• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisessa huomioitavia asioita 1

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2011
20117_27168.jpg

Noudata suunnitelmaa ja laitevalmistajan ohjeita.

Rakenna suunnitelmien mukaan rakentamisohjeita noudattaen

Hyvän jätevesisuunnitelman perusteella järjestelmän rakentaminen on helppoa. Oleellista on, että rakentaminen toteutetaan suunnitelman mukaisesti ja oikeanlaisista materiaaleista laitevalmistajan ohjeita noudattaen. Suunnitelmaan sisältyvään rakentamisohjeeseen tuleekin perehtyä kunnolla ennen rakentamista, eikä vasta ongelmien tullessa vastaan. Oikomiset ja huonolaatuinen rakentaminen nostavat vain kokonaiskustannuksia. Edelleenkin liian moni säiliö pullahtaa ylös maasta, kun säiliön ankkurointivaatimuksia ei oteta tosissaan. Salaojaputken käyttäminen imeytysputkena sekä väärien maa-ainesten käyttö maapuhdistamoissa johtavat nopeasti järjestelmän toimimattomuuteen ja sitä kautta kuormittavat turhaan kiinteistön omistajan kukkaroa.

Huomio laatuun

Järjestelmän rakentamisessa kannattaa panostaa laatuun ja ottaa myös huollettavuus huomioon. Putkilinjat rakennetaan oikeisiin kaltevuuksiin ja linjojen taitekohdat on hyvä varustaa tarkastus-/huuhteluyhteillä. Säiliö, olkoon se sitten umpisäiliö, panospuhdistamo tai saostuskaivo, ankkuroidaan huolellisesti ja se routasuojataan esim. uretaanilevyillä. Ankkuroinnin voi tehdä oman maun mukaan valmiilla ankkurointilaatoilla, betonilaatoilla, liinoilla tai vaikka suodatinkankaalla.

Ankkuroinnilla varmistetaan myös säiliöiden pysyminen suorassa. Vatupassi on oleellinen väline rakentamisessa, jotta jätevesi saadaan virtaamaan tasapuolisesti esim. kentän imeytysputkiin ja panospuhdistamo toimimaan kunnolla.

Säiliöitä maahan asennettaessa on tärkeää tarkastaa laitevalmistajien säiliöille antamat maksimiupotusyvyydet - laitevalmistajan takuu ei nimittäin useinkaan korvaa lyttyyn mennyttä säiliötä, jos se on asennettu maksimiarvoja syvemmälle.

Maapuhdistamoiden erityispiirteitä

Maapuhdistamoiden toiminta perustuu kentässä elävien mikrobien toimintaan. Käytännössä niille tulee rakentaa mahdollisimman hyvät oltavat, jotta ne pystyvät elämään kentässä ja siten puhdistamaan jäteveden. Olot eivät kuitenkaan ole helpot, koska jätevesikuormitus on useimmiten hyvin epätasaista talon asukkaiden elämänrytmistä sekä sauna- ja pyykkipäivistä johtuen.

1. Tiiviit saostuskaivot esikäsittelynä

Saostuskaivot ovat avainasemassa kentän toiminnan kannalta. Saostuskaivoissa vedestä erottuvat kiintoaines ja rasvat, ja vain selkeytynyt vesi jatkaa kenttään. Toiminnan kannalta on oleellista, että saostuskaivoissa on T-haarat kiintoaineen pidätyksen sekä ilmankierron vuoksi, ja että saostuskaivot ovat myös tiiviit. Jos saostuskaivoihin johdetaan salaojavesiä, tai niihin pääsee pinta- tai pohjavesiä, jätevesikuorma on paljon suurempi, kuin mihin kenttä on mitoitettu. Liian märässä kentässä mikrobit eivät pysty toimimaan, mikä yleensä ilmenee kentästä tulevana hajuhaittana.

2. Suodatushiekka mikrobien kasvualustana

Saostuskaivojen perään rakennetaan yleensä joko imeytys- tai suodatuskenttä. Suodatuskentässä suodatushiekka toimii bakteerien kasvualustana. Jos hiekka on liian karkeaa, vesi hulahtaa liian nopeasti läpi, eikä se ehdi puhdistumaan. Karkeassa hiekassa on myös vähemmän tarttumapinta-alaa mikrobeille, jolloin mikrobien määrä ei muodostu riittäväksi. Hiekan ollessa puolestaan liian hienoa, veden läpäisyssä voi tulla ongelmia.

Hiekan toimittajalta pyydetty rakeisuuskäyrä on todiste rakentajalle, että hiekka on juuri oikeanlaista. Hiekkaa tilatessa kannattaa huomioida, että suunnitelmissa esitetty hiekan määrä on useimmiten laskettu tasasivuisen optimikokoisen kentän mukaan - käytännössä hiekkaa kuluu kenttään hieman suunniteltua enemmän.

Suodatushiekkapatja rakennetaan kokoomakerroksen päälle. Hiekka lisätään kerroksittain noin kolmessa erässä ja se tiivistetään aina kerroksittain mieluiten kevyellä täryllä.

3. Mikrobit tarvitsevat happea…

20117_27167.jpg

Kun bakteereille on rakennettu oikeanlainen kasvualusta, tulee huolehtia toisesta perusasiasta, eli niiden hapen saannista. Imeytys- ja suodatuskentissä imeytysputket päätetään maanpinnalle tuleviin ilmaputkiin, joiden on yletyttävä talvella lumirajan yläpuolelle. Ilma otetaan kenttään näiden putkien kautta ja se kulkee niin ikään järjestelmän läpi takaperin saostuskaivoihin ja sieltä edelleen talon katolle. Suodatuskentissä myös keruuputket toimivat ilmakanavina.

Jos talossa ei ole tuuletusta katolle, eikä sitä voida lisätä, niin silloin tuuletusputken voi vetää myös talon seinää pitkin, tai maastouttaa sen nousemaan vaikka puun runkoa ylös. Oleellista on, että ilma kiertää. Mikäli esim. pumppaamoratkaisuissa ilmankierron varmistamiseksi järjestelmään asennetaan ylimääräinen tuuletusputki, pitää muistaa, että hajut tulevat ulos putkesta, joka on järjestelmässä ylimpänä. Siksi putken sijainti on syytä miettiä tarkkaan.

4. …ja lämpöä

Vaikka jätevesi on jo itsessään lämmintä, Suomen oloissa kentät on suojattava pakkaselta. Kenttä voidaan täyttää kaivumassoilla vähintään 80 cm:n paksuudelta, jolloin jakokerroksen päälle on hyvä samalla levittää suodatinkangas estämään täyttömaan ja jakokerroksen sekoittuminen. Vaihtoehtoisesti kenttä voidaan eristää esim. uretaanilevyillä, jolloin täyttöpaksuuden on hyvä olla vähintään 40 cm. Myös tuloputki, säiliöt ja kaivot tulisi eristää huolellisesti.

Rakentaminen tulee siis tehdä suunnitelman ja rakentamisohjeiden mukaisesti. Aina tämä ei kuitenkaan ole järkevää kallion tai jonkin muun odottamattoman yllätyksen tullessa vastaan. Seuraavassa jutussa paneudummekin mm. suunnitelmasta poikkeamistilanteisiin, vastuukysymyksiin sekä työmaan viimeistelyasioihin.

Rakentaminen
sauna
kasvualusta
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

piirretty hahmo pitää uutiskirjettä kädessä
Pihasaunapakettien turvallisuus tarkastelussa
(Tiedote, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), 21.05.2025...Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) käynnistää valvontahankkeen, jossa tarkastellaan markkinoille saatettavien pihasaunojen turvallisuutta. Erityistä huomiota kiinnitetään alle 30 m² kokoisiin pihasaunoihin, jotka on uuden rakentamislain mukaisesti vapautettu rakentamisluvasta.
musta sauna sisäpuolelta. mustat lauteet ja seinä
Asuntomessujen saunoissa paljon nähtävää
Suunnitteletko saunaremonttia vai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Asuntomessukohteiden saunoista löytyy jokaiseen makuun jotain mielenkiintoista nähtävää sekä ideaa omaan saunaan.Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, siellä puhdistaudutaan sekä rentoudutaan arjen kiireistä ja huolista. Hyvä sauna ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan hyvä toteutus edellyttää myös hyvää ja huolellista suunnittelua. Oikeanlainen mitoitus sekä materiaalit, oikean kokoisen kiukaan valinta, sekä ilmanvaihto ja valaistus ovat asioita joihin tulee kiinnittää huomiota.Kun olet rakentamassa tai kunnostamassa saunaa, ota huomioon tilan kosteustekninen toiminta, millaiset lämmöneristeet saunaan vaaditaan, miten saunatila mitoitetaan ja mitä kaikkea mitoituksessa tarvitsee huomioida lopullisia pintamateriaaleja sekä kiuasta unohtamatta.
20126_31327.jpg
Korsusauna elävöittää historiaa Loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa
Saunat ovat keskeisesti esillä tulevan kesän Loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa. Rantaraitille Saimaan äärelle rakennetaan messujen ajaksi monipuolinen ja kattava Saunamaailma kylpytynnyreineen ja laituriesittelyineen. Yksi erikoisimpia kohteita Loma-asuntomessuilla tulee kuitenkin olemaan korsusauna, joka on piirretty uudelleen ja sisustettu vuoden 1940 piirustusten pohjalta.
Saunatarvikkeita mökin terassilla, pyyhe, vihta ja kiulu
Suomalainen sauna: Opas saunan kunnostukseen ja ylläpitoon
Sauna. Sehän se on, perin juurin suomalaista. Ikivanha perinne, jossa Suomessakin historia ulottuu jo varmasti yli 2 000 vuoden taakse. Vanhimmat saunat olivat vain maahan kaivettuja kuoppia, joihin oli sijoitettu kivikasa, jota taas kuumennettiin tulisijassa.Myöhemmin kehittyi savusauna, jonka varmasti monikin muistaa jo ihan omasta kokemuksesta. Tuo savuinen tuoksu ja noenmustat seinät sekä lempeä lämmin höyry kiukaan suhistessa.Sauna on aina ollut ihmisille pyhä paikka: siellä on synnytty, paranneltu vaivoja ja siellä on pesty puhtaaksi viimeiselle matkalle. Erilaiset rituaalit sekä tavat ovat olleen tarkkoja, saunassa ei sopinut huutaa, kiroilla eikä muutenkaan käyttäytyä sopimattomasti. Kansanperinteessä on lisäksi maininta saunatontusta, jonka suosiosta tuli pitää monin eri tavoin huolta.Tälläkin hetkellä Tilastokeskus arvioi Suomessa olevan 3,3 - 3,5 miljoonaa saunaa. Luku perustuu väestötietoihin ja arvioihin talouksien saunaomistuksista.Joka tapauksessa saunakansaa voisi joku sanoa, vaikka tilastollisesta luvusta napsaisisi osan poiskin. Keräsimme yhteen vinkkejä saunan suunnitteluun, rakentamiseen sekä remontointiin liittyen. Nappaa talteen myös ohjeet saunan käsittelyyn.Rentouttavia saunahetkiä...
20139_36281.jpg
Kiinnityskoulu osa 1
Huokoisille materiaaleille kuten kevytbetoni- ja kevytsoraharkkoihin tehtävät kiinnitykset vaativat oikeanlaiset kiinnikkeet. Huolellinen asennustyö osaltaan varmistaa kiinnityksen kestävyyden.
Joulukoristeita lattialla
Joulun jätteiden lajitteluopas
Minne joulun aikana syntyvä jäte kuuluu laittaa? Oli jäte sitten alumiinia, paperia, ilotulitteita, rasvaa tai pakkausmateriaalia, löydät oikean lajittelutavan alla olevasta luettelosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton