• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamista vai sisustamista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.01.2008Päivitetty 02.07.2008
20081_8098.jpg

Sisustamisen kokonaiskustannukset muodostuvat periaatteessa rakennusteknisistä töistä ja toisaalta irtokalusteista ja –tarvikkeista. Uudisrakentamisessa on kuitenkin melko mahdotonta vetää selvää rajaa rakennusteknisten ja sisustuksellisten töiden välille.

Esimerkiksi kylpyhuoneen seinien laatoitus aloitetaan jo runko- ja seinämateriaalien valinnalla ja niiden rakennusteknisillä töillä. Laatoitusta edeltävät tasoitukset ja vedeneristykset voidaan niin ikään laskea rakentamiseen kuuluvaksi. Itse laatat ja laatoitustyö ovat nekin kenties rakentamista, mutta yhtä lailla sisustamista – ainakin lopputuotteena. Uudisrakennuksen kustannusarviossa tätä koko prosessia käsitellään yksiselitteisesti rakennustyönä. Rakentamisen kustannusarvioon saattavat vielä kuulua nyt esimerkkinä olevan kylpyhuoneen osalta mm. pyyhekoukut, mutta niihin ripustettavat tekstiilit ovatkin sitten jo vahvasti sisustustuotteita.

Remontti lähempänä sisustamista – RemonttiOptimi auttaa

Vanhan asunnon remontilla pyritään usein vain kuluneen tai vaurioituneen rakenneosan korjaamiseen, mutta yhtä lailla uuden ilmeen saamiseen, joka uudisrakentamisessa on lopputulemana ikään kuin itsestäänselvyys. Olipa ajatuksellisena lähtökohtanasi sitten remontointi tai sisustaminen, niin siihen mahdollisesti liittyvien rakennusteknisten pohjatöiden ja pintamateriaalien kustannusarvion saa kätevästi ja luotettavasti laskettua RemonttiOptimi-kustannusarvio-ohjelmalla, joka lähtökohtaisesti huomioi työn teettämisen ammattilaisella.

Sisustamiseen liittyvät, alan liikkeistä hankittavat kalusteet, valaisimet, matot ja muut tekstiilit eivät sinänsä kustannusarviota vaadikaan. Alan liikkeistä hankittavissa tuotteissa on hintalappu, jossa oleva hinta joko sopii kukkarolle tai sitten ei. Irtotarvikkeiden osalta ainoa oikea kustannusarvio taitaa vaan olla se, kuinka paljon on valmis maksamaan taulusta, matosta, lasiankasta, kullatusta WC-paperitelineestä tai jostain design-tuotteesta.

Älä luota "nyrkkisääntöihin"

Rakentaminen, remontti ja sisustaminen eivät ole kustannuksiltaan rajallisia eivätkä yhteismitallisia. Voidaan tietysti sanoa – ja osua kutakuinkin oikeaan – omakotitalon rakentamisen maksavan luokkaa
1 500 – 2 000 €/m² ja asunnon täydellisen pintaremontin (lattia, katto, seinät) osuvan haarukkaan
200 – 350 €/m². Omalla työllä voi kustannuksia pudottaa jonkin verran ja toisaalta valitsemalla kaikkein hintavimmat materiaalit ja kenties jopa olosuhteiden pakosta kalleimmat tekijät, ollaan hintahaitarin ylä- tai ulkopuolella.

Ja vielä kerran sisustamisesta: Sen kustannukset on ainakin irtotarvikkeiden osalta laskettava esine esineeltä, sillä esim. uuden sohvan voi saada 199 eurolla, mutta joku valkoinen nahkaunelma edellyttää yhtä numeroa lisää – ja mieluummin eteen. Toki voi ostaa myös käytettyä tavaraa, mutta pilkun paikka saattaa muuttua, jos kyseessä on antiikkiliike kirpputorin sijasta. Toki tuotekin on kenties aivan eri, ellei käy ns. hyvä tuuri.

20081_8101.jpg
20081_8102.jpg

Käytä ammattilaista

Sisustamisen kokonaiskustannuksiin pääsee kyllä kiinni käyttämällä asiantuntijana ammattimaista sisustussuunnittelijaa, joka antaa tekemästään suunnitelmasta luotettavan kustannusarvion, edellyttäen tietysti, että toteutuksessa käytetään suunnitelman mukaisia materiaaleja, kalusteita ja tarvikkeita. Myös ns. rakenteellista sisustustöistä voi pyytää kustannusarvion ja urakkatarjouksen alan yrityksiltä, jotka ovat erikoistuneet juuri tämän tapaisiin töihin.

Tutustu RemonttiOptimiin

Rakentaminen
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20083_9550.jpg
Sisustuksen ylempi taso
Portaat ovat nousemassa yhdeksi talon näkyvimmistä sisustuselementeistä designhuonekalujen rinnalle. Tarjoamme tyylikkäitä teräsporrasratkaisuja sisustuksen ylemmältä tasolta.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
201810_55135.jpg
FF-SIGNALin asennus, mitä tulee ottaa huomioon?
Elementin sijoittamisesta:SijoituspaikkaMiten FF-SIGNAL-signaalinvahvistimia tulisi sijoittaa kiinteistöön? Helpoin ja ensisijainen muistisääntö asennusseinän valinnassa on valita asennuspaikaksi sellainen seinä, jossa on mahdollisimman laaja horisontti näkyvissä. Mikäli mahdollista tulisi vältellä korkean esteen varjostamia puolia, sillä näillä kohdin ulkoinen matkapuhelinsignaali on oletusarvoisesti heikko tai ainakin heikompi. Jos antennielementtejä on mahdollista sijoittaa vähintään kahdelle eri ilmansuunnassa sijaitsevalle seinälle, kannattaa näin tehdä, sillä silloin saadaan mahdollisimman kattava ja useaa eri operaattoria tukeva kattavuus.Mikäli tiedät, missä avoimissa tiloissa mobiililaitteita käytetään eniten, kannattaa signaalinvahvistinelementit asentaa juuri näihin tiloihin, silloin signaalit pääsevät leviämään rakennukseen vapaasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton