Pilottikäytössä oleva virtuaalikypärä mahdollistaa työmaakierroksen etänä – "Lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä"
NCC on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön virtuaalikypärän rakennustyömailla. Trimble XR10 -virtuaalikypärä on käytössä OOPSin toimitilahankkeessa Leppävaarassa, jonne rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria.
– Yhteistyön ansiosta olemme päässeet työmaalla kokeilemaan uusimpia suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen kertoo.
Virtuaalikypärän kameralla voi välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin. Näin osallistetaan helposti eri alojen asiantuntijat hankkeen suunnitteluun. Työmaata voidaan tarkastella etänä reaaliajassa ja osallistujat voivat piirtää sekä lisätä havaintojaan suoraan malliin. Kypärästä on ollut hyötyä etenkin korona-aikana.
Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) yhdistää virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä.
– Virtuaalikypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä. Suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku, jossa riittää virtaa 5-6 tunniksi kerrallaan.
Kypärä on ollut talotekniikan asentajien käytössä. Piipposen mukaan virtuaalikypärän avulla voi nähdä, miten esimerkiksi putkien pitää kulkea.
NCC:n VDC-tiimin vetäjän Riku Laihon mukaan kypärän käytön oppimiseen menee jonkin verran aikaa.
– Käyttäjä oppii suhteellisen nopeasti ohjaamiseen käytetyt käsieleet, puhekomennot ja sovellusten toiminnallisuudet. Opettelua vaatii myös asioiden katsominen päätä liikuttamalla. Käytön opettelua voisi verrata uuden puhelimen käytön opetteluun. Toki kehitettävää vielä on, esimerkiksi käytön aloittaminen voisi olla vieläkin helpompaa ja nopeampaa, hän sanoo.
"Helpottaa yksityiskohtien hallintaa"
NCC:n Leppävaaran OOPS-hankkeen käynnistysvaiheessa projektille etsittiin uusimpien teknologioiden hyödyntämisestä innostunutta työmaainsinööriä.
– Tämän henkilön tehtävänä oli muun muassa virtuaalikypärän käyttöönotto, sen hyödyntäminen työmaalla ja muiden työmaahenkilöiden kouluttaminen kypärän ja muiden uusien digitaalisten työvälineiden käyttöön. Kypärä soveltuu ominaisuuksiltaan sisätyövaiheeseen, joten luonnollisia käyttäjiä ovat NCC:n työnjohtajat ja talotekniikka-asiantuntijat ja tietenkin aliurakoitsijoiden nokkamiehet ja asentajat, Laiho kertoo.
NCC:llä on tavoitteena ottaa virtuaalikypäriä käyttöön myös muilla työmailla.
– Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa, Eero-Pekka Piipponen sanoo.
Suunnitteluratkaisujen visualisoinnin lisäksi NCC on käyttänyt kypärää myös työmaapalavereissa, joissa suunnitteluryhmän jäsenten ei ole ollut mahdollista tulla työmaalle.
– Kypärällä voidaan ottaa yhteys Teams-kokoukseen ja sen avulla on voitu tehdä työmaakierros työnjohtajan käydessä läpi mielenkiintoisia paikkoja. Kypärän käyttömahdollisuudet ovat erittäin laajat. Ensimmäisinä tulevat mieleen suunnitelmien visualisointi, karkea paikalleenmittaus, etäopastaminen, laaduntarkastus ja työturvallisuustarkastukset, Riku Laiho selvittää.
Trimble XR10 -kypärän lisäksi NCC hyödyntää Trimble Sitevision -laitetta, joka on kypärästä poiketen tarkoitettu käytettäväksi ulkotiloissa, tyypillisesti maanrakennus- ja perustusvaiheessa.
– Sitevisionilla tietomallit sijoittuvat todelliseen sijaintiinsa satelliittipaikantimen avulla ja suunnitelmia voidaan tarkastella puhelimen näytön läpi, Laiho jatkaa.