• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonpitoisuus on liian korkea yli 50 000 asunnossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
43_P_22363.jpg

Ohjeet pitoisuuden alentamiseksi uudessa radonkorjausoppaassa

Suomessa on yli 50 000 asuntoa, joissa sisäilman radonpitoisuus ylittää enimmäisarvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Asunnon radonpitoisuutta voidaan alentaa kohtuuhintaisella korjauksella. Eri korjausmenetelmistä kerrotaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkaisemassa radonkorjausoppaassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama radonpitoisuuden enimmäisarvo 400 becquereliä kuutiometrissä ylittyy arviolta noin 50 000 pientalossa tai kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa. Korjauksia radonpitoisuuden alentamiseksi on tehty vasta muutamassa tuhannessa asunnossa.

Tehokkaimpia menetelmiä pitoisuuden alentamiseksi ovat radonimuri ja radonkaivo. Radonimurilla imetään ilmaa lattian alta, jolloin maaperän radonpitoisen ilman siirtyminen asuintiloihin vähenee. Esimerkiksi radonimurin asentaminen maksaa 1500–3000 euroa.

STUKin julkaisemassa uudessa oppaassa kerrotaan eri korjausmenetelmistä sekä annetaan niistä käytännön esimerkkejä. Radonimurin lisäksi pitoisuutta on mahdollista alentaa myös ilmanvaihtoa parantamalla tai tiivistämällä perustuksia.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas on julkaistu STUKin internetsivuilla (www.stuk.fi), josta se on saatavilla maksutta. Opasta voi myös tilata painettuna Säteilyturvakeskuksesta, jolloin hinta on 17 euroa (sis. alv).

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa keino selvittää pitoisuus.

Uuden asunnon radonpitoisuus kannattaa mitata, jotta mahdolliset korjaustoimet voitaisiin tehdä takuukorjausten yhteydessä. Uusissa asunnoissa radonpitoisuuden tulee olla alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas (pdf)...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
mies istuu polvillaan lattialla ja levittää vesieristettä kylpyhuoneen seinään
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
20189_54837.jpg
Esittely Porotherm-pientalotyömaalla
Sunnuntaina 7.10.2018 klo 10-14Osoite: Sotilastorpantie 5A, 02680 ESPOO (Uusmäki)Rakenteilla oleva massiivitiilinen kennoharkkotalo. Esittelytilaisuudessa rakentaja ja Wienerbergerin asiantuntija esittelevät kohdetta ja Porotherm-runkoratkaisua.
200711_7285.jpg
Kastelli AIKA -mallisto yhdistää perhettä
Talosuunnittelua psykologisista lähtökohdistaOmakotitalojen suunnittelussa huomioidaan uutena asiana psykologiset tekijät. Kastellin AIKA-malliston suunnittelussa arkkitehtien laaja kokemus on yhdistetty uusimpaan tietouteen lasten turvallisesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Arkkitehtien ohella suunnitteluryhmään on kuulunut ihmisen kehityksen asiantuntija, psykologian professori Lea Pulkkinen.Kastellin AIKA-mallistossa on käytetty uudenlaista suunnittelun ajattelutapaa – AIKA-kodit on suunniteltu yhdistämään ja vahvistamaan perheitä.– Käytettävissä oleva tila vaikuttaa ihmisiin, heidän toimintoihinsa ja vuorovaikutukseen, Lea Pulkkinen selventää psykologista näkökulmaa.Mallistoa suunnittelemassa ollut arkkitehti Jouko Saari kertoo, että 1980-luvulla keskivertopalkansaajat rakensivat 110–115 m² koteja, jolloin tilat riittivät välttämättömille toiminnoille. Nykyisin vastaavan kokoiset perheet rakentavat kuitenkin jo keskimäärin 135–180 m² koteja. Tämä on tuonut lisää mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin perustarpeiden tyydyttymistä.
201110_28077.jpg
Hybridivaraajamallistosta
Hybridivaraaja vastaa tehostuneisiin energiatehokkuusvaatimuksiinUudet energiatehokkuusvaatimukset ja kuluttajien yhä tarkentuvat toiveet asettavat lisävaatimuksia myös lämminvesivaraajavalmistajille. Varaaja ei ole enää vain yksinkertainen säiliö lämpimän veden hetkelliseen säilömiseen. Sen toivotaan olevan optimaalinen niin kytkennöiltään kuin mitoiltaankin ja sen eristeen odotetaan omalta osaltaan vastaavan tiukentuneisiin vaatimuksiin. Myös varaajan lämmönvaihtimina toimivien kierukoiden on siirrettävä lämpöä riittävän tehokkaasti. Kokkolalainen Akvaterm – Suomen johtava varaaja- ja kylmäsäiliövalmistaja – on vastannut näihin vaatimuksiin kahdella uudella varaajamallistolla: AKVA SOLAR ja AKVA GEO. Mallistot on kehitetty erityisesti uusiutuvia energialähteitä käyttävien kuluttajien tarpeisiin. Niihin voidaan kuitenkin edelleen kytkeä myös perinteisempiä lämmönlähteitä.Lue lisää: Akvaterm hybridivaraaja
201610_47506.jpg
Vallox FinnBuild-messuilla
Vallox palasi vanhoille Valmet-juurilleen esittelemällä Finnbuild 2016 -messuilla Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneen. Yritys lanseerasi messuilla markkinoille myös uuden Vallox Capto-liesikupusarjan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton