• Etusivu
  • Talo

Perustusten vedeneristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Katepal Oy
Päivitetty 21.10.2024
20198_59406.jpg

Kosteusrasitusta perustuksille aiheuttaa maan kosteus, sekä pinta- ja sulamisvedet. Perustusten vedeneristyksen laajuuden tarve ja käytettävien tuotteiden valinta perustuu ympäröivän maan kosteusolosuhteisiin.

Rakennuksen ympärille kerääntyvä vesi tulee aina johtaa pois perustusten luota. Kosteusrasitusta perustuksille aiheuttaa maan kosteus, sekä pinta- ja sulamisvedet. Vettä ohjataan rakennusta ympäröivän maan kallistuksilla, katoilta maahan valuva vesi johdetaan sadevesiviemäröinnillä ja maassa liikkuva vesi ohjataan perustusten alapuolella salaojituksella. Kaikkea kosteusrasitusta ei voida kuitenkaan estää.

Tuoteperhe perustusten vedeneristämiseen

Katepal on suunnitellut perustusten vedeneristykseen tuoteperheen, jolla voidaan toteuttaa kaikki vedeneristystarpeet. Vedeneristys voi olla kermein toteutettava jatkuva vedeneristys tai epäjatkuva vedeneristys, eli esimerkiksi sokkelilevy. Epäjatkuvaksi vedeneristeeksi käsitetään vedeneristeet, joissa on vedenpainetta kestämättömiä saumoja tai muita epäjatkuvuuskohtia. Jatkuvat vedeneristeet ovat vesitiiviitä myös vedenpaineen alaisena.

Katepal Sokkeli- ja radonkermi on vahva polyesteritukikerroksellinen kumibitumikermi. Kermin kiinnitys tapahtuu tulityönä nestekaasuliekillä hitsaten. Tuote soveltuu betoni- ja harkkopinnoille. Epätasaiset pinnat tulee tasoittaa, ja ennen kermien asennusta pohjustaa K-80 bitumiprimerilla.

Katepal Sokkeli- ja radonkermi on vahva polyesteritukikerroksellinen kumibitumikermi.
Katepal Sokkeli- ja radonkermi on vahva polyesteritukikerroksellinen kumibitumikermi.

Sokkelilevy on HDPE-muovinen nystyräpintainen levy. Levy kiinnitetään alustaan soveltuvilla kiinnikkeillä (esimerkiksi Katepal Sokkelilevyn teräsnaula) yhdessä Sokkelilevyn naulaustulpan kanssa. Levyn yläpinta tiivistetään Sokkelilevyn peitelistalla. Anturallisissa perustuksissa anturan ja perusmuurin taitekohtaan asennetaan Sokkelikermi ennen sokkelilevyn asennusta.

Sokkelilevy on HDPE-muovinen nystyräpintainen levy.
Sokkelilevy on HDPE-muovinen nystyräpintainen levy.

Kosteuseristys voidaan toteuttaa myös bitumiliuoksella. Liuoskäsittely sopii hankalan muotoisiin kohteisiin. Liuoskäsittely ei kuitenkaan vastaa kermein tai sokkelilevyllä tehtävää eristystä. Pienikin alustan eläminen tai esimerkiksi harkkosokkelin saumojen halkeamat aiheuttavat halkeamisriskin sivelykerrokseen. Kosteuseristykseen soveltuu Katepal K-70 kumibitumiliuos. Liuoksen tartunta varmistetaan K-80 primeroinnilla. K-70 käsittelykertoja pinnoille tehdään 1-2 kpl.

20198_59401.jpg

Bituminen sokkelikaista soveltuu puurakenteen erottamiseen perustuksista tai muista betonirakenteista. Sokkelikaistalla estetään kapillaarisesti nousevan kosteuden pääsy puurakenteisiin. Sokkelikaistaa käytetään alajuoksupuiden alla rakennuksen rungossa ja väliseinissä. Sokkelikaistalla voidaan katkaista kosteuden nousu myös esimerkiksi harkkosokkelissa asentamalla kaista anturan ja ensimmäisen harkkokerroksen väliin.

Sokkelikaistoja löytyy eri leveyksinä 10 senttimetristä aina puoleen metriin saakka.

Miten valita oikea tuote?

Perustusten vedeneristyksen laajuuden tarve ja käytettävien tuotteiden valinta perustuu ympäröivän maan kosteusolosuhteisiin. Perustustilanteet missä vesi voi nousta korkealla perustuksia vasten, vettä virtaa esimerkiksi kalliota tai maakerroksia pitkin tai muut vastaavat vedenpaine tilanteet vaativat aina perustusten vedeneristykseltä vedenpaineen kestoa. Nestekaasuliekillä kiinni hitsattu Sokkeli- ja Radonkermi tekee perustuksien vedeneristyksestä vedenpainettakin kestävät. Hankalissa perustusolosuhteissa pelkkä sokkelilevy on usein alimitoitettu ratkaisu. Sokkelilevy ei saumakohdistaan kestä vedenpainetta.

Sokkelilevy on hyvä vettä ohjaava epäjatkuva perustusratkaisu. Anturallisissa perustuksissa tulisi sokkelilevyn kanssa aina käyttää anturan pysty- ja vaakaosilla bitumikermitystä. Kermien tarkoitus on ottaa vastaan sokkelilevyn pinnan tiivistyvä kosteus – ilman kermiä tiivistynyt kosteus valuu suoraan anturan päälle. Sokkelilevyn nystyräpinta irroittaa levyn perustuksista.

Sokkeli- ja radonkermi (TL2) käyttö radonkerminä.
Sokkeli- ja radonkermi (TL2) käyttö radonkerminä.

Tuotteita valittaessa tarkastellaan pohjaveden oletettua tasoa verrattuna perustamistasoon, maaperän/täyttöjen kuivumisominaisuuksia, mahdollisuutta salaojitukseen ja mahdollisten haitallisten kaasujen esiintymistä maaperässä. Jatkuva (kermi) vedeneristys on oikea ratkaisu kaikissa tapauksissa. Epäjatkuva (sokkelilevy) vedeneristys on riittävä ratkaisu, kun rakennuksen ympärille voidaan toteuttaa toimiva salaojitus ja rakenteita ympäröivä maa on hyvin vettä johtavaa.

Kapillaarinen maakosteuden nousun estäminen perustuksissa on suunniteltava tapauskohtaisesti. Esimerkiksi anturallisissa perusmuureissa kapillaarikatko voidaan toteuttaa anturan ja perusmuurin väliin asennettavalla bitumikermillä.

Yleisimpiä harhaluuloja:

Sokkelin vedeneristys toimii höyrynsulkuna ja on siksi väärällä puolella perustuksia höyrynsulun toimivuuden näkökulmasta kellarillisissa perustuksissa?

Ei. Ympäröivän maan routaeristeet estävät kylmyyden laskeutumisen perustusten viereen – maa on tällöin huomattavasti lämpimämpää kuin ulkoilma talvella. Liiallista kosteuden tiivistymistä maanvastaisiin rakenteisiin ei tapahdu. Kellarirakenteiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon riittävä tuuletus liiallisen kosteuden poistoon.

Perusmuurilevyn / Sokkelilevyn voi asentaa aina anturan alapintaan saakka?

Anturan päälle ja pystypinnalla täytyy asentaa Sokkelikermi. Kermi estää levyn sisäpintaan tiivistyvän kosteuden valumisen suoraan perustuksiin. Sokkelilevy ei myöskään kestä taivutusta kulman yli riittävän hyvin. Se saattaa rikkoutua jo perustusten täyttövaiheessa.

Bitumikermi ei hengitä, rakenteen täytyy hengittää?

Hengittävyys käsitetään usein väärin. Hengittävyys ei ole ilman vaan kosteuden siirtymistä sisäilmasta ulkoilmaan. Hengittävyys tarkoittaa vesihöyryn liikkumisen vastuksen arvoa – hengittävä rakenne on siis vähän vesihöyryn liikettä vastustava rakenne. Hengittävyys on kosteuden mahdollista tasaantumista pienemmän suhteellisen kosteuden suuntaan.

Kermieristys estää kosteuden siirtymistä – kermin ulkopuolinen kosteus kuivuu ulkopuolelle ja sisäpuolinen kosteus sisäpuolelle. Sokkelikermein tehty vedeneristys on tehokkain tapa pitää maan kosteus poissa rakenteista. Kermi myös estää haitallisten kaasujen siirtymistä perustuksien vierustoilta sisäilmaan.

Katepal Oy
Talo
julkisivu
kosteudeneristys
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20175_49210.jpg
Erilaiset perustukset ja kosteuden/radoneristys
Kosteuden ja radonin eristys perustuksissa on tärkeää. Jos tässä työvaiheessa hutiloidaan, perustusten tiiveys ja terveellisyys kärsivät. Vuotavat perustukset päästävät huoneilmaan maaperän epäpuhtaudet ja märät perustukset koituvat puisen runkorakenteen kohtaloksi.Perustuksissa käytetyt materiaalitkaan eivät ole tiiviitä – vaikka niin voisi olettaa. Radonkaasu puskee läpi kevytsoraharkon, hiekan, EPS-levyn, soran ja kaikkien materiaalien, joiden saumoja ei saada tiivistettyä ilmatiiviiksi. Haljenneessa betonissakin on ilmavuotoja. Tuulettuva alapohja rakennetaan tiiviiksi, mutta hallitusti tuulettuvaksi, jotteivät epäpuhtaudet pääse huoneilmaan asunnon alipaineesta johtuen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Katepalin kevään messukiertue, hyödynnä messutarjous!
Tule ja lunasta kevään paras kattotarjous!Messutarjouksena Katepal Kattolaatta 3T ja Katepal Kattolaatta Ambient 10 €/m²! Tarjous sisältää räystäs- ja harjalevyt sekä uutuusaluskermi SuperBase Gripin.
20162_45272.jpg
Bitumikatoille uutta
Bitumikatteen eduksi luetaan monia asioita: bitumilla monimuotoisten kattojen teko ei ole ongelma, kate on hiljainen sateella eikä tiputa lunta ja jäätä niskaan räystään alta kulkevan niskaan. Bitumikatteen voi myös asentaa itse. Katepalin kattolaatat ovat monipuolisia, vaivattomia, luotettavia sekä muuntautuvia.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20206_65135.jpg
Ikuisesti kuiva talo - katso kuivatusjärjestelmän matka messutaloon
Kosteusongelmat ovat hyvin yleisiä vanhemmissa taloissa, mutta joskus uudemmissakin taloissa voi tulla ongelmia kosteuden kanssa. Näitä ongelmia voidaan kuitenkin ehkäistä tehokkaasti ja varmistaa turvallinen asuminen. Petri Turtiainen kertoo, miten hänen poikansa Mikael Turtiaisen asuntomessuille rakennettavaan kotiin valittiin SafeDrying-järjestelmä.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton