• Etusivu
  • Rakentaminen

Remontoijan tarvitsemat luvat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.10.2014
20149_40740.jpg

Uuden parketin asentamisen ei tarvita erillistä lupaa.

Kiinteistön omistaja saa omassa kiinteistössään tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa tehtävistä töistä on kuitenkin luvanvaraisia, joten oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta kannattaa tarkistaa tehtävän työn luvanvaraisuus. Paikallinen rakennustarkastaja osaa parhaiten ottaa kantaa tehtävän työn luvanvaraisuuteen sekä antaa asemakaavan pohjalta tietoa korjaamiseen liittyvistä reunaehdoista.

Yleensä lupa tarvitaan silloin, kun muutetaan rakennuksen käyttötarkoitusta tai kosketaan rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Myöskään palo-osastoja ei saa muuttaa ilman lupaa. Toisin sanoen lupa tarvitaan sellaisiin korjaus- ja muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uuden rakennuksen rakentamiseen. Siinä vaiheessa, kun jo olemassa olevaan kiinteistöön ollaan aikeissa rakentaa lisärakennus tai muuttaa sen käyttötarkoitusta, tulee tarkistaa, että asemakaavamääräykset sekä tontin rakennusoikeus sallivat kyseisen toimenpiteen.

Kaikkiin rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen sekä terveellisyyteen vaikuttavat toimenpiteet edellyttävät lupaa, tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihtojärjestelmän ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden muutostyöt. Kiinteistön laajennukset ovat luvanvaraisia. Korjauksiin, jotka liittyvät rakennuksen ylläpitoon, ei yleensä tarvita erillistä lupaa. Tällaisia ylläpitoon liittyvä töitä ovat esimerkiksi pintarakenteiden korjaukset sekä uusimiset. Näistäkin valitettavasti löytyy poikkeuksia, joten jos haluaa olla työn luvallisuudesta aivan varma, kannattaa asiasta tiedustella oman kunnan rakennusvalvonnasta. Tällaisia luvanvaraisia ovat esimerkiksi julkisivumuutokset tai suojeltuun kohteeseen tehtävät muutostyöt.

Energiaselvitys sekä sen liitteenä oleva energiatodistus laajenivat koskemaan myös korjausrakentamista 1.9.2013 lähtien. Uudessa energiatehokkuutta käsittelevässä määräyksessä esitetään vähimmäisvaatimuksia kun kyseessä on luvanvarainen korjaaminen, rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Korjausrakentamisen osalta säilyy kuitenkin vapaaehtoisuus, joka tarkoittaa että kiinteistön omistaja saa itse päättää oman rakennuksensa korjauksen yhteydessä, mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta annettujen säädösten puitteissa. Kunnossa olevaa ei tarvitse lähteä kunnostamaan, vaan energiatehokkuuden parantaminen tulee ajankohtaiseksi vasta silloin, kun toimenpiteelle haetaan rakennus- tai toimenpidelupaa. Mikäli energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti toteutettavissa, toimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Info

Info

Lupaa tarvitsevia töitä ovat muun muassa:

• Kosteisiin tiloihin liittyvät rakennusosien muutokset esimerkiksi seinärakenteiden muutokset.

• Kosteiden tilojen laajeneminen tai rakentaminen rakennuksen muihin tiloihin

• Lämpö-, vesi- tai ilmanvaihtojärjestelmässä tapahtuvat oleelliset muutokset

• Julkisivumuutokset

• Energiatehokkuuden parannus – esimerkkinä lisätty lämmöneristystä

• Muutokset kantavissa rakenteissa

• Muutokset kattomuodossa

• Uuden hissin rakentaminen

• Uuden savuhormin tai tulisijan rakentaminen tai vanhan uusiminen

Info

Info

Erillistä lupaa ei kuitenkaan vaadita, kun:

• Tehdään maalaus- tai kalustekorjaus, laatoitetaan, tapetoidaan tai tehdään jokin muu pintarakenteen muutos tai korjaus

• Uusitaan kuivan tilan lattiaa

• Korjataan tai uusitaan saniteettitilojen pintoja. Tähän voi sisältyä vesieristeidenkin uusiminen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74110.jpg
Pyörre-talo puhdisti Lohjan asuntomessujen palkintopöydän
Asuntomessujen vuoden parhaat 2021 palkittiin 9.12.2021 Lohjalla. Kekseliäästi taidetta ja uutta rakennustekniikkaa kiertotalouden käytäntöihin yhdistävä Pyörre voitti sekä Paras Talo että Paras -sisustus äänestyksen.
20149_41005.jpg
Nollaenergiatalo tuottaa energiaa ulospäinkin
Mikä on nettonollaenergiatalon ja lähes nollaenergiatalon ero?Nettonollaenergiatalo on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
20113_24708.jpg
Valokate -
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti. Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.
20169_47442.jpg
Osaatko valita oikean kiinnityslaastin laatoille?
Laattojen käyttökohteita on kotona monia: kylpyhuone, takka, kiukaan taustalaatoitus, lattiat, seinät ja terassit. Mistä sen tietää, mikä laasti kuuluu mihinkin tilaan minkäkin laatan alle?Latoituksen onnistumisen vaikuttavat kiinnitysalusta sekä tila, johon laatoitus tehdään. Myös sillä on merkitystä laatoitetaanko seinä vai lattia ja minkä kokoinen laatta on kyseessä.Kiinnityslaastin valintaopasLaatoituksen työohjeet

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton