• Etusivu
  • Talo

Pilottikäytössä oleva virtuaalikypärä mahdollistaa työmaakierroksen etänä – "Lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä"

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2024
20211_68214.jpg

NCC on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön virtuaalikypärän rakennustyömailla. Trimble XR10 -virtuaalikypärä on käytössä OOPSin toimitilahankkeessa Leppävaarassa, jonne rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria.

– Yhteistyön ansiosta olemme päässeet työmaalla kokeilemaan uusimpia suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen kertoo.

Virtuaalikypärän kameralla voi välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin. Näin osallistetaan helposti eri alojen asiantuntijat hankkeen suunnitteluun. Työmaata voidaan tarkastella etänä reaaliajassa ja osallistujat voivat piirtää sekä lisätä havaintojaan suoraan malliin. Kypärästä on ollut hyötyä etenkin korona-aikana.

Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) yhdistää virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä.

– Virtuaalikypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä. Suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku, jossa riittää virtaa 5-6 tunniksi kerrallaan.

Kypärä on ollut talotekniikan asentajien käytössä. Piipposen mukaan virtuaalikypärän avulla voi nähdä, miten esimerkiksi putkien pitää kulkea.

NCC:n VDC-tiimin vetäjän Riku Laihon mukaan kypärän käytön oppimiseen menee jonkin verran aikaa.

– Käyttäjä oppii suhteellisen nopeasti ohjaamiseen käytetyt käsieleet, puhekomennot ja sovellusten toiminnallisuudet. Opettelua vaatii myös asioiden katsominen päätä liikuttamalla. Käytön opettelua voisi verrata uuden puhelimen käytön opetteluun. Toki kehitettävää vielä on, esimerkiksi käytön aloittaminen voisi olla vieläkin helpompaa ja nopeampaa, hän sanoo.

"Helpottaa yksityiskohtien hallintaa"

NCC:n Leppävaaran OOPS-hankkeen käynnistysvaiheessa projektille etsittiin uusimpien teknologioiden hyödyntämisestä innostunutta työmaainsinööriä.

– Tämän henkilön tehtävänä oli muun muassa virtuaalikypärän käyttöönotto, sen hyödyntäminen työmaalla ja muiden työmaahenkilöiden kouluttaminen kypärän ja muiden uusien digitaalisten työvälineiden käyttöön. Kypärä soveltuu ominaisuuksiltaan sisätyövaiheeseen, joten luonnollisia käyttäjiä ovat NCC:n työnjohtajat ja talotekniikka-asiantuntijat ja tietenkin aliurakoitsijoiden nokkamiehet ja asentajat, Laiho kertoo.

NCC:llä on tavoitteena ottaa virtuaalikypäriä käyttöön myös muilla työmailla.

– Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa, Eero-Pekka Piipponen sanoo.

Suunnitteluratkaisujen visualisoinnin lisäksi NCC on käyttänyt kypärää myös työmaapalavereissa, joissa suunnitteluryhmän jäsenten ei ole ollut mahdollista tulla työmaalle.

– Kypärällä voidaan ottaa yhteys Teams-kokoukseen ja sen avulla on voitu tehdä työmaakierros työnjohtajan käydessä läpi mielenkiintoisia paikkoja. Kypärän käyttömahdollisuudet ovat erittäin laajat. Ensimmäisinä tulevat mieleen suunnitelmien visualisointi, karkea paikalleenmittaus, etäopastaminen, laaduntarkastus ja työturvallisuustarkastukset, Riku Laiho selvittää.

<p data-block-key="vgaqr">Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä</p>
Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä

Trimble XR10 -kypärän lisäksi NCC hyödyntää Trimble Sitevision -laitetta, joka on kypärästä poiketen tarkoitettu käytettäväksi ulkotiloissa, tyypillisesti maanrakennus- ja perustusvaiheessa.

– Sitevisionilla tietomallit sijoittuvat todelliseen sijaintiinsa satelliittipaikantimen avulla ja suunnitelmia voidaan tarkastella puhelimen näytön läpi, Laiho jatkaa.

Talo
työmaa
työvaatteet
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kuin villapaitaan puettu muurattu tiilijulkisivu
Kuin villapaitaan puettu – kaunis tiilijulkisivu
Julkisivu voi olla jotain persoonallista, mielenkiintoa herättävää sekä kestävää. Näin ajateltiin myös Helsingin Maununnevalle valmistuvan, neljä kerrostaloa käsittävän kokonaisuuden kohdalla. Hankkeen tilaajana toimi Helsingin asuntotuotantotoimisto ja arkkitehtisuunnittelusta vastasivat ARK-housen arkkitehdit, pääsuunnittelija Hannu Huttunen sekä rakennussuunnittelija Tina Ullrich.
tiililaattapintainen julkisivu taloyhtiöön wienerberger
Näyttävä tiililaattajulkisivu hyvällä yhteistyöllä
Espoon Gräsantörmäntielle valmistui elokuussa 2023 Hartela Etelä-Suomen urakoimana kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus, jonka näyttävät tiililaattapintaiset julkisivut ovat erinomainen osoitus koko suunnittelu- ja toteutustiimin hyvästä ja onnistuneesta yhteistyöstä.
Syksyllä 2023 valmistuva As Oy Töölön Castellum koostuu kolmesta kenoharkkorunkoisesta kerrostalosta.
Kennoharkot runkomateriaalina Helsingin Töölöön rakentuvassa kerrostalokorttelissa
Suomen ensimmäinen kennoharkoilla muurattu kerrostalo valmistui vuonna 2019 Kotkaan. Parhaillaan Helsingin Töölössä on käynnissä tähän mennessä Suomen suurin kennoharkkotyömaa, jossa korttelin kaikkien kolmen kerrostalon ulkoseinät muurataan kennoharkoista.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
lasten leikit olohuoneessa
Mitä hyötyä ääneneristyksen parantamisella on?
Toisinaan saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan. Tehdyt ratkaisut ovat voineet myös osoittautua epäonnistuneiksi: yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Levollinen rauha ja hiljaisuus on tällaisissa kaukana. Mitä asialle voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
Rakentaja.fi logo
Moikka! Hauska tutustua
Miten niin olemme tulleet takaisin? No,... annas kun helpotan uteliaisuuttasi – älä huoli teen sen ihan lyhyesti.Rakentajan tarina alkoi 1990-luvun vaihteessa, kun internet vasta nosti päätään. Kaikesta meille kertyneestä tiedosta ja kokemuksesta huolimatta, keväällä 2024 meille oli vaara käydä köpelösti – Schibstedin päättäessä lopettaa Rakentajan kokonaan.Rakkaus Rakentajaan paloi vahvana ja uudet omistajat löytyivät nopeasti vanhojen työntekijöiden joukosta. Ja sen myötä me saamme edelleen jatkaa mielenkiintoisen ja ajankohtaisen sisällön tuottamista juuri sulle.Keitä me sitte ollaan?Ollaan pieni ja pippurinen tehotiimi ja ihan näin tuttavallisesti tiimiimme kuuluu Heidi, Jussi, Mariana, Tiina, Sari, Harri, Risto ja Laura. Me edustetaan suomalaisia aina Vantaalta Ivaloon (pääpaikkana Pori). Yrityksen nimestä voi helposti päätellä, että kirjoitamme asiaa rakentamisesta ja remontoinnista, unohtamatta taloyhtiöiden asiaa tai puutarhasta innostuneita. Ja hei, on meillä oma osio myös rakentamisen ammattilaisille, jos sua kiinnostaa sellainen sisältö enemmän.Jos ei vielä sähköpostiisi kilahda uutiskirjeitämme, voit tilata niitä maksutta tuosta alta.Terveisin, Rakentajalaiset

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton