• Etusivu
  • Piha

Portti pihalle ja puutarhaan

Kaunis portti kutsuu pihalle ja puutarhaan

Mariana Ravonius
Päivitetty 09.07.2025
1920 portti puutarhaan rakentaja

Pihaportin pystyy rakentamaan ilman suuria nikkarointitaitoja ja erikoistyökaluja.

Puuportti tai veräjä ottaa saapujan vastaan sekä luo ensivaikutelman pihasta ja talosta. Se myös täydentää olemassa olevaa aitaa sekä suojaa pihapiiriä. Portti suunnitellaan aidan, rakennuksen ja piha-alueen tyyliin ja mittasuhteisiin sopivaksi. Näin se istuu ympäristöönsä luonnollisesti ja antaa talolle luonnetta. Porttimalleja löytyy monenlaisia. Myös leveys vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Pihaportin pystyy rakentamaan ilman suuria nikkarointitaitoja ja erikoistyökaluja.

Panosta perustukseen

Tee portista tukeva, jotta se kestää vankkumattomasti säävaihtelut sekä maaperän routimisen. Portin pylväät on hyvä kaivaa routimissyvyyteen asti, jos maa on portin kohdalta routivaa. Pylväille voi myös valaa perustuksen tai yksinkertaisimmillaan käyttää terästukia. Tuen teräksinen kärki lyödään maahan, jolloin ei tarvita kaivamista eikä valutöitä.

Valitse kestävät materiaalit

Portin rakentamiseen tarvitaan riittävä määrä puutavaraa. Valitse suorin ja tasalaatuisin puutavara. Mitä laadukkaampaa puuta, sitä helpompaa portin rakennus on ja sitä kauniimpi lopputuloksesta tulee. Materiaalina voi käyttää erilaisia puita, mutta painekyllästetystä puusta saa vahvan ja monia vuosia kestävän portin. Varsinkin tolppiin on hyvä käyttää painekyllästettyä puuta. Itse porttiin voi myös valita esimerkiksi hienosahattua puutavaraa, joka voi olla valmiiksi pohjamaalattua.

Tämän lisäksi tarvitaan saranat, salpa sekä pultteja ja muttereita. Nämä tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja.

Jos sinulla ei ole aikaa nikkaroinnille, niin aita- ja porttielementit ovat kätevä ratkaisu.

<p data-block-key="wim1x">Materiaalivaihtoehtoja on runsaasti</p>
Materiaalivaihtoehtoja on runsaasti

Rakenteellisia huomioita

Yksittäisen portin leveys on normaalisti 90 cm. Sen korkeus on yleensä sama kuin itse aidassa. Porttiparilla saa luotua leveämmän kulkuaukon.

Jos laudoitat portin pystyyn tai vaakaan, kannattaa lisätä runkoon vinotuki tai ristikko. Ristikkorakenne tukee porttia ja estää sitä painumasta. Porttirakenteesta tulee vahvempi myös käyttämällä läpimeneviä pultteja sekä koko portin leveyden mittaisia saranoita.

Mittauksissa ja merkinnöissä on hyvä olla huolellinen. Apuna voi käyttää suorakulmaa ja esimerkiksi suuntapiirrintä.

<p data-block-key="rs90i">Jos laudoitat portin pystyyn tai vaakaan, kannattaa lisätä runkoon vinotuki tai ristikko.</p>
Jos laudoitat portin pystyyn tai vaakaan, kannattaa lisätä runkoon vinotuki tai ristikko.

Varmista pitkäikäisyys pintakäsittelyllä

Portti joutuu kovalle kulutukselle. Se seisoo jatkuvasti sään armoilla. Sateen ja tuulen lisäksi porttia rasittaa mekaaninen kulutus.

Puuosien pintakäsittelyyn kannattaa panostaa. Myös painekyllästetty puutavara tulee pintakäsitellä, mutta käsittelyn voi tehdä vasta kun puu on riittävän kuivaa. Tämä tarkoittaa, että keväällä rakennetun portin voi käsitellä loppukesällä ja kesällä/syksyllä rakennetun vasta seuraavana kesänä.

Pintakäsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut maalit. Käsittele kaikki osat huolellisesti. Kiinnitä erityistä huomiota lautojen päihin. Käsittele portti ennen saranoiden asennusta.

Homeenestoaineella voidaan ehkäistä puupinnan homekasvu. Myös kaikki metalliosat tulee maalata huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.

Piha
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pihakivien latomista paikoilleen tasatulle hienolle hiekalle.
Piha- ja muurikivien hankinta: näin lasket tarvittavan määrän
Onko suunnitelmissasi toteuttaa pihakiveys tai muuri, mutta määrien laskeminen tuottaa päänvaivaa? Pihan pinnanmuodot kaipaavat kenties muureja ja erilaiset oleskelualueet ja kulkureitit tasaista päällystettä. Tässä kerättynä muutamat vinkit suunnitteluun ja määrien laskemiseen.
20198_59590.jpg
Veikeyttä pihaan pihakivillä: näin onnistut pihakiveyksen asennuksessa
Oletko sinäkin kyllästynyt siihen, että kaikki kura kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin? Näyttääkö piha viimeistelemättömältä ja onko pihasi varmasti helppohoitoinen? Mitä kuulostaisi, jos päällystäisit pihan kauniilla pihakivillä ja saisit siitä toiminnallisesti tehokkaan ja helppokulkuisen? Oli toiveesi pihakivien suhteen millainen tahansa, saattaa ratkaisu sinunkin pihaasi löytyä Rakennusbetoni ja Elementti Oy:n valikoimista.
kerrostalon vihreä piha-alue
Kysymyksiä pihalta – ratkaisuja taloyhtiön arkeen
Pihalla alkaa monessa taloyhtiössä niin grillikausi kuin erimielisyyskausikin. Saako rivitalon pihaan rakentaa porealtaan? Voiko hallitus kaataa puut omin päin? Entä kuka tarkastaa leikkipaikan turvallisuuden tai päättää koira-aidan paikasta?Piha ei ole kenenkään yksityisalue – mutta ei myöskään vapaasti käytettävissä oleva vyöhyke. Omataloyhtiö.fi:n Viikon kysymys -sarjassa on pureuduttu pihan käyttöön, rakennelmiin, lupiin, vastuihin ja yhteisiin velvollisuuksiin. Kokosimme nyt yhteen tärkeimmät kysymykset ja vastaukset, jotka jokaisen asukkaan, osakkaan ja hallituksen jäsenen kannattaa tuntea.Klikkaa itsesi suoraan aiheeseen – vastaukset löydät asiantuntijoilta.
202212_80480.jpg
Säästätkö sähköä fiksusti? Poimi rahanarvoiset vinkit
Lämpöpumppu on oivallinen lämmityskustannusten säästäjä silloinkin, kun sähkön hinta on korkealla. Vaikka lämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, se tuottaa energiaa jopa neljä–viisi kertaa kulutustaan enemmän. Lämpöpumppu valjastaa käyttöön luonnon ilmaisen ja uusiutuvan energian, ja ostosähkön hinnassa voikin säästää jopa 75 prosenttia verrattuna suorasähköllä lämmitettävään taloon. Katso vinkit, joilla voit säästää vieläkin enemmän. Voit tutustua myös NIBEn webinaaritallenteista miten pääset helposti syventämään ja päivittämään tietojasi siitä, miten säästöjä voidaan maksimoida lämpöpumpun avulla.
Rintamamiestalon makuuhuone
OSA 5/6: Rintamamiestalon sisäilmaongelmat ja niiden ratkaisu
Rintamamiestalojen sisäilmaongelmat voivat johtua kosteudesta, ilmanvaihdon puutteesta tai rakenteiden vaurioista. Tässä artikkelissa opit, kuinka selvität ongelmien juurisyyt ja parannat sisäilman laatua
Talon rakentaminen Lempäälään 2012
Kastelli-talo Lempäälään, osa 1, "Tontista talosuunnitelmiin"
TALOPROJEKTI ON VUODELTA 2012: Uudessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2 000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton