• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentaja.fi-blogit:Energiatehokkuudesta pientaloissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.02.2015
20152_42310.jpg

Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.

Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.

Oliko ennen kaikki paremmin?

Rakennus ei ollut erityisen energiatehokas ja väittäisin, että niitä löytyy vieläkin maastamme liian paljon. Siihen aikaan öljy ja polttopuu oli halpaa, eikä energiatehokkuudesta paljon keskusteltu, tuskin monikaan tiesi mitä se käytännössä tarkoittaa. Nykyaikaisen pientalon rakentaneelle energiatehokkuus on tuttu juttu, sillä jo rakentamismääräykset ohjaavat energiatehokkuuteen, samoin rakentamista suunnittelevan on otettava asia huomioon.

Rakennuksen muodolla ja koolla sekä sijoittamisessa ilmansuuntiin nähden, ikkunoiden koolla ja sijainnilla sekä niiden lämpöhukkaa vähentävällä rakenteella, samoin ulko-ovien rakenteilla ja niiden tiivis liittyminen rakennuksen runkorakenteisiin, rakennuksen vaipan hyvällä lämmöneristävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjan hyvällä ilmanpitävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjarakenteiden kylmäsiltojen välttäminen. Näillä kaikilla edellä mainituilla on erittäin suuri merkitys rakennuksen energiatehokkuuteen.

Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.
20092_15048.jpg
Syysseminaari lokakuussa
Rakentaja.fi Syysseminaari pidetään Hiljan päivänä, 8. lokakuuta Sanomatalossa. Tällöin vuoden 2009 rakentaminen alkaa olla numeroiden valossa paketissa, mutta yhteinen toivehan on, että tietäisimme silloin tulevasta enemmän kuin nyt helmikuussa kukaan uskaltaa arvata huomisesta.Seminaariohjelmassa on varmasti ekonomistin näkemys maailman rahoituskriisin tilasta ja sen vaikutuksista Suomeen ja edelleen suomalaiseen rakentamistilanteeseen. Me suorakanavalaiset kerromme tietysti omista tuotteistamme, palveluistamme sekä niiden kehityksestä ja näkymistä 2010.Seminaarin pituus on aamiaisesta lounaaseen. Varaa siis tämäkin päivä asioiden yhteiseen pohdintaan – ja älä missään tapauksessa järjestä silloin mitään, joka estää sinun ja muiden kumppaneidemme osallistumisen tilaisuuteen.
20205_64754.jpg
Puolita lämmityslaskusi - valitse ilma-vesilämpöpumppu
Lämmitysjärjestelmä on aika vaihtaa, kun vanha järjestelmä tulee tiensä päähän tai energiakustannuksia halutaan pienentää. Tällöin kannattaa harkintaan ottaa ilma-vesilämpöpumppu, joka on erinomainen valinta helpon asennuksen ja taloudellisuutensa ansiosta. Ilma-vesilämpöpumppuun on myös mahdollista saada avustusta, joka kannustaa vaihtamaan öljylämmityksen ekologisempaan lämmitystapaan.
20224_77789.jpg
Hana- ja suihkutuotteiden valintaa lisätyn todellisuuden avulla
Mitä on lisätty todellisuus? Lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR) tarkoittaa teknologiaa, jossa virtuaalinen sisältö liitetään osaksi oikeaa maailmaa AR-tuetun sovelluksen tai selaimen avulla.
20227_79147.jpg
Pienen olohuoneen sisustusvinkit - älä tee näitä virheitä
Pienessä olohuoneessa tila on niin sanotusti kortilla ja jokainen neliö halutaan hyötykäyttää. Nämä vinkit pienen tilan sisustamiseen pätevät niin moderniin sisustukseen kuin mummonmökkiinkin. Älä siis tuhlaa rahojasi tilaan sopimattomiin huonekaluihin tai sisustukseen – ota neuvoista koppi.
20231_80543.jpg
IKH uutuus sarjan lanseeraus (voidaan siirtää myös viikolle 4)
Mikä on inhottavin tahra poistettavaksi? Öljy laatoituksella, liimatahra ikkunassa tai palanut rasva grilliritilässä? Vaiko kenties teräspintaisen keittiön liesituulettimen saaminen raidattoman kiiltäväksi? Entäpä nikotiinin kellastama katto? Tuskinpa sammaleen poisto ulkokalusteista tai tiilimuurista kenenkään lempipuuhaa ole?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton