• Etusivu
  • Talo

Sisämaalaus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43232.jpg

Akryylimassa puristetaan saumaan prässillä.

Tarvittavat työvälineet

- tela jatkovarrella

- maalauslaatikko

- siveltimiä

- rajaaja

- kulmatela

- maalarinteippiä

- suojapahvia

- työpukki

- kittipistooli tarvittaessa


Seinien ja kattojen telamaalaus

Valmistelevat työt

1. Pintojen tasoituksen jälkeen rakenteiden liitokset (kulmat sekä katon ja seinän välinen liitos) saumataan elastisella saumausmassalla.

Sauma tasoitetaan puulastalla tai märällä sormella.
Sauma tasoitetaan puulastalla tai märällä sormella.

2. Maali sekoitetaan ja tarvittaessa ohennetaan valmistajan ohjeen mukaan.

Maalia kaadettuna maalauslaatikkoon.
Maalia kaadettuna maalauslaatikkoon.

Katon maalaus

3. Alustan ollessa kuiva ja pölytön voidaan maalaus aloittaa. Aluksi katon ja seinän välinen liitos maalataan siveltimellä. Jos maalaus ulotetaan seinään, niin sivellään maalia noin 5 cm sekä katto- että seinäpinnalle.

Sivellinmaalausta jatketaan vain sille pituudelle mille telamaalaus ehditään suorittamaan ennen maalin kuivumista.
Sivellinmaalausta jatketaan vain sille pituudelle mille telamaalaus ehditään suorittamaan ennen maalin kuivumista.

4. Katon telamaalaus aloitetaan yleensä ikkunaseinää lähinnä olevasta nurkasta. Maalia levitetään ristikkäisin vedoin yleensä 3-4 telaleveyden verran ja tämän jälkeen tasataan yhdensuuntaisin liikkein valon suuntaisesti.

20154_43236.jpg
Maalia käytetään runsaasti nopean kuivumisen ehkäisemiseksi mutta vältetään valumia.
Maalia käytetään runsaasti nopean kuivumisen ehkäisemiseksi mutta vältetään valumia.

5. Maalausta jatketaan ikkunaseinästä poispäin. Katossa olevien läpivientien ja valaisimien ympärystät sivellään ennen telaamista.

Seinän maalaus

6. Seinään tehtävät rajaukset tehdään rajaajaa apuna käyttäen. Rajaajaa työnnetään pyörät kattopintaa vasten niin pitkälle matkalle kuin ehditään telaamaan ennen maalin kuivumista. Työntämisen jälkeen rajaaja vedetään vielä aloituskohtaan.

Rajaajaan sivellään maalia.
Rajaajaan sivellään maalia.
Rajaajaa työnnetään eteenpäin pyörät kattopintaa vasten.
Rajaajaa työnnetään eteenpäin pyörät kattopintaa vasten.

7. Kulmat sivellään siveltimellä tai kulmatelalla.

20154_43240.jpg

8. Seinän maalaus aloitetaan oikealta tai vasemmalta nurkasta. Seinän yläreuna telataan ristikkäisin vedoin ja tasataan alhaalta ylöspäin suuntautuvin vedoin.

20154_43241.jpg
Seinän alareuna telataan.
Seinän alareuna telataan.

