• Etusivu
  • Rakentaminen

Ryhmärakentaminen – oma koti yhdessä rakentaen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2017
20156_43619.jpg

Ryhmärakentamista esitellään myös Asuntomessuilla.

Ryhmärakentaminen tarjoaa erilaisen tavan rakentaa. Asuntomessuilla Vantaalla toteutetaan 6 omakotitaloa ryhmärakentamisen periaatteella. Näistä kohteista 3 avaa ovensa messuvieraille.

Mitä on ryhmärakentaminen?

Pohjolan Design-Talo Oy toteuttaa Asuntomessukohteiden 11-13 rakentamisen yhdessä rakennuttajaperheiden kanssa. Asuntomessuille rakenteilla olevissa kodeissa ei ole kyseessä täysin perinteinen ryhmärakentaminen vaan eräänlainen muunnelma siitä. Design-Talon projekti-insinööri Terho Tikkanen kutsuukin näiden kohteiden ryhmärakentamista ennemmin nimellä yhteishankintaprojekti, jota hän pitää kuvaavampana nimityksenä projektille.

- Yhteishankintaprojektissa rakentajat tekevät selvää säästöä, sillä hankinnat voidaan tehdä sekä kilpailuttaa yhdessä, Tikkanen kertoo.

- Näistä kohteista jokainen rakennuttajaperhe hankki itselleen 1/6 määräosuuden tontista, johon Design-Talo toimitti jokaiselle talopaketin muuttovalmiina toimituksena, Tikkanen jatkaa.

Työtehtävät siirtyvät vaihe kerrallaan talosta toiseen. Tässä asennetaan Keittiömaailman kalusteita paikoilleen.
Työtehtävät siirtyvät vaihe kerrallaan talosta toiseen. Tässä asennetaan Keittiömaailman kalusteita paikoilleen.

Työt siirtyvät vaiheittain kohteesta toiseen

Yhteishankintaprojekti helpottaa myös työntekijöiden ja urakoitsijoiden hankintaa ja löytämistä.

Työvaiheiden siirtyessä vaihe kerrallaan talosta toiseen, saadaan sovittua niin sähkö-, putki- kuin rakennusmiestenkin työtehtävät etenemään jouhevasti. Suuremmat työvaiheet maa- ja piharakentamisesta aina ulkomaalauksen tekoon voidaan toteuttaa yhteisostona.

- Yhteishankintaprojektiin riittää yksi pääsuunnittelija ja työnjohtaja. Tällaisessa projektissa pystyy urakoitsija alentamaan myös työmaan perustamiskustannuksia työmaiden ollessa samalla tontilla ja kustannusten jakautuessa useammalle taholle, Tikkanen mainitsee.

Vaikka yhdessä rakennetaankin, on silti jokainen koti omanlaisensa.
Vaikka yhdessä rakennetaankin, on silti jokainen koti omanlaisensa.
Kodin oleskelutila ja keittiö on yhtä suurta tilaa.
Kodin oleskelutila ja keittiö on yhtä suurta tilaa.
Keittiön yläpuolelle sijoitetulle parvelle on tehty lukunurkkaus.
Keittiön yläpuolelle sijoitetulle parvelle on tehty lukunurkkaus.

Jokainen koti on yksilö vaikka ne rakentuvatkin yhteisvoimin

Huolimatta siitä, että rakennusprojekti tapahtuu yhteistyössä naapureiden kanssa, on jokainen koti kuitenkin yksilö. Tikkanen mainitseekin Design-Talo Kotiräätälipalvelun, jonka avulla kodit voidaan suunnitella mieleisiksi.

- Kodit ovat itse räätälöityjä tulevien asukkaiden toiveet huomioiden. Samanlaista ei tarvitse rakentaa kuin naapuri, Tikkanen summaa.

- Suosittelen tätä tapaa rakentaa. Tosin kommunikointi rakentajien kesken on tärkeää, samalla on mahdollista jakaa myös ideoita, Tikkanen jatkaa.

Rakentamisen saralla on vielä tällä hetkellä yksityistä rakentamista yhteishankintarakentamista enemmän, mutta kiinnostus rakentamistapaa kohtaan on kasvussa. Design-Talolle tämä ei ole ensimmäinen yhteishankintaprojekti, vaan esimerkiksi Hyvinkäälle on aiemmin toteutettu vastaava isompi hanke, lisäksi pienempiä kahden talon ryhmiä.

Tässä kodissa ei ole pelätty käyttää väriä rohkeasti katossa.
Tässä kodissa ei ole pelätty käyttää väriä rohkeasti katossa.

Myös Asuntomessuilla toteutetuissa kodeissa näkyy SAFA-arkkitehti Aaro Virkkusen kädenjälki. Kodeissa on nähtävillä townhouse tyyppinen visio. Nämä ovat hyviä esimerkkejä kodeista jotka ovat muuttovalmiita, muunneltavia ja joissa näkyy arkkitehtien erinomainen ammattitaito.

- Halusimme tarjota asiakkaillemme asiakkaan itsensä näköistä kotia ja samalla tuoda esille huippuarkkitehtien kädenjälkeä kodin erilaisissa ratkaisuissa. Vastaanotto tällaiselle kokonaisuudelle on ollut hyvää, Tikkanen kiteyttää.

Yhdessä rakennetut kodit ovat yksilöllisiä, sillä tulevat asukkaat ovat päässeet mukaan prosessiin suunnitteluvaiheiden alkupuolelta lähtien. Jokainen rakentaja rakentaakin kotia itselleen.

Tule sinäkin Asuntomessuille tutustumaan uniikkeihin valmistaloihin.

Info

Info

Lue lisää Asuntomessuista www.asuntomessut.fi

Nyt voit myös ostaa liput Asuntomessuille jo ennakkoon edullisesti Rakentaja.fi Verkkokaupasta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38447.jpg
Miten rakennetaan oma elokuvatila?
Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?
20093_15365.jpg
Oma talo pitkän kaavan mukaan
Uuden seurantakohteemme ensimmäisissä osissa kerromme rakentajaperheen äidin tunnelmia ja kokemuksia aivan rakentamisen alkumetreiltä asti. Tekstit perustuvat äidin kirjoittamiin päiväkirjoihin, joihin hän on koonnut tuntojaan ja kokemuksiaan siitä lähtien kun ajatus oman talon rakentamisesta on syntynyt. Päiväkirjojen kirjoittaminen on aloitettu syksyllä 2006. Myös itse rakennusprojektia tulemme seuraamaan, rakentaminen käynnistyy keväällä 2009.
20124_30555.jpg
Tulikiven valmistakka on lämmitysvalmis jopa kahdessa tunnissa
Tulikiven kehittämä valmistakka mullistaa takan hankinnan, asennuksen ja käyttöönoton. Valmistakkaratkaisun ansiosta takan asennus on ennätyksellisen nopeaa ja vaivatonta – uuni ja hormi tehdään valmiiksi tehtaalla, toimitetaan kerralla ja asennetaan toimituspäivänä. Uusi takka on lämmitysvalmis jopa kahdessa tunnissa. Tulitikut käteen -palvelu säästää aikaa entisestään ja vapauttaa asiakkaan vaivannäöltä.Lisätietoa Tulikivi-uuneista
20214_70248.jpg
Mitäpä jos tekisitkin jotain vallan uutta pihallesi
Sinä pihan rakentaja tai pihan uudistaja, koetko olevasi hämilläsi pihasi toiminnallisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa? Ilmoille heitettävänä ajatuksena, mitäpä jos loisit pihallesi jotain, joka herättää mielenkiintoa, kohdistaa katseen ja korostaa haluamiasi asioita uudella tavalla.
20155_43317.jpg
Seurantakohteessa lattiapinnat valmistuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20204_64021.jpg
Asiat hoituvat myös etäyhteyksillä - tutustu eri palveluihin
Etäyhteyksien käyttö laajenee vauhdilla. Muutamassa viikossa olemme oppineet hoitamaan asioita uudella tavalla. Yhä useampi asia hoituu nyt etäyhteyksien avulla. Osa työskentelee, opiskelee, treenaa ohjatusti ja pitää yhteyttä sukulaisiin sekä ystäviin etäyhteyden välityksellä. Nyt hoituvat myös monet rakentamis- ja remontointihankkeiden valmistelut etäyhteyksien avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton