Robotti-imurit käytännön testissä
Harjaksiin ja telan akselien ympärille kerääntyy hiuksia, maton hapsuja ja pölyä, joiden irrottamiseen menee aikaa. Kuvan pitkä harjatela kerää hyvin pölyä.
TTS Työtehoseura testasi seitsemän robotti-imuria koeolosuhteissa ja viisi kotitaloutta kokeili niitä käytännössä. Imurit olivat parhaimmillaan selkeälinjaisissa, väljästi kalustetuissa tiloissa joissa ei ollut kevyitä tavaroita lattiatasossa. Nurkkien ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli toivomisen varaa. Myös mattojen hapsut, sähköjohdot ja kevyet matot tuottivat roboteille ongelmia. Testitalouksien arvioiden mukaan robotti ei korvaa perinteistä imuria, mutta sopii hyvin ylläpitosiivoukseen ja kiireapulaiseksi.
Testin robotti-imurit olivat käyttökokeissa viidessä eri kotitaloudessa. Lisäksi imurit testattiin 60 m2 kokoisessa testitilassa, jossa oli eripaksuisia mattoja, kovaa lattiapintaa, kynnyksiä, portaikko, sokkeloisia tiloja ja oviaukkoja. Käyttömukavuudessa arvioitiin muun muassa imurin eri osien puhdistus, palautuminen telakkaan, imurointiääni, ohjaustaulun käytettävyys, paino, käsiteltävyys sekä käyttöohje.
Täydellistä robotti-imuria ei löytynyt
Robotti-imurien suorituskyky- ja käyttöominaisuuksissa oli eroja, mutta kokonaisuutena ne olivat melko tasaväkisiä. Toisissa imureissa tulos oli parempi matoilla, toisissa kovilla lattioilla ja nurkissa. "Koetalouksien kokemuksien mukaan useimmat laitteet ruttasivat kevyitä mattoja, jäivät kiinni hapsuihin ja siirtelivät tavaroita. Pari imuria juuttui kynnyksiin tai kulmikkaan muotonsa vuoksi tuolinjalkojen väliin. Jotkut siirtelivät tavaroita ja kaatoivat eläinten ruokakuppeja. Testiradalla imurit toimivat paremmin kuin olosuhteiltaan erilaisissa koetalouksissa", kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.
Testiradalla navigointi sujuvaa, koetalouksissa vaihtelevaa
Kamerat ja sensorit parantavat imurien navigointikykyä ja estävät putoamisen ja törmäilyt. Monipuolisissa imureissa imurointiteho säätyy alustan mukaan tai kun imuri havaitsee pölyä tai tahran esimerkiksi akustisen tunnistimen avulla. Robotti-imuri tunnustelee edessä olevia esteitä joustavan puskurin tai kameroiden, led- tai ultraäänitunnistimien avulla. Ensimmäisillä siivouskerroilla on hyvä seurata, miten robotti pärjää kotona. Esimerkiksi pitkät ja kapeat käytävät, sokkeloiset tilat, tummat lattiat, pimeys, sekä kalusteiden muoto ja eripaksuiset matot saattavat häiritä sen työtä. Siivottavia tiloja voi tarpeen mukaan uudelleensisustaa robottisiivoukseen paremmin sopiviksi.
Esisiivousta tarvitaan
Käyttöohjeissa neuvotaan nostamaan särkyvät ja kevyet esineet, nyörit, verhot, sähköjohdot ja hapsut pois lattialta ennen imuroimista. Ohjeita kannattaa noudattaa, sillä robotin alle sotkeutunut sähköjohto voi vetää särkyviä laitteita lattialle. Kotiin palaavia odottaa ikävä tilanne, jos imuri on levittänyt harjaksien mukana kotieläimen ruokakupin sisällön ympäri asuntoa. Sisällä vapaana liikkuvien kotieläinten ja robotin kahdestaan jättämisestä voi seurata sotkua, jos eläin oksentelee tai ripuloi.
Pölysäiliön tyhjentäminen epämiellyttävää
Koetaloudet kritisoivat robottien puhdistustoimenpiteitä. Pölysäiliöt olivat pieniä ja hankalia puhdistaa ja harjaksiin sekä telan akselien ympärille kiertyi hiuksia ja muuta roskaa tiukalle sykerölle. Puhdistustoimien todettiin vievän aikaa ja olevan epämiellyttävää pölyämisen ja käsien likaantumisen takia.
Robotti-imuri helpottaa arjessa
Robotin siivoustulos ei ole letkuimurin veroinen, joskin kovalla lattiapinnalla se pärjää melko hyvin. Puutteista huolimatta robotti-imurit viehättivät koetalouksia, joiden mielestä ne täydentävät letkuimuria ja sopivat hyvin ylläpitosiivoukseen. Robotti-imureiden välillä on eroja, joten testituloksien tarkastelussa kannattaa keskittyä niihin robotti-imurin ominaisuuksiin, joilla on merkitystä omassa taloudessa. "Esimerkiksi kynnysten ylityskyky ei ole ratkaiseva valintaperuste, jos kotona ei ole kynnyksiä. Akun latausaika, latauksen riittävyys ja valmiustilan sähkönkulutus ovat myös huomionarvoisia valintakriteerejä", neuvoo Tarja Marjomaa. Toimintarajoitteiselle henkilölle robotti tuo helpotusta arkeen, kunhan siivottavat tilat suunnitellaan robotille sopiviksi. Kaukosäädin lisää käyttömukavuutta.
Robottipölynimureissa on valinnanvaraa. Halvimman robotin saa 50 eurolla, mutta kameroiden avulla skannaavat, siivousreitin suunnittelevat ja oppivat robotit maksavat jopa tuhat euroa.
Kuvat: TTS - Työtehoseura, Tarja Marjomaa