Lähde: Ratu 73-0309

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

äiti istuu olohuoneen pöydän ääressä ja yrittää tehdä tietokoneella töitä. Lapsi roikkuu hihassa ja koira makaa vierellä. Keittiössä isä laittaa ruokaa
Vinkit avoimen tilan parantamiseksi
Avoimet asumisratkaisut ovat viime vuosina nousseet suosioon tarjoten monia etuja, kuten perheen yhteen tuomisen, valoisan ilmapiirin ja kiinteistön arvonlisäyksen. Kuitenkin avointen tilojen haitat, kuten melutasot, yksityisyyden puute ja tilojen sekavuus voivat olla haasteita asukkaille. Miten tällaisia tiloja voisi helposti korjata tai parantaa?
20115_25991.jpg
Voiko lattiaa korottaa?
Lämmin autotalli laajennetaan asuintilaksi. Huonekorkeus on autotallissa n. 3 m ja tarkoitus olisi korottaa lattiarakennetta, jotta 2,60 m korkeat uudet kipsilevyt sopisivat hyvin seinään. Pohjarakenne on tällä hetkellä autotallissa: kapillaarikatkos (pesty sora), eristys 10 cm keskellä ja 15 cm laidoilla ja betonilaatta 8 cm. Itse lattiamateriaalista tulee hengittävä, lankkulattia tai esim. parketti. Huoneeseen tulee patterilämmitys. Autotallissa on viemäri keskellä ja kaadot viemäriin päin. Uuteen tilaan ei tule vesipisteitä.
202212_78868.jpg
Lataa älylaitteesi turvallisesti - vinkit, miten välttää sähkölaitepaloja
Suomalaisiin koteihin on vähitellen hivuttautunut yhä enemmän elektroniikkaa. Erilaisten älylaitteiden myötä myös tarve erilaisten laitteiden lataukselle on kasvanut. On olemassa kuitenkin muutamia selviä sääntöjä, joiden avulla lataat laitteesi turvallisesti vuodesta toiseen.
20213_69265.jpg
Millaiset trendit näkyvät keittiöissä vuonna 2021?
Lisääntynyt kotonaolo on tuonut yhä enemmän painoarvoa keittiön toiminnallisuudelle. Luonnonmateriaalit ja pehmeän murretut värisävyt ovat nyt suosittuja.
20116_26398.jpg
Kokkolan Tuotetalo
Kokkolan asuntomessujen rakentajahalliin sijoitettu lähes normaalikokoinen talo esitellään siten, että mm. runkorakenteessa, eristämisessä ja vesikatossa on mahdollisimman monta erilaista rakenne- ja tuotevaihtoehtoa nähtävissä samalla kertaa. Tietyt rakennekohdat on myös jätetty siten auki, että normaalisti piiloon jäävän tuotteen tarkoitus ja ominaisuudet avautuvat mahdollisimman hyvin rakentajille. Tuotetalossa ja Rakentajahallissa on paikalla myös tuotetalon tuottamiseen osallistuneita yrityksiä antamassa tarvittaessa lisäinfoa.Tuotetalo on koottu teräsrungolle Ylöjärvellä, josta se rahdataan Kokkolaan ja matka jatkuu sieltä tuleville asuntomessupaikkakunnille: varmuudella ainakin Tampereelle 2012 ja Hyvinkäälle 2013. Peräti 70 m²:n kokoinen "talo" kuljetetaan kahdessa lohkossa Kokkolaan, jossa vesikatteet ja osa rungosta asennetaan paikan päällä.Tilannekuvia toukokuun lopussa:
200611_2029.jpg
Kestosuosikki - rintamamiestalo
Rintamamiestaloa voidaan pitää varsinaisena suomalaisten kestosuosikkina. 1940-luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu Tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka vähitellen muutettiin asuintiloiksi, perhekoon ja sen myötä tilantarpeen kasvaessa.Rintamamiestaloja rakennettiin aina 1960-luvun alkuun asti. lähes 20 vuotta kestäneen rakennusbuuminsa aikana rintamamiestyyppinen talo sai lisää kokoa ja näköäkin. Myös Alvar Aalto suunnitteli oman mallinsa rintamamiestalosta. 1960-luvun aikana talon malli alkoi madaltua ja kaikkia tiloja ei välttämättä enää rakennettu yhden hormin ympärille. Käyttöullakko kuitenkin säilyi vielä.1970-luvulle tultaessa talot lässähtivät totaalisesti. Harjakatto vaihtui tasakattoon eikä yläkerrasta ollut puhettakaan enää. Samaan aikaan rintamamiestalot alkoivat saada kylkeensä elintasosiipiä, joihin rakennettiin sauna- ja peseytymistilat sekä WC. Ajan hengen mukaisesti nämä lisäsiivet olivat joko loivia harjakattoja tai selkeästi tasakattoisia. Tasakattoiset talot eivät kuitenkaan soveltuneet parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisiin olosuhteisiin ja niiden rakentamisesta luovuttiin. Tilalle tulivat täydellistä ääripäätä edustavat, hieman rintamamiestaloakin muistuttavat "käkikellotalot", joiden katto kaltevuus oli 1:1. Tämäkin tyylivaihe jäi varsin lyhyeksi.Vuosituhannen loppupuolella pientalot muuttuivat suuremmiksi ja yksilöllisemmiksi. Jälleen alkoi myös rintamamiestaloja muistuttavia ratkaisuja ilmestyä maisemaan. Tällä kertaa niihin oli kuitenkin hallitusti sijoitettu myös saunaosasto, WC:t ja kodinhoitohuone sekä muut aputilat. Samanaikaisesti etenkin nuoria ensiasunnon ostajia alkoivat kiinnostaa vanhat rintamamiestalot. Niitä alettiin peruskorjata ja osin laajentaakin nykyaikaiset asuinvaatimukset täyttäviksi.Tutustu tästä rintamamiestalojen remontointiin ja todellisiin kohteisiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton