• Etusivu
  • Talo

PTT:n kanssa yhteisesti sovittuja käytäntöjä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.05.2017
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Talopaketit ovat omakotitalojen suosiossa ja suurin osa uusista kohteista rakennetaankin hyödyntäen talopaketteja. Omakotitalon rakentajalla on useita vaihtoehtoja toimitussisällöistä. Kokosimme tähän Pientaloteollisuus PTT ry:n ja sen jäsenyritysten yhteisesti sovittuja käytäntöjä toimitussisällöistä.

Info

Info

Materiaali- tai elementtipaketti

Omatoimiselle rakentajalle

Materiaalipaketti sisältää valtaosan rakennustarvikkeista tontille toimitettuna. Asennus tilataan erikseen joko talotehtaalta tai esimerkiksi talotehtaan suosittelemalta yritykseltä. Asiakas tekee tai teettää perustukset itse talovalmistajan ohjeiden mukaan.

Elementtipaketti eroaa materiaalipaketista siinä, että ulkoseinät toimitetaan valmiina ulkoseinäelementteinä, joissa on ikkunat asennettuna.

Info

Info

Runkovalmis talopaketti

Perinteinen talopaketti omatoimiselle

Runkovalmiissa paketissa kantavat ulko- ja väliseinät sekä välipohja asennetaan valmiiksi. Asiakas teettää erikseen tai tekee itse anturan ja perustukset. Parvekerakenteet, katosten ja kuistien kantavat rakenteet sekä vesikaton kantavat rakenteet asennetaan valmiiksi.

Info

Info

Vesikattovalmis talopaketti

Vesikattovalmis

-paketissa talo on rakennettu niin pitkälle, että se on suojassa sateelta. Ulko-ovet ja ikkunat, vesikaton aluskate ja –laudoitus sekä vesikatteet asennetaan valmiiksi. Muilta osin toimitus vastaa

Runkovalmis

-pakettia.

Info

Info

Muuttovalmis talopaketti

Muuttovalmis

-talo on hyvin pitkälle rakennettu talo, jossa asiakkaan vastuulle jää pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan hankkiminen, tavaratoimitusten vastaanottaminen, rakennusaikainen siivoaminen sekä talon ulkomaalaus ellei toisin ole sovittu. Asiakas vastaa myös perustusten rakentamisesta talovalmistajan ohjeiden mukaan, ellei se sisälly toimitukseen.

Info

Info

Talovalmis talopaketti

Talovalmis

-paketti on vielä hieman laajempi kuin

Muuttovalmis

-paketti. Perustukset tehdään täysin valmiiksi ja pohjamaalatut puurakenteiset ulkoseinäpinnat maalataan. Toimitussisältöön kuuluu myös avustavat rakennustyöt (mm. tavaratoimitusten vastaanotto ja työmaa-aikainen siivous).

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20077_5712.jpg
Ylä-, ala- ja välipohjarakenteiden valinta
3.4 SisätyötKun raaka rakennustyö on saatu tehtyä, siirrytään sisustustöihin. Sisätyöt ovat moninaiset ja niillä luodaan asumiseen lopullinen ilme. Sisätyöt ovat myös niitä, joita itse omistajakin mahdollisesti voi ja osaa tehdä. Ammattilaiselle pitää kuitenkin jättää vaikeimmat työt. Rakenteet alkavat jäädä piiloon. Siksi on oikea hetki suorittaa kaikkien piiloon jäävien rakenteiden tarkastus yhdessä vastaavan mestarin kanssa.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20157_43826.jpg
Gripper - Särmä valinta kaikkiin seinäkiinnityksiin
Kotia remontoidessa tai muutettaessa sisustusta tulee vastaan erilaisia kiinnitystarpeita, joista tyypillisimpiä ovat esimerkiksi seinille sijoitettavien hyllyjen, taulujen, tasojen, verhokiskojen, naulakoiden, valaisimien tai taulu-tv:n kiinnitykset. Sopivan kiinnikkeen valinta lukuisista vaihtoehdoista saattaa tuntua tuskaiselta. Millainen proppu ja ruuvi pysyvät tukevasti kiinni ilman että tarvitsee pelätä asennuksen pettämistä?Sormatin kehittämä Gripper seinätulppa soveltuu kaikkiin yleisimpiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen seinäkiinnityksiin. Gripperillä voit olla varma kiinnityksen kestävyydestä, olipa materiaalina sitten betoni, kipsilevy, Leca-harkko, Kahi-tiili tai siporex.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
201110_28371.jpg
Suunnittelijan vaatimukset
Kun rakennusprojektissa "lupakuvien" ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.Omakotitalon suunnitteluJokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton