• Etusivu
  • Talo

Sisäverhouslaudat: Lämpöä ja luonnetta kotiisi

Katto- ja seinäpaneelit, lattialaudat sekä listat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.03.2024
paneelit-panelointi-rakentaja-fi-1920x1080

Tyypillisiä sisäverhouspaneelien muotoja.

Yksi aikaa kestävistä ja tyylikkäistä ratkaisuista, jotka tuovat luonnollista eleganssia sisätiloihin, ovat sisäverhouslaudat. Sisäverhouslaudat eivät ole pelkästään seinäpäällysteitä – ne ovat taidokkaasti suunniteltuja ja monipuolisia materiaaleja, jotka voivat muuntaa huoneen ilmeen ja tuntuman. Niiden käyttö ei rajoitu pelkästään perinteisiin tiloihin, vaan ne ovat myös modernin sisustussuunnittelun kulmakiviä.

Tutustu puusta valmistettuihin sisäverhous paneeleihin, lattialautaan sekä listoihin.

Sisäverhouslaudat eli puupaneelit

Laadukkaat sisäverhouslaudat eli paneelit höylätään tavallisesti pintalaudasta tai terveoksaisesta raaka-aineesta, mutta paneeleita valmistetaan myös oksaisemmasta puusta. Raaka-aine onkin merkittävin tekijä sisäverhouslautojen hinnan muodostumisessa. Toinen hintaan vaikuttava tekijä on verhouslaudan paksuus.

Seinäpaneelien vahvuus on yleisimmin 12-21 mm välillä. Vahvuus riippuu paljolti paneelin leveydestä sekä profiilista. Jos ostat leveää paneelia, on sen hyvä olla myös paksumpaa. Paneelin vahvuus vaikuttaa myös koolauksen rimoitukseen. Yleensä puupaneelien kanssa käytetään 600 mm koolausta.

Info

Info

Paneelilaatujen merkinnät

Kuusi

VK: vähäoksainen kuusi.
TK: terveoksainen kuusi
OK: oksainen kuusi

Mänty

EM: erikoisluokan mänty
VM: vähäoksainen mänty
TM: terveoksainen mänty
OM: oksainen mänty

Mäntypaneeleissa laatuluokat vaikuttavat hintaan varsin paljon. Esimerkiksi EM-luokan vaatimukset täyttävää sahatavaran raaka-ainetta löytyy mäntyerästä yleensä vain noin 5 %, kun OM-luokan raaka-ainetta samassa erässä on tyypillisesti noin 45 %.

Kuusella laatuluokkien välinen hintaero on vähäisempi kuin männyllä. Sisäverhouslautojen hintavertailussa onkin syytä huomioida laatuluokka. Sisäverhouslautojen hintoja kannattaa vertailla neliöhintoina.

Paneelien menekin laskeminen

Tyypillisimpiä paneelien nimellismittoja ovat 95 mm ja 120 mm. Peittävä leveys on ponttien takia kuitenkin pienempi kuin paneelin nimellismitta. 95 mm paneelin menekki neliölle on 11,7 jm ja 120 mm paneelille 8,9 jm.

Paneeleissa on lisäksi varauduttava n. 10 % hukkaan. Hukkaprosentti voi olla myös merkittävästi suurempi, jos paneelit halutaan käyttöön yksimittaisina, ilman jatkoja ja paneelin mitta on sopimaton suhteessa paneloitavaan kohteeseen.

Ennen paneeliostoksille lähtöä kannattaa miettiä sopiva mitta ja sen mahdolliset kerrannaiset. Jos esimerkiksi halutaan paneloida saunan katto, joka on 2 m x 1,7 m , sopivia paneelipituuksia voivat olla 1,8 jm, 2,1 jm tai näiden kerrannaiset 3,6 jm ja 4,2 jm. Tällöin hukkaprosentti jää todella pieneksi.

Asiantunteva puukauppias myy tavallisesti sisäverhouslaudat määrämittaisiin nippuihin pakattuina. Paneelien pituudet vaihtelevat välillä 1,8-5,7, mutta kaikkia mittoja ei tavallisesti ole tarjolla ja pidemmät mitat ovat harvinaisia etenkin paremmissa laatuluokissa.

201410_41388.jpg

Edellä mainittujen kuusi- ja mäntypaneelien lisäksi myydään usein myös muista puulajeista höylättyjä paneeleja, kuten lepää tai haapaa. Lisäksi nykyisin suosittuja vaihtoehtoja ovat lämpökäsitellyt paneelit. Nämä erikoisemmat paneelit ovat suosittuja erityisesti saunatiloissa.

Lattialaudat

Lattialaudat valmistetaan laatuluokkien A3, A4, AB ja B raaka-aineista. Lattialautojen kirjaintunnuksena käytetään merkintää HLL. Lattialautojen käyttölape on sileäksi höylätty ja alaspäin jäävälle puolelle on höylätty ns. kevennys. Kevennys on muodoltaan kaareva ja syvyydeltään n. 2,5 mm.

Paksuudeltaan lattialaudat vaihtelevat 21-33 millimetrin välillä ja niiden leveydet yleensä välillä 58-120 millimetriä Ohuemmat lattialaudat edellyttävät taajempaa kannakejakoa.

Vaalea puinen lautalattia

Lattialautoja myydään eri asteisesti kuivattuina. Tarjolla on puusepänkuivaa, joka soveltuu käytettäväksi kuiviin sisätiloihin. Ulkovarastoinnissa säilytettävä lattialauta soveltuu sellaisenaan käytettäväksi osittain tai kokonaan kylmillään olevissa lattioissa.

Ulkovarastoitua lattialautaa voidaan käyttää myös kuivissa sisätiloissa, kunhan sen annetaan olla kaksi viikkoa tulevia olosuhteita vastaavassa tilassa, jolloin se ehtii asettua tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa.

Ehkä yleisimmin käytetty lattialauta on 70-95 mm leveä ja 28 mm paksu männystä höylätty lattialauta, jota saattaa saada myös pääpontattuna. Pääponttaus mahdollistaa lattialaudan jatkamisen, vaikka koolaus ei osuisikaan kohdalle. Tällaisen jatkoksen molemmilla puolilla tulisi kuitenkin olla yhtenäinen lattialauta.

Listat

Kotimaisesta puusta valmistetut listat höylätään lähes poikkeuksetta männystä tai koivusta. Yleisin raaka-aine on männystä sahattava pintalauta, joka on lähes oksatonta. Raaka-aine lajitellaan sahauksen ja kuivauksen jälkeen, erityisesti jatkojalostusta ajatellen.

Listoissa käytettävässä raaka-aineessa sallitaan vajaasärmää, joka höyläyksen yhteydessä häipyy osittain tai kokonaan. Osassa listoista piiloon jäävä vajaasärmäisyys on sallittua.

Listat nimetään käyttötarkoituksen tai sijoituksen mukaan. Kulmalista asennetaan kulmaan ja reunalista reunaan. Listoihin perehtymätön sekoittaa helposti kulmalistan ja reunalistan keskenään, koska reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen ja mielletään helposti kulmaksi.

Listanimikkeitä:

Jalkalista: Jalkalista asennetaan lattianrajaan seinän ja lattian yhtymäkohtaan.

Peitelista: Peitelistalla verhoillaan yleensä saumakohtia, kuten oven ja seinälevyn väliset kohdat. Peitelistasta käytetäänkin puhekielessä nimitystä "karmilista".

Reunalista: Reunalista sijoitetaan jonkun materiaalin reunaan, kuten esimerkiksi puolipaneelin päälle. Tyypillinen reunalista on poikkileikkaukseltaan L:n muotoinen, mutta reunalistoja valmistetaan erikoistarkoituksiin erikoismuotoisina, kuten esimerkiksi puolipaneelilista.

Kulmalista: Sijoitetaan kahden erisuuntaisen rakenteen yhtymäkohtaan, kuten katon ja seinän rajaan. Tästä syystä kulmalistoja kutsutan usein myös kattolistoiksi tai niiden muodon perusteella holkkalistoiksi.

Varjolista: Varjolista on tyypillisesti katon rajaan sijoitettava lista, joka on saanut nimityksensä profiilissa olevan kynteen muodostaman varjon takia.

<p data-block-key="u5baf">Reunalistat on pääsääntöisesti tarkoitettu 90 asteen ulkokulmissa käytettäviksi. Kulmalistoista ylimpiä kutsutaan myös holkkalistoiksii. Varjolista asennetan niin, että kattoa ja seinää vasten jäävä kynne muodostaa varjon.</p>
Reunalistat on pääsääntöisesti tarkoitettu 90 asteen ulkokulmissa käytettäviksi. Kulmalistoista ylimpiä kutsutaan myös holkkalistoiksii. Varjolista asennetan niin, että kattoa ja seinää vasten jäävä kynne muodostaa varjon.

Edellisten lisäksi myynnissä on muun muassa pyörölistaa sekä ns. parkettilistaa, jonka peittävä leveys on tavallista jalkalistaa suurempi. Listoja saa myös valmiiksi maalattuina ja lakattuina. Esimerkiksi erilaiset valkoiseksi maalatut listat ovat yleisiä varastomalleja. Ne ovat hinnaltaan vastaavia puuvalmiita listoja kalliimpia, mutta maalauksen laatu on erinomainen ja vastaavaan jälkeen on vaikea päästä kotikonstein. Erityisesti silloin, jos listatarve on pieni ja listoja tarvitaan nopeasti, on valmiiksi maalattu lista erinomainen ratkaisu.

Ennen listaostoksille lähtöä, kannattaa mitata ja laittaa paperille tarvittavat listamitat ja listojen peittävyyden tarve. Asiantunteva puukauppias osaa näiden asioiden perusteella auttaa sopivien listojen valinnassa.

Talo
sisustus
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20238_82790.jpg
Uusi materiaali on otettu käyttöön väli­ovissa - tervetuloa tulevaisuuteen
Olet varmasti jo kuullut CLT-taloista. CLT:tä on käytetty talon rakenteissa, muun muassa ylä- ja alapohjassa, kaiteissa, väliseinissä sekä terasseilla. CLT on saavuttanut suosiota hyvin paloa kestävänä, erittäin lujana ja jäykkänä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyenä rakennuslevynä.Nyt CTL on jalostettu myös välioviin!
valkoinen suuri sohva olohuoneessa ja sohvalla tumman ruskeita tyynyjä. Taustalla musta takka ja ruskeita sisustusesineitä hyllyillä
Upeat ideat ja inspiraatio ruskeaan sisustukseen
Monellako tuli ensimmäisenä mieleen tupakan kellastuttama, 70-luvun tyyliin sisustettu hämärä huone? Suurin osa meistä varmasti kavahtaa kuullessaan ruskeiden sävyjen palaavan taas sisustukseen. Saatat ajatella, että ruskea yhdistettynä useampaan lämpimään sävyyn saa kokonaisuuden helposti näyttämään jopa tunkkaiselta. Ajatellaanpa uusiksi. Tässä sisustajille muutamia vinkkejä, miten saat muodikkaat lämpimät sävyt sovellettua sisustukseesi pitkän, kokovalkoisen sisustuskauden jälkeen.Vuonna 2024 ruskea näkyy sisustuksessa monin tavoin. Asiantuntijoiden mukaan maanläheiset värit ja luonnolliset materiaalit korostuvat, ja ruskea on yksi suosituimmista sävyistä. Ruskeaa käytetään yhdessä muiden lämpimien sävyjen, kuten hiekan ja persikan, kanssa luomaan kodikasta ja kutsuvaa tunnelmaa. Lisäksi ruskea yhdistetään usein tummansiniseen.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
20096_17151.jpg
Rintamamiestalon peruskorjausmallit
Rintamamiestaloja on vuosina 1945-1970 rakennettu Suomeen n. 150 000 kpl. Valtaosa taloista on tehty saman perusratkaisun mukaan. Toisistaan nämä talot eroavat lähinnä huonejärjestyksessä ja mitoissa. Määräävänä tekijänä olevat porraskäytävät ja piippu ovat kuitenkin lähes kaikissa ratkaisuissa samassa paikassa.Osa näistä taloista on peruskorjattu ja mahdollisesti laajennettu kertaalleen, osa ehkä jo kaksi kertaa. Peruskorjaustarve näissä taloissa on kuitenkin jatkuvaa. Keskimääräinen laajemman peruskorjaustarpeen väli on n. 20 vuotta. Taloja on korjattava 7500 kpl vuosittain, jotta kyseinen rakennuskanta uusiutuu kohtuullisesti.
Talo nurmikolla
Toimivan asunnon suunnittelu ja osto
Suunniteltaessa talon rakentamista tai ostamista tulisi uuden kodin pystyä vastaamaan sekä nykyhetken että tulevaisuuden tarpeisiin. Hyvä keino, jolla voi arvioida asunnon soveltumista omiin tarpeisiinsa, on käydä läpi alla esitettävä kysymyslista. Listan kysymyksiin on tarkoitus vastata yksinkertaisesti "kyllä" tai "ei". Mitä useampi vastaus on myönteinen, sitä varmemmin suunnittelemasi uusi asunto (tai miksei nykyinenkin) toimii myös käytännössä. Kielteisen vastauksen tullessa eteen, on hyvä miettiä, kuinka paljon kyseinen puute lopulta haittaa elämää talossa – ja onko asialle tarvetta tehdä jotakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton