• Etusivu
  • Rakentaminen

Remontoijan tarvitsemat luvat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.10.2014
20149_40740.jpg

Uuden parketin asentamisen ei tarvita erillistä lupaa.

Kiinteistön omistaja saa omassa kiinteistössään tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa tehtävistä töistä on kuitenkin luvanvaraisia, joten oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta kannattaa tarkistaa tehtävän työn luvanvaraisuus. Paikallinen rakennustarkastaja osaa parhaiten ottaa kantaa tehtävän työn luvanvaraisuuteen sekä antaa asemakaavan pohjalta tietoa korjaamiseen liittyvistä reunaehdoista.

Yleensä lupa tarvitaan silloin, kun muutetaan rakennuksen käyttötarkoitusta tai kosketaan rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Myöskään palo-osastoja ei saa muuttaa ilman lupaa. Toisin sanoen lupa tarvitaan sellaisiin korjaus- ja muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uuden rakennuksen rakentamiseen. Siinä vaiheessa, kun jo olemassa olevaan kiinteistöön ollaan aikeissa rakentaa lisärakennus tai muuttaa sen käyttötarkoitusta, tulee tarkistaa, että asemakaavamääräykset sekä tontin rakennusoikeus sallivat kyseisen toimenpiteen.

Kaikkiin rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen sekä terveellisyyteen vaikuttavat toimenpiteet edellyttävät lupaa, tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihtojärjestelmän ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden muutostyöt. Kiinteistön laajennukset ovat luvanvaraisia. Korjauksiin, jotka liittyvät rakennuksen ylläpitoon, ei yleensä tarvita erillistä lupaa. Tällaisia ylläpitoon liittyvä töitä ovat esimerkiksi pintarakenteiden korjaukset sekä uusimiset. Näistäkin valitettavasti löytyy poikkeuksia, joten jos haluaa olla työn luvallisuudesta aivan varma, kannattaa asiasta tiedustella oman kunnan rakennusvalvonnasta. Tällaisia luvanvaraisia ovat esimerkiksi julkisivumuutokset tai suojeltuun kohteeseen tehtävät muutostyöt.

Energiaselvitys sekä sen liitteenä oleva energiatodistus laajenivat koskemaan myös korjausrakentamista 1.9.2013 lähtien. Uudessa energiatehokkuutta käsittelevässä määräyksessä esitetään vähimmäisvaatimuksia kun kyseessä on luvanvarainen korjaaminen, rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Korjausrakentamisen osalta säilyy kuitenkin vapaaehtoisuus, joka tarkoittaa että kiinteistön omistaja saa itse päättää oman rakennuksensa korjauksen yhteydessä, mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta annettujen säädösten puitteissa. Kunnossa olevaa ei tarvitse lähteä kunnostamaan, vaan energiatehokkuuden parantaminen tulee ajankohtaiseksi vasta silloin, kun toimenpiteelle haetaan rakennus- tai toimenpidelupaa. Mikäli energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti toteutettavissa, toimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Info

Info

Lupaa tarvitsevia töitä ovat muun muassa:

• Kosteisiin tiloihin liittyvät rakennusosien muutokset esimerkiksi seinärakenteiden muutokset.

• Kosteiden tilojen laajeneminen tai rakentaminen rakennuksen muihin tiloihin

• Lämpö-, vesi- tai ilmanvaihtojärjestelmässä tapahtuvat oleelliset muutokset

• Julkisivumuutokset

• Energiatehokkuuden parannus – esimerkkinä lisätty lämmöneristystä

• Muutokset kantavissa rakenteissa

• Muutokset kattomuodossa

• Uuden hissin rakentaminen

• Uuden savuhormin tai tulisijan rakentaminen tai vanhan uusiminen

Info

Info

Erillistä lupaa ei kuitenkaan vaadita, kun:

• Tehdään maalaus- tai kalustekorjaus, laatoitetaan, tapetoidaan tai tehdään jokin muu pintarakenteen muutos tai korjaus

• Uusitaan kuivan tilan lattiaa

• Korjataan tai uusitaan saniteettitilojen pintoja. Tähän voi sisältyä vesieristeidenkin uusiminen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20115_25707.jpg
2. Kantovesi, viemäri ja kuivakäymälä
Kantovedellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vesi kannetaan tai pumpataan käsin kiinteistölle. Jos kiinteistössä ei ole ollenkaan viemäriä, nämä vähäiset pesuvedet voidaan kaataa suoraan maahan. Mikäli viemäri rakennuksessa on, jätevesien vähäisen määrän takia ne voidaan johtaa puhdistamatta maaperään, esim. yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään.WC:nä toimii Puucee tai kuivakäymälä, joissa ei käytetä vettä. Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole.
20094_16164.jpg
Keskuspölynimurin jälkiasennus
Puzer-keskuspölynimurin asennus on helppoa ja nopeaa, myös jälkiasennuksena. Koko järjestelmän asentamiseen kuluu aikaa vain muutama tunti, eikä se häiritse asumista.Useimmissa pientaloissa on levyrakenteiset, onttorunkoiset seinät, joten runkoputken vetäminen käy usein nopeasti ja helposti. Putket voivat kulkea myös komeroiden sokkelitilassa tai muissa vastaavissa tiloissa. Siirtyminen huonetilasta toiseen tapahtuu ylä- tai välipohjan kautta.Katso tv-esitys keskuspölynimurin jälkiasennuksesta...Lisätietoa keskuspölynimureista...
20081_7918.jpg
Ormax Minster- laattakattotiili
Ormax Minster on siitä tyypillinen betonikattotiili, että se on erittäin taloudellinen ja kestävä. Siihen Ormax Minsterin tyypillisyys päättyykin. Minster ei muistuta mitään perinteistä kattotiiltä, sillä se on täysin erilainen, sileä, kevytilmeinen ja tietoisen pelkistetty laattakattotiili. Ormax Minster avaa täysin uusia mahdollisuuksia käyttää tiilikattoa!
20235_81768.jpg
Nanopinnoittaminen on kustannustehokas vaihtoehto kylpyhuo­neremontille - lue miksi
Kärsiikö kylpyhuoneesi likaantuneista tai kellastuneista saumoista? Tarraavatko kalkkijäämät pintoihin? Tai homepilkut nurkkiin?
20105_21607.jpg
Kastelli-paritalo Kultaranta Resortissa
Kultaranta -Asuminen ja Vapaa-aika 2010 -tapahtumassa esitellään rakenteilla oleva Kastelli-paritalo. Tapahtuma alkaa torstaina 6.5. ja jatkuu 8.5. asti. Tervetuloa tutustumaan Kultaranta Resortin alueelle rakennettaviin ympärivuotisiin asuntoihin. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.Asu siellä missä voit harrastaa ja nauttia elämästä!Katso tiedot Kastelli-tapahtumista...Ajo-ohje...
20164_46306.jpg
Nyt alkoi Massakausi!
Miksi ei mekaaninen ankkuri, vaan massa?Kiinnitystarvikkeet voidaan jakaa toimintaperiaatteensa mukaan kahteen pääryhmään: mekaanisiin ja kemiallisiin ankkureihin. Mekaaniset ankkurit tekevät tehtävänsä levittymällä, laajenemalla ja lukittumalla. Käyttäjän täytyy kiristää mekaaninen ankkuri. Kemialliset ankkurit kiinnittyvät kuivuessaan. Kemiallisten ankkureiden toiminta muistuttaa siis enemmänkin liimojen tai sementin toimintaa, olematta varsinaisesti kumpikaan niistä.Kemiallisia ankkureita käytetään, kun:mekaaninen ankkuri saattaisi levittyessään ja laajentuessaan hajottaa kiinnitysalustan. Näin saattaa käydä esim. muuratuissa rakenteissa, harkoissa tai lähella betonin reunaa.mekaanisten ankkureiden kuormituskapasiteetti ei riitä;mekaanisen ankkurin kiristäminen esim. momenttiin vaatisi liikaa vääntövoimaa;asennus vaatisi millimetrikooltaan suurta (halkaisija Ø M30…) metalliankkuria;kyseessä on harjateräksen kiinnittäminen;tarvitaan ratkaisua pettäneen mekaanisen kiinnikkeen korvaamiseksi

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton