• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusaikataulu ohjaa koko rakennusprojektia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40707.jpg

Rakennusaikataulu ohjaa ja helpottaa rakennusprojektin hallintaa.

Rakennusaikataulu on tärkeä osa rakennusprojektia, sillä talon rakentaminen toteutetaan aina paitsi tehtyjen rakennussuunnitelmien myös erilaisten aikataulujen mukaisesti. Rakennusaikataulu on rakennustöiden ajallinen toteutussuunnitelma, joka laaditaan rakentamiseen käytettävissä olevan ajan sekä työvaiheiden keskinäisten riippuvuuksien perusteella. Rakennusaikataulun tarkoituksena on siis kertoa, kuinka paljon aikaa on käytettävissä kuhunkin rakennusvaiheeseen, jotta tavoitteeksi asetettu muuttoaika toteutuu.

Rakennusaikataulu on sidoksissa kustannusarvioon

Rakennusaikataulua laadittaessa ei voi olla huomaamatta sen yhteyttä tehtyyn kustannusarvioon. Molempia, rakennusaikataulua ja kustannusarviota, pyritään noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Usein rakennusaikataulu ja kustannusarvio ovat keskenään kilpailevia tekijöitä: aikataulusta jälkeen jääminen yleensä lisää kustannuksia, sillä myöhästymisen seurauksena joudutaan lisäämään työpanosta, mikä puolestaan nostaa kustannuksia.

Erilaisia aikatauluja eri tarkoituksiin

Rakennusaikatauluja laaditaan eri tarkoituksiin ja tarkkuudeltaan ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Tyypillisin on ns. yleisaikataulu, joka toteutetaan yleensä janakaaviona. Yleisaikataulusta voidaan käyttää myös nimitystä rakennusaikataulu, näin erityisesti silloin, jos käytössä on vain ja ainoastaan yleisaikataulu. Suuremmissa rakennuskohteissa, joissa työskentelee useita työryhmiä ja kohde on jaettu osakohteisiin, aikataulut on tehtävä tarkemmin. Tällöin käytetään mm. rakennusvaiheaikatauluja ja paikka-aika kaavioita. Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysymisen tärkeys korostuu, sillä myöhästyminen johtaa useimmiten sakkoihin.

Rakennusaikataulu pientalotyömaalla

Selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajalle tärkeä, sillä aikataulu on tiiviisti yhteydessä laadittuun kustannusarvioon ja sitä kautta myöhästymiset vaikuttavat myös talon rakentamisen kustannuksiin. Omakotitalotyömaalla ei yleensä tarvita tarkempia rakennusvaiheaikatauluja tai paikka-aikakaavioita, mutta joissain tilanteissa näiden käyttö voi kuitenkin olla perusteltua. Esimerkiksi rungosta voidaan laatia erillinen rakennusvaiheaikataulu. Tällainen voi tulla kysymykseen silloin, kun ala- ja välipohjina käytetään ontelolaattoja, joiden toimitus saapuu juuri tiettynä ajankohtana. Ontelolaattojen asennus vaatii erityiskalustoja ja niiden säilyttäminen työmaalla on hankalaa.

Rakennusaikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voidaan myös ilmoittaa esimerkiksi sähkö- ja LVI-urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen.

Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.
Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulu pohjautuu rakennusaikatauluun ja sen tarkoituksena on huolehtia, että tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Hankinta-aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa tiedustelemalla tuotteiden toimitusaikoja. Tuotteiden toimitusajat voivat vaihdella suuresti, mikä korostuu erityisesti kesäisin sekä eri lomakausina.

Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta tavara olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan. Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen, jolloin se saattaa vaurioitua. Ihanteellisessa tapauksessa tavara saapuu työmaalle juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Rakennusaikataulun laadinta

Aikataulujen, erityisesti rakennusvaiheaikataulujen, laatiminen kannattaa jättää alan ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilainen osaa helposti kokemuksensa perusteella varata oikean määrän aikaa eri työvaiheille. Ammattilaisen laatiman yleisaikataulun perusteella on helppo laatia hankinta-aikataulu vaikka itse.

Rakentaja.fi-palvelusta löytyy ilmainen rakennusaikataulu, jonka avulla rakentaja voi helposti seurata oman hankkeensa edistymistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Varaavan takan maalaus?
Kysymys:Voiko punatiilestä tehdyn varaavan takan maalata? Ja kiinnostaisi myös tietää, että mikä olisi oikeanlainen maali tähän käsittelyyn?
20083_9680.jpg
Kuluttajien valinta:
Kastelli on valittu Reader’s Digestin (Suomessa Valitut Palat) teettämässä Luotetuin tuotemerkki -tutkimuksessa Suomen luotetuimmaksi talopakettimerkiksi.Kastelli sai omassa kategoriassaan 18.2 % maininnoista Suomessa. Tutkimuksen mukaan Kastelliin luottavat erityisesti aikuistalouksissa asuvat sekä miehet että naiset.Tämä nyt kahdeksatta kertaa toteutettu tutkimus on yksi suurimmista Euroopassa tehtävistä kuluttajatutkimuksista. Mukana oli 16 Euroopan maata ja vastaajia oli noin 24 000. Suomessa kyselyyn vastasi lähes 1 400 Valitut Palat -lehden tilaajaa.Tutkimus selvitti avoimella kysymyksellä, mitkä ovat kyselyyn vastanneiden mielestä luotetuimmat tuotemerkit 37 eri tuoteryhmässä. Tutkimukseen vastanneet ovat ensiksi kertoneet omasta mielestään luotetuimman tuotemerkin, jonka jälkeen he arvioivat sen neljää eri ominaisuutta asteikolla 1–5. Mitatut ominaisuudet olivat laatu, hintansa arvoinen, vahva tuotekuva ja kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen.
202210_73510.jpg
Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?
Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.
201710_50558.jpg
Palokuitu takkaluukkuihin, uuneihin ja hormiliitoksiin
Tytan B1 Palokuitu on joustava erikoismateriaali, jota voidaan käyttää taustamateriaalina Tytan B1-palokatkoratkaisuissa, tai esim. takkaluukkujen ja uunien tiivistämiseen sekä hormiliitoksiin. B1 Palokuitu on kehitetty käytettäväksi rakennus- ja meriteollisuudessa. Tuote kestää erittäin korkeita lämpötiloja sulamatta. Tyypillinen jatkuva lämpötilanesto kuidulla on + 1250°C (kivivillalla on noin + 850°C). Kuitua voidaan käyttää myös teräsrakentamisessa palosuojaverhoiluun tai esim. teräsventtiilien eristämiseen. Kemiallisesti inertti, ei reagoi muiden materiaalien kanssa ja voidaan jättää esim. palokipsimassavalun tai juotosbetonin sisään.
20225_78268.jpg
Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse - "Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema"
SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka "moderni talonpoikaistyyli" luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton