• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisen kustannusten arviointi ja hallinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2014
20148_40722.jpg

Kustannusten arviointi on rakennusprojektin ensimmäinen vaihe.

Todenmukainen kustannusarvio sekä tarkka kustannusten hallinta ovat erityisen tärkeitä rakentamisen onnistumisen kannalta. Kustannusten arviointi on rakennusprojektin ensimmäinen vaihe, joka ohjaa koko hanketta. Kustannusten hallinnalla tarkoitetaan rakennusprojetissa tarkkaa laskentaa, kirjanpitoa menoista sekä budjetointia. Parinsadantuhannen euron kokoinen summa ei kovin usein tule saman ihmisen osalle käytettäväksi, joten summan käyttämisen on oltava hallittua.

Varsinaista rakentamista edeltävälle vaiheelle kannattaa varata riittävästi aikaa, mieluummin yksi vuosi, sillä tässä vaiheessa lyödään lukkoon jo yli 85 % lopullisista kustannuksista.

Alustava kustannusarvio

Alustavan kustannusarvion tarkoituksena on selvittää, riittävätkö rakentajan taloudelliset resurssit suunnitelmissa olevan kokonaisuuden toteuttamiseen. Alustavan arvion perusteella voidaan siis päätellä, ovatko tavoitteet oikean suuntaisia rahallisiin resursseihin verrattuna. Alustava kustannusarvio voidaan tehdä hyvin karkealla tasolla, sillä rakennusprojektin alussa lopullisia kustannuksia ei voida tietää tarkasti. Alustavan kustannusarvion laatimisessa on kuitenkin hyvä olla mahdollisimman realistinen. Kustannuksia on helpompi karsia projektin alussa, kun suunnitelmat ovat vasta paperivaiheessa, kuin rakennustyön ollessa jo puolivälissä.

Päätös rakennushankkeen toteuttamisesta pohjautuu alustavaan kustannusarvioon sekä taloudellisiin resursseihin. Jos tässä kohtaa saatu kokonaisbudjetti tuntuu liian suurelta, kannattaa palata takaisin alkuun ja lähteä miettimään ratkaisuja uudelleen.

Rakentaja.fi-palvelun pikakustannuslaskuri toimii hyvänä apuna rakennusprojektin ensivaiheen alustavassa kustannushaarukoinnissa.

Kustannustavoitteiden asettaminen

Rakentamisen kustannustavoitteella tarkoitetaan kokonaiskustannusten määrää, mikä asetetaan projektille tavoitteeksi. Omakotitalon hinta koostuu useista pienistä valinnoista ja talon lopulliseen hintaan vaikutavat muun muassa: neliömäärä, huonetilat sekä niihin tulevat toiminnalliset ratkaisut, materiaalivalinnat, paikkakunta, rakennuspaikka, rakennusajankohta, asuntolainan korko, rakennustapa - listaa voisi jatkaa pitkään. Edellä mainittujen perusteella päätetään rakennuskustannuksille kustannustavoite, jonka tulisi täsmätä rakentajan taloudellisten resurssien kanssa.

Kustannustavoitteiden asettamisella pyritään ohjaamaan ja hallitsemaan rakentamiskustannuksia sekä rakennuksen käyttöönoton jälkeisiä ylläpitokustannuksia. Parhaaseen tulokseen päästään silloin, kun kustannustavoitteet asetetaan sekä investoitavalle summalle että ylläpitokustannuksille. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmää valittaessa ei välttämättä kannata valita halvinta investointia, vaan on huomioitava myös lämmityskustannukset vähintään 15 vuotta eteenpäin. Halvin raktaisu ei välttämättä olekaan pitkällä tähtäimellä se edullisin.

Asetettu kustannustavoite tulisi saada pitämään ja mielellään jopa vähän alittumaan. Isoista summista puhuttaessa pienikin prosentuaalinen ylitys on rahaksi muutettuna jo mahdollisesti kymmeniä tuhansia euroja. Ne ovat suuria summia irrottaa arjesta ja lisätä muiden menojen joukkoon.

Kustannusarvion avulla kustannustavoitteeseen

Hankkeen lopullinen kustannusarvio lasketaan valmiiden suunnitelmien pohjalta. Luotettava ja todenmukainen kustannusarvio on tärkeä koko rakentamisen onnistumisen kannalta. Rakennukselle laadittavan kustannusarvion tavoitteena on määrittää kustannukset siten, että asetettu kustannustavoite toteutuu. Kustannusarvio on nimensä mukaisesti arvio, joten yksittäisten kustannusten ylityksiin ja laituksiin kannattaa varautua. Omakotitalon hintaa on mahdotonta laskea etukäteen sentilleen, sillä esimerkiksi rakennusajan pitkittyessä myös materiaalien hinnat saattavat muuttua.

Kustannusarvio on oleellinen kohteen rahoituksen kannalta, sillä rahoittaja edellyttää kustannusarvion esittämistä lainaa haettaessa. Realistisen kustannusarvion avulla säästyy turhalta lisälainan ottamiselta sekä viime hetken tinkimiseltä rakennus- sekä sisustusmateriaaleissa.

Kustannusten arvioinnissa hyvänä apuna on KotiOptimi -kustannusarvio-ohjelma. Kustannusarvio-ohjelma on erinomainen apuväline koko hankesuunnittelun ja -kartoituksen ajan.

Kun asetetuista tavoitteista pyrkii pitämään kiinni, ei pitäisi joutua kohtaamaan suuria yllätyksiä. Rakennusprojektin edetessä on hyvä muistaa, että kaikki mitä ei ole ennalta suunniteltu budjettiin nostaa rakentamisen kustannuksia, ellei säästöä saada jossain muussa kohdassa. Aivan lopulliset kustannukset selviävät vasta, kun rakennus on täysin valmis. Jos kustannusarvio on laadittu tarkkaan ja huolella eikä rakennusprojektin aikana ole tullut suurempia kuluyllätyksiä, päästään lähelle kustannustavoitetta ja kustannusarviolla saatua hintaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

nainen-digitaalisella-naytolla-varustettu-kasisuihku
Näin voit säästää vettä ja energiaa helposti
Tiesitkö että kulutamme suihkussa jopa 66 % kaikesta kotona käytetystä lämpimästä vedestä? Tai että suihkussa kuluu minuutissa saman verran energiaa mitä kodin valaistus kuluttaa päivän aikana keskimäärin? Kestävä kehitys ja luonnonvarojen järkevä käyttö nousevat yhä tärkeämpään osaan yhteiskunnassamme. Kun on kyse muutosten toteuttamisesta jokapäiväisessä käytöksessämme, tarkoitus on hyvä, mutta todellisuus on usein päinvastainen. Hyvä esimerkki tästä on kuuma suihku.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Mökki kannattaa valmistella talven varalle
Kesämökki kannattaa aktiivisen lomakauden päätteeksi valmistella huolellisesti talviteloille. Asukkaiden poissa ollessa murto-, varkaus- ja monet muut vahinkoriskit lisääntyvät. Samalla on hyvä selvittää omaisuuden vakuutusturva.Palo-, sähkö-, kaasulaite- ja erilaiset vuotoriskit uhkaavat kodin tapaan myös kesämökkiä. Tyhjennä kesävesijohdot, kodinkoneet, muuripadat ja ämpärit vedestä, jotta ne eivät rikkoudu pakkasella. Suojaa myös savupiippu ja sulje pellit.Syysmyrskyn sattuessa käy tarkistamassa tai pyydä lähiasukasta tarkistamaan mökin tilanne.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Arkkitehtuurikilpailu korttelitalosta
Hyvinkään kaupunki järjestää Hyvinkäällä vuonna 2013 pidettävien Asuntomessujen korttelitalon suunnittelusta yleisen arkkitehtuurikilpailun.– Korttelitalosta tulee näyttävä ja vetovoimainen keskusrakennus alueelle. Se toimii messujen ajan toimistona ja myöhemmin päiväkotina ja alueen asukkaiden yhteisenä tilana, palkintolautakunnan puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginarkkitehti Martti Salonen kertoo.Kilpailun tarkoituksena on löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja to-teuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.– Arkkitehtuurikilpailut ovat aina olleet luonteva osa Asuntomessujen toimintaa, jonka tavoitteena on kokeilu ja kehittäminen. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Kilpailu alkaa 25.1. ja päättyy 1.4.2011. Kilpailussa jaetaan palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 eu-roa. Ensimmäinen palkinto on 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaetaan kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.Hyvinkään asuntomessualue Kravunharju sijoittuu kaupunkikeskustan eteläosan kumpuilevaan harjumaastoon ja lähes koskemattomaan luontoon. Korkean sijaintinsa vuoksi alueelta avautuu poikkeuksellisen hieno näkymä ympäröivään maastoon.Asuntomessualueesta rakennetaan ekologisesti kestävä, asumisen ja asuntosuunnittelun uusia innovatiivisia konsepteja hyödyntävä asuinalue, joka vahvistaa Hyvinkään kaupungin asemaa asumisen mallipaikkakuntana ja asumisratkaisujen edelläkävijänä metropolialueella.Matkaa messualueelta keskustan palveluihin kertyy noin 3,5 kilometriä ja Helsinki–Tampere-moottoritielle 5 kilometriä. Messualueelle toteutetaan runsaat 30 omakotitaloa, yhtiömuotoisia pientaloja sekä mahdollisesti myös kerrostaloja. Tontit tulevat jakoon huhtikuussa 2011.
Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
2944_125619329_2017914133347.jpg
As Oy Turun Akropolis, Turku
1989 rakennettu aikansa helmi, jossa kattopinta-alaa yhteensä 350 m2KATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /TT-Rakennus OyKyseinen pientaloyhtiö on rakennusneuvos Juhani Lundènin omistaman rakennustoimisto Lundén Oy:n rakennuttama ja hänen tyttärensä Jaana Lundènin suunnittelema täystiilinen aikansa helmi, joka sijaitsee Turussa arvostetussa korppoolaismäen kaupunginosassa. Kohde on luovutettu asuinkäyttöön vuonna 1989.Viime vuosina kohteessa on suoritettu sisäpuolen saneerauksia sekä LVIS-saneeraus, jonka suoritti kohteen alkuperäinen rakennuttaja vuonna 2014.
20103_21023.jpg
Boschin pistosahat vakuuttavat voimallaan
Boschin PST-pistosahat ovat tehokkaita ja kuormituskykyisiä. Niillä sahaat kaarevat linjat ja tiukatkin kaarteet entistä helpommin ja tarkemmin. Bosch-SDS:n ansiosta sahanterien vaihtaminen on nopeaa ja turvallista. Sahanterä lukittuu sisääntyönnettäessä ja ponnahtaa ulos nappia painamalla - eikä työkaluja tarvita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton