• Etusivu
  • Rakentaminen

Oletko rakentamassa tai aikeissa kunnostaa pihaa ja puutarhaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 24.04.2017Päivitetty 25.03.2022
20175_49223.jpg

Valitsemalla oikeat pohjamateriaalit, saadaan aikaan kestävä ja tasainen pihatie.

Keväällä alkaa tontilla kuhina, kun on aika pyöräyttää maatyöt käyntiin. Olipa suunnitelmissasi valaa perustuksia tai rakentaa pihatie, kannattaa käyttää muutama hetki suunnitteluun ja tarpeiden kartoittamiseen. Niin takaat, että rakenteet ja kulkureitit toimivat käytössä ja kestävät pitkälle tulevaisuuteen.

Piirrä suunnitelmasi auki

Pihan suunnittelun apuna on hyvä käyttää pihan pohjapiirrosta. Mittakaavainen piirros auttaa laskemaan minkä verran kiviä tai kiviainesta tarvitaan, hahmottelemaan kiveyksen linjoja ja suunnittelemaan toteutusta. Usein pihan suunnittelu tapahtuu rakentajien päässä ja tapahtuu osittain vasta kivien tai kiviainesten saapuessa pihaan.

Piha-alueen muutostöissä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi mihin talvella aurataan lumet, lasten leikkialueet, yleiset oleskelualueet ja mihin kukkia aiotaan istuttaa. Kun tällaiset asiat otetaan huomioon pihaa suunnitellessa piha-alueesta tulee pitkäikäinen ja viihtyisä.

Kiviaineksilla ja pihakivillä pitkäikäinen piha

Tasaisen kiveyksen ytimessä ovat huolelliset pohjatyöt. Pohjustamalla piha huolellisesti oikeilla murskeilla, eristeillä ja hienojakoisemmilla kivillä saadaan aikaan routimaton pohja, jonka päällä kivet eivät ala porrastamaan.

Tasaisen pohjan yhtenä etuna on kivien asentamisen nopeus. Kun kiviä ei jouduta tasaamaan asennushiekalla, kivien latominen sujuu huomattavasti nopeammin.

Pihakiveykselle hyvä vaihtoehto on myös kivituhka 0/5, joka sopii erilaisille pihoille ja pihateille. Toisena hyvänä vaihtoehtona on tiehoitomurske 0/11, joka sopii vielä paremmin liikennöidyille alueille. Tiehoitomurske on sävyltään tummaa ja hyvin kestävää kiveä ja siitä saakin näyttävän pihatien pinnan. Tiehoitomurskeen kanssa sopii hyvin yhteen Ruduksen kiviaitakivi 100/500, jolla pihatie voidaan rajata näyttävästi.

Huomioi hulevedet

Kivistä pihaa suunniteltaessa on otettava huomioon sade- ja sulamisvesien eli huleveden imeyttäminen tai hyötykäyttö tontilla. Perussääntönä on, että vettä tulee imeyttää tontilla 1000 litraa eli 1m³ jokaista läpäisemätöntä 100m² kohti. Tähän läpäisemättömään alueeseen lasketaan esimerkiksi rakennuksen kattopinta-ala sekä pihakiveykset.

Pihakiveyksen vaikutusta hulevesiin voidaan pienentää käyttämällä saumausta, josta vesi pääsee läpi tai rohkeammin tekemällä pihakiveys vettä läpäisevällä kivellä esim. Rudus Hule-Kartanokivellä.

Hulevesiä voi johtaa kiveystä pitkin erilaisilla menetelmillä. On kuitenkin tärkeää pohtia veden juoksutus ja kaatosuunnat sekä imeytys jo pihakiveystä suunnitellessa.

Pohjustamalla piha huolellisesti oikeilla murskeilla, eristeillä ja hienojakoisemmilla kivillä saadaan aikaan routimaton pohja.

Pohjustamalla piha huolellisesti oikeilla murskeilla, eristeillä ja hienojakoisemmilla kivillä saadaan aikaan routimaton pohja.

Info

Info

Oikeat sorat ja kivet kantavat pihatien

Valitsemalla oikeat pohjamateriaalit, saadaan aikaan kestävä ja tasainen pihatie. Pihatien pohjustus tehdään kerroksittain.

1. Pohjan eristäminen

Suodatinkankaan tai muun vastaavan eristämisen tehtävänä on estää pihatien karkeaa maa-ainesta sekoittumasta hienojakoisempaan pohjamaahan. Tarvittaessa tehdään muu routaeristys eristelevyillä, mikäli maanvaihto ei ollut mahdollista.

2. Karkea kivimurske

Ajoteillä kantavan kerroksen vahvuus on routimattomilla mailla yleensä 15–20 cm. Pelkästään jalan liikuttavilla alueilla vahvuudeksi riittää 10 cm. 0/32 tai 0/56 kalliomurskeet toimivat erinomaisesti kantavassa kerroksessa. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksiin täryttämällä.

Kiviaines valitaan pääsääntöisesti siten, että sen raekoko on noin kolmannes kerrospaksuudesta. Liian isorakeinen kiviaines on vaikea kotikonstein tiivistää eli turhan järeää ainesta on syytä välttää. Mikäli käytössä on raskasta kalustoa tiivistämiseen, saadaan isolla raekoolla vähemmällä kerrosmäärällä pohja, joka kestää varmasti isommatkin ajoneuvot. Pienempirakeisellakin kiviaineksella saadaan paksumpia kantavia rakenteita, kun kiviaines tiivistetään useammassa erässä.

3. Hienompi kivimurske

Tekemällä välikerros hienommasta murskeesta, kuten 0/16 kalliomurskeesta, saadaan aikaan helpommin tasoitettava pinta, johon menee vähemmän asennushiekkaa tai muuta viimeistelymateriaalia.

4. Asennuspohja

Kivituhkalla tai asennushiekalla tehdään viimeinen tasoitus ennen esimerkiksi pihatien kiveämistä. Kivituhka 0/5 tai asennushiekka 0/8 toimivat viimeisenä kerroksena ennen pintamateriaalin asennusta.

5. Pintamateriaali

Viimeisenä tulee pintamateriaali, mikäli tietä ei haluta jättää kivituhkapintaiseksi. Usein pihatie halutaan päällystää kivellä, mutta toisinaan myös asfaltoida tai jättää hiekkatieksi, jolloin päällimmäisenä kerroksena on kivituhka tai hieno murske kuten 0/11 tai 0/16 kalliomurske.

20149_40876.jpg
Info

Info

Vinkit toimivan pihatien rakentamiseen

Tunne maaperä
Tiedäthän, millainen maaperä pihatiesi alla on? Liejuinen ja savinen maa vaatii enemmän työstöä ja erilaiset rakennustuotteet kuin hiekkapohja. Tärkeintä on, etteivät maa-ainekset pääse sekoittumaan keskenään, sillä silloin tie saattaa painua tai sen reunat pettää tulevina vuosina.

Huolehdi kantavuus kuntoon
Vaikka itse ajaisit vain henkilöautolla, pihatietä käyttävät yleensä myös raskaammat ajoneuvot ainakin rakennusvaiheessa. Suuremmankin kaluston kantavan pihatien salaisuus on siinä, että pohjat tehdään kunnolla eivätkä maa-ainekset pääse sekoittumaan.

Estä ikävät routayllätykset
Suomen talvi pyrkii tekemään tuhojaan tien alla. Routiminen voi rikkoa tien kiveyksen tai muun pinnan, kun maa-aines pääsee elämään routivan maan päällä. Voit estää routimisen poistamalla routivan maa-aineksen ja korvaamalla sen hiekka- tai sorapitoisella maalla. Myös routalevyt ovat oiva apu routimista vastaan ja pitävät pihatiesi kauniina pitkään.

Verkkokauppa on aina avoinna!

Tilaa sorat, hiekat, murskeet ja sepelit nyt vaivattomasti verkkokaupasta.
Sorakaupan toimitusalue on pääkaupunkiseutu, Varsinais-Suomi, Satakunta, Tampere - Pirkanmaa, Lahti, Kymenlaakso, Lappeenranta - Imatra, Kuopion ja Oulun seutu.

Maa-aineksien, pihakivien tai betonin tilaamisen lisäksi voit myös arvioida tarvittavia maa-ainesmääriä määrälaskurin avulla tai budjetoida niin kuljetuskustannuksia kuin materiaalikustannuksia.

Useimpia kiviainestuotteita, multaa ja kuoriketta toimitetaan myös suursäkeissä. Uudenmaan alueella säkkejä pystyy tilaamaan suoraan verkkokaupasta.

Ruduksen verkkokaupassa voit maksaa heti tai joustavasti osissa!

Klikkaa Ruduksen verkkokauppaan >>

20174_49033.jpg
Info

Info

Kotipolku on tukenasi rakentamisen polulla

  • Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti.
  • Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.
  • Tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt ajan tasalla siitä, mihin toimenpiteisiin kannattaa panostaa juuri nyt.
  • Lue lisää osoitteesta rudus.fi/kotipolku.
20173_48492.jpg
http://www.rudus.fi/kotipolku
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20121_29277.jpg
Aurinko-öljylämmitys esillä Rakenna ja Remontoi -messuilla Vantaalla
Aurinkolämmön hyödyntäminen kiinnostaa omakotiasukkaita enenevässä määrin. Aurinkolämmön asentaminen öljylämmityksen rinnalle on yleistynyt koko ajan, kun ennakkoluulot asiaa kohtaan ovat hälventyneet, kerrotaan Öljyalan Palvelukeskuksesta. Pientalojen aurinkolämpöjärjestelmistä suurin osa on asennettu öljylämmitystaloihin.
202111_73452.jpg
Näin toteutat turvallisen kulun portaisiin - katso projektin toteutus ja hinta
Onko teillä pimeä portaikko, jossa kulkeminen tuntuu vaikealta tai turvattomalta? Tiesithän, että portaikon valaiseminen ei ole hankalaa? Tyypillisesti puuportaisiin ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, vaan led-valonauhan asentaminen voidaan tehdä helposti. Kiskon kiinnittämistä varten tarvitsee ainoastaan ruuvata kaksi ruuvia per askelma, askelman alapintaan.
20221_76581.jpg
Leca® harkoista perustukset puutarhavajalle
Perustukset kuntoon nopeasti Leca®-harkoillaPerustuksen tehtävä on rakennuksen kuormien siirtäminen maapohjalle sekä maaperän ja maahan valuvien pintavesien pääsyn estäminen rakenteisiin.Leca-harkko ei ime maasta eikä viistosateesta kosteutta rakenteisiin. Rakenne kuivuu nopeasti, eikä pontillisissa harkoissa ei tarvita paksuja laastisaumoja.Leca-harkot soveltuvat erilaisten runkoratkaisujen perustuksiin. Eri runko- ja rakenneratkaisuihin löytyy sopiva tuote Lecan kattavasta harkkovalikoimasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton