
Tulipesän sytyttäminen on toisinaan vaikeaa. Ulkoisiin tekijöihin ei voida vaikuttaa - ilmanpaineeseen tai harakanpesään piipun päässä. Matalapaineella, tyynessä ja kosteassa ilmanalassa tulipesän sytytys saattaa olla työn ja tuskan takana. Myös korvausilmattomassa huonetilassa sytyttäminen on vaikeaa.
Vallox 125 MV
Matala- ja passiivienergiatalon ilmanvaihto
Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossaVallox-ilmanvaihtokoneiden MLV-mallit on suunniteltu erityisesti maalämpöä hyödyntävien talojen ilmanvaihtokoneiksi. Näihin erikoismalleihin on valmiiksi asennettu MLV-patteri.Vallox MLV -patteria käytetään talvella ulkoilman esilämmitykseen ja kesällä viilennykseen. MLV-patterin avulla voidaan maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta maan lämpöä hyödyntää talviaikana ilmanvaihdossa. Se tuo talviaikana säästöä energiakuluissa ja vastaavasti kesäaikana viilentää sisäilmaa.Muihin kuin MLV-malleihin voidaan asentaa erillinen MLV-patteri ulkoilmakanavaan koneen ulkopuolelle.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton