• Etusivu
  • LVI

Painovoimainen ilmanvaihto ymmärretään usein väärin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Julkaistu 08.09.2023
20239_83025.jpg

Painovoimaiseen ilmanvaihtoon liittyy monia yleisiä harhaluuloja ja uskomuksia, jotka kostautuvat asuntojen huonona sisäilmana. Etenkin räikeät puutteet asuntojen korvausilmanvaihdossa ovat yleisiä vielä tänäkin päivänä.

Ilman korvausilmaventtiileitä painovoimainen ilmanvaihto ei toimi

Toimiva painovoimainen ilmanvaihto edellyttää aina toimivia korvausilma- ja poistoilmaventtiileitä. Jotta ilma vaihtuu riittävästi, pitäisi jokaisessa makuu- ja oleskeluhuoneessa olla toimivat korvausilmaventtiilit. Poistoilmaventtiilit taas sijoitetaan huoneisiin, joissa kosteutta syntyy jatkuvasti eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc:hen ja vaatehuoneeseen. Korvausilmaa tulee virrata sisään tarpeeksi, jotta sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos asunnosta.

Rakenteiden kautta vuotava ilma ei kuuluu ilmavaihtoon

Rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo aina puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Monet kuitenkin uskovat yhä, että ilman vaihtuminen ikkunanpielistä ja lattianraoista on normaalia. Tästä syystä haitallisia rakennevuotoja erehdytään liian usein luulemaan osaksi ilmanvaihtoa, eikä kriittisiin puutteisiin asuntojen korvausilmanvaihdossa suhtauduta riittävällä vakavuudella.

Korvausilmaa ei myöskään voi tuoda sisään ikkunatiivisteisiin jätettyjen aukkojen kautta – kyseessä on korkeintaan hätäratkaisu!

Korvausilmanvaihdon puutteiden korjaamisessa ei tulisi koskaan viivytellä. Mikäli ilma ei pääse virtaamaan asuntoon korvausilmaventtiilien kautta, vuotaa se sisään epäpuhtaita reittejä kuljettaen rakenteista ja maaperästä sisäilmaan mikrobeja ja muita terveydelle erittäin haitallisia epäpuhtauksia.

Ilmanvaihto toimivaksi Velco-korvausilmaventtiileillä

Ilman toimivaa ilmanvaihtoa rakennus voi kärsiä monista ongelmista, jotka voivat olla kalliita ja hankalia korjata jälkikäteen. Siksi sen suunnittelu ja toteutus ansaitsevat erityistä huomiota ja huolella valittuja tuotteita.

Velco-korvausilmaventtiilien avulla ilmanvaihtoa voidaan parantaa kustannustehokkaasti ja helposti. Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä Velco-korvausilmaventtiili torjuu vetoa ja parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta.

20239_83027.jpg

Lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti +10°C ja -5°C välillä. Tätä kylmemmällä ilmalla jo muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon. Minimiavausta on mahdollista säätää asennuskohteen mukaan. Tarvittaessa venttiili on myös suljettavissa käsin.

Velco-korvausilmaventtiileissä on markkinoiden tehokkain suodatin, joka suodattaa 100 prosenttisesti siitepölyn sekä torjuu erittäin tehokkaasti vaarallisten pienhiukkasten pääsyä sisäilmaan. Suodattimen ylivertainen suodatuskyky perustuu sen materiaalin kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen.

Sähköisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti ja vangitsee ne suodattimen kuituihin. Suodattimen vaihtaminen on helppoa eikä vaadi työkaluja.

20239_83026.jpg

Velco-korvausilmaventtiilit voidaan asentaa seinälle uuteen läpivientiin, vanhan venttiilin tilalle sekä puiseen tuuletusluukkuun. Ne on myös mahdollista asentaa alkuperäinen rautaluukku säilyttäen. Laajasta tuotevalikoimasta löytyvät niin valmiit jälleenmyyntipakkaukset kuin täysin asennuskohteen mukaan kasattavat tuoteratkaisutkin. Saatavana on myös laaja valikoima äänenvaimentimia, joilla voidaan vähentää tehokkaasti esimerkiksi sisään kantautuvaa tieliikenne- ja lentomelua.

Myös rakennus tarvitsee toimivaa ilmanvaihtoa

Yksi ilmanvaihdon keskeisistä tehtävistä on poistaa asumisesta aiheutuvaa kosteutta, jota syntyy jatkuvasti esimerkiksi ruoanlaitoista, pyykkien kuivatuksesta ja suihkussa käymisestä.

Jos sisäilman suhteellinen kosteus nousee liian korkeaksi, voi pinnoille kertyvä kosteus aiheuttaa asunnon maali- ja tapettivaurioita sekä kosteusvaurioita.

20239_83028.jpg

Puutteellinen tai puuttuva ilmanvaihto ei ole asunnon pysyvä ominaisuus

Ilmanvaihto on tärkeä rakennuksen elinkaareen vaikuttava osa ja sen laiminlyöminen voi johtaa moniin haitallisiin seurauksiin sekä rakennuksen käyttäjille että itse rakennukselle.

Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa suoraan rakennuksen kestävyyteen. Riittävä ilmanvaihto auttaa ehkäisemään kosteusvaurioita ja homeongelmia, jotka voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja ja terveysriskejä. Rakennuksen rakenteiden ja materiaalien säilyttäminen hyvässä kunnossa on edellytys sen pitkäaikaiselle käytölle.

Puutteellinen korvausilmanvaihto ei onneksi ole asunnon pysyvä ominaisuus. Ilmanvaihto voidaan kunnostaa toimivaksi asentamalla raitista ilmaa sisään tuovat Velco-korvausilmaventtiilit oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin. Korvausilmaventtiilien asentaminen ei ole kallista ja sen kustannukset mitataankin usein vain sadoissa euroissa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20185_52872.jpg
Savukaasuimurilla parempi sisäilma - nyt vielä tarjouksessa
Savukaasuimuria tarvitaan muun muassa silloin, kun halutaan terveellisempää sisäilmaa ja parempaa ilmanvaihtoa. Vedottomassa talossa ei monesti ole tarpeeksi liikkuvaa ilmaa ja on yleistä, että tulisija ei saa tarvitsemaansa ilmaa. Kun savukaasuimuri kytketään päälle tulisijaa puhdistettaessa, hieno tuhka pääsee poistumaan savuhormin kautta. Imuria voi pitää päällä myös silloin, kun tulisijaa ei käytetä, jolloin se raikastaa sisäilmaa.Eskon Oy tarjoaa sähköiset savukaasuimurit terveellisempää sisäilmaa ja parempaa ilmanvaihtoa varten.
20196_58833.jpg
Tiedätkö miten painovoimaisen ilmanvaihdon pitäisi toimia?
Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisut ovat nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa ja kustannuksiltaan edullisia. Mikä siis mättää?
20203_63022.jpg
Mitä korvausilmaventtiilit asennettuna kustantavat?
Päivittämällä taloyhtiön korvausilmaventtiilit kuntoon saadaan ilmanvaihto nostettua nykypäivän vaatimusten tasolle niin sisäilman laadun kuin asumismukavuudenkin osalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton