• Etusivu
  • LVI

Suomen asuintalot matalaenergia-aikaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2010
20101_19849.jpg

TERCA-passiivienergiatiilitalon vähäinen lämpöenergiankulutus perustuu rakenteen hyvään lämmöneristävyyteen ja tiiveyteen.

Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.

Pohjana uudistukselle on koko rakennuksen lämpöhäviön kartoittaminen. Laskennassa otetaan huomioon rakennuksen ilmanvaihdon, vuotoilman sekä vaipan lämpöhäviöt ja saatua arvoa verrataan jokaiselle rakennukselle annettuun vertailuarvoon. Laskennallinen tulos ei saa olla suurempi kuin vertauiluarvo. Käytännössä tämä tarkoittaa muutoksia mm. eristyksiin ja ilmanvaihtojärjestelmiin.

Keskeisimmät asiat on koottu Suomen rakentamismääräyskokoelman osaan D3 sekä osissa C3 ja D2 on myös tapahtunut muutoksia.

U-arvoihin muutoksia

RakMK:n osassa C3 on määritelty lämmönläpäisykertoimien eli U-arvojen minimiarvot, joita nyt on kiristetty tuntuvasti.

Esimerkiksi yläpohjarakenteen vanha U-arvo oli 0,15 W/(m²K) ja juuri voimaantulleen määräyksen mukaan 0,09 W/(m²K) ja ulkoseinän 0,17 W/(m²K) (vanha 0,24). Uusi ikkunoille ja oville asetettu arvo on 1,0 W/(m²K) (vanha 1,4) sekä alapohjalle 0,16 W/(m²K)(vanha 0,24).

Rakennusajan kustannuksia uudet määräykset nostavat arvioiden mukaan muutamia prosentteja. Toisaalta energiapihi rakennus säästää vuosien saatossa sijoitetun rahan takaisin. Tiiviin rakennuksen kanssa on kuitenkin muistettava olla tarkkana ja pitää ilmanvaihtojärjestelmät kunnossa. Varsinkin vielä pihimmän passiivitalon kohdalla tämä on äärimmäisen tärkeää, jotta ylimääräinen kosteus ja epäpuhtaudet saadaan johdettua huoneilmasta ulos.

Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.
Paroc Lupaus passiivitalon arkkitehtisuunnittelussa pyrittiin siihen, ettei passiivitalon edellyttämistä eristevahvuuksista huolimatta talo poikkeaisi juuri mitenkään perinteisistä puutaloista.

Uudet keinot käyttöön

Lähes viidennes Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmittämiseen, joten energiaremontti onkin paikallaan. Muillakin keinoin pyritään kontrolloimaan asumisen energiankulutusta, kuten rakennusten energiatodistuksilla ja nyt uutena kuntien mahdollisuudella velvoittaa uudisrakentajat liittymään kaukolämpöverkkoon. Luonnollisesti matalaenergiatalot eivät kuulu tämän määräyksen piiriin, eikä muilla ekologisilla lämmitysjärjestelmillä varustettuja rakennuksia velvoiteta liittymään kaukolämpöön.

Suomalaista perinnerakentamista pyritään säilyttämään ja hirsitalojen kohdalla onkin poikkeuksia määräyksissä. Hirsiseinälle (paksuus vähintään 180mm) annettiin oma U-arvonsa 0,40 W/(m²K),
joka siis poikkeaa selvästi normaalin ulkoseinän arvosta.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on julkaissut uuden ohjeen helpottamaan matalaenergia- ja passiivitalojen suunnittelua. RIL 249 – 2010 Matalaenergiarakentaminen on yksien kansien väliin koottu kattava tietopaketti kaikille rakennushankkeen osapuolille.

Vuonna 2012 vaatimustasoa tullaan kiristämään edelleen 20%.

Lähteet:
Ympäristöministeriö, Suomen rakentamismääräyskokoelma
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
VTT
Pekka Kalliomäki, ympäristöministeriö

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

sisustussuunnittelijalla on kaksi suunnitelmaa käseddään ja pöydällä on värimalleja
Koti viihtyisäksi sisustussuunnittelulla
Kiinnostus sisustukseen ja sen suunnittelemiseen ammattilaista apuna käyttäen on lisääntynyt. Koti ja siellä viihtyminen koetaan tärkeäksi. Kiireisen työn vastapainoksi me työssäkäyvät haluamme rentoutua miellyttävässä kotiympäristössä. Myös lasten tarpeet tila- ja sisustussuunnittelun keinoin halutaan huomioida tarkemmin. Sisustuslehtiä luetaan yhä enemmän ja ideoita haetaan kotiunelmien toteuttamiseksi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Lisä- ja muutostyötarjousten käsittely
Toimenpiteet:Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijoiden toimittamien lisä- ja muutostyötarjousten oikeellisuuden. Tarvittaessa tarkistamisessa käytetään LVI- ja sähkösuunnittelijan apua. Muutostyötarjoukseen liitetään selvitys muutoksen syistä. Lisä- ja muutos-työtarjousten hyväksymisen euromääräiset rajat ovat vastaavat kuin urakkasopimusten allekirjoittamisessa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Lisä- ja muutostyötilaukset, muistiotHyväksyntä:Projektipäällikkö
20195_58135.jpg
Valmistaudu syksyyn - näin saat ylimääräisen huoneen kotiisi
Terassielämä on aurinkoisina ja lämpiminä päivinä yhtä juhlaa. Voisipa siellä viettää aikaa myös sateen yllättäessä tai tuulen tuivertaessa. Saat terassistasi enemmän iloa irti lasittamalla sen.Lasituksen myötä terassin käyttöaste kasvaa huomattavasti.90 prosenttia lasituksen hankkineista on käyttänyt terassiaan aikaisempaa enemmän. Lasiterassilla voi viettää aikaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Se on mahdollista sisustaa ylimääräiseksi huoneeksi, sillä lasitus suojaa terassia ja sen kalusteita pölyltä, lialta ja kosteudelta. Usein lasitettua terassia käytetäänkin olo- ja ruokailuhuoneena, joka tuo kaivattua lisätilaa esimerkiksi juhlien ja illanistujaisten järjestämiseen. Se sopii myös lasten leikkitilaksi, kasvien viljelypaikaksi ja viileäksi yöpymispaikaksi kesäöinä.
20213_69653.jpg
Viikon sisustusidea: Näin käytät pirteää harmaata sisustuksessa
Harmaa on värinä neutraali. Se ei ole musta eikä valkoinen. Se ei kiinnitä huomiota vaan antaa muiden värien loistaa. Toisaalta harmaan yhdistäminen kirkkaisiin väreihin haalistaa niitä huomattavasti. Tämä johtuu suuren kontrastin puutteesta eli mitä lähempänä värien kylläisyys on toisiaan, sitä vähemmän värin kirkkaus tulee esille. Harmaalla ei siis saa aikaan suuria kontrasteja, vaikka yrittäisit.
20163_45575.jpg
Pintatöiden virheiden korjailua
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20113_24753.jpg
Katon vaihto kannattaa
Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.Lisätietoa tiilikatteesta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton