• Etusivu
  • Talo

On syyshuollon aika: vesikourujen puhdistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.10.2024
Poika leikkii lehtikasassa 1920 boy-1209964_1920

Kun syksyn irtolehtiä löytyy maasta, löytyy niitä takuulla myös vesikouruista.

Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.

Miksi rännit pitää puhdistaa?

Säännöllisesti tehtynä tarkistuskäynti katolla pari kertaa vuodessa tavallisesti riittää ja on kannattavaa, sillä puiden lehdet ja muut roskat padottavat vettä. Rännin pohjalle makaamaan jäänyt vesi myös ruostuttaa ränniä jopa niin, että se ruostuu puhki. Tällöin vesi pääsee valumaan pitkin talon ulkoverhousta. Rännejä puhdistettaessa kannattaa siis tarkistaa myös niiden kunto. Mikäli ränni on kovin ruostunut, on uusiminen kannattavaa tai lähes välttämätöntä.

Huomioi myös, että talven ja kevään aikana katolta pudonneet lumet ja jäät ovat alas tullessaan saattaneet vaurioittaa ränniä. Kourujen saumat ovat saattaneet aueta ja kaadot muuttuneet niin, että vesi ei enää valukaan sinne minne pitäisi.

Rännien puhdistus

Matalan rakennuksen rännien puhdistus saattaa onnistua esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Rännien puhdistusta varten on olemassa omia, teleskooppivarrella varustettuja, harjoja. Tikkailla työskentely ei ole suositeltavaa putoamisvaaran vuoksi.

Korkeammissa rakennuksissa pitää nousta katolle ja tällöin on syytä käyttää turvaköyttä ja -valjaita. Katolta käsin rännien puhdistus tapahtuu harjalla ja esimerkiksi sopivan kokoisella kauhalla.

Kun roskat on poistettu voi rännit huuhtoa vesiletkulla tai jopa painepesuria apuna käyttäen. Tarkista, että vesi virtaa vapaasti syöksytorvesta. Mikäli näin ei ole, syöksytorvi saattaa olla tukkeutunut roskista.

Samalla kertaa kannattaa tarkastaa katon ja läpivientien kunto yleisesti. Lumiesteiden, lapetikkaiden ja kattosiltojen kiinnitykset voi tarkastaa kokeilemalla heiluvatko ne, vai onko viime talvi päässyt irrottamaan niitä.

<p data-block-key="5cgnc">Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.</p>
Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Info

Info

Muistilista:

  • Rännit tulisi tarkastaa ja puhdista kaksi kertaa vuodessa: keväisin ja syksyisin.
  • Tarkista myös rännien kunto ja kiinnitys. Löytyykö ruostetta tai peräti ruostumisen aiheuttamia reikiä?
  • Heikkokuntoinen ränni kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen ennen kuin vahinkoja syntyy.
  • Puhdista rännien lisäksi myös katto irtolehdistä, neulasista ja muista roskista. Muista valita työvälineeksi sellainen, joka ei vahingoita kattomateriaalia. Muista puhdistaa myös syöksytorvet.
  • Viimeistele puhdistus huuhtelemalla rännit.
  • Käytä turvavaljaita ja –köyttä.
Talo
maalaus
huolto
sadevesijärjestelmät
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.
20223_77511.jpg
Mittamieheksi oppisopimuksella? Näin se onnistuu - tutustu Antin kokemukseen!
Rakennusmittaukset ovat rakennusprojektin onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä, mutta osaavista mittamiehistä on pula. Oppisopimuskoulutus olisi monelle hyvä työelämälähtöinen tapa opiskella mittamiehen ammatti. Oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden töitä, nostaen palkkaa ja kerryttäen työkokemusta. Näin teki mittamies Antti Linde, joka suoritti Talorakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2021 oppisopimuksella reilusti alle vuodessa.
auton kuraisen renkaan pesua
Oikeilla välineillä auton pesu on todella helppoa ja nopeaa
Autot altistuvat meillä Suomessa hyvin paljon lialle. Varsinkin jos allasi on kohtuullisen uusi menopeli, haluat varmasti maalipinnan säilyvän mahdollisimman vaurioitumattomana. Autonpesun ammattilaisten mukaan ainoa oikea autonpesutekniikka on käsinpesu eli "kinnastus".
201111_28574.jpg
Vesikatto – kattoturvatuotteet
Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton