• Etusivu
  • LVI

Pahin paarma-aika alkaa heinäkuussa, allergiset reaktiot harvinaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20116_26842.jpg

Kuvassa Sokkopaarma.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti muistuttaa, että paarman aiheuttamia allergiareaktioita hoidetaan antihistamiineilla ja tarvittaessa kortisonitableteilla.

- Paarmat puraisevat kipeästi ja punainen paukama on taattu. Hydrokortisonivoide lievittää kutisevaa puremakohtaa. Varsinaiset allergiareaktiot ovat kuitenkin harvinaisia, kertoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita.

Lue lisää allergia-asioista

Paarma autossa on harmiton

Juha Jantunen kertoo, että suot, kosteikot ja rannat ovat pahimpia paarmapaikkoja. Hyvinä lentäjinä paarmoja tosin tavataan monenlaisissa ympäristöissä. Runsaimmin niitä on liikkeellä avomaastossa aurinkoisina iltapäivinä. Varjoisissa metsissä paarmoja on vähän, mutta hyttysiä sitäkin enemmän.

- Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla. Metsätien varressa auton moottorin lämpö ja kuuma pelti vetävät paarmoja magneetin tavoin puoleensa. Sisälle autoon joutuneet paarmat ovat harmittomia, koska ne yrittävät päästä pakoon lentämällä ikkunoita kohti, kertoo Juha Jantunen Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Jantusen mukaan isot, kirkassiipiset hevos- tai nautapaarmat eivät juuri välitä ihmistä. Ne lentelevät ympärillä, mutta etsivät ravintonsa isoista eläimistä, kuten lehmistä ja hevosista. Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita. Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on Allergia- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö. Joutsenossa sijaitseva instituutti tuottaa uutta tietoa ja tiedottaa erityisesti allergioista, allergioiden ja ympäristön vuorovaikutuksesta sekä ihmisen toiminnan ympäristövaikutuksista.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201910_60519.jpg
Koti kennoharkoista
Helsingin Suutarilassa odotetaan jo malttamattomana muuttoa uuteen kotiin. Keraamisista kennoharkoista muurattu kivitalo on sisä- ja ulkopinnoiltaan viimeistelyvaiheessa.
20091_14732.jpg
10 ilmanvaihtovinkkiä
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa vinkkejä hyvän ilmanvaihtoratkaisun rakentamiseen.
14_P_24982.jpg
Vältä ilmalämpöpumpun ongelmat
Kovasti suosiotaan kasvattaneiden ilmalämpöpumppujen asennuksissa on ilmennyt ongelmia. Ilmalämpöpumppujen asennus on ammattilaisten työtä, joten laitteiden turvallisuus on varmistettava pätevällä asennuksella. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain siihen oikeutettu kylmälaiteliike. Asennusta ei saa tehdä itse eikä sitä saa teettää epäpätevällä asennusliikkeellä.Ennen asennusta on varmistettava, että asennusliikkeellä on vaadittu kylmälaiteliikkeen pätevyys. Tukes (Turvatekniikan keskus) pitää rekisteriä pätevistä kylmälaiteliikkeistä.Ilmalämpöpumpun asennuksessa tarvittavat mahdolliset sähkötyöt tulee teettää siihen oikeutetulla sähköurakoitsijalla. Kylmälaiteliikkeellä ei välttämättä ole sähköurakointioikeuksia, jolloin sähkötyöt on teetettävä pätevällä sähköurakoitsijalla. Tukes pitää erillistä rekisteriä sähköurakointioikeudet omaavista toiminnanharjoittajista. Ei-ammattilaisen tekemät sähkötyöt voivat johtaa hengenvaaraan.Kylmälaiteliikkeen on annettava ilmalämpöpumpun asennuksesta todistus. Todistuksesta tulee käydä tarkasti ilmi, mitä asennus koskee. Todistuksessa tulee olla myös kylmälaiteliikkeen vastuuhenkilön allekirjoittama vakuutus siitä, että ilmalämpöpumpun asennus on tehty määräysten ja asennusohjeiden mukaisesti.Ilmalämpöpumpun mukana on toimitettava käyttäjälle suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeissa selvitetään ne ilmalämpöpumpun käyttöönottoon, käyttöön ja huoltoon liittyvät toimet, jotka käyttäjä saa tehdä itse. Asennusliikkeille tarkoitettuja asennus- ja huolto-ohjeita ei tarvitse toimittaa käyttäjälle.
20083_9716.jpg
Tekstiileillä väriä kotiin
Finlaysonin kevätmallisto leikittelee vitamiiniväreillä vihreän ja sitruunankeltaisen ollessa johtotähtinä. Kesän lokoisista lomapäivistä taas nautitaan perinteisen sini-puna-valkoyhdistelmän luodessa tunnelmaa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Ilmanvaihtokanavien puhdistus?
Kysymys:Kutsuin ammattihenkilön suorittamaan koneellisen ilmanvaihdon hormiston puhdistuksen. En tiedä koska talossa olisi sellainen tehty viimeksi. Talo on rakennettu 1988. Tämä ammattilainen kuitenkin sanoi että hormisto on tehty niin ohuesta/hauraasta pellistä että se ei kestä harjausta. Miten on mahdollista että on tehtylaitteisto jota ei pystytä puhdistamaan kun se puhdistus on kuitenkin ihan ilman muuta oleellinen asia? Mitähän minä voisin asian kanssa nyt tehdä?
201010_23446.jpg
Uusi tutkimus vahvistaa: Parvekelasitus säästää energiaa
Jopa 10,7 prosentin ja keskimäärin peräti 5,9 prosentin säästö asuintalon lämmitysenergiankulutuksessa. Nämä vaikuttavat tulokset saatiin Tampereen yliopistossa elokuussa valmistuneessa Kimmo Hilliahon tutkimuksessa parvekelasituksen energiataloudellisista vaikutuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton