• Etusivu
  • Rakentaminen

Puurakentaminen vaalii perinteitä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.07.2011
20117_26980.jpg

Luonnonhelmaan rakennettu puurakennus mukautuu hyvin ympäristöön.

Puu päämateriaalina

Puurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Perinteinen puurakennus ja erityisesti hirrestä tehdyt loma-asunnot ovat kaikkein suosituimpia. Hirsi rakennusmateriaalina sulautuu luontoon ja on tunnelmallinen. Mökkihän on vuosikymmeniä mielletty juuri hirsirakenteiseksi rakennukseksi.

Perinteikäs rakennusmateriaali

Hirsi on perinteikäs ja pitkän historian omaava rakennusmateriaali. Sitä on käytetty vuosisatoja ja edelleen se on etenkin kesämökkien ja vapaa-ajanasuntojen käytetyin rakennusmateriaali. Hirsiseinä antaa jykevän vaikutelman ja se sulautuu hyvin Suomalaiseen metsä-, ja järvimaisemaan.

Yleisesti loma-asuntomessujen päämateriaali on puu ja sitä on käytetty muun muassa rakennusten rungoissa, ulko-, ja sisäverhouksissa sekä terasseissa. Materiaalina puu on pitkäikäinen ja säännöllisellä huollolla se kestää useita sukupolvia.

Puun eri sävyjä yhdistämällä saadaan tyylikäs lopputulos.
Puun eri sävyjä yhdistämällä saadaan tyylikäs lopputulos.

Isot lasiseinät ja ikkunat tuovat valoa

Luonnonvalo on hyödynnetty useassa kohteessa tehokkaasti isojen ikkunoiden avulla, joten lasi materiaalina on myös merkittävässä osassa rakennusmateriaaleista puhuttaessa. Terassien puoleisilla julkisivuilla on osassa kohteita käytetty lasiseinä-ratkaisua tuomaan tilan tuntua esimerkiksi olohuoneen ja ulkoterassin välille. Isojen lasisten terassiovien avaaminen tuo selvästi lisää tilantuntua sekä luonnon lähemmäs sisätiloja. Katetut ja lasitetut terassit tuovat myös selvästi lisää suojaisia ja valoisia neliöitä mukavaan oleskeluun.

Makuuhuoneesta pääsee suoraan terassille.
Makuuhuoneesta pääsee suoraan terassille.
Lasitettuterassi toimii kakkosolohuoneena.
Lasitettuterassi toimii kakkosolohuoneena.

Perustana kivi

Kivi materiaalina näyttelee messualueen asuntojen rakenteissa suhteellisen pientä osaa, tyypillisesti rakennusten alapohjaratkaisuissa on käytetty kiviainesta. Useat kohteet ovat toteutettu maanvaraisella betonilaatalla, muutamissa kohteissa perustusratkaisu on tehty tuulettuvalla alapohjarakenteella. Messualueelta löytyy kuitenkin yksi loma-asunto joka on toteutettu kivitaloratkaisuna.

Jykevä kivirakennus tuo loma-asumiseen luksustunnelmaa.
Jykevä kivirakennus tuo loma-asumiseen luksustunnelmaa.

Kivipintoja ulko- ja sisätiloissa

Osassa asunnoista on kiveä hyödynnetty myös lattiamateriaalina. Yhdistetyt kivi- ja puulattiat soveltuvat hyvin loma-asuntojen eri huoneratkaisujen ja tilojen lattiapinnoiksi. Ulkotiloissa taas terassilaudoituksia jatkaa pihan kivilaatoitukset jotka tuovat osaltaan lisää tasaista luonnonpäällysteistä oleskelualuetta.

Puu- ja kivilattia yhdistettyinä.
Puu- ja kivilattia yhdistettyinä.
Kivilaatoista tehty oleskelualue.
Kivilaatoista tehty oleskelualue.

Kiveä on työstetty ja muotoiltu tulisijoissa

Takka kuuluu olennaisesti loma-asuntojen varustukseen. Messuilla on nähtävissä useita eri takkamalleja. Vuolukivitakat ovat suosittuja kivitakkoja joiden muotoilussa löytyy valinnan varaa aina kulmikkaista pyöreisiin. Tunnelman luomisen lisäksi takka myös lämmittää mukavasti huonetiloja viileinä iltoina.

Kivitakkojen muotoilu voi poiketa perinteisestä.
Kivitakkojen muotoilu voi poiketa perinteisestä.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_77439.jpg
Pääsiäisen perinteitä
Pääsiäistä kutsutaan juhlien juhlaksi ja päivien kuningattareksi. Pääsiäinen on uskontoihin perustuva juhla, mutta se on myös talven jälkeen alkavan kevään juhla. Pääsiäisenä värit, kukat, ruoat, koristeet ja perinteet viestivät uudesta ilosta.
20228_79446.jpg
Liukuovilla luovia sisustus­ratkaisuja - ovet toimivat myös kauko-­ohjauksella
Aulis Lundell Oy voitti vuonna 2021 Lohjan asuntomessuilla Pyörre-talollaan parhaan talon, parhaan saunan ja parhaan sisustuksen palkinnot sekä ensimmäisen Vihreä teko -kunniamaininnan. Liune-liukuovet olivat tärkeä osa Pyörre-talon näyttävää ja värikästä sisustusta. Katso, miten voit hyödyntää Liune-ratkaisuja omassa kodissasi.
20206_65083.jpg
Kuntien infrainvestoinnit eivät ole tyssänneet epidemiaan
Toimialatiedote 29.5.2020Koronaepidemia ei näytä hyydyttäneen kuntien infrainvestointeja eli katujen ja teknisten verkostojen pitkän tähtäimen suunnitelmiin perustuvaa rakentamista ja korjaamista. Tämä ilmeni kuntien tekniselle johdolle suunnatussa kyselyssä. Vastaajilla oli silti selvä viesti päättäjille: systemaattisia toimia tarvitaan, jotta infraverkostojen kunto ei lähde alamäkeen epidemian loppulaskun realisoituessa kunnille.
20131_33339.jpg
Uusia talomalleja, kymmeniä talonäytöksiä, huikeat kampanjaedutKastellin Talvitulet avaavat rakentamisvuoden 2013!
Suomen ostetuin talomerkki KASTELLI avaa tulevana viikonloppuna suosittujen Talvitulet-tapahtumien sarjan.Lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.1.2013 järjestettävissä kymmenissä talonäytöksissä pääsee tutustumaan laadukkaaseen Kastelli-rakentamiseen sekä valitsemaan oman kotinsa Kastellin uutuusmalleista!Talvituli-tapahtumat ja tuhansien eurojen arvoiset Talvituli-edut jatkuvat helmikuun loppuun saakka.
20197_58878.jpg
Helpotusta helteeseen - viilennystä ilmanvaihdolla
Kesähelle voi tuntua tukalalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu riittävästi. Liikkuva raikas ilma tuo helpotusta ja esimerkiksi tuulettimen ilmavirta tuntuu miellyttävältä, vaikka se ei varsinaisesti viilennä lämpötilaa. Sen vaikutus perustuu ilman vaihtuvuuteen. Kun ihosta nouseva lämpö tarttuu liikkuvaan ilmaan, se saa olon tuntumaan viileämmältä. Ilmanvaihto ja ilmastointi ovat kuitenkin eri asioita. Kumpikin helpottaa oloa kesäkuumalla, mutta eri tavalla.
Sauna
Huomioi sauna ilmanvaihtoremontissa
Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Parhaimmillaan ilmanvaihdon olemassaoloa ei juuri edes huomaa.Ilmanvaihdon kenties tärkein tehtävä on kosteudenpoisto. Erityisesti talon kannalta tämä on tärkeää, mutta myös sisäilman laadun vuoksi. Nykyisin ilmanvaihto on myös tärkeä osa rakennuksen energiatehokkuutta.Saunan ilmanvaihto täytyy tyypillisesti toteuttaa eri tavalla kuin muiden huoneiden tai löylyt kärsivät lopputuloksesta. Hyvä ilmanvaihto on onnistuneen saunomiskokemuksen kulmakiviä. Pesuhuoneessa ja saunassa käsitellään yleensä myös eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti, jotta ylimääräinen kosteus saadaan myös hallitusti pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton