• Etusivu
  • Energia

Sähkölaskut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.12.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?

Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Miksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä?

Talvella sähköä kuluu enemmän lämmitykseen ja valaistukseen. Talvella vietetään myös enemmän aikaa sisällä, joten sähkölaitteita käytetään muutenkin enemmän. Uudet etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat päivittäiset mittarien luennat ja näin ollenlaskutus voi perustua todelliseen sähkön käyttöön, minkä vuoksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä.

Mikä on arviolasku?

Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä osa sähköyhtiöistä on luopumassa arviolaskutuksesta.

Mikä on lukemalasku?

Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.

Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?

Sähkövertailu.fi -palvelussa esitetty vuosikulutusarvio on vain arvio tulevan vuoden kulutuksesta. Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.

Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
7_P_17659.jpg
Energia-asiat esitteillä asuntomessuilla
Vaasan asuntomessuilla vihittiin tänään elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen toimesta käyttöön New Energy –energialaitos. Suvilahdessa toteutettu rajatun alueen energiantuotantoprosessi on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen järjestelmä, jossa sähkö ja lämpö tuotetaan ja kulutetaan samalla alueella.- Vaasan asuntomessujen energiainnovaatio on hieno välietappi Asuntomessujen historiassa. Olemme 70-luvulta lähtien esitelleet energia-alan uutuuksia ja tulemme tulevilla messuilla jatkamaan samalla linjalla, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Heiskanen nostaa esimerkkeinä esiin vuonna 1977 Vantaan asuntomessuille toteutetun Ekotalon, 1980 Kuopion messuilla esitellyt ilmalämpöpumput ja 1994 Pietarsaaren asuntomessuille rakennetun aurinkoenergiatalon, joka VTT:n seurantatutkimusten mukaan on edelleen Suomen energiatehokkain omakotitalo. Valkeakosken asuntomessuilla ensi vuonna esitellään mm. passiivienergiatalo, joka käyttää vain noin 30 % normaalin talon lämmitykseen käytettävästä energiasta.- Suomen Asuntomessujen tehtävänä on edistää asumistietoutta. Energia-asiat olemme nähneet tärkeiksi asumiseen liittyviksi kysymyksiksi heti alusta alkaen. Vaasan asuntomessuilla olemme yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa toteuttaneet myös kuluttajille suunnatun energianeuvontaklinikan. Kuluttajat tarvitsevat käytännön neuvontaa niin rakentamiseen kuin asumiseen liittyvien energiakysymysten osalta.Vaasan asuntomessut ovat 39. asuntomessut. Messut ovat avoinna 11.7. – 10.8. 2008.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Esitys urakoitsijavalinnasta ja hankinnoista
Toimenpiteet:Tarjousten sisällön vertailun ja urakkaneuvottelujen perusteella laaditaan kustakin osaurakasta vertailutaulukot sekä esitys urakoitsijavalinnaksi.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Vertailutaulukot, esitys urakoitsijavalinnaksi.Hyväksyntä:Tilaaja
20223_77388.jpg
Ero kesken rakennusprojektin? Sovi ainakin nämä asiat ennakkoon
Aviopari Krista ja Olli ryhtyivät rakentamaan yhteistä kotia Kristan isoäidiltään perimälle tontille. Talopaketti tilattiin yhdessä, ja käsistään kätevä Olli otti päävastuun rakennushankkeen käytännön asioista ja työskenteli alusta asti työmaalla voimiaan säästelemättä.
20075_5142.jpg
Uutta Kermansavelta
Kermasaven uusi Neilikka-astiasto on raikas, tyylikäs ja selkeä. Neilikan värit ovat musta, farkkusininen, beige ja valkoinen. Neilikka-astiasto on suunniteltu yhteistyössä Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Taideteollisen muotoilun neljännen vuosikurssin kanssa. Astian pääsuunnittelijat ovat Anni Ylönen ja Riina Åttman. Nuorekkaat, käytännölliset ja ajattomat astiat vastaavat nykytrendien haasteisiin esteettisesti miellyttävillä kokonaisuuksilla. Lautaset, mukit ja kulhot sopivat moneen kattaukseen. Tuotepaketeissa on mukana Sikke Sumarin laatimia, monipuolisia ruokaohjeita.
20084_10394.jpg
Kastelli mukana SuomiPOP-kiertueella
Huhti- ja toukokuun aikana Kastelli-talot ja –huvilat jalkautuu kauppakeskuksiin yhteistyössä SuomiPOP-radion kanssa. Radio lähettää kauppakeskuksista raportteja, soittaa toivemusaa ja vastaa tapahtuman ohjelmatarjonnasta. Päivän päätteeksi (klo 15-18) jokaisessa tapahtumassa järjestetään tunnetun suomalaisen artistin lyhyt keikka kauppakeskuksessa.Osallistu arvontaan ja voita liput loma-asuntomessuile!Kastellin kauppiaat ovat standeillaan mukana tapahtumissa kertomassa Kastelli-taloista ja –huviloista sekä Hurrjan Huhtikuun tarjouksista. Standilla kävijät voivat osallistua kilpailuun, jossa arvotaan messulippuja Reposaaren loma-asuntomessuille!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton