• Etusivu
  • LVI

Suomen asuintalot matalaenergia-aikaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2010
20101_19849.jpg

TERCA-passiivienergiatiilitalon vähäinen lämpöenergiankulutus perustuu rakenteen hyvään lämmöneristävyyteen ja tiiveyteen.

Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.

Pohjana uudistukselle on koko rakennuksen lämpöhäviön kartoittaminen. Laskennassa otetaan huomioon rakennuksen ilmanvaihdon, vuotoilman sekä vaipan lämpöhäviöt ja saatua arvoa verrataan jokaiselle rakennukselle annettuun vertailuarvoon. Laskennallinen tulos ei saa olla suurempi kuin vertauiluarvo. Käytännössä tämä tarkoittaa muutoksia mm. eristyksiin ja ilmanvaihtojärjestelmiin.

Keskeisimmät asiat on koottu Suomen rakentamismääräyskokoelman osaan D3 sekä osissa C3 ja D2 on myös tapahtunut muutoksia.

U-arvoihin muutoksia

RakMK:n osassa C3 on määritelty lämmönläpäisykertoimien eli U-arvojen minimiarvot, joita nyt on kiristetty tuntuvasti.

Esimerkiksi yläpohjarakenteen vanha U-arvo oli 0,15 W/(m²K) ja juuri voimaantulleen määräyksen mukaan 0,09 W/(m²K) ja ulkoseinän 0,17 W/(m²K) (vanha 0,24). Uusi ikkunoille ja oville asetettu arvo on 1,0 W/(m²K) (vanha 1,4) sekä alapohjalle 0,16 W/(m²K)(vanha 0,24).

Rakennusajan kustannuksia uudet määräykset nostavat arvioiden mukaan muutamia prosentteja. Toisaalta energiapihi rakennus säästää vuosien saatossa sijoitetun rahan takaisin. Tiiviin rakennuksen kanssa on kuitenkin muistettava olla tarkkana ja pitää ilmanvaihtojärjestelmät kunnossa. Varsinkin vielä pihimmän passiivitalon kohdalla tämä on äärimmäisen tärkeää, jotta ylimääräinen kosteus ja epäpuhtaudet saadaan johdettua huoneilmasta ulos.

Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.
Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.

Uudet keinot käyttöön

Lähes viidennes Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmittämiseen, joten energiaremontti onkin paikallaan. Muillakin keinoin pyritään kontrolloimaan asumisen energiankulutusta, kuten rakennusten energiatodistuksilla ja nyt uutena kuntien mahdollisuudella velvoittaa uudisrakentajat liittymään kaukolämpöverkkoon. Luonnollisesti matalaenergiatalot eivät kuulu tämän määräyksen piiriin, eikä muilla ekologisilla lämmitysjärjestelmillä varustettuja rakennuksia velvoiteta liittymään kaukolämpöön.

Suomalaista perinnerakentamista pyritään säilyttämään ja hirsitalojen kohdalla onkin poikkeuksia määräyksissä. Hirsiseinälle (paksuus vähintään 180mm) annettiin oma U-arvonsa 0,40 W/(m²K),
joka siis poikkeaa selvästi normaalin ulkoseinän arvosta.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on julkaissut uuden ohjeen helpottamaan matalaenergia- ja passiivitalojen suunnittelua. RIL 249 – 2010 Matalaenergiarakentaminen on yksien kansien väliin koottu kattava tietopaketti kaikille rakennushankkeen osapuolille.

Vuonna 2012 vaatimustasoa tullaan kiristämään edelleen 20%.

Lähteet:
Ympäristöministeriö, Suomen rakentamismääräyskokoelma
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
VTT
Pekka Kalliomäki, ympäristöministeriö

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201511_44858.jpg
Ilmanvaihtoputkisto, joka pienentää energiankulutusta
Ilmanvaihto on yksi talon suurimmista energiankuluttajista ja poistoilman lämmön talteenotto on tehokas tapa säästää energiaa. Paljon puhuttu lämmön talteenoton vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon poistoilman lämpöenergiasta voidaan hyödyntää sisään tulevan ilman lämmittämiseen. Ilmanvaihdon todelliseen energiankulutukseen vaikuttaa käytännössä moni muukin asia, joita ei E-lukulaskennassa huomioida lainkaan.Jotta ilmanvaihtolaitteen lämmön talteenotto toimii tarkoitetulla tavalla, poistoilma pitää tuoda ilmanvaihtolaitteelle luonnollisesti lämpimänä. Mikäli poistoilma jäähtyy ullakolle asennetuissa kanavissa, se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa. Jos ilma jäähtyy poistoilmakanavassa keskimäärin yhdellä asteella, ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhde huononee noin neljä prosenttiyksikköä. Hyvinkin eristetyissä kanavissa jäähtymä ullakolla voi olla useita asteita. Toisaalta kesäkuumalla ilma myös lämpenee kuumalle ullakolle asennetuissa kanavissa eristeistä huolimatta.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Varaavan takan maalaus?
Kysymys:Voiko punatiilestä tehdyn varaavan takan maalata? Ja kiinnostaisi myös tietää, että mikä olisi oikeanlainen maali tähän käsittelyyn?
201312_37235.jpg
Suojaa sateelta ja lumelta kulkuvälineet, lelut, työkalut
Kaikilla pihoilla ei ole varastoa tai autotallia/-katosta, jolloin osa omaisuudesta on taivasalla. Talviaamuina ei ehtisi puhdistaa autoa lumesta ja jäästä, polkupyörä kärsii sateesta. Kate helpottaisi asiaa. Fastlock Uni -valokatteella nämä ongelmat saadaan ratkaistua. Kate suojaa ja voidaan kiinnittää talon seinään tai jatkeeksi katon lappeelle. Koska Fastlock Uni on kevyt ja helposti taivuteltava valokate, se taipuu nöyrästi myös kaareviin muotoihin. Näin sitä voidaan käyttää mitä erilaisimpiin kohteisiin.Tiivistetty tietopaketti Fastlock Uni -valokatteesta
20231_80723.jpg
Välty vesivahingolta - hanki vesivuotovahti
Vesivahingon sattuessa omalle kohdalle, ei mielipahalta vältytä. Vesivahinko on aina ikävä ja kallis paukku hoidettavaksi missä tahansa kiinteistössä. Valtaosa vesivahingoista johtuu putkistoissa tapahtuvista vuodoista, joiden yleisimmät aiheuttajat ovat putkiston vanheneminen, korroosio sekä materiaali- ja asennusvirheet. Huonosti tehdyt putkiliitokset eivät aina paljastu painekokeessa ja liitokset voivatkin irrota vasta muutaman kuukauden tai vuosien päästä asennuksesta.
20186_53390.jpg
Ohjeita ja vinkkejä terassin pintakäsittelyyn
Talven jäljiltä terassi voi olla huonossakin kunnossa ja kesän lähestyessä terassin pintakäsittely onkin taas ajankohtaista. Terassin pintakäsittelyyn on muutamia niksejä, jotka on hyvä muistaa. Paras suoja terassille saadaan, kun käsittely uusitaan joka vuosi. Parhaimmat maalauskelit ovat toukokuusta syyskuuhun.Mitä pitää huomioida ennen käsittelyäPuun kosteus tulee olla enintään 18 %. Kostea puu aiheuttaa maalin huonon tartunnan ja voi johtaa maalin ennenaikaiseen irtoamiseen. Ilman, käsiteltävän pinnan ja tuotteen lämpötilan on oltava vähintään +5°C. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 %.
20226_78698.jpg
Toimimattomat salaojat voivat murentaa kotisi perustukset
Yhdeksänkymmentäluvun pientalon perustuksissa näkyi merkkejä kosteuden vaikutuksesta. Kun sokkelin vierusta kaivettiin auki, ilmeni että perustusharkot lähes murenivat käsiin. Rutikuivan kesän jälkeenkin vesi seisoi paikoitellen talon seinustoilla. Salaojien olemassaolosta huolimatta ongelmia oli syntynyt monen muun tekijän yhteisvaikutuksesta. Miten on mahdollista, että näinkin uudessa kodissa on tällaisia vaurioita perustuksissa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton